Roland Garros: Η μέρα που η Γκραφ κατέκτησε τον τίτλο σε 32' (vid)

Roland Garros: Η μέρα που η Γκραφ κατέκτησε τον τίτλο σε 32' (vid)
Την 4η Ιουνίου 1988 η Στέφι Γκραφ νικά με 6-0, 6-0 της Νατάσα Ζβέρεβα στον τελικό του Roland Garros.

Είχε συμβεί κάποτε στα πρώτα χρόνια του Wimbledon αλλά είχε σχεδόν ξεχαστεί. Το 1911 η Ντοροθέα Τσέιμπερς κατακτά το Wimbledon επικρατώντας με 6-0, 6-0 στον τελικό.

Το επίτευγμα της είχε περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και κάθε φορά που έφτανε η ώρα να ξεκινήσει το Wimbledon οι Άγγλοι και οι ειδικοί του τένις το ανέφεραν στα αφιερώματα τους.

Το τένις πια είχε αλλάξει. Από την δεκαετία του '70 οι γυναίκες είχαν κερδίσει ισότητα και στα χρηματικά έπαθλα και ξεκίνησε η open era υπό την αιγίδα της WTA.

Από το Λονδίνο στο Παρίσι

Το "ρεκόρ" της Τσέιμπερς όλοι νόμιζαν πως δεν θα επαναλαμβάνονταν ειδικά στα χρόνια του επαγγελματικού τένις. Πως μπορεί να κερδίσει μια παίκτρια την άλλη σε τελικό χωρίς η ηττημένη να πάρει ούτε ένα γκέιμ;

Γι' αυτό καλύτερα ας ρωτήσουμε την Στέφι Γκραφ και την Νατάσα Ζβέρεβα. Η Γερμανίδα τα κατάφερε την 4η Ιουνίου 1988. Έφτασε στον τελικό του Roland Garros στο Παρίσι και επικράτησε με 6-0, 6-0 της παίκτρις από την ΕΣΣΔ που είχε γεννηθεί στο Ταλίν.

Πήρε και 13 πόντους

Η εικόνα του αγώνα ήταν απογοητευτική. Ο τελικός κράτησε 32' και η Νατάσα το μόνο που κατάφερε είναι να πάρει 13 πόντους από την Στέφι που εκείνη τη χρονιά κέρδισε και τα 4 Grand Slam αλλά και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Γκραφ είχε ζητήσει συγνώμη που ο αγώνας τελείωσε τόσο γρήγορα ενώ η Ζβέρεβα ξέπασε σε κλάματα στη συνέντευξη Τύπου ενώ δεν θέλησε να μιλήσει στη μικτή ζώνη.

Η διακοπή λόγω βροχής

Στα αξιοσημείωτα εκείνου του αγώνα ήταν και η διακοπή λόγω της βροχής. Οι παίκτριες αγωνίστηκαν για 9' και μετά έφυγαν για τα αποδυτήρια.

Έμειναν εκεί λόγω της βροχής για σχεδόν μια ώρα και επέστρεψαν για να παίξουν άλλα 23'. Η Γκραφ δεν παίζονταν εκείνη την ημέρα και γενικά το 1988.

Το παιδί-θαύμα

Η Ζβέρεβα ήταν 17 ετών το 1988 και όλοι έβλεπαν στο πρόσωπο της το νέο αστέρι του τένις. Είχε κατακτήσει το Wimbledon Juniors το 1986, το US Open Juniors το 1987 και έδειχνε πως θα κάνει τεράστια καριέρα.

Στο Roland Garros 1988 είχε αποκλείσει την Μαρτίνα Ναβρατίλοβα στον 4ο γύρο αλλά απογοήτευσε στον τελικό απέναντι στην Γκραφ.

Έφτασε ένα χρόνο μετά στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης, δεν κέρδισε ποτέ Grand Slam και στην καριέρα της κατέκτησε 4 τίτλους στο απλό.

Σπουδαία πράγματα πέτυχε στο διπλό. Κέρδισε 80 τίτλους με τους 18 να είναι σε Grand Slam. Το 1991 θα ανέβει στο Νο1 στον κόσμο ενώ το 1992 στη Βαρκελώνη θα κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τώρα όσο αφορά την Στέφι Γκραφ οι 107 τίτλοι καριέρας, τα 22 Grand Slam, οι 377 εβδομάδες στο Νο1, το Golden Slam του 1988 είναι κάποια από τα επιτεύγματα της.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα