Γιανίκ Νοά: Ο τελευταίος Γάλλος που κατέκτησε Grand Slam (vids)

Γιανίκ Νοά: Ο τελευταίος Γάλλος που κατέκτησε Grand Slam (vids)
Γιος ποδοσφαιριστή, πρωταθλητής στο τένις, τραγουδιστής και πατέρας παίκτη του NBA. Είναι ο Γιανίκ Νοά και έκλεισε σήμερα 60 χρόνια ζωής.

Προπολεμικά η Γαλλία ήταν μεγάλη δύναμη στο τένις σε παγκόσμιο τένις. Ο Ρενέ Λακόστ, ο άνθρωπος που έφτιαξε την εταιρεία ρούχων με έμβλημα τον κροκόδειλο ήταν μέλος της "ομάδας" των «Τεσσάρων Σωματοφυλάκων».

Τα χρόνια πέρασαν. Το γαλλικό τένις άρχισε να μην βγάζει τεράστιους παίκτες.

Το Roland Garros, το Grand Slam των Γάλλων, είναι εδώ και δυο δεκαετίες ισπανική υπόθεση, λόγω του Ράφα Ναδάλ και οι Γάλλοι έχουν να επιδείξουν στις γυναίκες την Κριστίνα Μλαντένοβιτς, η οποία είναι από την Κροατία, αλλά παίζει για τους "Τρικολόρ" και διαπρέπει στο διπλό. \

Το γυναικείο τένις στη Γαλλία έβγαλε και την Αμελί Μορεσμό με τους 2 τίτλους Grand Slam. Στους άνδρες όμως τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο τελευταίος Γάλλος που κατέκτησε τίτλο Grand Slam είναι ο Γιανίκ Νοά.

Ήταν το 1983 όταν ο Νοά με καταγωγή από το Καμερούν κέρδιζε το Roland Garros. Είναι ο τελευταίος που πήρε έναν τίτλο Grand Slam και γεννήθηκε σαν σήμερα (18/5) το 1960.

Ο Νοά για να γράψει ιστορία στο Παρίσι απέκλεισε στα προημιτελικά τον Ιβάν Λεντλ και στον τελικό επικράτησε με 6-2, 7-5, 7-6 (3) του Ματς Βιλάντερ. Αυτός είναι ο μοναδικός τίτλος του και συνάμα και τελικός σε Grand Slam.

Στο απλό, γιατί στο διπλό κατέκτησε το Roland Garros του 1984 και ηττήθηκε στους τελικούς του Roland Garros 1987 και US Open 1985.

Συνολικά στην καριέρα του στο απλό κατέκτησε 23 τίτλους και στο διπλό 16 όλους από το 1978 έως το 1990. Έφτασε ως το Νο3 στο απλό και ως το Νο1 στο διπλό.

Ο Γιανίκ Νοά ασχολήθηκε με την προπονητική και υπήρξε εκλέκτορας και στην εθνική ομάδα της Γαλλίας φυσικά στο τένις. Μεγάλη του αγάπη εκτός από το τένις είναι το τραγούδι.

Έγραψε σπουδαία κομμάτια και κυκλοφόρησε περισσότερους από 10 δίσκους με τελευταίο αυτό με τον τίτλο «Bonheur indigo» το 2019. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία αλλά και στο Βέλγιο.

Ο πατέρας του Νοά ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής στο Καμερούν ενώ ο Χοακίμ Νοά είναι "αστέρας" του NBA.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα