Ο δρόμος για το Νο2 δεν είναι και τόσο μακρύς για τον Τσιτσιπά

Κώστας Ευθυμιάδης
Ο δρόμος για το Νο2 δεν είναι και τόσο μακρύς για τον Τσιτσιπά
Κομβικό το US Open για την άνοδο στα rankings για τον Στέφανο Τσιτσιπά που κάνει εξαιρετική πορεία προς το παρόν στο Τορόντο.

Πριν λίγες ημέρες ο Στέφανος Τσιτσιπάς δήλωνε πως ο στόχος του για την φετινή σεζόν είναι να παραμείνει στο Top-3 της παγκόσμιας κατάταξης.

Την δεδομένη στιγμή, ο μόνος από τον οποίο φαίνεται να απειλείται για να πέσει από το Νο3 είναι ο Ράφαελ Ναδάλ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Ισπανός να κάνει πορείες του επιπέδου του και ταυτόχρονα ο Στέφανος να… πάψει να δείχνει αυτή την αξιοθαύμαστη σταθερότητα που έχει φέτος σε όλα σχεδόν τα τουρνουά (με εξαίρεση το Wimbledon, τους Ολυμπιακούς και την Μαδρίτη, στα άλλα 13 τουρνουά που μετείχε, υπολογίζοντας και το Τορόντο που είναι σε εξέλιξη, έφτασε το λιγότερο στα προημιτελικά).

Πώς έφτασε στο Νο3 ο Τσιτσιπάς

Για να φτάσει σε αυτό το Νο3 ο Τσιτσιπάς, δύο πράγματα έπαιξαν τον ρόλο τους. Το ρεκόρ που έχει φέτος (42-12) παίζοντας σε 15 τουρνουά και φτάνοντας σε 12 (13 με το Τορόντο που είναι σε εξέλιξη) τουλάχιστον στους «8».

Το δεύτερο είναι η αποχή του Ναδάλ από τους αγώνες καθώς ο Ισπανός έχει συμμετάσχει μόλις σε 7 τουρνουά, έχοντας ρεκόρ 24-5. Αν δεν απείχε ο Ναδάλ, δύσκολα θα έφτανε στο Νο3 φέτος, είναι η αλήθεια.

Γλυκοκοιτάζει το Νο2 ως το τέλος του χρόνου

Ωστόσο, ο Τσιτσιπάς, έχει κάθε λόγο να… γλυκοκοιτάζει το Νο2 στο οποίο βρίσκεται ο Ντανίλ Μεντβέντεφ (το Νο1 του Τζόκοβιτς είναι ακόμη μακρινό). Ο Ρώσος έχει 9,920 βαθμούς και ο Στέφανος 8,115, ωστόσο αυτή η διαφορά μπορεί να μειωθεί αισθητά στο tour της Βορείου Αμερικής αν σε Σινσινάτι και Νέα Υόρκη έχει αντίστοιχες πορείες.

Ηδη ο Tsitsifast στο Τορόντο έχει εξασφαλίσει κέρδος στην κατάταξη (360) με την παρουσία του στα ημιτελικά και αν κερδίσει, θα πάρει 1.000 πόντους, ενώ αν χάσει, θα εξασφαλίσει 600.

Εδώ βέβαια υπάρχει και το ζήτημα του τι θα κάνει ο Μεντβέντεφ ο οποίος είναι ήδη στα ημιτελικά και η παρουσία του στον τελικό, δεν θα μειώσει σημαντικά την διαφορά που τους χωρίζει. Αν κερδίσει το τουρνουά δε, τότε το Νο2 μάλλον φαντάζει όνειρο μακρινό για το 2021.

Για να πάμε στην περίπτωση που το πάρει ο Στέφανος, τότε θα έχει μειώσει κατά 400 (τουλάχιστον) πόντους την διαφορά από τον Μεντβέντεφ. Και ακολουθεί άλλο ένα μεγάλο τουρνουά, αυτό του Σινσινάτι, όπου κι εκεί οι δυο τους μπορούν να συναντηθούν στον τελικό.

Αν επαναληφθεί το σκηνικό, τότε ο Τσιτσιπάς θα μπορεί να πάει στο US Open για μια μεγάλη πορεία που θα τον φέρει πολύ κοντά στους βαθμούς με τον Μεντβέντεφ και τότε το σενάριο για να διεκδικήσει το Νο2 εντός της σεζόν, δείχνει πιθανό.

Ο Ναδάλ απειλεί να τον ρίξει ξανά στο Νο4

Εδώ βέβαια έρχεται και ένα άλλο σενάριο που μπορεί να ρίξει εκ νέου τον Τσιτσιπά στο Νο4. Το οποίο είναι απλό. Να έχει μια καλή πορεία ο Ναδάλ (εφ’ όσον κατέβει καθώς πέρυσι δεν αγωνίστηκε στη Νέα Υόρκη) η οποία να είναι και καλύτερη από αυτή του Ελληνα τενίστα.

Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος στο Τορόντο, αλλά και στα επόμενα δύο μεγάλα τουρνουά επί αμερικανικού εδάφους, θα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και να παίρνει παιχνίδια, κάνοντας μεγάλες πορείες, ώστε να σταθεροποιηθεί τουλάχιστον στο Νο3. Και μετά η κουβέντα για το Νο2 είναι ανοιχτή για φέτος. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα τουρνουά που είναι κομβικής σημασίας για τα ranking.

 

Τελευταία Νέα