Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει ο Φορτούνης!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει ο Φορτούνης!
Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει μέσα από το blog του στο gazzetta δύο πράγματα για τον Φορτούνη, με αφορμή (και) την εντυπωσιακή εμφάνιση του στην Εθνική.

Το παιχνίδι της Εθνικής χθες στην Εσθονία, νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να κινείται στο επιθετικό κομμάτι και στον Ολυμπιακό ο Φορτούνης.

Είναι αυτό στο οποίο επιμένω τόσο, πολύ απλά γιατί ο Φορτούνης το έχει, το έχει το γκολ. Και πρέπει να το ψάχνει το γκολ με συνέπεια σε κάθε παιχνίδι. Όχι να το εκβιάζει, αλλά το αναζητάει με σωστό τρόπο.

Είδαμε ότι ο Έλληνας διεθνής άσος πέτυχε ένα ωραιότατο γκολ, έχασε ένα τετ α τετ στο οποίο επίσης έπρεπε να είχε σκοράρει και είχε και δύο σουτ, το ένα λίγο έξω από την περιοχή (το έδιωξε ο γκολκίπερ) και το άλλο λίγο μέσα από την περιοχή (αστόχησε, μετά από ωραιότατη προσωπική ενέργεια). Άρα, έγινε επικίνδυνος στο λεγόμενο open play σε τέσσερις περιπτώσεις.

Για να γίνει, όμως, μία τόσο σοβαρή απειλή για την αντίπαλη εστία, σημαίνει ότι ο Φορτούνης πάτησε επανειλημμένως την αντίπαλη περιοχή. Αυτό δηλαδή που πρέπει πάντοτε να κάνει. Και χωρίς να τον «εμποδίσει» να κάνει κι όλα τα άλλα ωραία πράγματα που κάνει μέσα στο παιχνίδι.

Διότι και δημιουργικά διακρίθηκε (από αυτόν ξεκίνησε η φάση της ευκαιρίας του Μάνταλου στην αρχή του ματς, με την πάσα του στον Μήτρογλου, ενώ έκανε και την κοφτή σέντρα στην άστοχη κεφαλιά του Τοροσίδη), αλλά και στις στημένες φάσεις ξεχώρισε (είχε σε μία φάση δοκάρι με την εκτέλεση φάουλ-σέντρα σουτ και σε μία άλλη φάση έδιωξε ο τερματοφύλακας το σουτ-φάουλ από πλάγια αριστερά, ίδια θέση από την οποία είχε σουτάρει και με τη Λουκέρνη κι είχε δοκάρι!).

Ο Φορτούνης έχει την ικανότητα να σκοράρει. Και σαν μεσοεπιθετικός που είναι, πρέπει να σκοράρει. Είναι μέσα στη δουλειά του. Και τα τέσσερα γκολ που έχει πετύχει σε 34 συμμετοχές στην Εθνική, λίγα είναι, σε σχέση με τη δυνατότητα που έχει στο γκολ. Όπως και λίγα είναι τα γκολ που έχει σημειώσει στον Ολυμπιακό, με εξαίρεση μία σεζόν. Λίγα συγκριτικά με το δεδομένο ότι το γκολ το έχει.

Χωρίς να γίνει ατομιστής και συνεχίζοντας με το σκεπτικό που έχει, δηλαδή να βάζει πάνω την ομάδα, ο «ερυθρόλευκος» άσος πρέπει να γίνει πολύ απλά πιο αξιόπιστος και πιο συνεπής στο σκοράρισμα. Πολύ απλά γιατί μπορεί να το κάνει.

Και μία γνώμη: επειδή ο Ολυμπιακός είναι η πιο επιθετική ομάδα του πρωταθλήματος και λογικό είναι να κερδίζει τα περισσότερα πέναλτι (εάν του τα δίνουν…), θεωρώ ότι είναι μία καλή ιδέα να μην πέφτει όλο το βάρος πάνω στον Φορτούνη, γιατί και μαθηματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει ένας παίκτης γκολ όλα τα πέναλτι. Π.χ. στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού εκτέλεσε τρία πέναλτι-δεν είναι παράλογο ότι έχασε το ένα.

Όταν υπάρχει π.χ. ο Λάζαρος, που στην ΑΕΚ είχε εφτά εύστοχα σουτ στα εφτά πέναλτι την προηγούμενη διετία, νομίζω ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει κι άλλη μία πολύ καλή επιλογή στις εκτελέσεις πέναλτι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.