«Ένα δέντρο θυμάται» κι αξίζει να το δεις! (vid)

Gazzetta team
«Ένα δέντρο θυμάται» κι αξίζει να το δεις! (vid)
Το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έρχεται στην ΕΡΤ2 ένα ντοκιμαντέρ που θα σας συγκλονίσει... Μην χάσετε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε!

Στις 11.45μμ το βράδυ της Δευτέρας, στο «ντοκgr» θα παρουσιαστεί μια συγκλονιστική ιστορία που για άλλη μια φορά (καλώς) θα θυμίσει σε όλους την ναζιστική θηριωδία! Σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ένα δέντρο θυμάται» του δημοσιογράφου Κώστα Φόλλα που εξιστορεί τα όσα συνέβησαν στο μαρτυρικό Λίντιτσε.

Ένα μικρό χωριό της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας, το όποιο είναι αδελφοποιημένο με το επίσης μαρτυρικό Δίστομο, καθώς καταστράφηκαν από τους Ναζί την ίδια ακριβώς ημερομηνία. Στις 10 Ιουνίου 1942 το Λίντιτσε και στις 10 Ιουνίου 1944 το Δίστομο!

Οι Nαζί ισοπέδωσαν το συγκεκριμένο χωριό στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη δολοφονία του επικεφαλής του Προτεκτοράτου Βοημίας και Μοραβίας, Ράινχαρντ Χάιντριχ, στην Πράγα το 1942.
Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη, όπως επιθυμούσε ο Αδόλφος Χίτλερ αλλά αντίθετα αποτελεί, πλέον, παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις επιζώντων και ιστορικών, όπως και πλούσιο αρχειακό υλικό, μεταξύ άλλων με την καταστροφή του χωριού, την οποία οι Γερμανοί κινηματογράφησαν.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας, ενώ επίσης κέρδισε το Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, την 1η τιμητική διάκριση στην κατηγορία ταινιών μεγάλου μήκους στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας. Σε διεθνές επίπεδο, έχει προβληθεί στο «Strasburg Film Festival» (Βιρτζίνια, ΗΠΑ), στο «Liverpool International Film Festival 2018», στο «Ogeechee International History Film Festival» (Τζόρτζια, ΗΠΑ) και στο «Benton Park Film Festival» (Μιζούρι, ΗΠΑ).

 

Τελευταία Νέα