Σακίρι, το παιδί του πολέμου και... ο Ρονάλντο!

Σακίρι, το παιδί του πολέμου και... ο Ρονάλντο!
Ενα γκολ πρόκρισης, ένας πανηγυρικός... αετός και ο Σερντάν Σακίρι έγινε το πρόσωπο του Μουντιάλ. Το G-Weekend μπαίνει στη... ζωή του μετρά πληγές, επιθυμίες και όνειρα που έγιναν πραγματικότητα!

O Σακίρι πλασάρει εύστοχα τον Στοΐκοβιτς, παγώνει τους Σέρβους, δίνει νίκη... πρόκρισης στην Ελβετία και σχηματίζοντας τον αετό βγάζει Αλβανούς, Κοσοβάρους στο δρόμο! Το ματς άφηνε... υποσχέσεις για ανάλογες ενέργειες, με τον χρυσό σκόρερ των Ελβετών να τονίζει πριν μερικούς μήνες «Χμμ. Μου αρέσει αυτή η κλήρωση...». Πριν το Μουντιάλ, ο μέσος της Στόουκ δημοσίευσε φωτογραφία με τα παπούτσια του στα οποία είχε τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου. Ο Σακίρι έγινε το πρόσωπο των ημερών, με τη FIFA να του στέλνει... μήνυμα! Ποια είναι η ζωή του Ελβετοκοσοβάρου; Το G-Weekend με τη βοήθεια της «Blick» έμαθε για τις πληγές του πολέμου, τα όνειρά του, τις αδυναμίες που δεν τον λύγισαν.

Ουρουγουάη - Πορτογαλία με 300+ ειδικά στοιχήματα και ατελείωτη δράση στο live στοίχημα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ο Σακίρι «πάγωσε» τους Σέρβους και σχημάτισε τον «αετό» (vid)

Η οικογένειά του αναγκάστηκε να πάει στην Ελβετία πριν την κορύφωση του πολέμου. Το πρώτο τους σπίτι ήταν σε μία παλιά φάρμα στη Βασιλεία που δεν είχε καν θέρμανση. Μόνο ένα τζάκι... Ο μεγάλος του αδελφός παραπονιόταν για το κρύο, αφού η φωτιά δεν μπορούσε να ζεστάνει το δωμάτιο του. Χρειαζόταν πέντε κουβέρτες να ζεσταθεί, όμως πολλές φορές δεν υπήρχαν. «Η οικογένειά μου έφυγε από το Κόσοβο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Ήμουν τεσσάρων ετών. Οι γονείς μου προσπάθησαν πραγματικά πολύ στο να φτιάξουν την ζωή τους στην Ελβετία με μένα και τα δύο αδέλφια μου. Δεν ήταν εύκολο. Ο πατέρας μου δεν μιλούσε πολύ. Πρώτα έπλενε πιάτα σε εστιατόρια και στη συνέχεια εργαζόταν σε κατασκευές και επιδιορθώσεις οδοστρωμάτων. Η μητέρα μου καθάριζε γραφεία. Η Ελβετία είναι πολύ ακριβή... Εκτός των άλλων οι γονείς μου έπρεπε να στέλνουν λεφτά στους συγγενείς μου στο Κόσοβο. Στην αρχή πήγαινα εκεί κάθε χρόνο. Μετά ήρθε ο πόλεμος...» θυμάται και λυγίζει. Ναι, ο «Χουλκ» της Ελβετίας έχει πληγές που δύσκολα επουλώνονται όσα χρόνια και να περάσουν! «Όταν ο πόλεμος άρχισε ήταν αδύνατον να γυρίσουμε πίσω. Το σπίτι του θείου μου κάηκε ολοσχερώς. Ο πατέρας μου έστελνε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε. Οπότε δεν έμεναν ποτέ λεφτά για γενέθλια ή γιορτές» τονίζει.

Αποτέλεσμα εικόνας για shaqiri basel

«Ο Ρονάλντο και η φανέλα της ζωής του»

Ρονάλντο ή Κριστιάνο Ρονάλντο; Για τον Σακίρι υπάρχει μόνο ένας, το «Φαινόμενο». Ηταν το είδωλό του και ο άνθρωπος που τον βοηθούσε να βγάλει από το μυαλό του όλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα της καθημερινότητας «Λατρεύω τον πραγματικό Ρονάλντο. Ηταν κάτι μαγικό για μένα. Οταν έζησε όλο αυτό το σκηνικό στο Μουντιάλ του 1998 έκλαιγα για μέρες. Είχα στεναχωρηθεί τόσο γι αυτόν... Τα έβδομά μου γενέθλια ήταν έπειτα από τρεις μήνες και πίεζα τη μητέρα μου να μου πάρει μια φανέλα του. Μου έκαναν δώρο, ήταν απομίμηση. Δεν είχαν χρήματα να μου αγοράσουν την αυθεντική. Δεν με ένοιαζε καθόλου. Την φορούσα 10 διαδοχικές ημέρες. Οταν την αντίκρισα τρελάθηκα, ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου. Το 2002 έκανε νέο look στο μαλλί του. Πήγα στο κουρείο και είπα ΄΄ Κάντε με σαν τον Ρονάλντο. Είχα ξανθό μαλλί με μπούκλες. Ο κουρέας με κοίταζε απορημένος... ».

Το όνειρο του Μουντιάλ!

Το 2010 εκτοξεύθηκε με τη Βασιλεία, έκανε εξαιρετική σεζόν και στα 18 του χρόνια ήταν στο αεροπλάνο για τη Νότιο Αφρική και το Μουντιάλ. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ένοπλο φρουρό μπροστά από το δωμάτιό του. Στα 16 του έτρεχε μέσα από τα σκοτεινά πάρκα για να φτάσει σπίτι φοβισμένος και τώρα είχε τον δικό του φρουρό. Η Ελβετία του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία, έσωσε την οικογένειά του, αποδείχθηκε καταφύγιο παρά τις πολλές δυσκολίες, αλλά δεν μπορεί να διαγράψει από την ταυτότητά του τις κοσοβάρικές του ρίζες. Εχει δυο πατρίδες, δυο σημαίες στα παπούτσια του, αλλά κι ένα... μυστικό, της Ελβετίας είναι στην πλευρά της καρδιάς! Η νέα ζωή έχει όνειρα, φιλοδοξίες, χιπ χοπ, ραπ, ακριβό σπίτι, αυτοκίνητο, υπέροχες διακοπές, πανάκριβα ρούχα που πλέον δεν φορά... δέκα μέρες σερί, δεν έχει παγωμένα δωμάτια και άσχημες γειτονιές. Ο Σακίρι μόχθησε και πέτυχε!

 

Τελευταία Νέα