«Δε γινόταν να χάσουμε!»

«Δε γινόταν να χάσουμε!»

«Δε γινόταν να χάσουμε!»

bet365

Λίγη ώρα αφότου είχε βάλει την σφραγίδα του στην πρόκριση του Ολυμπιακού στο F4 του Λονδίνου, ο Έϊσι Λο μίλησε στο gazzetta.gr για το εφετινό ταξίδι και τον coach Μπαρτζώκα.
Βρήκε για πρώτη φορά τον δρόμο προς το καλάθι μόλις 9 λεπτά πριν από το τέλος, δίνοντας για πρώτη φορά στον Ολυμπιακό“αέρα” τεσσάρων πόντων (59-55 στο 31΄). Ακολούθησε ένα ακόμη lay-up στο 32.30 για το 63-57 και η χαριστική βολή ήρθε 1’22 πριν από το τέλος, όταν η Εφές Αναντολού είχε πλησιάσει στους τρεις πόντους (73-70). Το τρίποντο του 28χρονου Αμερικανού γκαρντ από τη γωνία, διαμόρφωσε το 76-70 και ουσιαστικά αποτελείωσε την τους Τούρκους που θα δουν και αυτό το φάϊναλ-φορ (το 12ο συνεχόμενο) από τον... καναπέ!
Στις τρεις πρώτες περιόδους, ο Έϊσι Λο (7π., 2ρ., 3λ.), είχε 0/8 σουτ, αλλά τι σημασία έχει πια; Ο απόφοιτος του Τέξας A&M, ήταν εκ των κορυφαίων παικτών (μ.ο. 10,2π., 2,0ρ., & 1,4 ασ. με 52,2% στα διπ. & 43,8% στα τριπ.) του Ολυμπιακού, στην συγκλονιστική προημιτελική σειρά με την Εφές Αναντολού και αμέσως μετά το 82-72 του 5ου προημιτελικού που έστειλε τους πρωταθλητές Ευρώπης στο 8ο φάϊναλ-φορ της ιστορίας τους (και το 4ο στα 5 τελευταία χρόνια), άνοιξε την καρδιά του στο gazzetta.gr και μίλησε για έως τώρα εφετινή του εμπειρία στην Ευρωλίγκα, αλλά και για τα... όσα θα έρθουν!
- Μετά από τις δύο εύκολες νίκες στο γήπεδό σας, η σειρά έφτασε όχι μόνο έφτασε στο 2-2, αλλά στα μέσα της 2ης περιόδου, όταν η Εφές Αναντολού ξέφυγε με 15 πόντους, για λίγα λεπτά φάνηκε ότι το όνειρο της πρόκρισης ξεμακραίνει... Φοβήθηκες καθόλου ότι θα αποκλειστείτε;
«Όχι, καθόλου! Πολλές φορές, στη διάρκεια της σεζόν, βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με μεγάλες διαφορές και τις περισσότερες, βρίσκαμε τον τρόπο να επιστρέφουμε στο ματς και να παίρνουμε τη νίκη! Το αποψινό (σ.σ.: χθεσινό) παιχνίδι δεν ήταν απλά ένα ακόμη παράδειγμα, αλλά το απόλυτο παράδειγμα, πολύ απλά γιατί δεν υπήρχε επόμενη μέρα! Διατηρήσαμε την ψυχραιμία και την συγκέντρωσή μας, παίξαμε μερικές καλές άμυνες, βάλαμε δύο-τρία μεγάλα σουτ και όταν πλέον μειώσαμε την διαφορά και... βάλαμε και τον κόσμο μέσα στο ματς, τότε πραγματικά είπα μέσα μου ότι “δε γινόταν να χάσουμε”!»
- Τώρα πως αισθάνεσαι, κουρασμένος ή περισσότερο ανακουφισμένος;
«Και τα δύο (γέλια!!)... Αυτή η σειρά των αγώνων ήταν ατελείωτη! Κανονικά, θα έπρεπε να είχαμε “σκουπίσει” την Εφές, αλλά έτσι όπως τα κάναμε στο 3ο και το 4ο ματς στην Κωνσταντινούπολη, λίγο-πολύ όλοι ξέραμε ότι το αποψινό (σ.σ.: χθεσινό) ματς, θα ήταν ψυχοφθόρο! Πολύ ενέργεια, πολλά και ανάμικτα συναισθήματα, πολύ κούραση, αλλά πάνω απ’ όλα μεγάλη ικανοποίηση και δικαίωση για τις προσπάθειες όλη της χρονιάς! Στην αρχή θέσαμε έναν στόχο, να φτάσουμε στο φάϊναλ-φορ και τώρα που τα έχουμε καταφέρει, μέσα από ένα πολύ βαρύ και δύσκολο πρόγραμμα αγώνων σε μία πολύ πιο ανταγωνιστική Ευρωλίγκα, το συναίσθημα είναι απίστευτο φίλε...»
- Στο μυαλό σου, η σεζόν στην Ευρώπη είναι ήδη επιτυχημένη ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο Λονδίνο;
«Κάθε πράγμα στον καιρό του! Για την ώρα είμαστε πολύ επιτυχημένοι γιατί ο αρχικός στόχος ήταν να πάμε στο Λονδίνο! Από ‘κει και πέρα, είναι δύο βραδιές από 40 λεπτά η καθεμία! Όταν μία ομάδα έχει φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και έχει σηκώσει το τρόπαιο, να ‘σαι σίγουρος ότι οι παίκτες της, θέλουν να το ξανακάνουν! Είναι μία μοναδική ευτυχία, που όταν τη ζεις μία φορά, θέλεις κι άλλο! Εννοείται ότι θα πάμε στο φάϊναλ-φορ για να γράψουμε ιστορία και να ξαναπάρουμε τον τίτλο! Άλλωστε, απ‘ ότι μου έλεγαν τα παιδιά, πάνε περισσότερα από 20 χρόνια, που μία ομάδα κατέκτησε δύο συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τίτλους!»
- Πέρυσι ήσουν ο μεγάλος άτυχος, με την έννοια ότι χτύπησες στον ημιτελικό και στον τελικό έπαιξες με ένεση. Είχες και ένα επιπλέον κίνητρο πρόκρισης, για να ζήσεις ένα φάϊναλ-φορ υπό νορμάλ συνθήκες;
«Το φάϊναλ-φορ είναι από μόνο του κίνητρο και απ‘ ότι ξέρω είναι το κορυφαίο ετήσιο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κάτι σαν τους τελικούς του ΝΒΑ και το φάϊναλ-φορ του κολεγιακού πρωταθλήματος στην Αμερική! Πέρυσι ήμουν άτυχος, αλλά έζησα αυτή την εκπληκτική εμπειρία και θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που συνέβαλα σ‘ αυτή την απίστευτη ανατροπή επί της ΤΣΣΚΑ! Φέτος, το περιμένω πως και πως και θέλω πολύ να παίξω καλά και να βοηθήσω την ομάδα να επαναλάβει την περυσινή επιτυχία!»
- Να υποθέσουμε ότι γνωρίζετε ότι η ΤΣΣΚΑ θα σας περιμένει πως και πως στον πρώτο ημιτελικό, ειδικότερα μετά απ’ αυτό το κάζο που της κάνατε πέρυσι, έτσι δεν είναι;
«(γέλια!!)... Πρέπει να τους πείραξε πολύ και ακόμη να το φυσάνε και να μην κρυώνει! Σίγουρα, θα θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς και αν είναι δυνατόν και να μας διαλύσουν! Αλλά, να είναι όλοι σίγουροι, ότι όταν θα πάμε στο Λονδίνο, θα είμαστε έτοιμοι για το καλύτερο! Δεν θα πάμε για τουρισμό, θα πάμε για να κερδίσουμε και πάλι... Έχουμε πολύ καλή ομάδα και θα δώσουμε τα πάντα γι‘ αυτό!»
- Πέρυσι είσαστε αουτσάιντερ και όχι μόνο φτάσατε στο φάϊναλ-φορ, με μειονέκτημα έδρας, αλλά καταφέρατε να φτάσετε στην κορυφή της Ευρώπης! Φέτος, μπήκατε στην αφετηρία της σεζόν ως πρωταθλητές Ευρώπης και βρισκόσαστε συνεχώς κάτω από την ομπρέλα του “πρέπει”. Πως βίωσες την διαφορά των δύο αυτών καταστάσεων;
«Πάντα η επόμενη χρονιά από έναν τόσο σημαντικό τίτλο, όπως αυτός του πρωταθλητή Ευρώπης, είναι πολύ δύσκολη και σαφώς πιο επίπονη! Είναι πολύ λογικό να γίνεσαι απευθείας στόχος, όλες οι ομάδες να “κυκλώνουν” τα παιχνίδια εναντίον σου και δίνουν τα πάντα για να σε κερδίσουν! Ήταν μία πολύ σκληρή και μεγάλη χρονιά, η εφετινή στην Ευρωλίγκα και παρ’ ότι περάσαμε δύσκολίες και είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα, η ομάδα μας έδειξε σπουδαίο χαρακτήρα! Αλλάξαμε προπονητή και μπήκαμε σε μία διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία, είχαμε τραυματισμούς, έγιναν αλλαγές παικτών, παρ’ όλα αυτά, όμως, βρήκαμε τον τρόπο να μείνουμε ενωμένοι, να δυναμώσουμε μέσα από τα προβλήματα και να φτάσουμε στο φάϊναλ-φορ! Όπως το έζησα εγώ, ο βαθμός δυσκολίας της εφετινής προσπάθειας ήταν πολύ μεγαλύτερος!»
- Ο coach Μπαρτζώκας εκθείασε τη συμβολή σου στην 4η περίοδο, τονίζοντας ότι πέτυχες κρίσιμους πόντους παρ’ ότι ήσουν πολύ άστοχος μέχρι εκείνη τη στιγμή...
«Ο προπονητής μου έλεγε “προσπάθησε να... απειλείς συνεχώς το αντίπαλο καλάθι και κάποια στιγμή θα μπουν τα σουτ και θα βρεις ρυθμό“ και πραγματικά μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση! Στο 2ο μέρος, προσπαθούσα συνεχώς να βρω τον δρόμο προς το καλάθι, είτε με διείσδυση, είτε με μακρινό σουτ και παρ΄ ότι έχασα μερικά εύκολα που συνήθως βάζω, στην 4η περίοδο, πήρα τα πάνω μου μετά το πρώτο λεϊ-απ που πέτυχα και στη συνέχεια κατάφερα να δημιουργήσω για τους συμπαίκτες μου, αλλά και να σκοράρω αυτό το τρίποντο από τη γωνία, που μας έκανε όλους να αισθανθούμε πιο κοντά στο Λονδίνο!»
- Πέρυσι έζησες μία διαφορετική εμπειρία με τον coach Ίβκοβιτς. Πως θα χαρακτήριζες τον εφετινό σου προπονητή με λίγα λόγια; Η γνώμη σου έχει βαρύτητα, γιατί είσαι ξένος και δεν διαβάζεις τι γράφεται γι’ αυτόν στον Τύπο όλη την χρονιά...
«Δεν είναι μικρός στην ηλικία, αλλά απ‘ ότι κατάλαβα είναι νέος σε αυτό το επίπεδο των ομάδων που κάνουν πρωταθλητισμό και διεκδικούν όλους τους τίτλους, όπως ο Ολυμπιακός! Παρ‘ όλα αυτά, κατά την άποψή μου έχει πολλές γνώσεις γύρω από το παιχνίδι, ξέρει καλά τι κάνει και γιατί το κάνει και σου εξηγεί με επιχειρήματα, κάθε του κίνηση και απόφαση! Ακούει τις απόψεις των παικτών του, τις λαμβάνει υπ’ όψιν του και είναι πολύ συζητήσιμος! Τηρουμένων των δυσκολιών που έχει συναντήσει έως τώρα και της πίεσης που υπάρχει στην ομάδα για το αποτέλεσμα, έχει κάνει εκπληκτική δουλειά! Κατόρθωσε να διατηρήσει τη νοοτροπία του νικητή στην ομάδα μας και στη διάρκεια της χρονιάς έμαθε να διαχειρίζεται ολοένα και καλύτερα τους παίκτες τους, με αποκορύφωμα το αποψινό (σ.σ.: χθεσινό) ματς! Δεν έχασε καθόλου την ψυχραιμία του, “έφτιαχνε” συνεχώς τους παίκτες και είχε καθοριστική συμβολή στην ανατροπή! Ο συνολικός τρόπος που προσέγγισε τον ρόλο του, στην πρώτη ουσιαστικά χρονιά σε μία ομάδα που έχει ως στόχο την υψηλότερη διάκριση στην Ευρωλίγκα, υπό διαρκή πίεση και αμφισβήτηση, είναι για σεμινάριο και αυτό δείχνει πόσος σπάνιος χαρακτήρας είναι! Είμαι πολύ χαρούμενος γι‘ αυτόν γιατί είναι πολύ άξιος προπονητής και άνθρωπος!»

 

Τελευταία Νέα