Η εξέγερση των οπαδών στη Γερμανία (pics)

Δημήτρης Ρούσσος
Η εξέγερση των οπαδών στη Γερμανία (pics)

bet365

Η Μπουντεσλίγκα αλλάζει τον τρόπο διάθεσης και κατανομής των εισιτηρίων των ομάδων που παίζουν εκτός έδρας, με τους συνδέσμους να φέρνουν ενωμένοι το θέμα στην επιφάνεια της επικαιρότητας.

Πορείες σε κάθε πόλη, συνθήματα και πανό διαμαρτυρίας «σημαδεύουν» τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Τα νέα μέτρα που τίθενται προς εφαρμογή απ’ την επόμενη σεζόν βρίσκουν του οπαδούς των ομάδων κάθετα αντίθετους, με βασικό επιχείρημα πως αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της παρουσίας τους στο γήπεδο, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται, παρακολουθούν και συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο.

Η κάρτα φιλάθλου, η απαγόρευση των κορεό στις εξέδρες και η μείωση του 10% στα εισιτήρια που έχει λαμβάνειν κάθε ομάδα και διαθέτει στους οπαδούς της στα εκτός έδρας παιχνίδια έρχονται να αλλάξουν αρκετά το σκηνικό στα γερμανικά γήπεδα. Έτσι, με κοινά συνθήματα και πορείες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι σύνδεσμοι αντιδρούν.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα:

1. Τον 20 Φεβρουαρίου, στην περιοχή Ράιτ του Μένχενγκλάντμπαχ, 600 οπαδοί της Κολωνίας διαδήλωσαν πριν τον αγώνα της ομάδας τους με τη Γκλάντμπαχ. Τα συνθήματα ξεκίναγαν απ’ τον μικρό αριθμό των εισιτηρίων που έλαβαν και τελείωναν στον… Σεπ Μπλάτερ. Παρουσία 1.000 αστυνομικών, δεν συνέβησαν έκτροπα.

2. Λόγος ήταν πως σε αντίθεση με τα προηγούμενα εκτός έδρας ντέρμπι με τα «πουλάρια», αυτή τη φορά έλαβαν μόλις 2.700 εισιτήρια, που αντιστοιχεί στο 5% της χωρητικότητας του γηπέδου, μακριά απ’ το καθιερωμένο 10%.

3. Το ζήτημα των εκτός έδρας εισιτηρίων αποδεικνύεται κεφαλαιώδες για όλους τους οπαδούς. Η φωτογραφία είναι απ’ το γήπεδο της Ντόρτμουντ το Νοέμβριο του 2015, όταν οι οπαδοί των Βεστφαλών έδειξαν αλληλεγγύη στα αιτήματα των οπαδών της μισητής Σάλκε, ανήμερα του ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ. Πολλοί οπαδοί των «βασιλικών μπλε» άσκησαν μποϊκοτάζ στον αγώνα, διαμαρτυρόμενοι για τα ονομαστικά εισιτήρια και τα προγραμματισμένα δρομολόγια τους προς το γήπεδο και κατά την αποχώρησητους απ’ αυτό.

4. Ξανά οπαδοί της Κολωνίας διαμαρτύρονται για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα. Ο ακτιβιστής Γιαν - Χένρικ Γκουστσέτσκι αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι εξοργιστικό να σε φρουρούν συνέχεια ως εν δυνάμει εγκληματία».

5. Απ’ το ντέρμπι του πρώτου γύρου μεταξύ Γκλάντμπαχ και Κολωνίας στα τέλη του Αυγούστου του 2015, όταν οι οπαδοί των «πουλαριών» μποϊκόταραν τον αγώνα για τα μέτρα ασφαλείας.

6. Πανό των οπαδών της Κολωνίας απ’ τον ίδιο αγώνα: «Όταν γίνει ονομαστικό και το τελευταίο εισιτήριο, όταν συμπληρωθεί και ο τελευταίος φάκελος οπαδού, όταν πεταχθεί στα σκουπίδια και η τελευταία σημαία, όταν τελειώσει και το τελευταίο σύνθημα, όταν αποκλειστεί και ο τελευταίος φιλοξενούμενος οπαδός, τότε το ποδόσφαιρο δεν θα είναι τίποτα άλλο από πλαστικό και διαφήμιση!»

7. Φυσικά, το φαινόμενο δεν συναντάται μόνο στη Μπουντεσλίγκα. Η φωτογραφία είναι απ’ το ντέρμπι μεταξύ της Μιούνστερ και της Όσναμπρουκ, όπου δεν επετράπησαν φιλοξενούμενοι οπαδοί σε κανένα απ’ τα δυο φετινά ντέρμπι στην 3η Εθνική της Γερμανίας.

8. «Κανένα ντέρμπι χωρίς φιλοξενούμενους». Οι οπαδοί της Μιούνστερ δίνουν τον τόνο.

9. «Οι τιμωρίες σας θα είναι οι τελευταίες, κανένα ντέρμπι χωρίς φιλοξενούμενους οπαδούς». Μετά το ντέρμπι του πρώτου γύρου μεταξύ της Άιντραχτ και της Ντάρμστατ στη Φρανκφούρτη, όταν κάηκαν πανό και σημαίες των φιλοξενούμενων, δεν θα επιτραπεί η παρουσία οπαδών της πρώτης στον αγώνα της 32ης αγωνιστικής. Οι οπαδοί της Ντάρμστατ πάντως δεν δέχονται την απόφαση.

10. «Συστήματα καταγραφής στοιχείων, απαγορεύσεις επίσκεψης σε πόλεις, σε στάδια, κατάργηση των κορεό, όταν θα φύγουμε απ’ τα γήπεδα θα καταλάβετε πόσο σημαντικοί είμαστε». Οι οπαδοί της Νυρεμβέργης διαμαρτύρονται στο εκτός έδρας ντέρμπι με την Γκρόιτερ Φιρτ στις 13 Σεπτεμβρίου 2015.

11. «Οι οπαδοί δεν είναι εγκληματίες». Με αυτό το σύνθημα οι οπαδοί του Ανόβερου είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα τη σεζόν 2013-14 στο ντέρμπι με την Μπράουνσβάιγκ.

12. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι οπαδοί της Ζανκτ Πάουλι, που φωνάζουν: «Οι εξόριστοι είναι μαζί μας», δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους οπαδούς που αποκλείονται απ’ τα γήπεδα.

Διαβάστε ακόμη τη συνέντευξη του συνδέσμου της Μπάγερν Μονάχου «Club Nr12» στο Gazzetta.gr τον Οκτώβριο του 2015, αναφορικά με τη διαμαρτυρία των οπαδών των Βαυαρών στο Emirates για τα ακριβά εισιτήρια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα