Calciopoli: The Italian job

Calciopoli: The Italian job

bet365

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Κορέα για εγκληματική οργάνωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το gazzetta.gr γράφει πώς λειτούργησαν οι Ιταλοί με το Calciopoli.

Η σεζόν 2005-06 πήγαινε προς το τέλος της μέσα σε απόλυτη ηρεμία στην Ιταλία και με το μυαλό όλων να είναι στο Μουντιάλ που θα ακολουθούσε, μέχρι που έσκασε η βόμβα μέσω της Gazzetta dello Sport. Η μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα της χώρας κυκλοφόρησε με διαλόγους του Λουτσιάνο Μότζι με τους αρχιδιαιτητές, στους οποίους έκανε... παρατηρήσεις για τον ορισμό συγκεκριμένων διαιτητών σε αγώνες της Γιουβέντους. Αυτή ήταν μόνο η αρχή...

Ο τότε γενικός διευθυντής των Μπιανκονέρι, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος Αντόνιο Τζιράουντο, έκαναν λόγο για ένα κατασκευασμένο σκάνδαλο που θα καταρρεύσει αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι... Στις σελίδες της Gazzetta dello Sport καθώς και της πολιτικής La Repubblica εμφανίστηκαν κι άλλες συνομιλίες, στις οποίες εμπλέκονταν και οι Μίλαν, Λάτσιο, Φιορεντίνα και Ρετζίνα. Και κάπως έτσι, με τα ΜΜΕ και τους οπαδούς να απαιτούν να φτάσει η υπόθεση ως το τέλος, πήρε σάρκα και οστά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ενα σκάνδαλο που ουσιαστικά είχε προδιαγεγραμμένη κατάληξη αφού οι Ιταλοί έχουν αποδείξει ότι όταν αποφασίζουν να τιμωρήσουν, τιμωρούν. Δεν αστειεύονται! Το είχαν δείξει το 1980 με τους υποβιβασμούς των Μίλαν και Λάτσιο για το σκάνδαλο Totonero, το επιβεβαίωσαν το 2006 με τον υποβιβασμό (συν αφαίρεση δύο τίτλων) της Γιουβέντους και την αφαίρεση βαθμών σε Μίλαν, Λάτσιο, Φιορεντίνα και Ρετζίνα. Πώς έφτασαν όμως εκεί οι Ιταλοί; Ποιο δρόμο ακολούθησαν;

Πρώτα αθλητική δικαιοσύνη, μετά ποινική
Η υπόθεση Calciopoli ανατέθηκε στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Στέφανο Παλάτσι και άπαντες φρόντισαν να διευκολύνουν το έργο του. Ο Τύπος πήρε ξακάθαρη θέση υπέρ της κάθαρσης, οι οπαδοί όλων των ομάδων -πλην των εμπλεκόμενων- ξεσηκώθηκαν με κάθε τρόπο (πανό στα γήπεδα, παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, επιστολές στα ΜΜΕ) και έτσι άνοιξαν τον δρόμο στην κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι για να φτάσει την υπόθεση ως το τέλος. Και έφτασε, παρά το γεγονός ότι είχε να κάνει με την Γιουβέντους των Ανιέλι και με την Μίλαν των Μπερλουσκόνι-Γκαλιάνι. Οπως έλεγαν οι Ιταλοί τότε, η εικόνα των πολιτικών δεν θα πάθει ζημιά αν τιμωρήσει ισχυρούς αλλά αν οι ανίσχυροι δουν ότι οι δυνατοί δεν τιμωρούνται ποτέ.

Η αθλητική δίκη έγινε λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ από την Ιταλία, με τον Παλάτσι να απαγγέλει κατηγορίες σε περισσότερα από 40 άτομα. Παράγοντες ομάδες, διαιτητές, δημοσιογράφοι ήταν ανάμεσα στους κατηγορούμενους, οι οποίοι δικάστηκαν σε μια αίθουσα ξενοδοχείου στη Ρώμη αφού... δεν χωρούσαν σε δικαστήριο! Οι δικηγόροι τους, βασικά, στάθηκαν στο γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει μια αναλυτική και πλήρης νομικά δίκη μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα (10-15 μέρες) αλλά το αντεπιχείρημα ήταν δυνατό: Το πρωτάθλημα και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις πρέπει να ξεκινήσουν τέλη Αυγούστου και όχι σε... κάτι χρόνια οπότε θα πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις.

Η εντολή της UEFA
Για να προχωρήσει στην αθλητική δίκη-εξπρές, η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία εξασφάλισε την απόλυτη υποστήριξη της UEFA. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ήθελε να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα όλο αυτό ώστε να ξέρει τι θα κάνει με τις ιταλικές ομάδες που θα έπαιζαν στην Ευρώπη οπότε όλα έγιναν γρήγορα. Δύο χρόνια μετά, το 2008, ο Γκουίντο Ρόσι, ο οποίος είχε αναλάβει προσωρινά πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας εκείνη την περίοδο, αποκάλυψε πάντως ότι υπήρξε μια... μικρή παρέμβαση της UEFA στο όλο θέμα.

«Η απόφαση του αθλητικού εισαγγελέα Στέφανο Παλάτσι ήταν να οδηγηθούν στη Serie B οι Γιουβέντους και Μίλαν. Για το Champions League, όμως, θα ήταν καταστροφή να λείψουν δύο τόσο μεγάλα κλαμπ και η UEFA ουσιαστικά επιθυμούσε να τιμωρηθεί ένας εκ των δύο. Η θέση της Γιουβέντους ήταν χειρότερη»...

Σήμερα, εννιά χρόνια μετά, το θέμα Calciopoli παραμένει ανοιχτό και μάλλον δεν θα κλείσει ποτέ αφού η ποινική δικαιοσύνη, μετά από τρεις δίκες, έχει καταφέρει να τα μπερδέψει όλα... Οι Μότζι και Τζιράουντο δεν είναι πλέον ένοχοι αλλά δεν είναι και αθώοι αφού οι εισαγγελείς προτίμησαν την λύση της παραγραφής, με την Γιουβέντους όμως να αθωώνεται αφού θεωρήθηκε ότι οι Μότζι και Τζιράουντο ενεργούσαν με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον από την στιγμή που δεν ήταν μέτοχοι του συλλόγου.

Αυτό έχει οδηγήσει στην κόντρα των Μπιανκονέρι με την ομοσπονδία, με τους Τορινέζους να ζητούν 443 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση ή την επιστροφή των δύο πρωταθλημάτων που είχαν αφαιρεθεί το 2006. Οπως και να έχει, το γεγονός ότι εννιά χρόνια μετά η ποινική δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει ακόμη να πάρει μια τελεσίδικη απόφαση, ουσιαστικά δικαιώνει αυτούς που αποφάσισαν να δώσουν προτεραιότητα στην αθλητική δικαιοσύνη το 2006.

Εκεί παράνομες υποκλοπές, εδώ νόμιμες
Ενα στοιχείο που μπορεί να διευκολύνει κατά πολύ τις ελληνικές αρχές, αν θέλουν να δουν πώς λειτουργούν στην Ευρώπη, είναι το γεγονός ότι οι συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα έχουν προέλθει από την ΕΥΠ. Στην Ιταλία, όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες που οδήγησαν στο σκάνδαλο ήταν προϊόν παράνομης υποκλοπής από την Telecom, η οποία λειτούργησε κατόπιν παραγγελίας. Από ποιον, δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά, αν και όλες οι ενδείξεις έδειχναν την Ιντερ. Ανάμεσα στους Νερατζούρι και την Telecom άλλωστε υπήρχε χορηγική σχέση ενώ στα γραφεία της εταιρίας είχε βρεθεί, εκ των υστέρων, ένας μεγάλος φάκελος με την ονομασία Internazionale F.C.

Οι κατηγορούμενοι είχαν σταθεί τότε στο γεγονός ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους συνομιλίες που υπεκλάπησαν παράνομα και όχι, για παράδειγμα, από τις μυστικές υπηρεσίας της χώρας κατόπιν σχετικής εντολής της δικαιοσύνης ή της πολιτείας. Το επιχείρημα τους, όμως, απορρίφθηκε αφού ήταν λαϊκό αίτημα η τιμωρία όσων έχουν κάνει κάτι παράνομο και όχι το αν η παρανομία αποκαλύφθηκε με... παράνομο τρόπο.

Εδώ, στην Ελλάδα, από την στιγμή που οι συνομιλίες έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ, τα πράγματα είναι ακόμη πιο εύκολα για την δικαιοσύνη και την πολιτεία ώστε να λειτουργήσουν όπως πρέπει, απονέμοντας δικαιοσύνη.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό και το οποίο δεν έχει αναφερθεί όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι η βασική κατηγορία της Γιουβέντους το 2006, όπως και των άλλων ομάδων που κατηγορήθηκαν (Μίλαν, Λάτσιο, Φιορεντίνα, Ρετζίνα) δεν ήταν το στήσιμο αγώνων ή του πρωταθλήματος. Κάτι τέτοιο, μετά από τρεις δίκες στην ποινική δικαιοσύνη σε αυτά τα εννιά χρόνια, δεν έχει αποδειχθεί και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αθωώθηκαν όλοι οι διαιτητές που κατηγορήθηκαν και τιμωρήθηκαν το 2006, πλην του Μάσιμο Ντε Σάντις.

Η βασική κατηγορία προς τους Μπιανκονέρι ήταν η απευθείας επαφή του Μότζι με τους αρχιδιαιτητές Παϊρέτο και Μπέργκαμο. Κάτι τέτοιο απαγορευόταν ρητά από την αθλητική νομοθεσία και πάνω σε αυτό στηρίχθηκαν όλες οι κατηγορίες. Εκ των υστέρων, βέβαια, αποδείχθηκε ότι με τους αρχιδιαιτητές συζητούσαν σχεδόν όλες οι ομάδες αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ο εισαγγελέας, έστω για το τυπικό της υπόθεσης, δεν χαρίστηκε ούτε σε αυτές, ανακοινώνοντας το 2011 -μέσω νέου πορίσματος- ότι την ίδια κατηγορία με τις Γιουβέντους και Μίλαν θα αντιμετώπιζε και η Ιντερ (τηλεφωνικές συνομιλίες της οποίας αποκαλύφθηκαν χρόνια μετά) αλλά είχε πλέον το δικαίωμα της παραγραφής.

Ενδεικτικά, πάντως, παραθέτουμε κάποιες συνομιλίες του Λουτσιάνο Μότζι με ανθρώπους της ομοσπονδίας ή τους αρχιδιαιτητές, κάποιες του Αντριάνο Γκαλιάνι και του συνεργάτη του, Λεάντρο Μεάνι, με τους ίδιους ανθρώπους όπως και κάποιες του Τζιασίντο Φακέτι, προέδρου της Ιντερ υπό τον Μάσιμο Μοράτι, επίσης με αρχιδιαιτητές. Συνομιλίες που δίνουν μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΤΖΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

«Αν δεν τιμωρήσετε τον Ροζέτι και τον Κολίνα, οι υπόλοιποι διαιτητές θα αισθάνονται αδικημένοι. Δε χρειαζόμαστε, στο κάτω-κάτω τους Ροζέτι και Κολίνα. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας σπάνε τα αρχ..».

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΟΤΖΙ-ΠΑΪΡΕΤΟ (ΑΡΧΙΔΙΑΙΤΗΤΗΣ)

Παϊρέτο: Παρακαλώ;
Μότζι: Τζίτζι; Πού είσαι;
Παϊρέτο: Φύγαμε.
Μότζι: Τι σκατά διαιτητές ήταν αυτοί που μου έστειλες;
Παϊρέτο: Α, είναι ένας από τους καλύτερους...
Μότζι: Το ξέρω, αλλά το γκολ του Μίκολι ήταν κανονικό.
Παϊρέτο: Όχι.
Μότζι: Γιατί όχι; Σε όλο το ματς μάς δημιουργούσε προβλήματα.
Παϊρέτο: Εμένα δεν μου άρεσαν οι βοηθοί. Δες τη φάση με τον Τρεζεγκέ και θα καταλάβεις.
Μότζι: Αυτό είναι άλλο... Να είσαι πιο προσεκτικός πλέον.
Παϊρέτο: Εντάξει. Θα τα πούμε αργότερα.
Μότζι: Αντίο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΟΤΖΙ-ΜΑΤΖΙΝΙ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΪΡΕΤΟ (ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΡΧΙΔΙΑΙΤΗΤΩΝ) ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ματζίνι: Αυτός ο μαλ... ο Παϊρέτο. Μην ξεχνάς τι αισθάνεται για τη Γιουβέντους. Αν δεν πιέσουμε τώρα, θα νικήσει πάλι στην υπόθεση με τους διαιτητές που θα σφυρίζουν στη Serie A. Πρέπει να τον γαμ... για να καταλάβει ο ηλίθιος.
Μότζι: Πάλι τα ίδια; Έχω ραντεβού αύριο, άσ’ το σ’ εμένα.
Ματζίνι: ΟΚ. Την Παρασκευή θα κανονίσω με τους διαιτητές.
Μότζι: Την Παρασκευή θα είμαι κι εγώ εκεί.
Ματζίνι: Μίλησα στον Άντο και μου είπε ότι δε θα έρθει αυτός.
Μότζι: Μην ανησυχείς. Το περιβάλλον εκεί μέσα δεν είναι καθόλου καλό. Όσο λιγότερο βρίσκεσαι εκεί, τόσο το καλύτερο. Θα δω. Μπορεί να στείλω τον Αλέσιο.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΙΛΑΝ

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕΑΝΙ-ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ (ΑΡΧΙΔΙΑΙΤΗΤΗΣ)

Meani: Εσύ ποιον θα μου στείλεις στη Φλωρεντία;
Bergamo: Ως griglia (σ.σ. οι διαιτητές που προεπιλέγονται); Λες ως griglia διαιτητών; Τη φτιάξαμε με τρεις αλλά άσε με να πω μια κουβέντα με τον Gigi (σ.σ. Pairetto, τον άλλο αρχιδιαιτητή) δεν συμφωνήσαμε ακόμα... Έχω κατά νου να βάλω τρεις γιατί δεν θέλω αποκλεισμούς και οι διαιτητές είναι οι Messina, Farina και Rodomonti για μένα, μετά θα ακούσουμε τον Gigi γιατί φαντάζεσαι τους τρεις που θέλω να βάλω την επόμενη κυριακή (σ.σ για το Milan-Juventus)...
Meani: Κατάλαβα, θες να βάλεις τον Paparesta...
Bergamo: Ναι
Meani: Τον Collina...
Bergamo: Ναι.
Meani: Τον Trefoloni.
Bergamo: Βεβαιότατα κύριε, και παίζω το κεφάλι μου...
Meani: Αλλά στον Trefoloni να του κάνεις μια ωραία κουβεντούλα...
Bergamo: Μείνε ήσυχος, μείνε ήσυχος...
Meani: Διαφορετικά, θα του κόψουμε το κεφάλι εμείς μετά...
Bergamo: Μείνε ήσυχος...
Meani: Διαφορετικά, κάλεσέ τον και μίλα του...

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΓΚΑΛΙΑΝΙ-ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ (ΑΡΧΙΔΙΑΙΤΗΤΗΣ)

Bergamo: Θέλω να μιλήσω ώστε να είναι γνωστό, ανάμεσα σε μένα και σας, φυσικά...
Galliani: Μη στεναχωριέστε, έτσι θα μείνει...
Bergamo: Εγώ μπορεί να κάνω λάθος μια griglia, υποθέτω ότι ένας διαιτητής είναι σε φόρμα και μπορεί να είναι, ή ο διαιτητής είναι σε φόρμα και κάνει λάθος, αλλά εκ των προτέρων να θες να κάνεις λάθος είναι εντελώς άλλο πράγμα, θα έκοβα τα χέρια μου, πιστέψτε με... Να, αυτή τη γραμμή που έχω με σας θα ήθελα να τη διατηρήσω ως τον Ιούνιο, Dottore...
Galliani: Μα όχι, όχι, μετά θα δούμε... τώρα ας δούμε το τέλος του Campionato... με τις σωστές ισορροπίες...
Bergamo: Κάντε με να νιώσω λίγο τη ζεστασιά σας αυτή τη στιγμή, τη ζεστασιά αυτή τη στιγμή γιατί...
Galliani: Απολύτως...
Bergamo: Eίμαι μόνος, όχι μόνος, λιγότερο από μόνος...
Galliani: Μα όχι, όχι, υπάρχω εγώ...

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕΑΝΙ-ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ (ΑΡΧΙΔΙΑΙΤΗΤΗΣ)

Meani: Αλλά μη μας στείλεις ούτε τον Ivaldi ούτε τον Pisacreta, ε; Ανακάλυψε έναν άλλο...
Bergamo: E όχι, πρέπει να ανακαλύψω δύο, τον Mitro τον έχω, ο Mitro τα πάει καλά, έναν θα πρέπει να τον ανακαλύψουμε και δεν θα είναι εύκολο...
Meani: Δεν θα είναι εύκολο, αλλά εσένα τι διάολο σε νοιάζει, τον Griselli τον στέλνεις, έτσι; Είναι το νούμερο δύο, έχεις όλες τις δικαιολογίες του κόσμου... Τι σε νοιάζει;
Bergamo: E μπράβο, αλλά τώρα... να, άσε με να κάνω ένα βήμα τη φορά...
Meani: Στη Φλωρεντία ποιον σκέφτηκες να μου στείλεις;
Bergamo: Στην Φλωρεντία δεν κοίταξα ακόμα, αλλά θα βαλθώ μετά το δείπνο... Εσείς με τον Stagnoli πώς βρεθήκατε;
Meani: Καλά, με τον Stagnoli καλά, αλλά να θες να βάλεις κάποιον που με μας πήγε καλά, υπάρχει και ο Ambrosino, ήρθε σε μας δυο τρεις κυριακές πριν, μπορεί να πάει καλά, δεν ξέρω αν τον έχεις στη griglia, πώς το σκέφτεσαι...
Bergamo: Όχι, όχι, είναι ένας που πάει καλά, κάνει τον δικηγόρο..
Meani: Εμένα, ο Stagnoli και ο Ambrosino πάνε καλά...
Bergamo: Ο Ayroldi όχι, ε;
Meani: Ο Ayroldi ναι, πάει λίγος καιρός που δεν έρχεται.
Bergamo: Είσαι σίγουρος ότι είναι λίγο πολύ ένας μήνας που δεν έρχεται;
Meani: Ναι.
Bergamo: Τότε, είναι πιο αξιόπιστοι Stagnoli και Ayroldi.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡ

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΦΑΚΕΤΙ-ΜΑΤΣΕΪ (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΔΙΑΙΤΗΤΩΝ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Mazzei: Είμαι στο αυτοκίνητο, πάω στο Coverciano.
Facchetti: Διάλεξέ τους καλά για την κυριακή το βράδυ, έτσι...
Mazzei: Το νούμερο 1 και το νούμερο 2, απ' ότι σκέφτομαι, Ivaldi και Pisacreta.
Facchetti: Ivaldi και Pisacreta;
Mazzei: Ε, είναι ο νούμερο 1 και ο νούμερο 2.
Facchetti: Ναι, βέβαια. Και ο νούμερο 1 των διαιτητών...
Mazzei: Ε ναι, ας ελπίσουμε να μας πέσει με αυτή την διαολοκλήρωση, να μας πέσει το νούμερο 1.
Facchetti: Όχι, εκεί δεν πρέπει να κάνουν τις κληρώσεις, μας χρωστάνε.
Mazzei: Πώς να γίνει, Giacinto, δυστυχώς χρειάζεται τύχη.
Facchetti: Έλα τώρα...
Mazzei: Σου λέω αλήθεια, εδώ την κλήρωση την κάνει ένας δημοσιογράφος, πρέπει να μελετήσουν μια griglia και οι πιθανότητες είναι ψηλότερες.
Facchetti: Μα ναι, ας βάλουν τον De Sanctis που ήδη σφύριξε τη Juve την περασμένη κυριακή και δεν μπορεί, και τον Rosetti που είναι από το Τορίνο...
Mazzei: Μα, πρέπει να αφήσουν ένα περιθώριο 50%, τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό, απ' ότι θυμάμαι...
Facchetti: Α...
Mazzei: Γιατί δεν μπορούν να το παρακάνουν με τους αποκλεισμούς, τουλάχιστον 50% πιθανότητες, τουλάχιστον έτσι νομίζω ότι λέω ο κανονισμός... θα τα πω μετά με τον Bergamo.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΦΑΚΕΤΙ-ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ (ΑΡΧΙΔΙΑΙΤΗΤΗΣ) ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Bergamo: Giacinto...
Facchetti: Paolo, buongiorno.
Bergamo: Buongiorno. Τι κάνεις;
Facchetti: Καλά, εσύ;
Bergamo: Σε ακούω με ευχαρίστηση... Uefa... (δεν ακούγεται καλά) γιατί αντιμετωπίζουμε ακόμα αυτές τις δυσκολίες... Μα...
Facchetti: Εντάξει... Άκου, για την Κυριακή λοιπόν...
Bergamo: Για την Κυριακή, λοιπόν, εμείς δημιουργούμε ένα γκρουπ από διεθνείς γιατί δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε τίποτε... Λοιπόν, είναι τέσσερις, και οι τέσσερις μπορούν να παίξουν το παιχνίδι. Είναι...
Facchetti (στο 0:38, ο Facchetti καλύπτει τη φωνή του Bergamo): Βάλε μέσα τον Collina...
Bergamo: Όλοι διεθνείς, Giacinto, έτσι τουλάχιστον δεν θα υπάρξει καμιά συζήτηση. Είναι μέσα ο Collina, είναι μέσα ο Paparesta, είναι μέσα ο Bertini, είναι μέσα ο Rodomonti (σ.σ. που τελικά σφύριξε το ματς). Επομένως...
Facchetti: Κατάλαβα...
Bergamo: Είναι όλοι διεθνείς και αποφύγαμε να υπάρχουν πολύ νέοι, για παράδειγμα... αν και ο Trefoloni τα πηγαίνει καλά... Αλλά προτιμώ να τον αφήσω για το δεύτερο γύρο (σ.σ. τελικά θα σφυρίξει ο De Sanctis και η Juve θα χάσει 1-0 στο Τορίνο)... Και έπειτα, ειλικρινά, δεν έχουμε άλλους, ο Messina δεν μου παρέχει πια εγγυήσεις για ένα τόσο σκληρό παιχνίδι.
Facchetti: Γιατί, δεν είναι...
Bergamo: Μα όχι, δεν είναι ότι δεν πάει καλά, αλλά κάθε φορά ποου τον δοκιμάζουμε στα σημαντικά παιχνίδια, και πέρυσι τον δοκίμασα στο Milan-Roma, το έπαιξε άσχημα, έχουν ξεφορτίσει λίγο οι μπαταρίες του γιατί σε διεθνές επίπεδο είναι τώρα... έχει μπει στην άκρη... και επομένως, πρέπει να του μιλήσω, να βρει περισσότερη δύναμη, περισσότερη αποφασιστικότητα...
Facchetti: Μα, δεν είναι, δεν είναι στην first class τώρα;
Bergamo: Όχι, ναι, είναι στην first class αλλά προσωρινά, τη θέση του την παίρνει ο Rosetti που έχει προσδοκίες, είναι νέο, πηγαίνει καλά σε διεθνές επίπεδο.
Facchetti: Κατάλαβα, κατάλαβα... Με τον Bertini είχαμε κάτι προβληματάκια...
Bergamo: (έντονα) Με ποιόν;
Facchetti: Με τον Bertini είχαμε κάτι προβληματάκια. Και πέρυσι, εκεί στο Τορίνο, και σε κάποια άλλα παιχνίδια, είχαμε κάποια προβλήματα...
Bergamo: Μα, αν ατυχώς ήταν έτσι, θα ,μιλήσω. Ή, μάλλον, αν, καλύτερα... πρέπει να σου πω, κατάλαβες;...
Facchetti: Μμμ, δεν ξέρω... Ήθελα να σου το πω γιατί...
Bergamo: Έκανες καλά, έκανες καλά, έκανες καλά...
Facchetti: ...κάποιο πρόβλημα το είχαμε ακριβώς σε ένα Juve-Inter...
Bergamo: Μα εγώ θυμόμουν στην Perugia...
Facchetti: Στην Perugia ήταν ηχηρότατο και στο Τορίνο με τη Juve πέρυσι, και εκεί...
Bergamo: Μα, τι έγινε εκεί πέρα;
Facchetti: Υπήρξε ότι... το δικό τους γκολ ήταν οφσάιντ γιατί ο τερματοφύλακας ήταν έξω και δεν είδε ότι υπήρχε μόνον ένας παίχτης πίσω [1]...
Bergamo: Μα, αυτό ήταν για τον επόπτη, Giacinto, εκείνο για τον διαιτητή είναι δύσκολο να δώσει οφσάιντ. Αν κάνεις λάθος ένας επόπτης, έχεις πεθάνει, δυστυχώς...
Facchetti: Α, κατάλαβα...
Bergamo: (δεν ακούγεται)
Facchetti: Και έπειτα, είχαμε ένα είδος διεύθυνσης, ήταν εκνευρισμένοι όλοι οι παίχτες, και ο Moratti, και εκείνος... Και φέτος είχαμε, δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι... με την διαιτησία του...
Bergamo: Λοιπόν, στάσου να δω, γιατί μ' έβαλες σε περιέργεια. Κάνατε, Inter-Palermo 1-1...
Facchetti: Mε αυτόν;
Bergamo: Με τον Bertini...
Facchetti: Eεε..
Bergamo: Μα, Roma-Inter, για παράδειγμα, φέρατε 3-3. Αλλά εκεί, νικούσατε 3-1 αλλά μετά αποκοιμήθηκε η άμυνά σας...
Facchetti: Ναι, μα ναι...
Bergamo: Το παιχνίδι το έπαιξε καλά στη Ρώμη...
Facchetti: Δεν θυμάμαι, εγώ ξέρω μόνον ότι... έχω κατά νου την Perugia (σ.σ. η Inter έχασε 4-1) και πέρυσι στο Τορίνο...
Bergamo: Ναι, στην Perugia την προηγούμενη χρονιά, αλλά ήταν ένα τόσο ηχηρό λάθος, υπήρξε το χέρι του Βρύζα αλλά εκείνος ήταν κόντρα στον ήλιο εκεί... Ναι, εκείνο το θυμάμαι... Τέλος πάντων, άντε, θα δούμε... Αν είναι θα του μιλήσω...
Facchetti: Εντάξει, γειά.
Bergamo: In bocca al lupo (ενόψει του ματς με τη Juve).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα