Όταν ο Ποικιλίδης έφερε... λιποθυμίες! (pics)

Θάνος Σαρρής
Όταν ο Ποικιλίδης έφερε... λιποθυμίες! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr αποτίει φόρο τιμής στον Παναγιώτη Ποικιλίδη και θυμάται πως σε ηλικία 19 ετών έκανε τους πάντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες να τον χειροκροτήσουν ιπποτικά....

Ο Ποικιλίδης έδωσε σκληρή μάχη για τη ζωή αλλά δεν κατάφερε να βγει νικητής, σκορπίζοντας τη λύπη στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Το gazzetta.gr φέρνει στο φως ρεπορτάζ και ντοκουμέντα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, όπου ο γίγαντας από τη Μακεδονία έκανε τους Αμερικανούς να τρίβουν τα μάτια τους στην κατηγορία βαρέων βαρών της ελληνορωμαϊκής πάλης.

«Ο Π. Ποικιλίδης Ολυμπιονίκης. Καθάρισε Γιαπωνέζο και Αμερικανό μετά από λυσσώδη μάχη στα σημεία», αναφέρει το πρωτοσέλιδο της 2ης Αυγούστου του 1984, που βρήκαμε στο Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών και προσθέτει: «Λος Άντζελες (Του απεσταλμένου μας). Ένας 19χρονος παλαιστής από τη Μακεδονία που στα πρώτα του βήματα πάνω στην παλαίστρα δυστρόπησε κι ήθελε να φύγει, τώρα στο Λος Άντζελες διεκδικεί με πολλές πιθανότητες μια θέση στην αιωνιότητα. Είναι ο γιγαντόσωμος Παναγιώτης Ποικιλίδης. Ένα παιδί που γεννήθηκε το 1965 και που σε ηλικία μόλις 18 χρονών, στο Κολράντο της Αμερικής, αναδείχθηκε πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής εφήβων και στην ελληνορωμαϊκή, αλλά και στην ελευθέρα, στα βαρέα βάρη. Αυτό το πανύψηλο παιδί του ΒΑΟ Θεσσαλονίκης έχει ήδη τσακίσει δύο αντιπάλους του. Πρώτα λύγισε με τον αέρα τουα ανώτερου του Ιάπωνα Μασάβα με 11-7 σημεία.

Λίγο αργότερα στο δρόμο του προς το βάθρο της 23ης Ολυμπιάδας βρέθηκε ο Αμερικανός γίγαντας Τζων Μπλάνταιη. Τα προγνωστικά δεν τον έφερναν νικητή. «Το περιβάλλον θα διαδραματίσει σσπουδαίο ρόλο στο ματς αυτό», έλεγαν όλοι. Αλλά ο Ποικιλίδης είχε διαφορετικές διαθέσεις. Έτσι, όταν ανέβηκε στην παλαίστρα, πριν προλάβει ο Αμερικανός να καταλάβει τη γινόταν, προηγείτο στα σημεία με 4-1. Εξασφαλίζοντας τη νίκη άλλαξε τακτική στο παιχνίδι του. Έτσι ο Αμερικανός πήρε ένα σημείο και παροτρυνόμενος από τους συμπατριώτες του, που τους ξεσήκωνε ο εκφωνητής του Ολυμπιακού σταδίου με διάφορα συνθήματα, προσπαθούσε ν' ανατρέψει τ' αποτελέσματα.

Ούτε κι όταν ο Ποικιλίδης τοποθετήθηκε στα γόνατα από τον διαιτητή κατάφερε ο Αμερικανός να ανατρέψει ό,τι με ιδρώτα είχε κατακτήσει ο Ποικιλίδης. Όταν πάντως έγινε τ΄ αποτέλεσμα 4-3, τότε όρθιοι οι Αμερικανοί στην εξέδρα δημιούργησαν μια πρωτοφανή ατμόσφαιρα. Κ όμως, ο Ποικιλίδης άντεξε και την ηφαιστειώδη εξέδρα και την αντεπίθεση του Μπλάνταιη. Μάλιστα, στα 20 τελευταία δευτερόλεπτα ήταν αλύγιστος, αφού σαν βράχος έμεινε ακλόνητος στην παλαίστρα για να τον βρει η λήξη του αγώνα θριαμβευτή με 4-3 σημεία.

Εξουθενωμένοι οι φίλαθλοι - πολλοί λιποθύμησαν πάνω στις εξέδρες - έμειναν άφωνοι. Στο τέλος όμως ιπποτικά χειροκρότησαν τον Ποικιλίδη, που μόλις κατέβηκε από την παλαίστρα χάθηκε στις αγκαλιές του αδερφού του Γιώργου και των ομοσπονδιακών προπονητών Πέτρου Γαλακτόπουλου και Δημήτρη Σάββα. Μάλιστα ο Γαλακτόπουλος αμέσως δήλωσε το εξής: "Ο Πάνος είναι από τους γίγαντες της πάλης και ήδη άνοιξε το δρόμο προς το μετάλλιο”.». Παρότι δεν κατάφερε να το κατακτήσει, ο αγώνας που είχε δώσει ήταν τεράστιος. Είχε προκαλέσει τεράστια εντύπωση στους Αμερικανούς.

Όπως διαβάζουμε στην Αθλητική Ηχώ της επόμενης μέρας: «Χάθηκε Χρυσό από τον μικρό Ποικιλίδη για... ΈΝΑ ΣΗΜΕΙΟ. Τον νίκησε ο Γιουγκοσλάβος Μεμίσεβιτς 8-0. Αν έχανε έστω και 7-0 έπαιζε στον τελικό και διεκδικούσε χρυσό ή αργυρό». Στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας, που επίσης εντοπίσαμε στο Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών, αναφέρεται: «Στο αποφασιστικό του παιχνίδι ο Παναγιώτης Ποικιλίδης δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο του περίφημου Γιουγκοσλάβου παλαιστή Μεμίσεβιτς. Μάλιστα, ο νεαρός παλαιστής έδωσε την εντύπωση στο παιχνίδι για την κατηγορία των βαρέων βαρών ότι επεδίωκε ν' αποφύγει την πτώση, αφού δεν έκανε τίποτα το αξιόλογο για να διεκδικήσει τη νίκη από το Γιουγκοσλάβο. Ο Μεμίσεβιτς στο 4'37'' είχε ήδη προηγηθεί με 8-0 σημεία και στο 5'27'' τελείωσε το παιχνίδι με δύο παρατηρήσεις σε βάρος του Π. Ποικιλίδη (5'27''). Έτσι, ο 19χρονος Μακεδόνας παλαιστής μετά τις δύο νίκες του την α' ημέρα υπέστη και την πρώτη του ήττα και μοιραία μειώθηκαν σημαντικά οι ελπίδες του για την κατάκτηση ενός μεταλλίου».

Τελικά, του έμεινε η μάχη για την πέμπτη θέση. Στην Ηχώ της επόμενης έγραφε «Ο άτυχος μικρός της πάλης μας, ο 19χρονος Πάνος Ποικιλιδης, μπόρεσε στο ύστατο παιχνίδι του να πετύχει μια ακόμα νίκη. Αντιμετώπισε τον Αιγύπτιο Χασάν ελ Χάντατ. Ο νικητής θα κατακτούσε την 5η θέση και ο ηττημένος θα έκλεινε την 6άδα. Έγινε τρομερή μάχη ανάμεσα στους δύο παλαιστές.

Ο Πάνος, που ήταν πεισματωμένος από την άσχημη εξέλιξη που είχε για αυτόν η Ολυμπιάδα, δεν άφησε περιθώρια δράσης στον Αιγύπτιο. Τον άρπαξε γερά και άρχισε να παίρνει το ένα σημείο μετά το άλλο. Έτσι πριν καλά-καλά καταλάβει ο Αιγύπτιος τι γινόταν, ο Ποικιλίδης είχε ήδη προηγηθεί με 5-0 σημεία. Τελικά νίκησε με 7-3 σημεάι και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο...». Την Τέταρτη θέση στην κατηγορία την πήρε ο αδερφός του, Γιώργος Ποικιλίδης, ο οποίος έχασε από τον Γιουγκοσλάβο Τερτέι στα 100 κιλά...

*Ευχαριστούμε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών (www.arxeiotypou.gr) για τη διάθεση των εφημερίδων.

 

Τελευταία Νέα