Η Εβερτον χρωστάει κούπα στη Λίβερπουλ

Γιώργος Καραμάνος
Η Εβερτον χρωστάει κούπα στη Λίβερπουλ

bet365

Τα Ζαχαρωτά καλούνται κόντρα στη Σίτι να ξεπληρώσουν στη Λίβερπουλ μία... πίστωση τίτλου που κρατάει 99 χρόνια.

Η ήττα από την Τσέλσι, άφησε τις τύχες του τίτλου να κρέμεται στα... πόδια της Εβερτον. Είναι από τα όμορφα των σπορ, το να πρέπει να σου κάνει τη χάρη ο άσπονδος γείτονας σου. Το καλό όμως στην περίπτωση της Λίβερπουλ, είναι πως η αντιπαλότητα με τα Ζαχαρωτά ναι μεν βρίσκεται εντός των ορίων που καθορίζουν την έννοια του ντέρμπι, αλλά από την άλλη δεν έχει τίποτα κοινό με τις μεγάλες κόντρες και τα μίση που τα ανά τον κόσμο ντέρμπι πρεσβεύουν.

«Μα καλά πως να έχουν αντιπαλότητα αφού η Εβερτον δεν διεκδικεί τίποτα;» θα μπορούσε να αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Ωστόσο, πέραν της εντοπιότητας, έως και λίγο πριν το τέλος των 80ς οι δυο μεγάλοι του Μέρσεϊσαϊντ βρέθηκαν ουκ ολίγες φορές να μάχονται για το πρωτάθλημα και να τερματίζουν αντίστοιχα σε 1η και 2η θέση. Ούτε όμως τότε η αντιπαλότητα τους έφτασε σημείο χουλιγκανισμού και επεισοδίων. Ούτε καν στα πιο hardcore χρόνια των 70ς-80ς.

Στις αναφορές μάλιστα είναι το μόνο που καταγράφεται ως «Friendly Derby», με το πως και το γιατί συμβαίνει αυτό να περιγράφεται κατά κάποιο τρόπο από το γενικότερο οικογενειακό report που παρέθεσε μία φορά και έναν καιρό κάποιος άγνωστος οπαδός της Εβερτον ονόματι, Φρεντ Κένερλι: «Εγώ είμαι με την Εβερτον και η σύζυγος με τα αδέρφια της είναι φανατικοί με τη Λίβερπουλ. Κάπως έτσι τα δύο από τα τέσσερα παιδιά μου ξέφυγαν και επηρεασμένα από τους θείους τους, έγιναν Κόκκινοι. Ως καλός πατέρας έπρεπε λοιπόν να κρατήσω ενωμένη την οικογένεια. Οπότε κάθε Κυριακή πηγαίναμε όλοι μαζί στο γήπεδο: τη μία εβδομάδα στο “Ανφιλντ” και την άλλη στο “Γκούντισον Παρκ” και αυτό είναι κάτι που κάνουν ακόμα πολλές οικογένειες!»

Η μοίρα λοιπόν τα έφερε έτσι και το πιο σημαντικό ματς που θα κρίνει τη φετινή Premier League θα παιχτεί στην έδρα της Εβερτον (Σάββατο 19:30). Οι φίλοι της Λίβερπουλ προσδοκούν να μην περάσει από εκεί νικηφόρα η Μάντσεστερ Σίτι, ώστε να πανηγυρίσουν εκείνοι στο φινάλε. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με το πως θα χειριστούν το ματς τα Ζαχαρωτά που φυσικά στο -4 από την 4η θέση (Αρσεναλ) είναι παντελώς αδιάφορα. Εάν λοιπόν οι Πολίτες περάσουν από το «Γκούντισον Παρκ» δεν υπάρχει περίπτωση να στραβοπατήσουν στα δύο εντός με Αστον Βίλα, Γουέστ Χαμ που θα τους απομένουν. Οπότε η Εβερτον ρεαλιστικά είναι η τελευταία στάση τίτλου. Θα το παλέψει όμως το ματς ή θα το πάει χαλαρά για να μην πανηγυρίσει η Λίβερπουλ;

Με βάση τα παραπάνω ή ακόμα και με τη συμπαράσταση της και νομικά στη δραματική ιστορία του «Χίλσμπορο» (σ.σ.: σε αρκετές οικογένειες της Εβερτον θρήνησαν κάποιον δικό τους σε εκείνη την τραγωδία), αλλά και τη δική της υστεροφημία, δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσει να χάσει. Θα το παλέψει κανονικότατα το παιχνίδι. Αλλωστε έχει και ένα ιστορικό χρέος να εξυπηρετήσει. Ενα χρέος που μετράει -παρά ένα- 100 χρόνια. Πρόκειται για μία... πίστωση τίτλου από τη σεζόν 1914-'15, όταν στο φινάλε οι Κόκκινοι χάρισαν το πρωτάθλημα στους συμπολίτες τους.

Το φοβερό τότε ήταν πως ο αρχισκόρερ της εποχής για τη Λίβερπουλ, ο Φρεντ Πάγκναμ, είχε νωρίτερα (Δεκέμβριος) κάνει χατ τρικ στο «Γκούντισον Παρκ», διαλύοντας τα Ζαχαρωτά με 2-5. Ο ίδιος λοιπόν την προτελευταία αγωνιστική ήταν εκείνος που θα χάριζε την κούπα στους ανταγωνιστές της πόλης. Η Λίβερπουλ ταξίδεψε στις 24 Απριλίου στο κοντινό Όλνταμ, όπου η ομώνυμη ομάδα ήταν πρώτη και ακόμα και με ισοπαλία έπαιρνε το πρωτάθλημα. Ο Πάγκναμ όμως έβαλε δύο γκολ και με εκείνο το 0-2 η Εβερτον την προσπέρασε και πήρε απρόσμενα τον τίτλο. Το απίστευτο σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι οι Κόκκινοι τερμάτισαν στην 14η θέση, ενώ ήταν η μία και μοναδική φορά που χρειάστηκε η συνδρομή τους για κάποια επιτυχία των Μπλε συμπολιτών! Μήπως λοιπόν έφτασε η ώρα για την αποπληρωμή;

Follow me: @jorgekaraman

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα