Οι «ντόπες» στο ποδόσφαιρο

Θάνος Σαρρής
Οι «ντόπες» στο ποδόσφαιρο

bet365

Με αφορμή τα θετικά δείγματα των Μανούσου και Λισγάρα, το gazzetta.gr θυμίζει τις περιπτώσεις παικτών που έχουν τιμωρηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια για υποθέσεις ντόπινγκ.

Ο Τσάβι της Μπαρτσελόνα είχε δηλώσει ότι «στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ντόπινγκ», ωστόσο τα θετικά δείγματα παικτών σε απαγορευμένες ουσίες που «σκάνε» κατά καιρούς δείχνουν ότι οι απαγορευμένες ουσίες υπάρχουν παντού! Παρότι τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έχουν φτάσει μέχρι την τιμωρία δεν είναι πολλές, υπάρχουν ορισμένες χαρακτηριστικές, που οδήγησαν ακόμα και σε... κρέμασμα παπουτσιών!

«Ντοπέ» ο Βαβζίνιακ

Τον Μάιο του 2009, ο Γιακούμπ Βαβζίνιακ βρισκόταν θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ μετά αγώνα με την Ξάνθη στις 05/04. Από τον Παναθηναϊκό τόνιζαν ότι ο παίκτης είχε υποβληθεί τέσσερις φορές σε έλεγχο, με όλα τα δείγματα να είναι αρνητικά και ζητούσαν την ανάλυση και του δεύτερου δείγματός του. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δήλωνε σοκαρισμένος, ωστόσο το ΕΣΚΑΝ προχώρησε σε επανέλεγχο και βρήκε ότι και το δεύτερο δειγμα ήταν θετικό.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι και στα παιχνίδια με Πανιώνιο και Αστέρα Τρίπολης προέκυψε αντικανονικό αποτέλεσμα, αφού εντοπίστηκε η ουσία ουσία 4-methyl-2-hexanamine. Ο Παναθηναϊκός ενημέρωσε ότι «κατόπιν και αυτής της νέας εξέλιξης και με δεδομένες τις πάγιες θέσεις και την ευαισθητοποίηση της σε ζητήματα ντόπινγκ, η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός αποφάσισε ότι δεν θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή».

Τα κρούσματα της Κρήτης

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, στην Κρήτη βρέθηκαν θετικοί στην κοκαϊνη τρεις παίκτες, οι οποίοι και τιμωρήθηκαν. Η πρώτη υπόθεση αφορούσε τον Βενιζέλο Ανυφαντάκη του Εργοτέλη, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2008 ήταν θετικός σε έλεγχο μετά το ματς της ομάδας του με τον Παναθηναϊκό. Ο παίκτης τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο ετών!

Το Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, ο Μανώλης Μονιάκης του ΟΦΗ έμενε αιφνιδιαστικά εκτός από την αναμέτρηση της Εθνικής Ελπίδων με την ΠΓΔΜ. Το ΕΣΚΑΝ είχε ενημερώσει την ΕΠΟ, η οποία έκανε λόγο για «προσωπικό πρόβλημα» του παίκτη. Ο ίδιος δήλωνε άγνοια, τονίζοντας ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω μιας φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούσε εξαιτίας μιας ίωσης.

Ωστόσο, ο Έλληνας μπακ είχε βρεθεί θετικός σε κοκαΐνη σε έλεγχο μετά τον αγώνα με τον Λεβαδειακό στις 08/03 και απειλούταν με τιμωρία δύο ετών, όπως είχε γίνει παλιότερα και με τον Νίκο Σπυρόπουλο! Τελικά, ο αθλητικός δικαστής τον τιμώρησε με εξάμηνο αποκλεισμό, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν είναι χρήστης κοκαϊνης μετά από εξετάσεις στην μνηστή του, η οποία ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και λόγω του αρνητικού δείγματος από άλλο ματς.

Τον Απρίλιο του 2012, ο Πολυχρόνης Βεζυρίδης έγινε ο τρίτος παίκτης του ΟΦΗ που πιάστηκε να κάνει χρήση κοκαΐνης! Ο 38χρονος τότε τερματοφύλακας, βρέθηκε θετικός μετά από αγώνα με την ΑΕΚ. «Δεν αποδέχομαι σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα αυτό και θα παλέψω μέχρι τέλους για να δικαιωθώ. Σε αντίθεση με δημοσιεύματα που βιάστηκαν να με καταδικάσουν, ξεκαθαρίζω ότι θα ζητήσω την εξέταση και του δεύτερου δείγματος και αναμένω το σχετικό αποτέλεσμα», δήλωνε ο ίδιος, αλλά η απόφαση για διετή αποκλεισμό έβαλε πρόωρο τέλος στην καριέρα του.

Στεροειδές και δικαίωση για Ρόκα!

Ο Ισπανός τερματοφύλακας Χοσέ Μανουέλ Ρόκα βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας μετά από ένα ματς των «πράσινων» με τον Ηρακλή. Στον οργανισμό του 32χρονου κίπερ βρέθηκε η ουσία Bundesonide, η οποία προερχόταν από φάρμακο για τη καταρροή, το οποίο όμως δεν είχε δηλωθεί! Τελικά, τιμωρήθηκε με ποινή ενός έτους. Ο Πανθρακικός έκανε έφεση και μετά από αναβολές δικαιώθηκε, επιστρέφοντας στις 12 Μαρτίου στις προπονήσεις της ομάδας του, από τις οποίες έλειψε τελικά για περίπου ένα μήνα.

Ένα χρόνο στον Αρκούδα

Τον Φεβρουάριο του 2013, η ΑΕΚ που πάλευε για τη σωτηρία της δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα. Το ΕΣΚΑΝ ενημέρωσε ότι ο Χρήστος Αρκούδας βρέθηκε θετικός σε έλεγχο που του έγινε μετά από το ματς με τον ΟΦΗ! Στον οργανισμό του βρέθηκε η διεγερτική ουσία Οξιλοφρίνη, ενώ το δεύτερο δείγμα επιβεβαίωνε το πρώτο. Έτσι, ο παίκτης τιμωρήθηκε με αποκλεισμό ενός έτους, ενώ η Ένωση απαλλάχθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είχε υπαιτιότητα.

Η γκάφα του Στάθη Ρόκα

Ο Στάθης Ρόκας έκανε ενέσεις κορτιζόνης λόγω ενοχλήσεων στη μέση, ωστόσο το ιατρικό τιμ του Πανιωνίου... ξέχασε να το δηλώσει, με αποτέλεσμα ο παίκτης να βρεθεί ντοπέ μετά από την αναμέτρηση με τη Βέροια και να απειλείται με εξάμηνο αποκλεισμό! Τόσο ο ίδιος, όσο και το ιατρικό τιμ παραδέχθηκαν την ουσία και δεν ζήτησαν εξέταση στο δε΄τ Ωστόσο, μετά την απολογία του, κατάφερε να τη γλιτώσει με μια απλή επίπληξη!

*Ο Αντσουέ της ΑΕΛ βρέθηκε ντοπέ το 2007 και για αυτό δεν υπολογίζεται, ενώ από τον Ατρόμητο είχε διαψευστεί κατηγορηματικά ότι παίκτης της ομάδας τους είχε βρεθεί θετικός σε απαγορευμένη ουσία στην αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα