Oι ντόπες που συγκλόνισαν!

Θάνος Σαρρής
Oι ντόπες που συγκλόνισαν!

bet365

Με αφορμή τις πολύκροτες υποθέσεις του Τάισον Γκέι και του Ασάφα Πάουελ, το gazzetta.gr παρουσιάζει τα σημαντικότερα κρούσματα ντόπινγκ στο στίβο.

Οι υποθέσεις παράνομης χρήσης ουσιών από αθλητές του στίβου, πλέον, λίγους αιφνιδιάζουν. Κι αυτό γιατί εδώ και αρκετά χρόνια, τα μεγάλα ονόματα που έχουν πιαστεί ντοπέ είναι αρκετά. Από το σκάνδαλο της Ανατολικής Γερμανίας, μέχρι την Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν, το gazzetta.gr θυμίζει κάποιες χαρακτηριστικές υποθέσεις διεθνούς ντόπινγκ που προκάλεσαν αίσθηση.

Το «εργοστάσιο» της Ανατολικής Γερμανίας

Η πρώην Ανατολική Γερμανία ήταν κατά τη δεκαετία του 1970 μία από τις πιο ισχυρές χώρες στα Ολυμπιακά αθλήματα και μία από τις πιο επιτυχημένες στους Αγώνες. Το ποσοστό των μεταλλίων σε σχέση με τους κατοίκους, ήταν εντυπωσιακό. Το ετήσιο μπάτζετ υπολογιζόταν στα 400 εκατομμύρια, με περίπου 8000 προπονητές να είναι στο «κόλπο». Όταν, ωστόσο, άνοιξαν τα αρχεία της GDR μετά την πτώση του Τείχους, οι αποκαλύψεις ήταν σοκαριστικές. Ένα ολόκληρο σύστημα ντόπας είχε στηθεί με την επιχορηγήσεις του κράτους και ελεγχόταν από ένα κύκλωμα εκατοντάδων εκπαιδευμένων γυμναστών!

Υπήρχαν αθλητές που δεν ήξεραν καν ότι ντοπάρονται. Πολλοί, παρουσίασαν στην συνέχεια προβλήματα από το σχέδιο «12.45», όπως ονομάστηκε, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Χάιντι Κρίγκερ, η οποία από την τεστοστερόνη έγινε... άντρας, ολοκληρώνοντας τη μεταβολή με επέμβαση αλλαγής φύλλου και αλλαγή ονόματος σε Αντρέας. Παρά πάντως τις πιέσεις για στέρηση μεταλλίων από τους αθλητές, η ΔΟΕ ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Σε 11 Ολυμπιακούς, οι αθλητές της Ανατολικής Γερμανίας κατέκτησαν 519 μετάλλια, εκ των οποίων τα 192 χρυσά!

Μπεν Τζόνσον

Το 1988, ο Μπεν Τζόνσον κέρδισε τον τελικό των 100 μέτρων στους Αγώνες της Σεούλ, ρίχνοντας το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987 στα 9.79. Ο ίδιος τόνιζε ότι μπορούσε να ρίξει κι άλλο το χρόνο, αν δεν σήκωνε στο τέλος της κούρσας το χέρι του για να πανηγυρίσει. Ωστόσο, στο δείγμα ούρων του βρέθηκε θετικός στην στανοζόλη και τρεις μέρες αργότερα, το χρυσό μετάλλιο του πέρασε στον δεύτερο της κούρσας, Καρλ Λιούις.

Αποτέλεσε έναν σπρίντερ με πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη δεκαετία του '80 και η αναγγελία του ντοπαρίσματός του προκάλεσε διεθνή σάλο. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν ντοπέ και όταν έκανε το ρεκόρ το 1987. «Ηero to zero», ανέφερε ένα χαρακτηριστικό καναδικό δημοσίευμα της εποχής, με τον προπονητή του, Τσάρλι Φράνσις, να γράφει αργότερα στο βιβλίο του ότι όλοι οι μεγάλοι σπρίντερ της εποχής έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Μάριον Τζόουνς

Σε συνέντευξη Τύπου του 2007, η Μάριον Τζόουνς βγήκε μπροστά και ανακοίνωσε δημόσια ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ το όνομά της είχε συνδεθεί με την περίφημη υπόθεση Balco ήδη από το 2003. Το 2004, ο Βίκτορ Κόντε, ιδρυτής της Balco, είχε ισχυριστεί ότι ο ίδιος της είχε δώσει παράνομες ουσίες. Ωστόσο, από τη στιγμή που περνούσε τα τεστ δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις. Η Αμερικανίδα αθλήτρια ουσιαστικά συσχετίστηκε με το ντόπινγκ όταν επέλεξε μαζί με τον Μοντγκόμερι για προπονητή τον Τσάρλι Φράνσις, ο οποίος ήταν ο προπονητής του Μπεν Τζόνσον. Στο Σίδνεϊ, κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια και δύο χάλκινα, τα οποία στη συνέχεια της τα πήραν πίσω.

Ο πρώην άνδρας της, Σι Τζέι Χάντερ, είχε καταθέσει ότι την είχε δει να κάνει χρήση, ωστόσο μέχρι και το 2007 η ίδια το αρνιόταν, παραδεχόμενη μάλιστα στη συνέχεια την ψευδορκία της. Τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό και ανακοίνωσε κλαίγοντας ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση, ενω λόγω των ψευδών ομολογιών της σε ομοσπονδιακές αρχές, καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση.

Τζάστιν Γκάντλιν

Ο Τζάστιν Γκάτλιν πιάστηκε δύο φορές ντοπέ και κατά πολλούς το ότι δεν τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό αποτέλεσε σκάνδαλο μεγατόνων. Έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, δύο χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2006 βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία, με τον ίδιο να δηλώνει ότι ποτέ εν γνώσει του δεν έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, συμφώνησε σε τιμωρία οκτώ χρόνων, γλιτώνοντας τον ισόβιο αποκλεισμό επειδή δέχθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές κατά του ντόπινγκ. Τελικά, η ποινή του έπεσε στα τέσσερα χρόνια ενώ ο χρόνος-ρεκόρ των 9.77 ακυρώθηκε. Το 2012, στα προκριματικά για τους Αγώνες του Λονδίνου, έκανε 9.80, τον καλύτερο χρόνο που έχει γίνει ποτέ από αθλητή άνω τω 30 ετών.

Τιμ Μοντγκόμερι

Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ το 2002 και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100 μέτρα το 2002 με χρόνο 9.78, ο Τιμ Μοντγκόμερι δεν κατάφερε να προκριθεί στους Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Πριν τα προκριματικά, ωστόσο, κατηγορήθηκε γα παράνομη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Παρότι δεν βγήκε θετικός σε τεστ, παραδέχθηκε ότι μαζί με αρκετούς ακόμα αθλητές έκανε χρήση ουσιών από τη Balco. Τιμωρήθηκε με τέσσερα χρόνια αποκλεισμό, προσέφυγε στο CAS, το οποίο τον έκρινε τελικά ένοχο. Πέρα του αποκλεισμού, του αφαιρέθηκαν όλα τα μετάλλια και οι διακρίσεις από τις 31 Μαρτίου του 2001. Μετά την ποινή, ανακοίνωσε την απόσυρσή του, ενώ το 2008 δήλωσε ότι είχε πάρει τεστοστερόνη και αυξητική ορμόνη πριν τους Αγώνες του Σίδνεϊ. Στη συνέχεια, έμπλεξε σε διάφορα σκάνδαλα, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εμπορεία ναρκωτικών!

Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν

Η Τζαμαϊκανή Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν έχει κερδίσει στην καριέρα της 7 Ολυμπιακά μετάλλια, ενώ έγινε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που κερδίζει δύο συνεχόμενες Ολυμπιακές κούρσες διακοσίων μέτρων. Παράλληλα, είναι μία από τους μόλις 8 αθλητές στην ιστορία που έχουν κερδίσει παγκόσμιο πρωτάθλημα σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες και αποτελεί την πιο επιτυχημένη αθλήτρια της Τζαμάικα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2004, στην Αθήνα, έγινε η πρώτη γυναίκα από την Καραϊβϊκή που κατακτά χρυσό μετάλλιο, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρυσή εποχή της Τζαμάικα. Πριν από περίπου ένα μήνα, ωστόσο, η βγήκε θετική σε παράνομο διουρητικό, αποκλείστηκε προσωρινά από τις διοργανώσεις στίβου και περιμένει την ποινή της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα