Oι πρωταγωνιστές της Πρέμιερ Λιγκ

Θάνος Σαρρής
Oι πρωταγωνιστές της Πρέμιερ Λιγκ

bet365

Η φετινή Πρέμιερ Λιγκ έφτασε στο τέλος της και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα 10 πρόσωπα που άφησαν περισσότερο το στίγμα τους κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, ο καθένας για τον δικό του λόγο!

Πρωτάθλημα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σϊτι, Τσέλσι, Άρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ, Γουίγκαν, Ρέντινγκ και ΚΠΡ στην Τσάμπιονσιπ. Ένα ακόμα πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ έφτασε στο τέλος του, έχοντας προσφέρει αρκετές συγκινήσεις, θετικούς και αρνητικούς πρωταγωνιστές. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα 10 πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σημάδεψαν τον φετινό «Μαραθώνιο»!

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον
Συμπλήρωσε 1500 παιχνίδια στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετά απο 27 χρόνια αποφάσισε να φύγει όπως του αρμόζει. Ώς πρωταθλητής! Η ομάδα του ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο φετινό πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε χωρίς να εξελιχθεί σε θρίλερ, ενώ παρουσίασε και τη μεγαλύτερη σταθερότητα μέσα στο χρονιά, παρά τις αδυναμίες της. Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία της Γιουνάιτεντ αφήνει τη δική του σφραγίδα στη χρονιά, όχι μόνο επειδή πρόσθεσε ακόμα έναν τίτλο στη μεγάλη τροπαιοθήκη του, αλλά κυρίως επειδή το 2013 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που φεύγει από το δεύτερο σπίτι του, το Οld Trafford. Το «αντίο» του θα μείνει για πάντα σε όσους το παρακολούθησαν.

Ράφα Μπενίτεθ
Κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο και από την πρώτη στιγμή συνάντησε την έχθρα των οπαδών της Τσέλσι, στη συνείδηση των οποίων είχε αποτυπωθεί ως αντίπαλος από τις μέρες του στη Λίβερπουλ. Κάποιες παλιότερες δηλώσεις του δεν είχαν ξεχαστεί και από την αρχή ο τίτλος «προσωρινός» τον συνόδευε μονίμως, μαζί με τις αποδοκιμασίες. Για αρκετές μέρες η κόντρα του με τον κόσμο, που «έκραξε» και τον Αμπράμοβιτς, ήταν πρώτο θέμα στον αγγλικό Τύπο. Ο Ισπανός όμως άντεξε. Παρότι η Τσέλσι δεν έπαιξε καμιά... μπαλάρα με τον ίδιο στο τιμόνι, έγινε περισσότερο ουσιαστική, έβγαλε σκληράδα και αποτελεσματικότητα. Ως επιστέγασμα ήρθε το Europa League, ο τρίτος ευρωπαϊκός τίτλος στην καριέρα του Μπενίτεθ, καθώς και η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Κάποιοι αναθεώρησαν, άλλοι περιμένουν πως και πως την επιστροφή του Μουρίνιο!

Ρόμπιν Φαν Πέρσι
Η μεταγραφική κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όταν ο Άλεξ Φέργκιουσον αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία 24 εκατομμύρια λίρες για τον σέντερ φορ της Άρσεναλ, αρκετοί παραξενεύτηκαν, καθώς θεωρητικά η Γιουνάιτεντ είχε ανάγκη ενίσχυσης σε άλλες θέσεις και όχι στην επίθεση. Ο Σερ, όμως, δικαιώθηκε για μια ακόμα φορά. Με 26 γκολ τερμάτισε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ. Πολλά από τα τέρματά του έφεραν πολύτιμους βαθμούς, δείχνοντας ότι ακόμα και όταν η ομάδα «κολλούσε», αυτός ήταν εκεί για να δώσει τη λύση. Ο Φαν Πέρσι έφυγε από την Άρσεναλ για να πανηγυρίσει τίτλους και στην πρώτη του χρονιά δικαιώθηκε....

Γκάρεθ Μπέιλ
Ασταμάτητος! Ο Ουαλός έκανε μια απίστευτη χρονιά με την Τότεναμ, γεγονός που έκανε το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης ακόμα πιο έντονο. Ο Μπέιλ έκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο και για μια περίοδο σκόραρε ακατάπαυστα. Μέσα στο χειμώνα σημείωσε 7 γκολ σε πέντε ματς, κάνοντας όλο το Νησί να ασχολείται μαζί του. Τελείωσε τη χρονιά με 21 τέρματα, πήρε τον τίτλο του παίκτη της χρονιάς, ωστόσο η ομάδα του δεν κατάφερε να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ, παρότι πάλεψε μέχρι τέλους. Ο 23χρονος winger ανέβασε ακόμα περισσότερο τις μετοχές του, καθώς και πέρυσι είχε κάνει πολύ καλή σεζόν και αναμένεται να απασχολήσει έντονα την μεταγραφική επικαιρότητα το καλοκαίρι.

Λούις Σουάρες
Βρέθηκε επανειλημμένα στην επικαιρότητα για πολλούς λόγους. Ο Ουρουγουανός της Λίβερπουλ έκανε μια πολύ καλή χρονιά όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Στον τρόπο παιχνιδιού του Μπρένταν Ρότζερς έχει περίοπτη θέση και τα 23 γκολ που σημείωσε αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Οι εμφανίσεις του έφεραν το ενδιαφέρον από Μπάγερν και Γιουβέντους, ωστόσο ο ίδιος φρόντισε στο τέλος να... χύσει την καρδάρα με το γάλα. Η δαγκωνιά που έριξε στον Ιβάνοβιτς της Τσέλσι προκάλεσε την παραδειγματική τιμωρία του με 10 αγωνιστικές και έκανε αρκετούς να υποστηρίξουν ότι οι Ρεντς πρέπει να τον διώξουν για τη συμπεριφορά του! Αναμφίβολα ένας από τους πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν σε όλα τα επίπεδα.

Μίτσου
Κατά πάσα πιθανότητα το deal της χρονιάς. Κοστίζοντας λίγο παραπάνω από δύο εκατομμύρια λίρες για να πάει στη Σουόνσι από τη Ράγιο Βαγιεκάνο, ο Ισπανός μέσος έβαλε 18 γκολ για την ομάδα του Μίκαελ Λάουντρουπ, ο οποίος δικαιώθηκε απόλυτα για την επιλογή του. Ο Μίτσου προσέφερε λύσεις σε αρκετές θέσεις, έπαιξε ακόμα και ως επιθετικός, με τον Γκάρι Λίνεκερ να τον χαρακτηρίζει ως το «λαβράκι του αιώνα», ενώ ο Αρσέν Βενγκέρ και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έβγαζαν το καπέλο στη Σουόνσι για την τρομερή μεταγραφή. Ειδικότερα στο τέλος του 2012 και τις αρχές του 2013, όταν οι Σουόνς ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, όλο το Νησί έβγαζε το καπέλο στον τρομερό Ισπανό.

Πάολο Ντι Κάνιο
Η πρόσληψή του από τη Σάντερλαντ με αποστολή-καμικάζι να σώσει την ομάδα προκάλεσε τρομερές αντιδράσεις. Αιτία δεν ήταν οι προπονητικές του αρετές, αλλά η φασιστική ιδεολογία που είχε παραδεχθεί ότι ασπάζεται στο παρελθόν, καθώς και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί που έκανε ως παίκτης. Ο Ιταλός στην αρχή απέφευγε να μιλά για μη αγωνιστικά ζητήματα, αρκούμενος στο ότι «δεν είμαι ρατσιστής». Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο ερχομός του στο «Στάδιο του Φωτός» ήταν καταλυτικός. Έσφιξε τα λουριά, άλλαξε την ψυχολογία, έναν τομέα που είναι η ειδικότητά του και έσωσε τις «Μαύρες Γάτες», πετυχαίνοντας μάλιστα και μία τρομερή νίκη με 3-0 μέσα στην έδρα της «μισητής» Νιούκαστλ! Γενικώς τα πρώτα του δείγματα ως προπονητής, τόσο σε αυτό το σύντομο διάστημα στη Σάντερλαντ, όσο και στη Σουίντον, είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Κρίστιαν Μπεντέκε
Η φετινή σεζόν ήταν μεταβατική για την Άστον Βίλα. Μετά το περσινό φιάσκο, ο Πολ Λάμπερτ ανέλαβε να χτίσει ένα νέο σύνολο, το οποίο ωστόσο κινδύνευσε εκ νέου με υποβιβασμό. Κι αν δεν είχε τον στράικερ από το Βέλγιο στη σύνθεσή του, ίσως να μην τα είχε καταφέρει. Ο Σκωτσέζος έδωσε 7 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι και πλέον κάνει ό,τι μπορεί για να του προσφέρει νέο συμβόλαιο με σαφώς καλύτερες απολαβές, παρότι έχει ακόμα συμφωνία για τρία ακόμα χρόνια. Τα 19 γκολ που σημείωσε στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, πολλά εκ των οποίων κρίσιμα, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον από αρκετές ομάδες, μεταξύ των οποίων η Ντόρτμουντ, η Τσέλσι, η Αρσεναλ και η Τότεναμ. Το μέλλον είναι μπροστά του και στα 22 του χρόνια αποτελεί ήδη ένα από τα πιο hot ονόματα στην κατηγορία!

Στιβ Κλαρκ
Το 5-5 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτέλεσε ένα θεαματικό φινάλε σε μια καλή χρονιά για τη Γουέστ Μπρομ, η οποία ξεκίνησε με αρκετό ρίσκο. Ο Ρόι Χόντγκσον έφευγε για την Εθνική Αγγλίας και τη θέση του αναλάμβανε ο πρωτάρης Στιβ Κλαρκ. Χωρίς να έχει κάτσει σε πάγκο ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ, ο 49χρονος τεχνικός τρέλανε κόσμο από τους πρώτους μήνες, οδηγώντας του Baggies μέχρι την τρίτη θέση της βαθμολογίας και κερδίζοντας την Τσέλσι! Έχοντας θητεύσει στο πλευρό των Γκούλιτ, Τζόλα, Νταλκγλίς και Μουρίνιο, ο Κλαρκ ανέλαβε ένα στρωμένο σύνολο, για να το οδηγήσει σην όγδοη θέση, ψηλότερα από ότι πέρυσι και πρόπερσι. Τα εύσημα του ανήκουν.

Ντέιβιντ Μόγιες
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι μπροστά του. Η Έβερτον φέτος έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο, έβγαλε πρωταγωνιστές και έφτασε μέχρι την έκτη θέση, τερματίζοντας πάνω από τη συμπολίτισσα Λίβερπουλ. Ο Σκωτσέζος βοήθησε τον Φελαϊνί να εξελιχθεί, εκμεταλλεύτηκε στο μέγιστο βαθμό το ρόστερ του και η επιβράβευση ήρθε στο τέλος της χρονιάς. Εκεί που αρκετοί περίμεναν από τον Μουρίνιο να αποτελέσει τον διάδοχο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τελικά ο Μόγες αναλαμβάνει το δύσκολο αυτό ρόλο. Έπειτα από 11 χρόνια στην Έβερτον καλείται να σηκώσει το μεγάλο βάρος της Γιουνάιτεντ του «Φέργκι», με τις κακές γλώσσες να λένε ότι οι περισσότεροι ανάσαναν με ανακούφιση όταν έμαθαν ότι αναλαμβάνει αυτός και όχι ο Special One. Βρέθηκε, λοιπόν, στην κορυφή της επικαιρότητας και πρέπει να συνηθίσει να ζει με αυτόν τον τρόπο!

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα