Ολυμπιακός: Κατέρρευσε και έχασε τα πάντα μέσα στο 2019...

Ολυμπιακός: Κατέρρευσε και έχασε τα πάντα μέσα στο 2019...

Αντωνία Σπανού
Ολυμπιακός: Κατέρρευσε και έχασε τα πάντα μέσα στο 2019...
Ο Ολυμπιακός κατάφερε να γκρεμίσει μέσα σε περίπου τρεις μήνες ό,τι έχτισε με κόπο στο πρώτο μισό της σεζόν και πλέον μετρά τις πληγές του, γράφοντας τον επίλογο στο φετινό ευρωπαϊκό του ταξίδι.

«Δύο μήνες πριν, ήμασταν τέταρτοι, ίσως πέμπτοι και τώρα σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάτι άλλαξε τους δύο τελευταίους μήνες. Δεν παίζουμε καλά. Προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις, αλλά είναι δύσκολο. Είχαμε τραυματισμούς και κακό timing, αλλά και πάλι, δεν είναι δικαιολογίες, όλες οι ομάδες έχουν προβλήματα».

Αυτά τα λόγια του Αλέξανδρου Βεζένκοβ, μόλις πριν από δύο ημέρες στο σάιτ της Euroleague, δείχνουν ξεκάθαρα αυτό που σκέφτονται άπαντες στο... στρατόπεδο του Ολυμπιακού. Κάτι άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες... Ίσως και τρεις. Κάτι άλλαξε και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά τι είναι αυτό.

Ο Ολυμπιακός με το αποτέλεσμα του αγώνα στην Μαδρίτη και την νίκη της Ζαλγκίρις επί της Ρεάλ, είναι και μαθηματικά εκτός playoffs και βάζει τελεία σε μια σεζόν, που είχε στοιχεία... θρίλερ. Όλα ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς, το πρώτο μισό της χρονιάς πήγε εξαιρετικά για τον Ντέιβιντ Μπλατ και την ομάδα του, οι «ερυθρόλευκοι» φιγούραραν στις θέσεις πλεονεκτήματος και... ξαφνικά, άρχισαν όλα να αλλάζουν.

Αρκετά πράγματα έγιναν εκτός παρκέ, αρκετά έγιναν εντός, ήρθαν και οι τραυματισμοί και δημιουργήθηκε μια κατάσταση που είναι από τις χειρότερες που έχουν βιώσει ποτέ στην σύγχρονη ιστορία τους οι «ερυθρόλευκοι». Η Euroleague Greece καταγράφει όλη την διαδρομή του Ολυμπιακού, από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, μέσα στο ΣΕΦ, μέχρι το βράδυ της 4ης ημέρας του Απριλίου, όπου η Ζαλγκίρις νίκησε την Ρεάλ Μαδρίτης και έκανε τυπική διαδικασία την σημερινή αναμέτρηση κόντρα στην Νταρουσάφακα.

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΟΤΙ ΕΧΤΙΣΕ...

Ήταν 4 Ιανουαρίου του 2019, μόλις είχε μπει το νέο έτος και ο Ολυμπιακός, μετά την ήττα από την Νταρουσάφακα, αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό σε ένα ντέρμπι, που άνοιγε τον δεύτερο γύρο της κανονικής διάρκειας της Euroleague. Το τέλος της βραδιάς βρήκε την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ θριαμβεύτρια (79-65) και να ισοβαθμεί με την Εφές στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Ακολούθησε η μεγάλη νίκη επί της Μπασκόνια (91-87) στην παράταση και όλα έδειχναν ότι η συνέχεια θα είναι εξαιρετική για τον Ολυμπιακό. Η ψυχολογία ήταν στα ύψη, η βαθμολογική θέση ήταν μέσα σε αυτές του πλεονεκτήματος και το μόνο που ήθελε ο Ολυμπιακός ήταν να πάρει τα κρίσιμα παιχνίδια για να πλασαριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Η ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης (94-78) άλλαξε λίγα πράγματα και η νίκη επί της Χίμκι (71-57) έφερε την ψυχολογία που όλοι χρειάζονταν για να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο. Κάπου εκεί όμως όλα άλλαξαν για τον Ολυμπιακό. Η ήττα από την Φενέρμπαχτσε (90-75) που ακολούθησε μπορεί να ήταν και αναμενόμενη, αλλά παράλληλα ήταν και η αρχή που ξεκίνησε ένα θλιβερό σερί για την ομάδα του Πειραιά.

Η μία ήττα έφερνε την άλλη και το σερί των έξι συνεχόμενων αρνητικών αποτελεσμάτων έκανε δύσκολη την ζωή στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο. Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Εφές και ΤΣΣΚΑ δεν άφησαν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας και η αγωνιστική κατρακύλα του Ολυμπιακού συνεχιζόταν. Η νίκη επί της Μπουντούτσνοστ ( 76-89) έδωσε κάτι από την χαμένη ψυχολογία, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά. Ακολούθησε η ήττα στο Μιλάνο από την Αρμάνι (66-57)και κάπου εκεί τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πραγματικά δύσκολα. Τα εναπομείναντα παιχνίδια πήραν χαρακτήρα τελικού και στο μοναδικό που ανταποκρίθηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν εκείνο κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου (89-69) στο ΣΕΦ.

Το πιο κρίσιμο παιχνίδι, μέχρι εκείνη την στιγμή, κόντρα στην αποκλεισμένη Γκραν Κανάρια (90-67) έφερε γυμνή την αλήθεια μπροστά στα μάτια όλων. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να βγάλει αντίδραση και η ήττα ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τους «ερυθρόλευκους». Το ματς κόντρα στην Ζαλγκίρις (68-72) πλέον πήρε μορφή ζωής ή θανάτου και ο...θάνατος ήταν γεγονός. Οι παίκτες του Μπλατ κλότσησαν και αυτή την ευκαιρία, άφησαν να ορίσουν άλλοι την μοίρα τους και αυτό έγινε με κακή κατάληξη...

Από την 18η αγωνιστική και μετά ξεκίνησε η κατηφόρα, η μεγαλύτερη όλων των εποχών της ευρωπαϊκής του ιστορίας με ρεκόρ 3-9 (σ.σ. με έναν αγώνα να απομένει) και μαζί ήρθε ένας αποκλεισμός, που απλά επιβεβαιώνει όσα φαίνονται μέσα στο παρκέ.

ΕΚΤΟΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2004/05

Η λιθουανική ομάδα κέρδισε την Ρεάλ Μαδρίτης στην 30η αγωνιστική και με πορεία αντίστροφη από αυτή του Ολυμπιακού είναι εκείνη που θα συνεχίσει στην Euroleague. Οι «ερυθρόλευκοι» ήλπιζαν ότι τα αποτελέσματα θα τους ευνοήσουν, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Νταρουσάφακα απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα και το όνειρο των playoffs τελειώνει εδώ, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια (2015/16 η προηγούμενη), με τον Ολυμπιακό να έχει φτάσει στον τελικό την προηγούμενη, αλλά και την επόμενη σεζόν από αυτήν. Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν έχει μείνει εκτός 8άδας με ομάδα του από το 2008 μέχρι και φέτος, γεγονός που αποδεικνύει πόσο κακές ήταν οι συγκυρίες στο «Λιμάνι». Την πιο κρίσιμη στιγμή οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν τους δύο βασικούς τους γκαρντ με τραυματισμούς, Στρέλνιεκς και Σπανούλης έμειναν εκτός και όλα συνετέλεσαν στο να μην μπορέσει ποτέ να βγει από την κρίση.

Οι νεοφερμένοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και να κάνουν το κάτι παραπάνω και έμειναν ο Μιλουτίνοφ με τον Ουέμπερ, που αποκτήθηκε μόλις πριν από 2 μήνες, να παλεύουν για να μην δουν την ομάδα τους εκτός στόχων. Ο Ολυμπιακός έχει ακόμα ένα παιχνίδι να δώσει, με την νίκη να την χρωστά πρώτα απ' όλα στον εαυτό του και μετά να ξεκαθαρίσει τους εναπομείναντες στόχους - όποιοι μπορεί να είναι αυτοί - της σεζόν, ώστε να υπάρξει ανασύνταξη τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, όταν θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.