Μιλγουόκι Μπακς: Τα τέσσερα στοιχεία της δικής τους... επανάστασης!

Μιλγουόκι Μπακς: Τα τέσσερα στοιχεία της δικής τους... επανάστασης!

Γιώργος Κούβαρης
Μιλγουόκι Μπακς: Τα τέσσερα στοιχεία της δικής τους... επανάστασης!

bet365

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο ηγέτης των Μπακς και υποψήφιος για το βραβείο του φετινού MVP, αλλά ο Μάικ Μπουντενχόλζερ εκείνος που έχει βάλει την υπογραφή του στην ολική μεταμόρφωση της ομάδας με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην κορυφή του ΝΒΑ!

Το ESPN επιχείρησε να εμβαθύνει στους λόγους που τα «Ελάφια» μοιάζουν πιο ικανά από ποτέ για να βαδίσουν στα χνάρια της μεγάλης ομάδας του '71 που έφτασε μέχρι και την κατάκτηση του πρωταθλήματος με προπονητή τον Λάρι Κοστέλο και μεγάλους πρωταγωνιστές, τους Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και Όσκαρ Ρόμπερτσον.

Συγκεκριμένα εστίασε στα τρίποντα, το αμυντικό efficiency, τους πόντους που δέχεται μέσα από το «ζωγραφιστό» και τα ριμπάουντ. Τα στατιστικά στοιχεία που μοιάζουν ικανά για να φέρουν το Μιλγουόκι ξανά στην κορυφή του ΝΒΑ, έχοντας φυσικό ηγέτη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τι έκανε, όμως, ο Μάικ Μπουντενχόλζερ τη φετινή σεζόν;

1. Τρίποντα

Την περσινή σεζόν οι Μπακς ήταν στην 27η θέση του ΝΒΑ στα εύστοχα τρίποντα με 8,8 σε κάθε ματς, ενώ φέτος βρίσκονται στην 2η θέση με 13,3 κατά μέσο όρο! Όπερ και σημαίνει ότι σημειώνουν 13,5 πόντους περισσότερους με τα σουτ έξω από τα 7.25 μέτρα.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με το spacing στην επίθεση και το γεγονός ότι έχει ανάψει το πράσινο φως στους παίκτες να σουτάρουν χωρίς να το σκεφτούν. Πέρυσι κανείς δεν είχε περισσότερες από πέντε προσπάθειες κατά μέσο όρο, ενώ φέτος οι Μίντλετον, Λόπεζ, Μίροτιτς μετρούν από έξι ή περισσότερα!

Φυσικά τα πάντα ξεκινούν από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ο οποίος αναγκάζει τις αντίπαλες άμυνες να προσαρμόζονται πάνω του και να κλείνουν προς τα μέσα με αποτέλεσμα να δημιουργεί χώρους και ανοικτά τρίποντα. Άλλωστε πρόκειται για τον νούμερο «1» κίνδυνο στις «ρακέτες» και γι' αυτόν τον λόγο έχει πλαισιωθεί από ικανούς σουτέρ. Πρώτος και καλύτερος ο Μπρουκ Λόπεζ, ο οποίος έχει ευστοχήσει στα περισσότερα τρίποντα από οποιονδήποτε άλλον σέντερ στο πρωτάθλημα.

Άλλωστε όλο το ΝΒΑ μιλάει για την απίστευτη μεταμόρφωση του «Splash Mountain» την τελευταία τετραετία, αφού μόλις το 2015 είχε ευστοχήσει στο πρώτο τρίποντο της καριέρας του. Σταδιακά άρχισε να αλλάζει τον τρόπο παιχνιδιού του, με αποτέλεσμα να αποτελεί -πλέον- έναν αξιόπιστο σουτέρ, παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται στη θέση του σέντερ και ότι βλέπει τον κόσμο από τα 213 εκατοστά.

2. Αμυντικό efficiency

Την περσινή σεζόν οι Μπακς ήταν στην 18η θέση του «defensive efficiency» ενώ φέτος είναι η καλύτερη ομάδα του ΝΒΑ! Ο Μάικ Μπουντενχόλζερ έχει αλλάξει άρδην τις αμυντικές αρχές της ομάδας με αποτέλεσμα να δέχεται η ομάδα λιγότερους πόντους ανά κατοχή (σ.σ. όπως είναι ο ακριβής ορισμός του defensive efficiency) των αντιπάλων του. Έχει σταματήσει να κάνει αλλαγές στην άμυνα και να κρατάει τους ψηλούς μέσα στο καλάθι (σ.σ. μόνο το Ορλάντο έχει λιγότερες ανά 100 κατοχές) κάτι το οποίο φέρνει αποτέλεσμα στους πόντους που δέχεται μέσα από το καλάθι, όπως επίσης και στα ριμπάουντ.

3. Άμυνα στο «ζωγραφιστό»

Την περσινή σεζόν οι Μπακς ήταν... τελευταίοι στη λίστα αφού δέχονταν 19,5 καλάθια μέσα από τη ρακέτα τους. Φέτος είναι στην κορυφή του ΝΒΑ με σχεδόν πέντε λιγότερα (14,5)! Οι αντίπαλες ομάδες δεν πλησιάζουν όπως πλησίαζαν τα προηγούμενα χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι σουτάρουν με μόλις 63% από το «ζωγραφιστό» του Μιλγουόκι. Αυτό είναι το χειρότερο ποσοστό ή αν προτιμάτε η καλύτερη αμυντική επίδοση των Μπακς από οποιαδήποτε άλλη ομάδα του ΝΒΑ. Και να 'ταν μόνο αυτό; Οι 15,3 προσπάθειες από τη ρακέτα των «Ελαφιών» είναι ο χαμηλότερος μέσος όρος σε ολόκληρο το ΝΒΑ!

4. Ριμπάουντ

Την περσινή σεζόν οι Μπακς ήταν η χειρότερη ομάδα στα αμυντικά ριμπάουντ. Φέτος έχουν το δεύτερο καλύτερο rating του ΝΒΑ με 75,7%! Ο λόγος έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος έχει σχεδόν τα διπλάσια ριμπάουντ σε κάθε ματς από όλους τους συμπαίκτες του. Πλέον ανήκει σε έναν από τους καλύτερους ριμπάουντερ της λίγκας και 5ος όσον αφορά τα αμυντικά.

Εν κατακλείδι, ο Μάικ Μπουντενχόλζερ είναι ένας νέος... Στιβ Κερ όσον αφορά την επίδραση σε μια ομάδα από τη μία... σεζόν στην άλλη. Ο τεχνικός των Ουόριορς είχε μετατρέψει την ομάδα του σε διεκδικήτρια του τίτλου το 2014 και κάτι ανάλογο θέλει (και φαίνεται) να κάνει ο προπονητής των «Ελαφιών».

 

NBA Τελευταία Νέα