Παναθηναϊκός: Ο Πιτίνο έφερε περισσότερα δίποντα και μεγαλύτερη... ευστοχία!

Παναθηναϊκός: Ο Πιτίνο έφερε περισσότερα δίποντα και μεγαλύτερη... ευστοχία!
Η EuroLeague Greece χρησιμοποιεί την γλώσσα των αριθμών και εξηγεί ότι από τη στιγμή που ανέλαβε ο Ρικ Πιτίνο την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και ύστερα από 10 ματς στην διοργάνωση, οι παίκτες παίρνουν περισσότερες προσπάθειες για δίποντο, ενώ έχουν αυξήσει και τα ποσοστά τους στα σουτ εντός παιδιάς.

Ακόμα έξι ματς έμειναν μέχρι το τέλος της regular sason στην EuroLeague και ο Παναθηναϊκός καλείται να κάνει την μεγάλη αντεπίθεση στην τελική ευθεία της διοργάνωσης. Ουσιαστικά χρειάζεται άλλες πέντε νίκες στις εναπομείνασες αγωνιστικές προκειμένου να βρεθεί στα playoffs, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού και το +10 απέναντι στην Μπασκόνια στο ματς που θα διεξαχθεί στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Όμως τι είναι αυτό που έχει φέρει την αγωνιστική ανάκαμψη στον Παναθηναϊκό στα τέσσερα τελευταία ματς όπου μέτρησε και τρεις νίκες; Ουσιαστικά αυτό ακριβώς που λέει και επαναλαμβάνει ο Ρικ Πιτίνο από τη μέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ότι υπάρχει πρόβλημα στο μακρινό σουτ. Οπότε τι προσπαθεί να κάνει στις προπονήσεις προκειμένου να «κρύψει» την συγκεκριμένη αδυναμία; Να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, τον τρόπο σκέψης των παικτών και να μεταφέρει περισσότερο τη μπάλα στο χαμηλό post ώστε να αυξήσει και τις πιθανότητες για το εύκολο καλάθι. Και να 'ταν μόνο αυτό; Τα περισσότερα σουτ είναι κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις, ενώ πολύ σπάνια κάποιος παίκτης θα εκβιάσει -πλέον- κάποια προσπάθεια έξω από τα 6.75 μέτρα.

Κάτι που άρχισε να φαίνεται από τα πρώτα ματς που βρέθηκε στον πάγκο και κάτι το οποίο ολοένα και αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός και η κανονική περίοδος της EuroLeague μπαίνει στην τελική της ευθεία. Οι αριθμοί αποτυπώνουν στον απόλυτο βαθμό του λόγου του αληθές. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με την σειρά...

Πριν από την έλευση του Αμερικανού προπονητή, ο Παναθηναϊκός σούταρε με 53% στα δίποντα (314/585) και 29% στα τρίποντα (86/291). Μετά την έλευση του Ρικ Πιτίνο τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν σε 59% στα δίποντα (266/451) και 33% στα τρίποντα (60/186). Στα 14 φετινά ματς του Τσάβι Πασκουάλ (σ.σ. για την ακρίβεια 13+1 από τη στιγμή που στην αναμέτρηση με την Αρμάνι ήταν οι Βόβορας-Παναγιωτόπουλος) οι παίκτες του Παναθηναϊκού έπαιρναν 21 προσπάθειες για τρίποντο κατά μέσο όρο και 41 για δίποντο. Έκτοτε αυξήθηκαν τα δίποντα (45,1 μ.ο.) και μειώθηκαν τα τρίποντα (18 μ.ο.)

Προσέξτε τώρα τι συμβαίνει στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια (σ.σ. νίκες με Εφές εντός, Χίμκι εντός, Γκραν Κανάρια εκτός και ήττα από Φενέρ εκτός) όπου ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει να δείχνει ένα διαφορετικό και άκρως βελτιωμένο πρόσωπο (σ.σ. εξαίρεση φυσικά το ματς της Πόλης) αφού το ποσοστό στα δίποντα εκτοξεύθηκε στο 62,6% (119/190) ενώ παρέμεινε σταθερό το ποσοστό στα τρίποντα (33% με 21/63). Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός θέλησε να πάει το παιχνίδι πιο κοντά στο καλάθι φαίνεται και από το γεγονός ότι σε αυτά τα παιχνίδια παίρνει 47 προσπάθειες κατά μέσο όρο για δίποντο και μόλις 15 για τρίποντο! Αν μη τι άλλο αυτό... κάτι δείχνει για το πώς έχει ανακατέψει την τράπουλα ο Πιτίνο και το πώς προσπαθεί να περάσει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού.