Τα μπινελίκια που άλλαξαν μια εθνική ομάδα (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Τα μπινελίκια που άλλαξαν μια εθνική ομάδα (pics & vids)

bet365

Η Ελλάδα υποδέχεται τη Σερβία (13/9, 21:00) και το gazzetta.gr γράφει από το Ηράκλειο για τον Σάλε που ξέρει τη δουλειά, το καλό συναπάντημα των NBAers και τη ζωή με τους απόντες.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννης Σταυρουλάκης

Όταν μιλάμε για κάποιον σαν τον Σάσα Τζόρτζεβιτς και τη σχέση του με την εθνική Σερβίας, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητα του ανδρός. Πολλώ δε μάλλον όταν νιώθεις ότι οι τελευταίες επιτυχίες των Σέρβων και τα ασημένια μετάλλια σε Παγκόσμιο Κύπελλο, Ολυμπιακούς Αγώνες και EuroBasket είναι αποτέλεσμα του ειδικού βάρους, της αύρας και της ισχυρής προσωπικότητας που κουβαλά ο Σάλε. Οι παίκτες του τον κοιτούν και γνωρίζουν πως είναι ο τύπος με τον οποίο δεν αστειεύεσαι. Είναι γεννημένος για να υποδύεται έναν συγκεκριμένο τύπο χαρακτήρα, κάτι που αναδεικνύει το γεγονός ότι μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα δίχως να υπολογίζει το κόστος. Όπως για παράδειγμα να τελειώσει τον Βλάντιμιρ Μίτσοφ από την εθνική Σερβίας έπειτα από το… ατυχές συμβάν στο φιλικό με τη Νέα Ζηλανδία, τον Αύγουστο του 2014! Ο Μίτσοφ έκανε το λάθος να παραπονεθεί για την αλλαγή του έπειτα από ένα χαζό φάουλ, ο προπονητής του απάντησε, ο Μίτσοφ ξαναπάντησε και ο Σάλε τον έδιωξε από το γήπεδο και την εθνική ομάδα! «Τη φανέλα της Σερβίας την έχουν φορέσει πολύ πιο σπουδαίοι παίκτες από εκείνον. Εδώ τελειώνει η ούτως ή άλλως μικρή καριέρα που είχε ως διεθνής. Τουλάχιστον δεν θα παίξει ξανά όσο είμαι εγώ εδώ», καταλήγοντας στο «από την αρχή ζήτησα από τους παίκτες μου να έχουν μια αληθινή σχέση με την πατρίδα τους και τη φανέλα της εθνικής, γιατί είναι ιερή».

Ο 51άχρονος κόουτς δεν διστάζει να πει αυτά που έχει στο μυαλό του έστω κι αν έχει απέναντί του τον κορυφαίο εν ενεργεία Σέρβο NBAer, aka Νίκολα Γιόκιτς, ο οποίος δεν θα αγωνιστεί με την εθνική στο «παράθυρο» του Σεπτέμβρη αν και δηλώθηκε στην προεπιλογή που ανακοίνωσε η ομοσπονδία. «Πλέον δεν βλέπω τον λόγο που κάποιος λέει όχι στην εθνική ομάδα! Σε αυτή τη φάση της χρονιάς οι παίκτες έχουν υπογράψει τα συμβόλαιά τους, έχουν ολοκληρώσει τις διακοπές τους, το κεφάλι τους έχει ησυχάσει, έχουν αναρρώσει από τους τραυματισμούς τους…».

Το παραλήρημα του Μίλιτσιτς, ο Ντούντα και το χρίσμα στον Σάλε

Εκείνα τα μπινελίκια του Ντάρκο Μίλιτσιτς (τον οποίο πλέον οι Σέρβοι χρησιμοποιούν ως παράδειγμα προς αποφυγή) στο EuroBasket 2007 έβγαλαν την ομοσπονδία από τη δύσκολη θέση. Οι «Αετοί» δεν πήγαν στο Πεκίνο, έδωσαν τα «κλειδιά» στον Ντούσαν Ίβκοβιτς και όλοι εκείνοι που είχαν χαμένο το μυαλό τους πήραν πόδι από την εθνική ομάδα για να δοθεί το χρίσμα στη νέα γενιά. Τον Νοέμβριο του 2013 ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πήρε τη σκυτάλη από τον Ντούντα, με τον τότε αντιπρόεδρο της σερβικής ομοσπονδίας, Ντέγιαν Μποντιρόγκα να εκφράζει με κάθε τρόπο την εμπιστοσύνη του στον νέο εθνικό προπονητή. «Λατρεύω το πάθος του Σάσα! Ήταν ένας πολύ δυνατός παίκτης, με τεράστιο χάρισμα. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει ως προπονητής στη Σερβία». Τι έκανε, λοιπόν, ο Σάλε; Πέτυχε! Ουδείς μπορεί να ξεχάσει το θαύμα της Παρτίζαν το 1992 στην Κωνσταντινούπολη όταν το τρίποντο του Τζόρτζεβιτς στον τελικό με την Μπανταλόνα εκτόξευσε στα ουράνια μια χώρα, μια ομάδα και πολλές καριέρες. Ουδείς πλέον μπορεί να αμφιβάλει για την προσφορά του Σάλε στο μπασκετικό ευ ζην της εθνικής ομάδας.

«Η επίδραση του Τζόρτζεβιτς είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους δημοσιογράφους στη Σερβία από τη στιγμή που ανέλαβε χρέη ομοσπονδιακού προπονητή, φέρνοντας ξανά την εθνική μας στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και του κόσμου. ΟΚ, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε πραγματικά σπουδαία δουλειά όμως ο Σάλε πέρασε τη Σερβία στην επόμενη πίστα!» εξηγεί στο gazzetta.gr ο Σέρβος δημοσιογράφος του mozzartsport.com, Νίκολα Στοΐκοβιτς. Παραδέχεται, δε, πως «είναι ένας θρύλος, ένας τεράστιος χαρακτήρας που έχει σπουδαίες ιδέες για το παιχνίδι και βλέπει πράγματα που λίγοι μπορούν να δουν. Οι παίκτες του τον αγαπούν, ακούν κάθε του λέξη, τον νιώθουν σαν φίλο τους. Γνωρίζει, επίσης, πως θα πάρει το καλύτερο απ' τον καθένα. Δείτε, για παράδειγμα, τον Μπίρτσεβιτς, τον Στίματς, τον Κάλινιτς και τον Γιόβιτς. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι, ακριβώς, αυτό. Οι παίκτες του τον γουστάρουν! Παίζουν για τον Τζόρτζεβιτς και είναι διατεθειμένοι να ''πεθάνουν'' γι' αυτόν στο παρκέ».

«Στη μια περίπτωση είσαι μέλος της ιστορίας, στην άλλη τη γράφεις εσύ»

Ο Νίκολα Γιόκιτς των $25.467.250 με τους Νάγκετς για τη σεζόν 2018-19 έμεινε εκτός. Το ίδιο οι Μίλος Τεόντοσιτς, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, με τον οποίο μάλιστα έχει προηγηθεί κόντρα με τον Τζόρτζεβιτς και τη σερβική ομοσπονδία για την απουσία του από το EuroBasket 2015 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο! Εν τέλει ο ομοσπονδιακός προπονητής της Σερβίας θα έχει ξανά μαζί του για τους αγώνες με την Ελλάδα στο Ηράκλειο (13/9) και την Εσθονία στο Βελιγράδι (16/9) τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και τον Νέμανια Μπιέλιτσα, ο οποίος απουσίασε στα τελευταία δυο μεγάλα τουρνουά και πλέον δηλώνει πίστη και αφοσίωση στην εθνική του αφού «το να παίζεις για τη Σερβία είναι σημαντικό και πραγματικά σπουδαίο». Για τον Τζόρτζεβιτς δεν τίθεται ζήτημα. Πορεύεται πάντα με αυτούς που έχει δίχως να μεμψιμοιρεί και πιστεύει πολύ στους παίκτες που ανυπομονούν να έλθουν στην εθνική.

Οι δηλώσεις του όταν έγινε γνωστό ότι η Σερβία θα αντιμετώπιζε την Ισπανία και τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 είναι ενδεικτικές του χαρακτήρα του: «Το ίδιο μου κάνει. Είτε παίζουμε με την Ισπανία, είτε με την Αίγυπτο… Πρέπει να παίξεις κόντρα στους καλύτερους αν θες να προχωρήσεις μπροστά, αν θέλεις να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Στη μια περίπτωση, απλώς, είσαι μέλος της ιστορίας. Στην άλλη περίπτωση, είσαι εσύ που τη γράφεις»! Το μπάσκετ για τον Σάλε συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις: Δουλειά, φιλοδοξίες, επιτυχίες, στόχοι. Στη δική του εθνική θέλει παίκτες που να αγαπούν αυτό που κάνουν, που να μην τους αρκεί η χαρά της συμμετοχής. «Έχω γνωρίσει παίκτες όπως ο Ντράζεν, ο Σαν Επιφάνιο, ο Μπράμπεντερ και ο Νταλιπάγκιτς που με ενέπνευσαν όταν ήμουν νέος. Παίκτες που είχαν φιλοδοξίες και δεν κοίταζαν τους λογαριασμούς τους στην τράπεζα! Παίκτες που ήθελαν τίτλους και όχι το πώς θα βγάλουν χρήματα». Παρεμπιπτόντως, ο Τζόρτζεβιτς ήταν ξεκάθαρος εξ αρχής όταν τέθηκε το ζήτημα προσθήκης νατουραλιζέ: «Η άποψή μου για τους ξένους στην εθνική ομάδα είναι γνωστή… Δεν με ενδιαφέρει να καλέσω κάποιον νατουραλιζέ στη Σερβία, δεν βγάζει νόημα».

Οι NBAers και το καλό συναπάντημα

Οι Σέρβοι, λοιπόν, θα παραταχθούν ενισχυμένοι στα «Δυο Αοράκια» του Ηρακλείου με δυο NBAers που από τη νέα σεζόν θα είναι συμπαίκτες στους Sacramento Kings. «Είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε ξανά μαζί μας τον Νέμανια Μπιέλιτσα, αφού πρόκειται για έναν από τους πιο ολοκληρωμένους Ευρωπαίους παίκτες. Tα τελευταία χρόνια παίζει stretch four, μπορεί να ανοίξει μια άμυνα με την ικανότητά του στο μακρινό σουτ, έχει αυτοπεποίθηση και πήρε ώθηση έπειτα από μερικά καλά παιχνίδια στο ΝΒΑ. Μπορεί να παίξει κοντά στο καλάθι, να σουτάρει τρίποντα, γενικώς διαθέτει τεράστιο μπασκετικό IQ…» παραδέχεται ο Στοΐκοβιτς για τον πρώην άσο της Φενέρμπαχτσε και συνεχίζει. «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πρόβλημα στο "4". Σύμφωνοι, υπήρχε ο Μπίρτσεβιτς τον οποίο ο Τζόρτζεβιτς εμπιστεύεται πολύ όμως για να είμαστε αντικειμενικοί, ο Μπιέλιτσα είναι ένας από τους καλύτερους στη θέση του! Δεν έπαιξε κόντρα στη Γερμανία και τη Γεωργία αφού εκείνη την περίοδο δεν είχε κλείσει σε κάποια ομάδα, πλέον όμως επέστρεψε και μας δίνει τεράστια ώθηση, από τη στιγμή μάλιστα που ο Μάτσβαν τραυματίστηκε ξανά».

Στα του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, «πρόκειται για έναν σπουδαίο σουτέρ. Στα προηγούμενα παιχνίδια στα "παράθυρα " η Σερβία είχε προβλήματα στην οργάνωση και στο να βρει εύκολους πόντους. Νομίζω ότι ο Μπόγκνταν θα λύσει και τα δυο αυτά ζητήματα! Ήταν ο ηγέτης της ομάδας που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο περσινό EuroBasket, έκανε μεγάλη σεζόν στο ΝΒΑ και θα κουβαλήσει την ομάδα στην Κρήτη. Μπορεί να σκοράρει 15-20 πόντους και παράλληλα να βοηθήσει στην οργάνωση όπως συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, πλαισιώνοντας τον Στέφαν Γιόβιτς και Βασίλιε Μίσιτς. Είναι έμπειρος, ποιοτικός και θα βγει μπροστά στα δύσκολα. Μην ξεχνάτε επίσης τον Κάλινιτς! Ο Νίκολα είναι ένας από τους λόγους των επιτυχιών της Σερβίας και χωρίς αυτόν, η εθνική θα ήταν άλλη ομάδα! Έχουμε επίσης τον Νέντοβιτς, ο οποίος είναι γρήγορος, αθλητικός, σουτάρει, κάνει τα πάντα... Στα φόργουορντ υπάρχουν ο Κάλινιτς, ο Σιμόνοβιτς, ο Λούτσιτς που βοηθούν επίσης στην άμυνα και βγάζουν ενέργεια. Ο Τζόρτζεβιτς έχει πιο πολλές και καλές επιλογές σε κάθε θέση».

Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς
NBA regular season 2017-18 (Sacramento Kings, 78 αγώνες)

27.9 λεπτά συμμετοχής,
11.8 πόντοι
100/119 βολές (84%)
215/443 δίποντα (48.5%)
129/329 τρίποντα (39.2%)
3.3 ασίστ
2.9 ριμπάουντ
0.9 κλεψίματα
Διακρίσεις με την εθνική Σερβίας
Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 – Ασημένιο μετάλλιο
Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 – Ασημένιο μετάλλιο
EuroBasket 2017 – Ασημένιο μετάλλιο

Νέμανια Μπιέλιτσα
NBA regular season 2017-18 (Minnesota Timberwolves)

20.5 λεπτά συμμετοχής
6.8 πόντοι
36/45 βολές (80%)
95/188 δίποντα (50.5%)
76/183 τρίποντα (41.5%)
1.3 ασίστ
4.1 ριμπάουντ
0.7 κλεψίματα
Διακρίσεις με την εθνική Σερβίας
EuroBasket 2009 – Ασημένιο μετάλλιο
Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 – Ασημένιο μετάλλιο

Ο Ραντούλιτσα βρήκε τον εαυτό του στην Κίνα

Ενδεικτική της παρουσίας του Τζόρτζεβιτς στον πάγκο της εθνικής ομάδας την τελευταία πενταετία είναι η στιγμή που χρεώθηκε με τεχνική ποινή στον αγώνα με την Ισπανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 και αποβλήθηκε. Ο Σάλε γύρισε στον πάγκο, χαιρέτησε έναν προς έναν τους παίκτες του κι εν συνεχεία δήλωσε πως «εμείς παίζουμε δίκαια! Οι παίκτες μου παλεύουν, δεν μιλάνε με τους διαιτητές και προσπαθούν να κερδίσουν μέσα στο γήπεδο. Είμαστε περήφανη ομάδα»! Η Σερβία, λοιπόν, καλείται να πορευθεί περήφανα στα προκριματικά χωρίς τον Μίλος Τεόντοσιτς και τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς αφού το απαγορευτικό των Clippers δεν τους επιτρέπει να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο. «Ειλικρινά θεωρώ πως ίσως δεν είχαμε τη βοήθεια ούτε του Μπόγκνταν, ούτε του Μπιέλιτσα αν στο Σακραμέντο δεν υπήρχαν ο Βλάντε Ντίβατς και ο Πέτζα Στογιάκοβιτς!

Οι διαπραγματεύσεις με τους Kings κράτησαν πολύ ωστόσο έδωσαν το ΟΚ, ζητώντας από τη σερβική ομάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τον Μπόγκνταν! Έκανε επέμβαση στο γόνατο στο φινάλε της σεζόν όμως είναι έτοιμος να παίξει. Αυτό μας είπε τουλάχιστον την περασμένη εβδομάδα όταν του μιλήσαμε στο Βελιγράδι, στην πρώτη συγκέντρωση» προσθέτει ο Σέρβος συνάδελφος και συνεχίζει σε ό,τι αφορά την απουσία του Μίλος: «Στη θέση του έχουμε τον Γιόβιτς, τον Μίσιτς και τον Στέφαν Πένο. Ο Μίσιτς έχει εμπειρία από αυτά τα παιχνίδια, ήταν το βασικό μας point guard, γενικώς έκανε καλή δουλειά όμως δεν είναι ακόμα η ώρα να έχει τόση πολλή ώρα την μπάλα στα χέρια του. Εν προκειμένω, είναι σημαντικό για τον Σάλε και όλη την ομάδα το ότι γύρισε ο Γιόβιτς. Δεν λέω ότι ο Μίσιτς δεν είναι καλός, σίγουρα έχει το potential όμως δεν θεωρείται ακόμα ηγέτης της εθνικής». Σε ό,τι αφορά τον Μαριάνοβιτς, «λίγοι σέντερ μπορούν να τον σταματήσουν όμως έχουμε τον Μιλουτίνοφ. Είναι ο τύπος του παίκτη που μου αρέσει πολύ κι έδειξε την ποιότητά του κόντρα στη Γεωργία και τη Γερμανία. Υπάρχει φυσικά και ο Ραντούλιτσα, ο οποίος… βρήκε τον εαυτό του στην Κίνα και απολαμβάνει ξανά το μπάσκετ».

Group L
1. Γερμανία / 6-0 / 508-414
2. Ελλάδα / 6-0 / 513-432
3. Σερβία / 4-2 / 514-449
4. Ισραήλ / 3-3 / 438-458
5. Γεωργία / 2-4 / 460-495
6. Εσθονία / 2-4 / 415-459
- Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας προκρίνονται οι τρεις πρώτοι

Cover photo: Μαριλίζα Κοντογεώργου

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDOBASKET Τελευταία Νέα