Έτσι αγγίζει η ΑΕΚ τ' αστέρια!

Έτσι αγγίζει η ΑΕΚ τ' αστέρια!

Δημήτρης Βέργος
Έτσι αγγίζει η ΑΕΚ τ' αστέρια!

bet365

Το gazzetta.gr καταγράφει τα γεγονότα και τα «κλειδιά» που φέρνουν την ΑΕΚ μία ανάσα από το να πιάσει τα αστέρια των ομίλων του Champions League.

Ζήσε τη δράση του Europa League και πολλές καθημερινές προσφορές* για όλους του παίκτες! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Η ΑΕΚ πήγε στη Βουδαπέστη και έκανε αυτό που έπρεπε. Έφυγε με μία... χρυσή νίκη, η οποία την οδηγεί πλέον μία ανάσα από το να περάσει την πόρτα των ομίλων του Champions League. Ο πρώτος στόχος της σεζόν, πριν ξεκινήσουν οι εγχώριες διοργανώσεις, μοιάζει πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί με επιτυχημένο τρόπο για την Ένωση. Φυσικά για να γίνει αυτό εξυπακούεται ότι θα πρέπει να δείξει ανάλογη σοβαρότητα και στη ρεβάνς με τη Βίντι στην Αθήνα. Ένα επίτευγμα που θα είναι σημαντικό τόσο για το πρεστίζ του συλλόγου που επιστρέφει στην Ευρώπη για τα καλά, όσο και για τους ίδιους τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο. Και φυσικά και για το... ταμείο καθώς τα έσοδα στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν γίνεται να τα παραβλέψεις.

Χωρίς τις μεταγραφές και με ατυχία τραυματισμών

Η ΑΕΚ βρίσκεται μία ανάσα από τους ομίλους του Champions League και το καταφέρνει χωρίς τις μεταγραφικές ενισχύσεις του Ιουλίου! Άλεφ και Εζέκιελ Πόνσε αγωνίστηκαν στα τρία ματς ως τώρα κυρίως ως αλλαγές (ο Βραζιλιάνος μέσος ξεκίνησε μόνο στη ρεβάνς με τη Σέλτικ), ενώ ο Λούκας Μπογέ τέθηκε νοκ-άουτ πριν το πρώτο ματς στη Γλασκώβη με το σύνδρομο κοιλιακών. Μόνο ο Μάριος Οικονόμου, που ήρθε να αντικαταστήσει τον Όγκνιεν Βράνιες, ήταν βασικός, ενώ την ίδια στιγμή η ΑΕΚ βρισκόταν χωρίς τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι καθώς και τους υπόλοιπους τραυματισμούς που προέκυψαν όπως με τον αρχηγό Πέτρο Μάνταλο και τον Χρήστο Αλμπάνη.

Το refuse to lose που έφερε το... 13αρι!

Από πέρυσι η ΑΕΚ στην Ευρώπη είχε χτίσει τη νοοτροπία του «αρνούμαι να χάσω». Αυτό δηλαδή που είχε ξεκινήσει από to ματς κόντρα στην Μπριζ στο Βέλγιο και συνεχίζει μέχρι σήμερα, φέρνοντας την ΑΕΚ να κάνει ρεκόρ 13 αγώνων αήττητη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάφορα παιχνίδια, και μάλιστα εντός έδρας, όπως με την Αούστρια Βιέννης, τη Ριέκα και την Ντιναμό Κιέβου, η ΑΕΚ ήταν με την πλάτη στον τοίχο, αλλά στο τέλος κατάφερε να σώσει την κατάσταση και τελικά να φτάσει πολύ κοντά στην πρόκριση ακόμα και στους 16 του Europa League. Ένα στοιχείο που το «μπόλιασε» στη νοοτροπία της και στην έναρξη των φετινών ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων και την οδηγεί κοντά στους ομίλους.

Η συνταγή του Μαρίνου Ουζουνίδη

Φυσικά, μεγάλο ρόλο στο γεγονός ότι η ΑΕΚ βρίσκεται στο κατώφλι της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης παίζει ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος ήρθε με ένα συγκεκριμένο πλάνο. Να κρατήσει τα θετικά περσινά στοιχεία που οδήγησαν την ΑΕΚ στον τίτλο και στην καλή ευρωπαϊκή πορεία και να εξελίξει τις δυνατότητες των παικτών του κυρίως από τη μέση και μπροστά. Με σωστό κοουτσάρισμα, συγκεκριμένη φιλοσοφία και πολύ δουλειά στην προετοιμασία, η ΑΕΚ παιχνίδι με παιχνίδι στα χέρια του Έλληνα τεχνικού βελτιώνεται και κοιτάζει μπροστά βάζοντας τον πήχη όλο και πιο ψηλά.

Το δίδυμο των Λαμπρόπουλου – Οικονόμου

Η αρχή γίνεται από την άμυνα για την Ένωση. Μπορεί ο Τσιγκρίνσκι να τέθηκε νοκ-άουτ από νέο τραυματισμό και να αποτέλεσε το πρώτο ισχυρό πλήγμα και ο Ούρος Τσόσιτς να μην έχει επανέλθει στο απόλυτο επιθυμητό επίπεδο μετά την περσινή ταλαιπωρία των τραυματισμών, αλλά δύο Έλληνες έκαναν τη δουλειά. Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος από πέρυσι μοιάζει σαν... έτοιμος από καιρό, ενώ δίπλα του ήρθε να «κουμπώσει» ο Οικονόμου, με τους δύο να συνθέτουν ένα δίδυμο που δύσκολα διασπάται.

Ο δημιουργός και εκτελεστής Μπακασέτας

Φυσικά, στην ως τώρα πορεία στα προκριματικά, μετά και τη χθεσινή του εμφάνιση, πρέπει να σημειωθεί και το όνομα του Τάσου Μπακασέτα. Μπορεί να αποβάλλεται πάνω στη φάση στο δεύτερο ημίχρονο με τη Βίντι, αλλά νωρίτερα πετυχαίνει ό,τι έκανε με συνέπεια στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Δημιουργός και εκτελεστής. Φτιάχνει το πρώτο γκολ καθώς από δικό του σουτ παίρνει το... ριμπάουντ ο Κλωναρίδης, ενώ με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου σκοράρει (και με το δεξί μάλιστα) για να βάλει για τα καλά τις βάσεις της νίκης. Το δυνατό του χαρτί, το σουτ δηλαδή, βοήθησε την ΑΕΚ να φύγει με ένα μεγάλο αποτέλεσμα από τη Βουδαπέστη.

Ο αναγεννημένος Κλωναρίδης

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης χρησιμοποιεί πλέον τον Βίκτωρα Κλωναρίδη στη σωστή του θέση και ξέρει να παίρνει, όπως και από τους υπόλοιπους παίκτες, το 100% και από αυτόν. Ο «Κλώνα» με τα γκολ του στη Γλασκώβη και στη Βουδαπέστη μοιάζει να ανακτά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και να... αναγεννιέται μετά την περσινή σεζόν, η οποία τον έριξε πολύ ψυχολογικά.

Οι σταθερές αξίες

Φυσικά, σε αυτά τα προκριματικά του Champions League, για την ΑΕΚ στέκονται στο ύψος τους οι... γνωστοί. Από τον Βασίλη Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια που όποτε χρειάζεται δηλώνει «παρών», και τον Αντρέ Σιμόες που είναι πάντα το «μηχανάκι» στο κέντρο με ατέλειωτα τρεξίματα, μέχρι τον Μάρκο Λιβάια, ο οποίος με τις υποδοχές της μπάλας και τη συνεργασία στην επίθεση, αλλά και το γκολ επί της Σέλτικ που κλειδώνει την πρόκριση, δείχνει γιατί αποτελεί μία από τις πολύτιμες μονάδες του κιτρινόμαυρου ρόστερ. Αλλά, σε γενικότερο επίπεδο, δεν υπάρχει παίκτης που να έχει υστερήσει, βάζοντας στην εξίσωση τον Λόπες, τον Μπακάκη, τον Χουλτ, τον Γκάλο, τον Γαλανόπουλο και φυσικά τον Μάνταλο, ο οποίος έλειψε πολύ από τα παιχνίδια με τη Σέλτικ, αλλά πλέον επιστρέφει για να ηγηθεί της ΑΕΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα