Ολυμπιακός: Ξέρει... τέλεια τον δρόμο για τα playoffs! (vids)

Αντωνία Σπανού
Ολυμπιακός: Ξέρει... τέλεια τον δρόμο για τα playoffs! (vids)
Ο Ολυμπιακός είναι για 9η φορά τα τελευταία 10 χρόνια στα playoffs και η Euroleague Greece θυμάται το απίστευτο στατιστικό των «ερυθρόλευκων».

Η κανονική διάρκεια της Euroleague έφτασε στο τέλος της και όλοι περιμένουν την έναρξη των playoffs. Ο Ολυμπιακός πήρε για ακόμα μια φορά το πλεονέκτημα, τερμάτισε στην 3η θέση και πλέον μπροστά του έχει την πρόκληση της Ζαλγκίρις Κάουνας.

Ο δρόμος μάλλον είναι γνωστός για τους «ερυθρόλευκους», αφού μια ματιά στα προηγούμενα χρόνια αποδεικνύει ότι οι Πειραιώτες έχουν βρει τον τρόπο να βρίσκονται τουλάχιστον στα playoffs του θεσμού.

Η αλλαγή του συστήματος λίγο επηρέασε την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που μετρά συνολικά 9 προκρίσεις σε Playoffs τα τελευταία 10 χρόνια, ποσοστό που φτάνει το 90%.

Λίγο πριν ξεκινήσει την φετινή προσπάθεια για να βρεθεί σε ακόμα ένα Final 4, η Euroleague Greece θυμάται τα τελευταία 10 χρόνια και τις πορείες των «ερυθρόλευκων» σε αυτή την φάση του θεσμού.

2008/09 Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 3 -1

Ήταν η σεζόν 2008/09 όταν ο Ολυμπιακός μετά από την κανονική διάρκεια και Top 16 βρέθηκε αντιμέτωπος με την Ρεάλ Μαδρίτης έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Τα δύο πρώτα ματς έγιναν στο ΣΕΦ με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν δύο νίκες και να χρειάζονται μόλις μια για να βρεθούν ξανά στο Final 4 μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Μπορεί το πρώτο ματς να το κέρδισαν οι Μαδριλένοι με 71-63, ο Ολυμπιακός όμως κατάφερε και πήρε μια τεράστια πρόκριση με νίκη, 75-78.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο Final 4, αλλά κατέλαβε την τέταρτη θέση με δύο ήττες από Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα.

2009/10 Ολυμπιακός - Πρόκομ 3 - 1

Επόμενη σεζόν και μετά την επιτυχία της προηγούμενης ο Ολυμπιακός δεν είχε περιθώρια αποτυχίας. Μετά από εντυπωσιακό πρώτο μισό προκρίθηκε στα playoffs με πλεονέκτημα έδρας, όπου ήρθε αντιμέτωπος με την Πρόκομ. Μετά από τις δύο πρώτες νίκες τα πράγματα έγιναν εύκολα για τον Ολυμπιακό και η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη πήρε τελικά την πρόκριση με 3-1. Στο Final 4, αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Παρτιζάν, έχασε στον τελικό από την Μπαρτσελόνα με 86 - 68.

2010/11 Ολυμπιακός - Σιένα 1 - 3

Με δύο σερί πετυχημένες σεζόν ακόμα μια βρήκε τον Ολυμπιακό με πλεονέκτημα στα playoffs και επόμενη αντίπαλο του την Σιένα. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν από όνειρο στον χειρότερο εφιάλτη για τους «ερυθρόλευκους». Ο Ολυμπιακός έκανε μια εξωπραγματική εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι, πήρε μια επιβλητική νίκη με 89 - 41, αλλά κάπου εκεί ήρθαν τα πάνω κάτω. Η Σιένα επέστρεψε, έκανε τρεις σερί νίκες με την ομάδα του Ίβκοβιτς να μην μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ο αποκλεισμός και ο τρόπος που ήρθε ίσως να ήταν από τους πιο «σκληρούς» των Πειραιωτών.

2011/12 Σιένα - Ολυμπιακός 1-3

Η απάντηση στην προηγούμενη αποτυχημένη σεζόν ήρθε μόλις έναν χρόνο μετά με την ίδια αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στην Σιένα και όλοι ήταν προετοιμασμένοι, χωρίς ίχνος χαλάρωσης. Το... κάζο της περασμένης σεζόν δεν άφηνε περιθώρια και ο Ολυμπιακός μπήκε αποφασισμένος να βρεθεί στο Final4. Το πρώτο ματς το κέρδισε, το δεύτερο το έχασε και συναγερμός χτύπησε στο «Λιμάνι».

Σε ένα ΣΕΦ που έβραζε, οι δύο νίκες ήταν γεγονός και ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο Final 4 με την συνέχεια πλέον γνωστή. Οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν πρωταθλητές Ευρώπης.

2012/13 Ολυμπιακός - Εφές 3 - 2

Ο Ολυμπιακός όντας πρωταθλητής Ευρώπης είχε να αντιμετωπίσει την Εφές, για να βρεθεί σε ακόμα ένα Final 4 και να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Εμπόδιο του η Εφές και όπως αποδείχτηκε μόνο εύκολο δεν ήταν. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν σχετικά εύκολα τα δύο ματς στο ΣΕΦ, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν κανένα στην Τουρκία με αποτέλεσμα να γίνει το 2-2 στην σειρά. Τα πάντα κρίθηκαν στον Πειραιά, όπου οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την νίκη με 82-72 και μαζί την πρόκριση. Στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός έκανε το back to back και κατέκτησε την δεύτερη συνεχόμενη Euroleague.

2013/14 Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 3-2

Επόμενη σεζόν, ακόμα μια που ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στα playoffs, αλλά χωρίς την τύχη των προηγούμενων ετών. Με τους Ιπσανούς πεισμωμένους από την ήττα στον τελικό της προηγούμενης σεζόν, έπρεπε να αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης με μειονέκτημα έδρας και οι δύο συνεχόμενες ήττες στην Ισπανία δεν άφησαν πολλά περιθώρια.

Στο ΣΕΦ οι «ερυθρόλευκοι» το πάλεψαν, έφεραν την σειρά στα ίσα, αλλά όλα κρίθηκαν ξανά στην Μαδρίτη με τον Ολυμπιακό να μένει εκτός Final 4.

2014/15 Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 1 - 3

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές σειρές playoffs της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού δεν είναι άλλη από εκείνη κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» πήραν το πλεονέκτημα, πήραν και την πρώτη εύκολη νίκη στο «σπίτι» τους, αλλά η συνέχεια είχε χρώμα κόκκινο. Ο Ολυμπιακός πήρε την νίκη στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς και έφερε το πλεονέκτημα στην Ελλάδα. Εκεί νίκησε δύσκολα και το τρίτο ματς, ενώ ήθελε ακόμα ένα για τον πρόκριση. Αυτό έμελλε να γίνει... θρίλερ και με την Μπαρτσελόνα να πιστεύει ότι πήρε μια δύσκολη νίκη, ήρθε το τελευταίο τεράστιο σουτ του Γιώργου Πρίντεζη για να στείλει τον Ολυμπιακό στο Final 4 και τους «ερυθρόλευκους» φίλους του στον 7ο ουρανό.

2016/17 Ολυμπιακός - Εφές 3 - 2

Με μοναδικό διάλειμμα στην δεκαετία την σεζόν 2015/16 ο Ολυμπιακός κατάφερε και βρέθηκε και πάλι στα playoffs με αντίπαλο της Εφές. Με το νέο σύστημα της Euroleague να εφαρμόζεται για πρώτη φορά οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το πλεονέκτημα και αντιμετώπισαν την Εφές. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου πήρε την πρώτη νίκη, αλλά οι δύο επόμενες σερί ήττες έφεραν το Ολυμπιακό με την πλάτη στο τοίχο. Χωρίς να είναι η πρώτη φορά, ο Σπανούλης και η παρέα του τα κατάφεραν και έστειλαν τους Πειραιώτες σε ακόμα ένα Final 4 και τελικά σε ακόμα έναν τελικό διοργάνωσης.

2017/18 Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις

Την ερχόμενη Τετάρτη (18/4) ο Ολυμπιακός ρίχνεται σε ακόμα μια «μάχη» 3 νικών με αντίπαλο την Ζαλγκίρις. Το πλεονέκτημα βρίσκεται στην Ελλάδα και τον Πειραιά και αυτό που θέλουν όλοι στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο είναι να πάρουν τις 3 υπερπολύτιμες νίκες και να πανηγυρίσουν ακόμα μια πρόκριση στο Final 4 του Βελιγραδίου.