Οι... αναπάντεχες ήττες των φαβορί που διαμορφώνουν δεδομένα! (vids)

Αντωνία Σπανού
Οι... αναπάντεχες ήττες των φαβορί που διαμορφώνουν δεδομένα! (vids)
Φτάνουμε σταδιακά στο τέλος της διαδρομής της κανονικής διάρκειας και η Euroleague Greece θυμάται τις… αναπάντεχες ήττες των φαβορί και διαμορφώνουν τα δεδομένα της κορυφής.

Ο γάιδαρος φαγώθηκε και έχει μείνει η… ουρά. Και τι ουρά…

Η κανονική διάρκεια της Euroleague έχει μπει στην τελική της ευθεία και όλες οι ομάδες καταστρώνουν τα σχέδια τους για αυτή την ώρα.

Με το νέο σύστημα να διεξάγεται για δεύτερη χρονιά, άπαντες γνωρίζουν καλύτερα τι οφείλουν να κάνουν. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν διαμορφωθεί, κάθε νίκη και κάθε ήττα έχει ξεχωριστή σημασία και όλα τα αποτελέσματα οι ομάδες αναπόφευκτα τα κουβαλούν μαζί τους.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα και όλα είναι ακόμα ανοιχτά σε παρκέ και βαθμολογία. Τα φαβορί έχουν ξεχωρίσει, αλλά οι θέσεις του πλεονεκτήματος είναι ακόμα ανοιχτές για αρκετούς διεκδικητές.

Η πορεία μέχρι τώρα της διοργάνωσης έχει δείξει ότι αν δεν αντιμετωπίσουν άπαντες τα παιχνίδια τους με σοβαρότητα μπορούν να δώσουν μια κλωτσιά και να γκρεμίσουν τους κόπους τόσων μηνών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα… θεωρητικά φαβορί έπεσαν θύματα εκπλήξεων από ομάδες που γενικά φέτος δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν υψηλά στάνταρ και τελικά έμειναν χαμηλά στην ευρωπαϊκή βαθμολογία, ενώ υπάρχει περίπτωση σε κάποιους να στοιχίσει ακριβά.

Η Euroleague Greece με αφορμή την διακοπή της διοργάνωσης γυρίζει πίσω τον χρόνο και… κοιτάει τις γκέλες των φαβορί με ομάδες από το «κάτω ράφι» και ίσως είναι εκείνες που τους στοιχίσουν στην τελική κατάταξη.

Όλες οι ομάδες έχουν τα ντέρμπι με ξεχωριστό χρώμα σημειωμένα στο καλεντάρι τους, κάποιες ήττες ίσως να είναι πιο αναμενόμενες, αλλά το σοκ είναι μεγαλύτερο όταν έρχονται βαριές και αναπάντεχες ήττες που μπορεί να πληγώσουν πολύ πιο βαθιά και να έχουν συνέπειες στην συνέχεια του θεσμού.

ΤΣΣΚΑ 17 – 5

Η ΤΣΣΚΑ είναι εκείνη που έχει καταφέρει να φιγουράρει μετά από 22 αγωνιστικές στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Με ρεκόρ 17-5 η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη τα έχει καταφέρει περίφημα και αν δεν… αυτοκτονήσει πιθανότατα η πρώτη θέση θα παραμείνει στα χέρια της και αντίπαλος της θα είναι η ομάδα που θα τερματίσει στην 8η θέση.

Το παράδειγμα των Ρώσων είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σε ήττες που… πονούν τις ομάδες. Σε μόλις 5 ήττες έχουν ηττηθεί από 2 ομάδες που βρίσκονται στο κάτω ράφι της βαθμολογίας και δεν είναι καν στην πρώτη 10άδα.

Την 16η αγωνιστική η ΤΣΣΚΑ ταξίδεψε στην Βαρκελώνη για να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα που βιώνει ακόμα μια τραγική ευρωπαϊκή σεζόν, αλλά η υποτίμηση της μόνο κακό μπορεί να κάνει. Οι Ρώσοι ηττήθηκαν με 85 – 72 και πήραν ένα ακόμα μάθημα για το μέλλον.

Μετά από σερί εντυπωσιακών νικών και ίσως με την σιγουριά των δύο νικών που απέχουν από τους δεύτερους οι Ρώσοι ταξίδεψαν και πάλι στην Ισπανία και αυτή την φορά τα βρήκαν σκούρα στην Βαλένθια. Ο Ντε Κολό και η παρέα του βρέθηκαν μπροστά σε μια εντυπωσιακή επιθετική βραδιά των πρωταθλητών Ισπανίας, που όμως φέτος απογοήτευσαν με την παρουσία τους στον θεσμό, έχοντας πάντως το συνολικό ταλέντο να κάνει... ζημιές.

Δύσκολα η ΤΣΣΚΑ θα χάσει την πρώτη θέση, πάντως οι ήττες αυτές πληγώνουν τον εγωισμό των ομάδων που είναι ψηλά στην βαθμολογία και τις βάζουν σε σκέψεις, ενώ διαταράσσουν την ηρεμία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 15 – 7

Ο Ολυμπιακός μετά από 22 αγωνιστικές φιγουράρει στην δεύτερη θέση της κατηγορίας της Euroleague και η πορεία του μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κάνει κάποιες βαριές ήττες, αλλά παράλληλα έχουν κάνει και κάποιες τεράστιες νίκες που τους έχουν βοηθήσει να βρεθούν στις θέσεις πλεονεκτήματος και πλέον να έχουν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες τελικά να καταφέρουν να το πάρουν.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι από τις 7 ήττες που έχουν κάνει οι «ερυθρόλευκοι» καμία δεν είναι από ομάδα της πρώτης τριάδα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής.

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός μετρά μια βαριά ήττα στην Βαρκελώνη από την Μπαρτσελόνα με 73 – 51, την 5η αγωνιστική, ενώ έχασε και από την Μπαμπεργκ που ναι μεν έχει αναδειχθεί σε «κακό του δαίμονα», αλλά φέτος δεν τα πηγαίνει καλά στην διοργάνωση και βρίσκεται στην 13η θέση.

Ήττα έχει κάνει ο Ολυμπιακός και στην Σερβία από τον Ερυθρό Αστέρα για την 20η αγωνιστική της διοργάνωσης, με τους Σέρβους να βρίσκονται στην 11η θέση και να μην έχουν ούτε αυτοί καλή πορεία στην διοργάνωση.

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι ένα παράδειγμα για τον θεσμό, αφού τα πηγαίνουν εξαιρετικά στα ντέρμπι και τους έχουν «πληγώσει» ήττες που θεωρητικά πάντα θα μπορούσαν να αποφύγουν.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 15 - 7

Στην 3η θέση της κατάταξης βρίσκουμε την Φενέρμπαχτσε, που μετά από την αρχική αστάθεια που έδειξε και ξεπερνώντας την φυγή σημαντικότατών παραγόντων της περσινής τους επιτυχίας, οι Τούρκοι χρειάστηκαν χρόνο για να βρουν σταθερότητα.

Από τις 4 ομάδες της κορυφής οι Τούρκοι είναι οι μοναδικοί που έχουν κάνει μια μόλις ήττα από ομάδα της 10άδας και κάτω.

Αυτή ήταν την πρώτη αγωνιστική της διοργάνωσης και ήταν κόντρα στην Μάλαγα. Οι υπόλοιπες έξι ήττες τους είναι από ομάδες που βρίσκονται στο… κυνήγι των playoffs και μέσα σε αυτές είναι και οι δύο ελληνικές ομάδες, με τον Ολυμπιακό να έχει κερδίσει μάλιστα 2 φορές.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 14 – 8

Η ομάδα που βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας αυτή την στιγμή είναι ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» έστησαν ένα... φρούριο στο ΟΑΚΑ που κατάφερε και το έσπασε μόνο η ΤΣΣΚΑ, έχουν 8 ήττες και οι 3 από αυτές είναι από ομάδες των τελευταίων θέσεων.

Την πρώτη αγωνιστική ο ΠΑΟ ηττήθηκε με 98 – 71 από την Μπαρτσελόνα, που πλήγωσε με βαρύ σκορ και τις δύο ελληνικές ομάδες, ενώ κέρδισαν και την ΤΣΣΚΑ, ενώ οι «πράσινοι» δεν τα κατάφεραν και εκείνοι στον έτερο ισπανικό προορισμό, την Βαλένθια.

Ηττήθηκαν από τους πρωταθλητές Ισπανίας και εκείνοι, όπως και οι πρωτοπόροι Ρώσοι, με 67 – 63.

Τελευταία και «άσχημη» ήττα για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν από την Μπάμπεργκ με 95 – 74, την 21η αγωνιστική, όπου οι Γερμανοί κατάφεραν και πήραν ακόμα μια νίκη από ελληνική ομάδα, όντας στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Βλέποντας τα παραπάνω στοιχεία και με τις ομάδες να έχουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους, άπαντες κατανοούν ότι κάθε αγώνας μετράει ξεχωριστά και κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει.

Το νέο φορμάτ της Euroleague, που σταδιακά όλοι μας συνηθίζουμε όλο και περισσότερο, είναι τέτοιο που κάθε ήττα την κουβαλάς μαζί σου μέχρι το τέλος και περιθώρια για χαλάρωση ή κακή περίοδο δεν υπάρχει.

Άπαντες οφείλουν να παλεύουν κάθε παιχνίδι και να προσπαθούν για την νίκη αλλιώς το τίμημα στο τέλος μπορεί να αποδειχθεί πολύ ακριβό...