Συμφωνία - «μαμούθ» 2.65 δις ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Primera Division!

Δημήτρης Ρούσσος
Συμφωνία - «μαμούθ» 2.65 δις ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Primera Division!

bet365

Το μεσημέρι της Τετάρτης (3/12) έγινε γνωστή η νέα συμφωνία πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ισπανικου πρωταθλήματος έναντι 2.65 δις ευρώ για τρία χρόνια!

Όπως ανακοίνωσε η ισπανική Λίγκα, η θυγατρική εταιρία «Movistar» του «γίγαντα» των τηλεπικοινωνιών της χώρας της Ιβηρικής, «Telefonica», μαζί με τον μεγάλο όμιλο των media, «Mediapro», θα καλύψουν τους αγώνες του πρωταθλήματος, καταθέτοντας ποσά - ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η «Movistar» θα έχει την πρώτη επιλογή για ένα παιχνίδι ανά αγωνιστική, καταβάλλοντας 250 εκατομμύρια ευρώ για κάθε σεζόν που θα διαρκέσει η συμφωνία, ενώ η «Mediapro» θα δείχνει άλλα 8 παιχνίδια της αγωνιστικής έναντι 633 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει ξεχωριστές συμφωνίες για παιχνίδια του Copa del Rey, τα highlights της κάθε αγωνιστικής και έναν αγώνα, αυτόν που περισσεύει, για κανάλι ελεύθερης εμβέλειας, που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.


Το συνολικό ποσό, παρότι υψηλό, παραμένει αρκετά χαμηλότερα απ' τα 5.1 δις που υπέγραψαν οι ομάδες της Premier League για τα αντίστοιχα τηλεοπτικά δικαιώματα του αγγλικού πρωταθλήματος, όμως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που καλύπτει το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα δυο πρωταθλήματα. Το ύψος, για το οποίο ήδη άνοιξαν γιορτινές «σαμπάνιες» στην Ισπανία, αποδίδεται σύμφωνα με τα media της χώρας στο νόμο που ανάγκασε τις ομάδες να διαπραγματευτούν συλλογικά την τιμή για τα δικαιώματα του πρωταθλήματος, κόβωντας την «όρεξη σε ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα που είχαν μάθει να «κάνουν παιχνίδι» μόνες τους.

Εύκολα συνειδητοποιεί κανείς πως απ' τα 800 εκατ. ευρώ που έμπαιναν στα ταμεία της Λίγκας ανά έτος που βρισκόταν σε ισχύ η προηγούμενη συμφωνία, το σχεδόν 1.5 δις που αντιστοιχεί σε κάθε σεζόν του καινούργιου συμβολαίου, το άλμα είναι μεγάλο. Επιπλέον, τα κέρδη για τα χαμηλότερα «στρώμματα» της βαθμολογίας είναι περισσότερα, καθώς οι Μαδριλένοι και οι Καταλανοί απορροφούσαν περισσότερο απ' το 50% του συνολικού ποσόυ που διέθεταν τα media στις ομάδες, οι οποίες έως πέρυσι διαπραγματεύονταν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα μεμονωμένα.

Εξάλλου, η νέα συμφωνία προβλέπει πως το 10% του συνολικού ποσού θα απορροφάται απ' τις ομάδες της Segunda Division. Απ' το υπόλοιπο 90%, το μισό θα μοιράζεται ισόποσα στις 20 ομάδες της Primera, ενώ το άλλο μισό θα διατίθεται στις ίδιες ομάδες, αναλογικά με τα επιτεύγματα τους τις προηγούμενες 5 σεζόν. Ταυτόχρονα, θα συνυπολογίζονται μερικά ακόμα κριτήρια, όπως η πληρότητα των γηπέδων τους κι ο αριθμός των μελών τους.

Η αύξηση στην τιμή σημαίνει πως Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν θα χάσουν λεφτά σε σχέση με πριν, παρά το ότι άλλαξαν οι όροι με τους οποίους είχαν συνηθίσει τη διαπραγμάτευση. Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο πρόεδρος της Λίγκας, Χαβιέρ Τεμπάς, «η συμφωνία είναι κλειδί ώστε το πρωτάθλημα να μη χάσει τη διαπραγματευτική θέση της, αλλά και για να συνεχίσουν οι δυο μεγαλύτερες ομάδες να διαθέτουν τους μεγαλύτερους παίκτες στον κόσμο.

«Νομίζω όλοι καταλαβαίναμε πως η κατάσταση δεν ήταν ισότιμη με αυτή στη Γερμανία ή στην Αγγλία. Πρέπει να μεγαλώσουμε ως μέγεθος, χωρίς να υποβαθμίσουμε τις δυο μεγαλύτερες ομάδες μας. Άλλωστε, όσο καλύτερες πορείες κάνουν και όσο μεγαλύτερα αστέρια αγοράζουν, τόσο μεγαλύτερη αξία θα έχουν και τα παιχνίδια τους, ΄όχι μόνο τα διεθνή, αλλά και τα εγχώρια.

Μπορεί να μην είμαστε ακόμα στο επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ, όμως σίγουρα υπερέχουμε των γαλλικών, των ιταλικών και των γερμανικών ομάδων. Άλλωστε κι η απόσταση με την Αγγλία δεν είναι πια πολύ μεγάλη», κατέληξε ο Τεμπάς.

Θυμηθείτε την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα στη Γερμανία και στην Αγγλία.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα