Ο... άτυχος Μπράουν που «εκτέλεσε» τον Ολυμπιακό κι έρχεται για την ΑΕΚ! (vids)

Φάνης Παναγιώτου
Ο... άτυχος Μπράουν που «εκτέλεσε» τον Ολυμπιακό κι έρχεται για την ΑΕΚ! (vids)

bet365

Η ΑΕΚ προχώρησε σε νέα αλλαγή στο ρόστερ της και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Τζέι Κόβαν Μπράουν που... εντυπωσίασε στα μέρη μας κι επιστρέφει για να ενισχύσει την Ένωση.

Το έχουμε γράψει ξανά αλλά έτσι είναι. Η φετινή ΑΕΚ θυμίζει... έντονα το «γεφύρι της Άρτας». Στο ρόστερ της Ένωσης υπάρχουν συνεχόμενες αλλαγές με τελευταία αυτή του Τζέι Κόβαν Μπράουν, ο οποίος επιστρέφει στην χώρα μας.

Ο Αμερικανός γκαρντ γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1990, έχει ύψος 1.88 μέτρα και μπορεί ν' ανταποκριθεί τόσο ως point guard, όσο κι ως «δυάρι». Η μπασκετική του πορεία ξεκίνησε στο Port Arthur του Texas. Εκεί όπου γεννήθηκε κι αγωνίστηκε αρχικά στο Memorial.

Μετά το High School ακολούθησε το NCAA, ωστόσο ο Μπράουν δεν άλλαξε λημέρια. Συνέχισε στο Texas κι έπαιξε στους Longhorns, ομάδα που -μεταξύ άλλων- έχει αγωνιστεί ο Κέβιν Ντουράντ. Όπως κάθε παιδί της ηλικίας του που παίζει μπάσκετ, έτσι κι ο Μπράουν ήθελε να φτάσει μέχρι το ΝΒΑ. Κι η πορεία του στο NCAA έδειχνε πως μπορεί να τα καταφέρει.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη του σεζόν είχε 9.6 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ κατά μέσο όρο, στη δεύτερη μέτρησε 10.6 πόντους, 2.2 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ, ενώ ως τριτοετής παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο, αφού σε 34 ματς είχε μέσο όρο 35.6 λεπτά συμμετοχής, 20.1 πόντους (με 45% στα δίποντα, 37% στα τρίποντα, 86/3% στις βολές), 3.4 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ και 1.2 κλεψίματα! Εντυπωσιακός.

ΑΤΥΧΟΣ...
Ο Μπράουν δεν έμεινε τέσσερα χρόνια στο κολέγιο. Μετά το τέλος της τρίτης σεζόν κι έχοντας να παρουσιάσει πολύ καλούς αριθμούς, αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο NBA draft. Εν τέλει, όμως, καμία ομάδα δεν τον επέλεξε. Πτοήθηκε; Καθόλου! Δεν το έβαλε κάτω κι αποφάσισε να πάρει μέρος στο Summer League, προκειμένου να βρει θέση στο ΝΒΑ δια της... πλαγίας οδού. Στάθηκε, όμως, εξαιρετικά άτυχος, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά στον αχίλλειο τένοντα κι εν τέλει δεν βρήκε χώρο στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η λογική εξέλιξη της μπασκετικής πορείας του Μπράουν ήταν να βρει «καταφύγιο» στην Ευρώπη. Κι έτσι έγινε. Η ομάδα που τον επέλεξε ήταν το Ρέθυμνο, με τον παίκτη ν' αποτελεί προσωπική επιλογή του Θανάση Γιαπλέ. Το πρόβλημα, όμως, που αντιμετώπιζε στον αχίλλειο στάθηκε εκ νέου εμπόδιο στην καριέρα του. Ο Μπράουν αγωνίστηκε σε μόλις 6 ματς με μέσο όρο 9.3 πόντους κι εν συνεχεία είδε την πόρτα της εξόδου.

Εδώ κάποιος θα μπορούσε να πει ότι στο Ρέθυμνο δεν ήξεραν για τον τραυματισμό του Μπράουν. Λάθος. Στην Κρήτη γνώριζαν ακριβώς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αμερικανός γκαρντ, ωστόσο αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και να πιστέψουν στο ταλέντο του. Δεν δικαιώθηκαν, με τον Μπράουν να μπαίνει τελικά στο χειρουργείο προκειμένου να διορθώσει εντελώς το πρόβλημα που έως τώρα του είχε στοιχίσει την άνοδο στην καριέρα του.

ΝΒΑ, ΚΑΟΔ ΚΑΙ... ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο Μπράουν έκανε επέμβαση κι έπειτα από λίγο καιρό προσπάθησε εκ νέου να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Αγωνίστηκε στο Summer League αλλά δεν τα κατάφερε ούτε αυτή τη φορά. Έτσι πήρε ξανά το δρόμο της επιστροφής για τη χώρα μας...

Αυτή τη φορά λίγο πιο... βόρεια, καθώς ήρθε σε συμφωνία με τον ΚΑΟΔ κι έγινε κάτοικος Δράμας. Η λέξη που τον περιγράφει είναι μία: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ. Ο Μπράουν έβγαλε το ταλέντο του στο παρκέ, έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πως πλέον έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε και πραγματοποίησε μεγάλες εμφανίσεις. Κορυφαία εκείνη κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο ΚΑΟΔ είχε κάνει την απόλυτη έκπληξη κόντρα στην ομάδα του Πειραιά, η οποία είχε κάνει 10/10 έως τότε στην Α1, με τον Μπράουν να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Η ομάδα της Δράμας έφτασε στη νίκη με 75-69 κι ο Μπράουν μέτρησε 25 πόντους, τους 11 στην τελευταία-καθοριστική περίοδο!

Το αξιοσημείωτο είναι πως αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Μπράουν «εκτέλεσε» τον Ολυμπιακό.

Στο ματς του δεύτερου γύρου έβαλε 29 πόντους, ενώ συνολικά τελείωσε τη σεζόν με 17.2 πόντους (39.1% στα τρίποντα), 2.8 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ/1.6 λάθη σε 30:47 λεπτά κατά μέσο όρο, όντας ο δεύτερος σκόρερ της Basket League! Όλα αυτά σε 25 συμμετοχές σε κανονική περίοδο και playoffs, ενώ το ταλέντο του είχε φανεί και στο ματς με τον Παναθηναϊκό, όπου ο ΚΑΟΔ έχασε οριακά στο τέλος!

ΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
Μόλις ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με τον ΚΑΟΔ μετακόμισε στη Δομινικανή Δημοκρατία κι έπαιξε για λογαριασμό της Caneros de La Romana. Αυτή ήταν η... καλοκαιρινή του ενασχόληση, αφού ενόψει της σεζόν 2014-2015 ήρθε σε συμφωνία με την Αστάνα και μετακόμισε στο Καζακστάν. Όχι, η απόφαση αυτή δεν ήταν πισωγύρισμα στην καριέρα του. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει υψηλό μπάτζετ, παίρνει μέρος σε διοργανώσεις όπως ο VTB League κι ουσιαστικά ήταν άλμα για τον Μπράουν.

Συμπαίκτες του -μεταξύ άλλων- ήταν ο Πατ Καλάθης, ο Λούκσα Άντριτς κι ο Νικ Κάνερ-Μέντλεϊ. Όσο για τον Μπράουν; Πήρε μέρος σε 29 ματς με μέσο όρο 12 πόντους (37.3% στα τρίποντα) και 3.9 ασίστ.

Φέτος η αρχή της σεζόν τον βρήκε στην Τουρκία. Ο Μπράουν έκανε ξανά αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: Σκόραρε με... ρυθμό! Ο Αμερικανός γκαρντ μέτρησε 15.9 πόντους με 42.6% στα τρίποντα σε 11 συμμετοχές, αγωνιζόμενος 25.5 λεπτά κατά μέσο όρο. Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς να τον... θυμάται ακόμα, αφού στο ματς με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε πέτυχε 38 πόντους!

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
Ο Μπράουν αποτελεί επιλογή του Γιούρι Ζντοβτς. Τον ξέρει από την Τουρκία κι όχι μόνο... Τι να περιμένουμε από τον Αμερικανό γκαρντ; Πρόκειται για έναν κλασικό combo guard, που θέλει τη μπάλα στα χέρια του, μπορεί να ηγηθεί κι είναι δυνατός στο drive. Παράλληλα, έχει πολύ καλό τρίποντο, μπορεί να δημιουργήσει και για τους συμπαίκτες του, ενώ ο ίδιος σκοράρει με πολλούς τρόπους. Ακόμα, παίζει καλά τις φάσεις πικ εν ρολ, ενώ διακρίνεται για την εκρήκτικοτητα του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα