Χάρντεν: Καλοί οι αριθμοί, αλλά καλύτερη η πρόκληση του πρωταθλητισμού! (vids)

Χάρντεν: Καλοί οι αριθμοί, αλλά καλύτερη η πρόκληση του πρωταθλητισμού! (vids)

Αντωνία Σπανού
Χάρντεν: Καλοί οι αριθμοί, αλλά καλύτερη η πρόκληση του πρωταθλητισμού! (vids)

bet365

Ο Τζέιμς Χάρντεν έχει την ευκαιρία με νέο GM και φυσικά προπονητή να αφήσει λίγο στην άκρη του αριθμούς του και να κοιτάξει την μεγάλη εικόνα του πρωταθλητισμού.

Ακόμα μια σεζόν έφτασε στο τέλος της, οι Λέικερς είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, αλλά λίγη σημασία έχει αυτό, αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση θα εστιάσουμε στους Ρόκετς. Η ομάδα του Χιούστον είχε μια σεζόν... μία από τα ίδια και τίποτα δεν άλλαξε όσα γίνονται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια.

Ο Χάρντεν πρωταγωνιστεί, συνήθως έχει δίπλα του το στήριγμα που χρειάζεται, αλλά στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα για την ομάδα του είναι το ίδιο. Η σεζόν συνήθως κλείνει με έναν αποκλεισμό στα playoffs και μοιάζει να έρχεται σχετικά εύκολα.

Αυτό γίνεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια και φέτος έχει έρθει η ώρα να αλλάξει. Τα πάντα άλλαξαν στον Οργανισμό, νέος προπονητής πήρε τα ηνία, νέος GM οργανώνει την ομάδα και πρέπει μαζί με αυτές τις αλλαγές να αλλάξει η νοοτροπία του «Μούσια» αν θέλει να ξεκολλήσει από την... μανία των αριθμών και να γίνει και εκείνος και φυσικά η ομάδα του ικανοί να διεκδικήσουν τον τίτλο του ΝΒΑ.

ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ

Ο Τζέιμς Χάρντεν είναι ένας εκ των κορυφαίων παικτών του ΝΒΑ, όντας κυρίως μια... μηχανή που παράγει πόντους. Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει τα πάντα και αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς του. Ο ηγέτης του Χιούστον θα βγει μπροστά στα δύσκολα, θα σκοράρει και στο τέλος της ημέρας θα διεκδικήσει το μερίδιο προβολής που πιστεύει ότι αξίζει.

Πέρυσι, «μανούριασε» με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για το βραβείο MVP που πίστευε ότι άξιζε, θέλει να τραβάει την επιθετική προσοχή και σίγουρα θέλει να ξεχωρίζει στους τίτλους της νίκης της ομάδας του. Όλα αυτά είναι θεμιτά και καλά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο όπου ο Χάρντεν και μαζί του και οι Ρόκετς ακουμπάνε κάθε χρόνο το ταβάνι τους, που είναι πολύ συγκεκριμένο.

Οι παίκτες γύρω του αλλάζουν, ο Κρις Πολ έφυγε, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ ήρθε, ο οργανισμός θέλει να έχει τον «Μούσια» χαρούμενο, αλλά ίσως το να τον έχει τόσο χαρούμενο στοιχίζει σε... πρωταθλητισμό. Ο Χάρντεν τραβάει την προσοχή, η αλήθεια είναι ότι με τον φίλο του Ουέστμπρουκ δεν είχαν τις τριβές που πολλοί περίμεναν, αλλά και πάλι δεν άλλαξαν πολλά.

Η σεζόν χαρακτηρίζεται αποτυχημένη, για ακόμα μια φορά, ο ηγέτης της ομάδας του μπήκε στην καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ, αλλά φαίνεται ότι αυτό έχει σταματήσει να είναι αρκετό. Οι Ρόκετς επενδύουν κάθε χρόνο σε πρόσωπα και σε ποιότητα, έχουν έναν από τους καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ, αλλά αυτό πρακτικά δεν τους δίνει κάτι. Οι αποτυχίες έχουν γίνει συνεχόμενες, την κρίσιμη ώρα φαίνεται πως ο Χάρντεν δεν φτάνει και αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει.

Νέος προπονητής και νέος GM ανάλαβαν δράση και έθεσαν τους στόχους.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Οι Ρόκετς πέρυσι τόλμησαν, έπαιξαν το περιβόητο small ball, στην αρχή είδαν τα θετικά του, αλλά στο τέλος δεν άντεξαν. Ο ορθολογισμός τους... κέρδισε και οι αλλαγές στο τέλος ακόμα μιας αποτυχημένης σεζόν ήταν επιβεβλημένες.

Ο Στίβεν Σάιλας είναι ο νέος προπονητής της ομάδας του Χιούστον, δείχνοντας να είναι μια εξαιρετική επιλογή, αφού είναι ένας νέος άνθρωπος με φρέσκες ιδέες και γεμάτος εμπειρίες ως βοηθός, ο έμπειρος Τζον Λούκας θα είναι στο πλευρό του και μια νέα εποχή ξεκινάει. Οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ, αφού ο Ντάριλ Μόρεϊ άφησε την θέση του GM και ο Ράφαελ Στόουνς είναι επικεφαλής σε αυτή την νέα προσπάθεια. Όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν ένα και μόνο πράγμα. Το Χιούστον είναι έτοιμο να αλλάξει ότι κουβαλάει πίσω του.

Με όλες αυτές τις αλλαγές ήταν φυσικό να έρθουν και τα πρώτα δημοσιεύματα για Χάρντεν και Ουέστμπρουκ, αλλά γρήγορα ήρθαν απαντήσεις που έβαλαν τα πράγματα στην θέση τους.

«Θα κάνουμε all-in για το πρωτάθλημα. Ο στόχος μας είναι ο τίτλος και θα κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε. Διαθέτουμε ένα πραγματικά σπουδαίο σύνολο, ένα ταλαντούχο ρόστερ που ξέρει να κερδίζει. Όχι όμως στο επίπεδο που θέλουμε… Δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικές κινήσεις… Αντίθετα, θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα μας βοηθήσουν ώστε να συνεχίσουμε να κερδίζουμε», ανέφερε ο νέος GM της ομάδας.

«Περιμένω να μείνουν και οι δύο», ήταν τα λόγια του Σάιλας στην εκπομπή «First Take», παραδέχτηκε ότι η ομάδα του βάζει στο... ράφι το small ball και θα πάρει ψηλούς παίκτες, ενώ ο νέος προπονητής της ομάδας σχολίασε:

«Eίναι η πρώτη μου δουλειά ως πρώτος προπονητής και από αυτό έχω μόνο να κερδίσω. Θέλω να κερδίσω τώρα. Με ενθουσιάζει πως σκέφτομαι το πρωτάθλημα από την αρχή. Είμαι έτοιμος για αυτό. Είμαστε έκτοι στην επίθεση και δεν θα πρέπει να κάνω μεγάλες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα.

Πρέπει να κάνω πιο εύκολα τα πράγματα για τους παίκτες μου έτσι να δυσκολεύονται να τους μαρκάρουν οι αντίπαλοι. Να έχουμε περισσότερη ποικιλία στην επίθεση. Να τους αφήσουμε να χρησιμοποιήσουν τα δυνατά τους χαρτιά. Θέλω να μας κάνω την κορυφαία επιθετική ομάδα από την 6η που ήμασταν πέρυσι. Ίσως αφήσω τους παίκτες μου να επιτεθούν στην άμυνα του αντιπάλου πριν αυτή στηθεί. Θέλω να κινούμαστε γρήγορα όταν έχουμε την μπάλα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Τίλμαν Φέρτιτα, ο οποίος μίλησε στην «Houston Chronicle» θέλοντας να απαντήσει στην φημολογία που είχε αναπτυχθεί για... διάλυση της ομάδας.

«Έχεις τον Χάρντεν, τον Ουέστμπρουκ, τον Τάκερ, τον Γκόρντον. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να χαλάσεις το ρόστερ σου. Γιατί να το κάνεις; Ο Τζέιμς και ο Ράσελ είναι στα 30 τους. Δεν πρόκειται να τινάξουμε τίποτα στον αέρα», ανέφερε ο ιδιοκτήτης των Ρόκετς και συνέχισε:

«Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Πάντα βρισκόμαστε στις τέσσερις πρώτες θέσεις της Περιφέρειας, αλλά χρειαζόμαστε και τύχη. Πάντα χρειάζεται τύχη για όλους. Θα κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει ώστε να είμαστε μία από τις καλύτερες ομάδες του ΝΒΑ. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κερδίζουμε. Υπόσχομαι ότι θα διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά!»

Όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα. Έχει έρθει η ώρα για το Χιούστον να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Μετά το τέλος ακόμα μιας αποτυχημένης σεζόν ο Χάρντεν είχε σχολιάσει.

«Είναι πολύ πολύ απογοητευτικό. Ειδικά με την δουλειά που εγώ προσωπικά κάνω. Νιώθω ότι είμαστε ένα κομμάτι μακριά. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να εξελιχθούμε και να βάλουμε τα σωστά κομμάτια γύρω από εμένα και τον Ρας, για να πάμε εκεί που θέλουμε. Πρέπει να κοιτάξουμε όλη την ομάδα και να δούμε την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε.

Προφανώς, για μισή σεζόν δοκιμάσαμε το small ball. Δούλεψε για το μεγαλύτερο μέρος. Οπότε πρέπει να δούμε συνολικά την ομάδα και να δούμε ποιες τρύπες πρέπει να γεμίσουμε, για να συνεχίσουμε».

Είναι προφανές ότι με τις προσωπικές διακρίσεις κανείς στο ΝΒΑ δεν είναι ευχαριστημένος στον απόλυτο βαθμό. Είναι καλοί οι αριθμοί, αλλά ένας τίτλος ολοκληρώνει έναν παίκτη και ο Χάρντεν, πλέον, δείχνει να έχει την εμπειρία να το διαχειριστεί.

Τα ρεκόρ δεν φέρνουν πρωτάθλημα και η νέα προσπάθεια που γίνεται στους Ρόκετς έχει ενδιαφέρον. Η free agency θα τους βρει να ψάχνουν τα σωστά κομμάτια γύρω από τους δύο σταρ, θα τους βρει να ψάχνουν όγκο και ύψος για την ρακέτα τους και η νέα φιλοσοφία του προπονητή είναι κάτι που όλος ο μπασκετικός κόσμος θα ήθελε να δει να ξεδιπλώνεται. Άλλωστε δεν έχουν παλιώσει ακόμα τα αστεία για την άμυνα των Ρόκετς και σίγουρα να θέλουν να πάνε σε άλλο επίπεδο, πολλά πρέπει να αλλάξουν.

Το αν είναι έτοιμη και η ομάδα και αν είναι έτοιμος και ο «Μούσιας» είναι κάτι που θα το δούμε, αλλά είναι παραπάνω από σίγουρο ότι οι φετινοί Ρόκετς θα είναι αλλαγμένοι και δημιουργούν ανυπομονησία για την νέα αυτή πρόκληση τους.

 

NBA Τελευταία Νέα