Ζαν Σαρλ: Το ερωτηματικό για την θέση του και η ξεχωριστή σχέση με τον Πάρκερ (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Ζαν Σαρλ: Το ερωτηματικό για την θέση του και η ξεχωριστή σχέση με τον Πάρκερ (pics & vids)
Ο Λιβιό Ζαν Σαρλ είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και η Euroleague Greece γυρίζει τον χρόνο πίσω σε έναν παίκτη που δουλεύει για να έχει επιλογές στο παρκέ, ενώ ξεχωρίζει και την σχέση του με τον Τόνι Πάρκερ.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει κανονικά την μεταγραφική του ενίσχυση και από την στιγμή που έμεινε ελεύθερος ο Ογκούστιν Ρούμπιτ, τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα για τον διαφορετικό παίκτη που θέλει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην θέση 4, πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη. Αθλητικοί παίκτες συνεχίζουν να απαρτίζουν το νέο ρόστερ των «ερυθρόλευκων» και ο Λιβιό Ζαν Σαρλ είναι η νέα επιλογή του Έλληνα κόουτς.

Δίχως πολλές περιστροφές ο παίκτης συμφώνησε σε όλα με την ελληνική ομάδα και έρχεται στον Πειραιά να δώσει όσα έλειπαν τα τελευταία χρόνια. Ενέργεια, διάθεση, σκληράδα και αθλητικότητα μπαίνουν στην ρακέτα του Ολυμπιακού για την επόμενη σεζόν και συμπληρώνουν ιδανικά τα όσα δεν μπορεί να δώσει ο Γιώργος Πρίντεζης.

Η Euroleague Greece γυρίζει τον χρόνο πίσω και ακολουθεί την καριέρα του Λιβιό Ζαν Σαρλ, ο οποίος έχει περάσει από πολλά στάδια, έχει δουλέψει σκληρά, έχει ψάξει το όνειρο του ΝΒΑ, αλλά πλέον είναι έτοιμος να ανοίξει τα φτερά του και να ψάξει έναν νέο προορισμό και μια πρόκληση πρωταθλητισμού. Άλλωστε ποτέ δεν φοβήθηκε τις προκλήσεις και είναι πανέτοιμος να ανταποκριθεί σε ακόμα μια, λάμποντας στην μεγάλη... σκηνή.

ΟΙ ΣΠΕΡΣ ΤΟΝ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΝΒΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ

Ο Λιβιό Ζαν Σαρλ γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1993 στην Γαλλία και από μικρός κατάλαβε ότι είναι γεννημένος αθλητής. Η Βιλερμπάν ήταν η ομάδα που ουσιαστικά έκανε τα πρώτα του βήματα, εκεί... ανδρώθηκε και έμαθε τα βασικά του μπάσκετ. Έμεινε εκεί από το 2011 μέχρι και το 2016, αλλά το 2013 έκανε ένα μικρό διάλειμμα κυρίως πνευματικό, αφού δεν έχασε την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του στο ντραφτ και να βρεθεί σε μια πολύ καλή θέση, με τους Σπερς να τον επιλέγουν στην 28η θέση και έτσι να γίνεται μια επιλογή πρώτου γύρου, με εγγυημένο συμβόλαιο.

Ο Πόποβιτς λατρεύει να μαζεύει ταλέντα από την Ευρώπη και ο Ζαν Σαρλ είδε το όνομα του να επιλέγεται από έναν Οργανισμό, που θα ήταν όνειρο να βρεθεί. Το 2013 σίγουρα ήταν η χρονιά του, αφού βγήκε και MVP στο Hoop Summit, ένα τουρνουά που είχε πάρει μέρος ο Τάουνς, ο Εμπίντ και ο Τζαμπάρι Πάρκερ, είχε εγγυημένο συμβόλαιο, αλλά ένας τραυματισμός στο Eurobasket U20 πήγε όλο το πρόγραμμα του πίσω και απομάκρυνε για τα καλά το όνειρο του ΝΒΑ.

«Την ημέρα που κόπηκα από τους Σπερς, με φώναξε ο Πόποβιτς στο γραφείο του και μου είπε: 'Λυπάμαι που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί. Υπάρχουν δύο λύσεις. Ή να κλειστείς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και να κλάψεις, να κατηγορείς την μοίρα σου και να μην κάνεις τίποτα ή φεύγεις από εδώ και δίνεις τα πάντα για να φτάσεις το όνειρο σου. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες και είμαστε πρόθυμοι να σε βοηθήσουμε να εξελιχθείς'. Επέλεξα την δεύτερη επιλογή και έπαιξα για την G- League. Έδωσα δύο χρόνια και δεν έχω τίποτα να μετανιώσω».

Ο Γάλλος επέστρεψε στην χώρα του και έπαιξε και πάλι για την Βιλερμπάν, αλλά θα δοκίμαζε και πάλι την τύχη του στην G- League. Το αμερικάνικο όνειρο έμενε πάντα στην μέση, αλλά είχε μια περίεργη σύνδεση με τον Τόνι Πάρκερ. Ο Γάλλος είναι ιδιοκτήτης της Βιλερμπάν και παράλληλα έπαιζε και στους Σπερς, οπότε η σχέση τους ήταν από την αρχή περίεργη, αλλά και με κατανόηση.

«Θέλει να φύγει και να παίξει στην D-League και να προσπαθήσει και πάλι για το ΝΒΑ. Μπορεί να πετύχει», είπε ο Τόνι Πάρκερ το 2017 και φαίνεται πως πίστευε τον παίκτη του, σε όλα τα επίπεδα. Έναν χρόνο πριν που είχε ερωτηθεί ο νεαρός Γάλλος για την σχέση του με τον Πάρκερ, είχε τονίσει.

«Είναι κάπως σαν αφεντικό μου». Μαζί έπαιξαν κάποια παιχνίδια στους Σπερς, αλλά και στην αρχή της καριέρας του, αλλά κάπου εκεί η συνεργασία τους εντός παρκέ σταμάτησε. Η Μπέκι Χάμον, βοηθός προπονητή του Πόποβιτς είχε τονίσει για εκείνον: «Κάθε χρόνο εξελίσσεται. Είναι ένα αθλητικό 4άρι. Περιμένουμε από εκείνον να παίξει άμυνα και να κατεβάζει πολλά ριμπάουντ», μία δήλωση που δείχνει ξεκάθαρα τι περιμένουν οι προπονητές για εκείνον. Οι Σπερς έστειλαν στην Γαλλία δικό τους άνθρωπο να δουλέψει με την εξέλιξη του και έδειξαν ότι θέλουν να τον δουν να κάνει το επόμενο βήμα, σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού.

«Αν μπορώ να σκοράρω, θα σκοράρω, αλλά δεν είναι προτεραιότητα μου», τόνιζε στο παρελθόν ο ίδιος, αλλά πλέον έχει καταφέρει να κάνει αρκετά πιο πολυδιάστατο το παιχνίδι του. «Μπορεί να μην είμαι τέλειος, αλλά ανεβαίνω βήμα - βήμα, ώστε να φτάσω εκεί».

Το όνειρο του ΝΒΑ, πέρα από κάποια preseason παιχνίδια δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα και η Βιλερμπάν, με ένα διάλειμμα για την Μάλαγα, ήταν η ομάδα που ο παίκτης έγινε αυτό που είναι. Τα δύο τελευταία χρόνια είναι μέρος της ανάπτυξης της ομάδας και με την βοήθεια του Τόνι Πάρκερ ο παίκτης έχει καταφέρει όντως βήμα βήμα να γίνεται όλο και καλύτερος. Οι αριθμοί ήταν καλοί, ο παίκτης ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και κάπου εκεί η προοπτική του Ολυμπιακού έδειχνε μοναδική.

ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ

«Η ερώτηση που μου κάνουν πάντα και δεν έχω απάντηση είναι για την θέση μου. Δεν μπορώ να πω αν παίζω στο 3 ή στο 4. Όταν έφτασα στην Βιλερμπάν ο Peter Vincent ήθελε να παίζω σε δύο θέσεις και έτσι δουλεύουμε κάθε μέρα».

Ο Ζαν Σαρλ έχει κάνει πολλά βήματα, μέχρι την φετινή εξαιρετική του σεζόν. Ο Γάλλος έπαιξε για πρώτη φορά στο υψηλότερο επίπεδο και έδειξε ότι η δουλειά που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια ήταν σημαντική. Σε 27 παιχνίδια που αγωνίστηκε είχε σε 21:08'', 9.1 πόντους κατά μέσο όρο, 3.7 ριμπάουντ και 8.9 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, έχοντας παιχνίδια με γεμάτη στατιστική και σπουδαίες εμφανίσεις.

Ρεκόρ του στην διοργάνωση ήταν το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, όπου είχε 20 πόντους, 3 ριμπάουντ και 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ σπουδαία εμφάνιση έκανε και κόντρα στον Παναθηναϊκό με 16 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2/5 τρίποντα.

«Κρατάω για τον εαυτό μου τους στόχους που θέτω. Ό,τι και αν γίνει ποτέ δεν θα γίνω νικητής με το να λέω λόγια. Ό,τι πρέπει είναι μέσα στο κεφάλι μου».

Ο Ζαν Σαρλ παίρνει θέση στο φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού και είναι πανέτοιμος για το επόμενο βήμα. Έχει περάσει αρκετά, έχει δει πολλές παραστάσεις και έχει αφήσει το όνειρο του ΝΒΑ στην άκρη, έχοντας ως βασικό στόχο το να εξελιχθεί και να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας λατρεύει τους «μαχητές» του παρκέ και έναν τέτοιον απέκτησε ο Ολυμπιακός.