Ντουάιτ Μπάικς: Η... Οδύσσεια του καταλήγει στο «Λιμάνι»! (vids)

Ντουάιτ Μπάικς: Η... Οδύσσεια του καταλήγει στο «Λιμάνι»! (vids)

Αντωνία Σπανού
Ντουάιτ Μπάικς: Η... Οδύσσεια του καταλήγει στο «Λιμάνι»! (vids)
Ο Ντουάιτ Μπάικς είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και η Euroleague Greece εξετάζει το μεγάλο ταξίδι του, που πάντα είχε ως κοινό παρονομαστή το ταλέντο του.

Οι αλλαγές δεν έχουν τέλος στον Ολυμπιακό την φετινή σεζόν και όπως όλα δείχνουν οι «ερυθρόλευκοι» είναι αποφασισμένοι να έχουν ένα γεμάτο ρόστερ μέχρι την τελευταία στιγμή. Μετά τον ΜακΚίσικ ο Ολυμπιακός απέκτησε και τον Ντουάιτ Μπάικς, που αλλάζει διαδρομή στο μεγάλο ταξίδι του και έρχεται στην Ελλάδα και την Euroleague, για να δοκιμάσει ακόμα μια φορά το ταλέντο του στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης και να δείξει τι είναι ικανός να κάνει, αφού όλη η ζωή του ήταν γεμάτη ταξίδια και προσωπικές «μάχες».

Νιώθει ότι ανήκει στο ΝΒΑ, οι Πίστονς έκαναν το όνειρο του πραγματικότητα με εγγυημένο συμβόλαιο, αλλά μετά την τεράστια περιπέτεια που έχει περάσει έχοντας αλλάξει 15 ομάδες ξέρει ότι ο καλύτερος τρόπος να επιδείξει το ταλέντο του είναι μέσα από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και όπως κάνει πάντα στην ζωή του αποφάσισε να πάρει ακόμα μια απόφαση για το μέλλον του, όντας αποφασισμένος να πετύχει.

Ο Αμερικανός γεννήθηκε στο Μιλγουόκι πριν από 30 χρόνια και κατάφερε να ξεχωρίσει στο «Bay View» όπου πήγε λύκειο. Από εκεί ο δρόμος ήταν ο... γνωστός που συνοδεύει τους περισσότερους Αμερικανούς, πήγε στο κολέγιο, αλλά το ξέσπασμα του την τελευταία του σεζόν δεν ήταν αρκετό για να τον επιλέξει κάποια ομάδα στο ντραφτ του 2011, όπου έθεσε και συμμετοχή.

Στο κολέγιο άλλαξε την θέση του, έμαθε πως να είναι πόιντ γκαρντ, έχοντας δίπλα του τους Μπάτλερ, τον παλιό γνώριμο μας τον Όντομ, τον Κράουντερ και κοντά σε καλούς παίκτες άρχισε να αλλάζει την θέση του και να μαθαίνει να είναι χρήσιμος στην ομάδα του.

Παράλληλα με το προσωπικό ταξίδι, απέκτησε και μια κόρη όταν ήταν στο κολέγιο και κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι οφείλει να ανταποκριθεί σε όλους τους ρόλους, ενώ πλέον έχει ακόμα έναν γιο. Κάπου εκεί ξεκίνησε ένα τεράστιο μπασκετικό ταξίδι με πολλούς προορισμούς. Η καριέρα του ήταν μεταξύ G League, Ευρώπης, Κίνας και ΝΒΑ, με πολλές προσπάθειες να πείσει τις ομάδες μέσω Summer League και με απόλυτη πίστη ότι τελικά θα τα καταφέρει.

«Νιώθω ότι έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ. Δεν σταματάω. Δουλεύω και δουλεύω. Θα έρθει η ώρα μου, έτσι νιώθω, αλλά πρέπει να δουλεύω μέχρι τότε».

Μόλις τελείωσε με το κολέγιο και μετά από την ευρωπαϊκή του περιπέτεια υπέγραψε με το Τορόντο και πέρασε την ρούκι σεζόν του μεταξύ πρώτης ομάδας και D League. Πήγε στην Βαλένθια με την οποία αγωνίστηκε και 3 παιχνίδια στην Euroleague, από εκεί στην Κίνα και επέστρεψε για να υπογράψει 10ήμερο συμβόλαιο με τους Λέικερς , στο οποίο πρόλαβε και σκόραρε και 15 πόντους σε παιχνίδι κόντρα στους Νάγκετς.

Την επόμενη σεζόν προσπάθησε και πάλι και όταν είδε ότι δεν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη έφυγε και πάλι για την Κίνα, ώστε να κρατήσει ανταγωνιστικό το αγωνιστικό του επίπεδο. Εκεί και πάλι «έλαμψε» όπως οι περισσότεροι Αμερικανοί, αλλά το... πέρα δώθε δεν σταμάτησε, αφού προσπαθούσε με απίστευτη συνέπεια να πείσει μια ομάδα στο ΝΒΑ να πιστέψει σε εκείνον και το ταλέντο του.

Και τα κατάφερε. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017 υπέγραψε συμβόλαιο two way με τους Πίστονς, πριν τους πείσει και κάνει τελικά το όνειρο του πραγματικότητα. Μετά από 8 παιχνίδια πήρε το τηλεφώνημα που περίμενε όλη του την ζωή, στην τελευταία προσπάθεια που έκανε για το όνειρο του ΝΒΑ.

«Πήρα μια βαθιά ανάσα και χαμογέλασα. Ανήκω εδώ. Άφησα το παιδί μου, πήγα στην D League, στην Γαλλία, στο Τορόντο, στην Ισπανία, στην Κίνα, στους Λέικερς, πίσω στην Κίνα, όταν προσπαθείς να πας εκεί που ανήκεις, πρέπει να κάνεις ότι χρειάζεται. Ήταν δύσκολο να συνδυάσω το παιδί με όλα τα υπόλοιπα. Είχα πολλή ενέργεια, η κόρη μου είχε πολλή ενέργεια... Μιλάω όσο πιο πολύ μπορώ με τα παιδιά μου. Δεν λείπω απλά, λείπω για κάποιον σκοπό. Για να βοηθήσω την οικογένεια μου. Η γυναίκα μου έκλαιγε, ήξερε ότι έχω κάνει θυσίες για να πετύχω, όλα ήταν αμφίβολα αλλά πήρα κανονικό συμβόλαιο».

Ο Ρέτζι Μπούλοκ είπε για εκείνον: «Είναι ένας σκύλος. Αυτό βλέπω από εκείνον. Ήξερα ότι πάντα το είχε αυτό στο παιχνίδι του. Ήταν κάτι παραπάνω από μια ευκαιρία για εκείνον. Έχει γυρίσει την λίγκα και ξέρει πως να παίζει, οπότε δεν μου έκανε έκπληξη».

Ο Μπάικς στην καλύτερη του σεζόν στο ΝΒΑ έπαιξε 29 παιχνίδια και σε αυτά είχε 7.4 πόντους και 2 ασίστ, ενώ παρόλο που στάθηκε άτυχος στους Λέικερς και τέλειωσε άδοξα το συμβόλαιο του, αφού έσπασε το χέρι του, σε 6 παιχνίδια που έπαιξε είχε 8.7 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Στην Κίνα την φετινή σεζόν είχε αγωνιστεί 39 παιχνίδια με 20.5 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ και 33.1% στο τρίποντο.

«Το να παίζω σε διαφορετικά στιλ σε κάνει να συνηθίζεις. Έχω γυρίσει αρκετές ομάδες στο ΝΒΑ, οπότε ξέρω πράγματα. Είναι κυρίως να έχεις υπομονή, να είσαι σταθερός, να κάνεις αυτό που πρέπει και να είσαι επαγγελματίας. Αυτό μετράει. Και όταν φωνάξουν το όνομα σου, βγες εκεί έξω και κάνει το καλύτερο σου».

Ο Μπάικς έχει περάσει πολλά στην καριέρα του και έχει αλλάξει πολλούς προορισμούς, αλλά ποτέ δεν δίστασε. Πάλευε σε όλη την καριέρα του για τα όνειρα του και τα πιστεύω του και αυτό τον κάνει ξεχωριστό. Έχει παίξει μπάσκετ σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν τον πτοεί στο να συνεχίσει να αναζητά τον καλύτερο προορισμό για την καριέρα του και το παιχνίδι του.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας του δίνει την ευκαιρία να δείξει τι είναι ικανός να κάνει στον Ολυμπιακό και μένει να αποδείξει ότι αξίζει να είναι στο υψηλότερο επίπεδο, .

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.