Κώστας Παπανικολάου: Να βρει σταθερότητα και να γίνει ο επόμενος αρχηγός του Ολυμπιακού

Κώστας Παπανικολάου: Να βρει σταθερότητα και να γίνει ο επόμενος αρχηγός του Ολυμπιακού

Αντωνία Σπανού
Κώστας Παπανικολάου: Να βρει σταθερότητα και να γίνει ο επόμενος αρχηγός του Ολυμπιακού
Με τον Βασίλη Σπανούλη εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν και τον Γιώργο Πρίντεζη να είναι τραυματίας ο Κώστας Παπνικολάου βγήκε μπροστά και ίσως να μας έδειξε σκηνές από τα... προσεχώς.

Πολλά έχουν γραφτεί για τον μπασκετικό Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια, με ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί Τύπο και οπαδούς να είναι εκείνο του ελληνικού κορμού και της επόμενης ημέρας με τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη να ηγούνται ακόμα, αλλά να θέλουν πλέον υποστήριξη στην πράξη. Η φετινή «δύσκολη» από πολλές απόψεις σεζόν έχει ενισχύσει τις ανησυχίες, για την επόμενη ημέρα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης που τους ακολουθούσε δεν φοράει, από το καλοκαίρι, τα «ερυθρόλευκα» και ο μοναδικός που έχει μείνει από τον ελληνικό κορμό για να στηρίξει την επόμενη ημέρα του Ολυμπιακού, να δείξει τον δρόμο στους νεότερους και να συνδέσει μια νοοτροπία μοναδική που έχει φέρει στους «ερυθρόλευκους» κάποιες από τις κορυφαίες επιτυχίες τους, είναι ο Κώστας Παπανικολάου.

Ο Έλληνας παίκτης έδωσε ένα δείγμα από το τι χρειάζεται να κάνει για να είναι χρήσιμος στην ομάδα του, στο παιχνίδι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και σίγουρα άπαντες θα ήθελαν τέτοιες εμφανίσεις να συνδεθούν με τον επόμενο αρχηγό του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε ξεχωριστή αναφορά στον «Παπ», μετά την εκπληκτική εμφάνιση του, αφού ο Παπανικολάου έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι του με 19 πόντους, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 5 κλεψίματα και 27 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

«Η ομάδα θα είναι του Σπανούλη, όσο είναι ο Σπανούλης εδώ. Έτσι είναι. Η ομάδα είχε πάντα παίκτες που μπορούσαν να υποστηρίξουν το ιδιοφυές του παιχνίδι, όπως για παράδειγμα καλοί ψηλοί και σουτέρ. Δεν αμφιβάλλει κανένας πως οι Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ έχουν το επίπεδο, δεν το συζητάμε αυτό. Η ομάδα έχει αλλάξει τρεις προπονητές, παίκτες έρχονται και φεύγουν. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική, αυτό είναι το ζητούμενο. Σήμερα είχα μία κουβέντα με τον Κώστα. Του είπα να μην επηρεάζεται από τα τρίποντα. Αντιδρά συναισθηματικά. Πρέπει να είναι πληθωρικός στο παρκέ. Ήταν μέσα σε όλα τα ριμπάουντ, είχε κλεψίματα. Τον “προκάλεσα” λίγο και είμαι πολύ χαρούμενος για όσα έκανε»

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο μεγάλος άτυχος της σεζόν και σε μια φάση της σεζόν που ήταν πραγματικά εξαιρετικός, τραυματίστηκε και πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, κάτι που θα τον κρατήσει εκτός για τα εναπομείναντα παιχνίδια της σεζόν, ενώ εδώ και μερικούς αγώνες ο Γιώργος Πρίντεζης ταλαιπωρήθηκε από ένα χτύπημα που δέχτηκε και χρειάστηκε και εκείνος να μείνει εκτός και την ομάδα του να στερείται τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Κάπου εκεί φαίνεται και ο ξεχωριστό ρόλος του Παπανικολάου στον Ολυμπιακό. Ο Έλληνας φόργουορντ είναι πλέον στα 30 του, έχει ζήσει τρομερές εμπειρίες, που συμπεριλαμβάνουν τρόπαια, μεταγραφές, ταξίδι στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και επιστροφή στην Ελλάδα με σκοπό να κάνει αυτό που κάνει τώρα.

Ο Σπανούλης όσο είναι στο παρκέ, θα είναι ηγέτης, αλλά πλέον χρειάζεται βοήθεια. Το ίδιο ισχύει και με τον Γιώργο Πρίντεζη, τον υπαρχηγό του Ολυμπιακού. Ο Κώστας Παπανικολάου μεγάλωσε στο πλευρό τους, έχει ζήσει όλα τα εύκολα και τα δύσκολα της ομάδας και αποτελεί τον παίκτη που θα ενώσει την παλιά με την νέα φρουρά, στην επόμενη ημέρα του Ολυμπιακού και θα μάθει σε όλους την νοοτροπία που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια επιτυχιών των «ερυθρόλευκων».

Συναισθηματικά δεν του λείπει τίποτα. Ο «Παπ» ανδρώθηκε μέσα από τους τίτλους της ομάδας του Πειραιά, έζησε όλες τις καλές στιγμές, έμαθε δίπλα στους καλύτερους και σταδιακά γίνεται αυτός που πρέπει για να αναλάβει την επόμενη ημέρα του Ολυμπιακού.

Καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι οι ευθύνες κάθε ημέρα είναι και περισσότερες. Το κατάλαβε καλύτερα από τον καθέναν στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ που η ομάδα παρατάχθηκε με εκείνον να βγαίνει μπροστά και να δείχνει τον δρόμο στους υπόλοιπους. Αν η αντίδραση του γενικά μοιάζει με αυτή που έβγαλε στο ΣΕΦ, άπαντες στον Ολυμπιακό δεν έχουν να φοβούνται κάτι. Ηγήθηκε των υπολοίπων, ήταν παντού στο παρκέ και έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνει.

Σπανούλης και Πρίντεζης θέλουν να ετοιμάσουν την επόμενη γενιά και ο Παπανικολάου αντιπροσωπεύει όλα εκείνα που μπορούν να ενώσουν τις δύο γενιές. Ο «Παπ» δείχνει κάθε μέρα να το συνειδητοποιεί και πιο πολύ και η φετινή σεζόν που μέχρι τώρα είναι ένα μεγάλο μάθημα για όλους βοηθάει και τον Έλληνα φόργουορντ να περάσει στο επόμενο επίπεδο.

ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Αγωνιστικά λείπει η σταθερότητα από τον Κώστα Παπανικολάου. Όλοι τον γνωρίζουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, ξέρουν τι είναι ικανός να κάνει, ενώ όλοι γνωρίζουν και τα αρνητικά του. Ο «Παπ» δεν μπορεί να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο τις εμφανίσεις του όλη την σεζόν και τα σκαμπανεβάσματα που έχει στην απόδοση του, «τραβάνε» αχρείαστη κριτική για εκείνον.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα 5 παιχνίδια που έχει φέτος πάνω από 15 πόντους, ο Ολυμπιακός έχει πάρει σημαντικότατες νίκες στα 4 από αυτά κόντρα σε κορυφαίους αντιπάλους. Αρμάνι Μιλάνο, Χίμκι, Βαλένθια και ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι στις ήττες από την ελληνική ομάδα, βρήκαν απέναντι τους έναν εντυπωσιακό Παπανικολάου.

Οι ημέρες που δεν είναι καλός στοιχίζουν στην ομάδα του και αυτό είναι πλέον κάτι που έχει γίνει σαφές. Η αστάθεια που δείχνει ο Παπ είναι κάτι που σίγουρα προβληματίζει και τον ίδιο και τους προπονητές του και αν καταφέρει να κρατήσει πιο σταθερά τα νούμερα του θα έχει κάνει το βήμα παραπάνω.

Την φετινή σεζόν περνά στο παρκέ 22:52'' και σε αυτόν τον χρόνο έχει 8.5 πόντους, με 40% στο τρίποντο, 3.4 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ, 1.4 κλεψίματα, ενώ έχει 8.8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Κοιτώντας τα νούμερα του από τότε που επέστρεψε στους «ερυθρόλευκους» την σεζόν 2015/16, ο Παπανικολάου κάνει μέχρι τώρα μια από τις καλύτερες σεζόν του, όντας μέσα στο γνωστά του στάνταρ και με το ποσοστό του στα τρίποντα να είναι ένα από τα καλύτερα στην καριέρα του.

Ο Έλληνας παίκτης μπορεί να γίνει ο ηγέτης που χρειάζεται η ομάδα του Πειραιά τα επόμενα χρόνια, στην μετά Σπανούλη - Πρίντεζη εποχή και το παιχνίδι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν ένα δείγμα. Ο Παπανικολάου γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Euroleague και με τον χαρακτήρα που έχει θα μπορέσει να ενώσει τις γενιές της ομάδας και να τραβήξει μαζί του και παίκτες όπως ο Βεζένκοβ και τους υπόλοιπους Έλληνες πιτσιρικάδες που πρόκειται να γίνουν ο επόμενος κορμός των «ερυθρόλευκων».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.