Χαπ - Χαραλαμπόπουλος: H πορεία των “δανεικών” του Ολυμπιακού!

Χαπ - Χαραλαμπόπουλος: H πορεία των “δανεικών” του Ολυμπιακού!

Αντωνία Σπανού
Χαπ - Χαραλαμπόπουλος: H πορεία των “δανεικών” του Ολυμπιακού!
Ίθαν Χαπ και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι δύο δανεικοί του Ολυμπιακού, που... βγάζουν μάτια στις ομάδες του και αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο κέρδος μιας δύσκολης σεζόν.

Τα πράγματα για τον Ολυμπιακό φέτος δεν είναι εύκολα. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, ξεκίνησαν άσχημα την Euroleague και γρήγορα άλλαξαν προπονητή, ενώ ψάχνουν σταθερότητα στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, την οποία όμως δυσκολεύονται να βρουν, με τις συζητήσεις για αλλαγές να μην τελειώνουν.

Ο Ντείβιντ Μπλατ έστησε το ρόστερ το καλοκαίρι έχοντας στο μυαλό του το δικό του σκεπτικό, αλλά η αλλαγή που έγινε νωρίς στην σεζόν, άλλαξε τα δεδομένα, με τον Κεστούτις Κεμζούρα που βρίσκεται τώρα στον πάγκο του Ολυμπιακού να κάνει κινήσεις, που εκείνος πιστεύει ότι θα εξυπηρετήσουν καλύτερα την δική του νοοτροπία.

Μέσα από τις δυσκολίες της σεζόν, δύο είναι τα ονόματα που ξεχωρίζουν για τους «ερυθρόλευκους» και αυτά είναι των δύο παικτών που ανήκουν στην ελληνική ομάδα, αλλά παίζουν δανεικοί, μακριά από το «Λιμάνι». Ίθαν Χαπ και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος... βγάζουν μάτια σε Κρεμόνα και Ιωνικό αντίστοιχα, προκαλώντας χαμόγελα σε όλους στην ομάδα που ανήκουν.

Η Euroleague Greece καταγράφει την πορεία τους με τις ομάδες και μαζί το κέρδος του Ολυμπιακού, που βλέπει δύο νεαρούς και πολλά υποσχόμενους παίκτες που του ανήκουν, να καταφέρνουν να λάμψουν.

ΙΘΑΝ ΧΑΠ - ΚΡΕΜΟΝΑ

«Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Ίθαν Χαπ. Ο απόφοιτος του Wisconsin Badgers υπέγραψε με την ομάδα μας συμβόλαιο διετούς διάρκειας» και κανείς δεν ήξερε ποιος είναι ο Ίθαν Χαπ. Ο νεαρός σέντερ, ο οποίος έχει αγωνιστεί μόνο σε κολέγια άρεσε στον Ντέιβιντ Μπλατ, ήταν μια μεταγραφή που ήρθε για να συμπληρώσει την γραμμή των ψηλών και κάπως έτσι η πρώτη εμπειρία του Αμερικανού στο επαγγελματικό μπάσκετ, συνδυάστηκε με ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι την Ελλάδα και την πρώτη του επαφή με μια ομάδα πρωταθλητισμού.

Αποτελούσε το καμάρι του Wisconsin και των Badgers, της μπασκετικής ομάδας του κολεγίου του, και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έχουν περάσει ποτέ από εκεί, αλλά η εμπειρία του σταματούσε κάπου εκεί.

Το 2018 έκανε την πρώτη απόπειρα να πάρει μέρος στο draft, χωρίς να προσλάβει εκπρόσωπο, αλλά απέσυρε την συμμετοχή του, ενώ φέτος αποφάσισε να δηλώσει ξανά συμμετοχή, ελπίζοντας να ακούσει το όνομά του στον δεύτερο γύρο. Κάτι που, όμως, δεν έγινε. Προσπάθησε να βρει ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ μέσω του Summer League, στο οποίο θα έπαιρνε μέρος με τους Σικάγο Μπουλς, ωστόσο, η ατυχία του «χτύπησε» την πόρτα, αφού τραυματίστηκε λίγες ημέρες πριν αρχίσει η καλοκαιρινή διοργάνωση στο Λας Βέγκας.

Στον Ολυμπιακό ο Ντέιβιντ Μπλατ έπεισε την ομάδα ότι ο πιτσιρικάς ψηλός έχει προσόντα και η ελληνική ομάδα του έκανε διετές συμβόλαιο και τον έβαλε στο αεροπλάνο για το πρώτο μεγάλο επαγγελματικό ταξίδι του. Με τα λεπτά όμως να είναι μετρημένα και την μοναδική διοργάνωση να είναι η Euroleague, ο Χαπ δεν βρήκε ποτέ χρόνο, ενώ όσο έπαιξε έδειχνε να χρειάζεται εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο.

Σε συνδυασμό με την πίστη που υπήρχε στο πρόσωπο του, άπαντες συμφώνησαν ότι είναι καλύτερο να δοθεί δανεικός και να πάρει λεπτά και εμπειρίες και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι καλά έκαναν. Η Κρεμόνα αποφάσισε να τον κάνει δικό της, γρήγορα ο Χαπ μετακόμισε στην Ιταλία και η συνέχεια είναι θετικότατη και για την ιταλική ομάδα και για τον παίκτη και φυσικά για τον Ολυμπιακό, που δεν σταματά να τον παρακολουθεί.

Ο Χαπ από την πρώτη στιγμή προσαρμόστηκε τέλεια στην Ιταλία και ξεκίνησε εντυπωσιακά την καριέρα του εκεί. Τα νούμερα του είναι εντυπωσιακά και σίγουρα γεμίζουν με χαρά τις δύο ομάδες. Στην Ιταλία ο Χαπ έχει παίξει σε 7 παιχνίδια και σε αυτά έχει κάνει πράγματα και.... θαύματα. Μετρά 16 πόντους κατά μέσο όρο, 9.7 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 1.1 μπλοκ και έχει γεμίσει την στατιστική του, βοηθώντας παράλληλα και την ομάδα του.

Από τα 7 παιχνίδια στα 4 έχει πετύχει double double, ενώ σε ακόμα ένα ήθελε μόλις ένα ριμπάουντ για να το πετύχει. Παράλληλα, είναι 5ος σκόρερ σε όλη την ιταλική λίγκα, 2ος σε ριμπάουντ, 5ος σε τάπες, ενώ βλέπει το όνομα του να φιγουράρει στην δεύτερη θέση της αξιολόγησης με 22.7 βαθμούς στο σύστημα.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβει κανείς τι κάνει στην Ιταλία ο Χαπ και πόσο πολύτιμος είναι για την Κρεμόνα και πόσα βλέμματα έχει καταφέρει να τραβήξει με τα κατορθώματα του, μέσα στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός μόνο κέρδος έχει από αυτόν τον δανεισμό, αφού βλέπει έναν παίκτη στον οποίο επένδυσε, με ελάχιστο ρίσκο, να μαζεύει εμπειρίες και μάλιστα να αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος της γειτονικής χώρας. Είναι σίγουρο ότι αν ο Χαπ συνεχίσει έτσι, το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά για εκείνον στην ελληνική ομάδα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Ο νεαρός Έλληνας παίκτης είναι διαφορετική περίπτωση από εκείνη του Ίθαν Χαπ. Ο νεαρός άσος ξεκίνησε από πολύ μικρός την καριέρα του ξεχωρίζοντας με τις ικανότητες του κυρίως στις μικρές εθνικές ομάδας, στις οποίες ηγήθηκε ως αρχηγός και μαζί με τους συμπαίκτες του μάζεψαν όλους τους τίτλους. Ο Χαραλαμπόπουλος ήταν παίκτης του Παναθηναϊκού, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω, αφού στάθηκε και εξαιρετικά άτυχος με τραυματισμούς, που τον ταλαιπώρησα.

Μεταξύ πολλών δημοσιευμάτων, δανεισμών και προσπαθειών να βρει τον καλό του εαυτό ο Έλληνας παίκτης δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα. Το καλοκαίρι αυτό όμως ήταν διαφορετικό για εκείνον. Δούλεψε καλά, αποθεραπεύτηκε και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό για τα επόμενα χρόνια.

Από την αρχή υπήρξε η σκέψη να δοθεί δανεικός και να μαζέψει λεπτά συμμετοχής και έτσι έγινε με τους «ερυθρόλευκους» να συμφωνούν με τον Ιωνικό Νικαίας και μετά τα πρώτα φιλικά ο Χαραλαμπόπουλος αποχώρησε για να περάσει αυτή την χρονιά στην ομάδα της Νίκαιας.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι και αυτή η κίνηση ήταν εξαιρετική για τον Ολυμπιακό, αφού ο νεαρός παίκτης κάθε αγωνιστική φαίνεται πως βρίσκει όλο και περισσότερο τον καλό του εαυτό. Μπορεί να ξεκίνησε κάπως μουδιασμένα, αλλά τις τελευταίες αγωνιστικές κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις. Δείχνει την ποιότητα του στο παρκέ και οι αριθμοί το αποδεικνύουν με τον Χαραλαμπόπουλο να δείχνει πολύ καλά, μετά από καιρό.

Συνολικά μετρά 12 παιχνίδια με 11.92 πόντους κατά μέσο όρο, 5.5 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 12.83 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Καλύτερο του παιχνίδι είναι εκείνο κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου, όπου είχε 20 πόντους, με 4/5 δίποντα και 3/3 τρίποντα, ενώ είχε και 3 ριμπάουντ, ενώ στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής είχε κόντρα στον Πανιώνιο, 18 πόντους, με 4/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Και αυτός ο παίκτης είναι «δεμένος» με τον Ολυμπιακό για τα επόμενα χρόνια και η επιστροφή του θα ενισχύσει και το ελληνικό στοιχείο. Ο Χαραλαμπόπουλος γνωρίζει πάρα πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα, έχει δει πως οι Έλληνες παίκτες έχουν καταφέρει να «λάμψουν» στα ερυθρόλευκα και θα μπορούσε να γίνει ο συνεχιστής του ελληνικού κορμού στο «Λιμάνι».

Οι δύο δανεικοί παίκτες αποτελούν πολύτιμη περιουσία για τον Ολυμπιακό και ίσως να είναι ένα από τα πιο θετικά στοιχεία της φετινής... περίεργης σεζόν.