Τίμα: «Παίζει ρόλο η προσέγγιση, στον Ολυμπιακό απλά δεν... λειτούργησε»

Γιώργος Κούβαρης
Τίμα: «Παίζει ρόλο η προσέγγιση, στον Ολυμπιακό απλά δεν... λειτούργησε»
Με αφορμή την αναμέτρηση για την 5η αγωνιστική της EuroLeague μεταξύ Χίμκι-Παναθηναϊκού (29/10, 19:00) στη Μόσχα, ο Γιάνις Τίμα μίλησε στην EuroLeague Greece και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη περσινή παρουσία του στον Ολυμπιακό και το γεγονός της αποχώρησής του από τους «ερυθρόλευκους» μεσούσης της σεζόν.

Γίνεται ένας παίκτης των 11:31 λεπτών και 3,4 πόντων κατά μέσο όρο να εκτοξεύσει τους μέσους όρους του μέσα σε λίγους μήνες και να φτάσει στο σημείο να βρίσκεται 30:13 στο παρκέ σε κάθε ματς και να σκοράρει (σχεδόν) τους... πενταπλάσιους πόντους (15π.); Κι όμως, γίνεται! Ειδικά όταν μιλάμε για τον Γιάνις Τίμα του Ολυμπιακού και τον Γιάνις Τίμα της Χίμκι!

Ο Λετονός φόργουορντ από ρολίστας... πολυτελείας στους «ερυθρόλευκους» μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, έχει μετατραπεί σε πρωταγωνιστή στην ρωσική ομάδα έναν από τους ηγέτες της τη φετινή σεζόν στην EuroLeague. Η προσφορά του είναι πολυδιάστατη, αν και πρώτο του μέλημα είναι το σκοράρισμα έχοντας μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές 15 πόντους κατά μέσο όρο με 58% στα δίποντα (7/12), 45% στα τρίποντα (14/31) 100% στις βολές (4/4) ενώ «γεμίζει» τη στατιστική του με 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 1,5 ασίστ!

Αν μη τι άλλο θα αποτελέσει έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον Αργύρη Πεδουλάκη και τους παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής (29/10, 19:00) στην «Arena Mytishchi» της Μόσχας. Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του ματς, ο 27χρονος φόργουορντ μίλησε στην EuroLeague Greece για την εν λόγω αναμέτρηση και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην περσινή του θητεία του στον Ολυμπιακό!

Για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό: «Και οι δύο ομάδες θα προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατόν και ελπίζω να καταφέρουμε να φτάσουμε στη νίκη. Το πιο σημαντικό θα είναι να μείνουμε στο πλάνο μας και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του προπονητή. Ακόμα είμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν και οι δύο ομάδες θα παίξουν με πολύ αυτοπεποίθηση.»

Για το αν είναι πιο δυνατός ο Παναθηναϊκός φέτος σε σχέση με πέρυσι: «Είναι δύσκολο να πω κάτι για τον φετινό Παναθηναϊκό από τη στιγμή που δεν έχουμε παίξει ακόμα εναντίον του. Τον γνωρίζουμε μόνο μέσω των αγώνων που είδαμε στο βίντεο. Όπως είπα και πριν ακόμα είμαστε στο ξεκίνημα της χρονιάς και δεν γνωρίζουμε καλά η μία ομάδα την άλλη. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα αν είναι καλύτερος ή πιο αδύναμος σε σχέση με πέρυσι, σίγουρα όμως έχει πολύ καλή ομάδα και με εξαιρετικό ρόστερ».

Για το ποιος θα σημειώσει περισσότερα τρίποντα. Εκείνος ή ο Φριντέτ: «Θα δούμε (γέλια)!»

Για την καλή του εμφάνιση πέρυσι στο ΟΑΚΑ όταν είχε 17 πόντους με 5/6 τρίποντα και αν παραμένει ξεχωριστό ματς για εκείνον: «Δεν το κοιτάζω ως ξεχωριστό ματς. Όπως αντιμετώπισα πέρυσι τον Παναθηναϊκό, έτσι θα τον αντιμετωπίσω και φέτος. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Και πάλι θα είμαι στην αντίπερα όχθη του παρκέ. Στην Ελλάδα σίγουρα υπήρχε περισσότερη ένταση και πίεση λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά για εμένα δεν πρόκειται να κάνει διαφορά. Είναι ένα ακόμα ματς όπως τα υπόλοιπα και ελπίζω να κάνω μια καλή εμφάνιση ώστε να βοηθήσω την ομάδα μου να φτάσει στη νίκη.»

Για την παρουσία του στην Χίμκι: «Είναι υπέροχα εδώ. Έχουμε εξαιρετικό γκρουπ παικτών, όπως και πολύ καλούς προπονητές. Η ατμόσφαιρα είναι υπέροχη στην ομάδα και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.»

Για το αν είχε προτάσεις το καλοκαίρι από άλλες ομάδες της EuroLeague: «Ναι, είχα και άλλες προτάσεις το καλοκαίρι ωστόσο ήθελα να μείνω στην Χίμκι. Ένιωσα ότι με εμπιστεύονται ότι με ήθελαν πραγματικά. Μου το έδειξαν από την πρώτη στιγμή. Και δεν είχα κανέναν απολύτως λόγο να πάω κάπου αλλού.»

Για το αν μπορεί η Χίμκι φέτος να μπει στα playoffs: «Έχουμε πολύ καλό ρόστερ και ελπίζω φέτος να καταφέρουμε να φτάσουμε μέχρι τα προημιτελικά της Euroleague. Αρκεί να μείνουμε υγιείς, να μην έχουμε τραυματίες και να παίζουμε το μπάσκετ που ξέρουμε και μπορούμε. Και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα.»

Για το γεγονός ότι άλλαξε τελείως αγωνιστική εικόνα από τη μέρα που πήγε στην Χίμκι: «Δύσκολο να πω τι με άλλαξε. Ίσως η προσέγγιση από τους προπονητές, οι οποίοι κατάλαβαν τι μπορώ να προσφέρω στην ομάδα. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Απλά παίζει ρόλο το πώς θα σε πλησιάσει ο άλλος και τι θα σου ζητήσει. Καθένας έχει και διαφορετική προσέγγιση. Και ίσως αυτό να ήταν ο λόγος που έχει αλλάξει και η παρουσία μου στο παρκέ. Μου αρέσει πολύ εδώ. Η ομάδα, οι προπονητές, οι παίκτες. Όλοι. Όπως αντίστοιχα, τους αρέσω και εγώ. Κάπως έτσι λειτουργούν και όλα σωστά...»

Για τη περσινή παρουσία του στον Ολυμπιακό: «Ξέρεις κάτι; Και πέρυσι μου άρεσε στον Ολυμπιακό. Κάθε φορά που υπογράφεις ένα συμβόλαιο, αυτομάτως είναι και μια νέα εμπειρία για σένα. Βλέπεις, μαθαίνεις, παίζεις. Όπως μαθαίνεις και από τα λάθη. Τόσο τα δικά σου, όσο και των άλλων. Και προχωράς. Προσωπικά όλοι μου έχουν δώσει και από κάτι. Κάθε χρόνο. Σε κάθε παιχνίδι. Και αναλόγως το χρησιμοποιώ στην καριέρα μου.»

Για το αν ένιωσε αδικημένος και αν πίστευε ότι μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα: «Είναι δύσκολο να πω ότι ένιωσα αδικημένος. Όμως, όχι. Δεν θα το έλεγα. Είχαμε καλή ομάδα, καλούς παίκτες, αλλά απλά... δεν δούλεψε. Είναι δύσκολο να πεις 'τι ήταν' αυτό που δεν δούλεψε και 'γιατί' δεν δούλεψε, αλλά αυτά συμβαίνουν στη ζωή και απλά προχωράς...»

Για το αν συμφωνούσε με την αποχώρηση του Ολυμπιακού στο β' ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ: «Δεν μπορώ να πω και να σχολιάσω κάτι πάνω σε αυτό. Δεν ήταν δική μου η απόφαση. Εγώ απλά ήμουν παίκτης της ομάδας και η δουλειά μου αφορούσε μόνο στα όσα συνέβαιναν μέσα στο παρκέ. Υπήρχαν άλλοι άνθρωποι που έπαιρναν τις αποφάσεις...»

Για το αν μιλάει ακόμα με πρώην συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό: «Ναι, έχω κρατήσει επαφή και μιλάμε. Έχω καλές σχέσεις με όλους. Πρώην συμπαίκτες, προπονητές, με τη διοίκηση. Με όλους. Και ενίοτε μιλάμε. Το ότι έφυγα από τον Ολυμπιακό, απλά έπρεπε να γίνει. Συμβαίνουν αυτά στη ζωή και προχωράς.»

Για το αν πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός θα αλλάξει την εικόνα του στην EuroLeague: «Είναι δύσκολο να πω κάτι για την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού φέτος γιατί δεν είμαι μέσα στην ομάδα και δεν ξέρω τι γίνεται. Άλλωστε όταν μιλάω με τα παιδιά, απλά αναφερόμαστε στα προσωπικά μας και πώς περνάμε γενικά. Ελπίζω να βρουν τον δρόμο τους, να μην έχουν τραυματισμούς και να έχουν μια καλή χρονιά.»