Κώστα, κοίτα τι έχεις καταφέρει! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Κώστα, κοίτα τι έχεις καταφέρει! (pics & vids)
O Κώστας Σλούκας κλείνει τα 29 του χρόνια και μια υπενθύμιση του τι έχει προλάβει να πετύχει θα κάνει και τους πιο δύσπιστους να του υποκλιθούν.

Το 1987 που ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας και η «χρυσή» φουρνιά του ελληνικού μπάσκετ έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης και άλλαζε το άθλημα μια για πάντα στην Ελλάδα, ο Κώστας Σλούκας δεν είχε γεννηθεί. Ο διεθνής γκαρντ γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1990 και πήρε όλη την αύρα από τα απόνερα μιας επιτυχίας που «έπνιξε» την μπασκετική Ελλάδα.

Γεννημένος στην Θέρμη γρήγορα κατάλαβε τι είναι ικανός να κάνει με την πορτοκαλί μπάλα στα χέρια του και η μοίρα του ήταν γραμμένη.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Μέγα Αλέξανδρο, από εκεί βρέθηκε στον Μαντουλίδη και κάπως έτσι βρέθηκε στον Ολυμπιακό το 2008 και μόλις σε ηλικία 18 χρονών. Εκεί πέρασε από διάφορα στάδια, πήγε δανεικός στον Άρη, έλαμψε και επέστρεψε ώστε να αποδείξει τι είναι ικανός να κάνει. Δίπλα στον Βασίλη Σπανούλη, ο Σλούκας άλλαξε, ωρίμασε σήκωσε κούπες και άνοιξε τα φτερά του ώστε να ηγηθεί της Φενέρμπαχτσε και το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι αποφάσεις του τον οδήγησαν όλες προς τον προορισμό που είχε ονειρευτεί. Μόλις σε 10 χρόνια καριέρας ο Κώστας Σλούκας έχει ζήσει πράγματα και καταστάσεις που άλλοι παίκτες δεν έχουν τολμήσει να ονειρευτούν.

Η φιλοδοξία του, τα όνειρα του και η σκληρή δουλειά του τον έχουν φέρει σε ένα σημείο που ελάχιστοι έχουν καταφέρει να είναι.

Σήμερα, όταν θα κλείσει τα μάτια του για να σβήσει τα 29 του κεράκια, οι ευχές σε επαγγελματικό επίπεδο δεν είναι και πολλές που του μένουν για να πραγματοποιηθούν. Ο Σλούκας έχει καταφέρει πολλά και μένει να είναι υγιής και να τρυπήσει κάθε ταβάνι.

Ο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε παίζοντας σε δύο ομάδες έχει καταφέρει να βρεθεί σε 8 Final 4, να κατακτήσει τρεις φορές το τρόπαιο και να γράψει λαμπρή ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το μέλλον μόνο φωτεινό μπορεί να είναι για τον διεθνή παίκτη.

Έχει περάσει πολλά ο πρώην «ερυθρόλευκος» για να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα. Άκουσε πολλά, βίωσε ακόμα περισσότερα, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει είναι οι κόποι που ο ίδιος έχεις κάνει, να σου δώσουν την ικανοποίηση ότι πέτυχες. Ο Σλούκας έχει πετύχει και έχει δικαιωθεί.

Είναι ο μοναδικός Έλληνας που πρωταγωνιστεί σε ομάδα της Euroleague, κρατάει ψηλά την ελληνική σημαία και φυσικά παλεύει για την ιστορία του ονόματος του, που είναι μπροστά σε σπουδαίες ιστορικές επιτυχίες για το ελληνικό μπάσκετ.

Ο διεθνής παίκτης κρίθηκε πολύ σκληρά για τις αποφάσεις της καριέρας του, αλλά οι επιτυχίες του τον δικαιώνουν. Είναι πρωταγωνιστής στην Φενέρμπαχτσε, έχει αγαπήσει και έχει αγαπηθεί από την ομάδα του και βλέπει το ένα Final 4 να διαδέχεται το άλλο, ενώ οι ευκαιρίες για τίτλους είναι όλες στρωμένες στα πόδια του. Ηγείται ξεκάθαρα της ομάδας του, είναι υπό τις οδηγίες ενός εκ των κορυφαίων προπονητών της Ευρώπης, αν όχι του κορυφαίου και έχει κάθε χρόνο την ευκαιρία να γράψει ακόμα μια σελίδα ιστορίας στο μπάσκετ.

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αυτά που έχει καταφέρει ο Σλούκας τα έχουν κάνει ελάχιστοι. Αποτελεί παράδειγμα για όλους τους νέους αθλητές εκεί έξω. Δούλεψε πολύ, είχε στόχους και πάλεψε για να τους καταφέρει. Ο διεθνής γκαρντ έχει φτάσει πριν κλείσει τα 29 του χρόνια σε 8 Final 4 στην καριέρα του και δεν θα μπορούσε οποιοσδήποτε οπαδός στην Ευρώπη να υποκλιθεί σε αυτά που έχει καταφέρει αυτό το παιδί.

Έγραψε ιστορία με τον Ολυμπιακό, ήταν μέρος ίσως στις πιο μοναδικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του «ερυθρόλευκου» συλλόγου και έπειτα μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και την Φενέρμπαχτσε για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του και να αλλάξει τα δεδομένα της καριέρας του.

2008 - 09, Βερολίνο, 2009 – 10, Ολυμπιακός, Παρίσι

Ήταν η πρώτη του σεζόν με τα «ερυθρόλευκα» και ο Κώστας Σλούκας είχε την τύχη να βρεθεί στο πρώτο Final 4 της καριέρας του στο Βερολίνο, ενώ την επόμενη σεζόν βρέθηκε και στο Παρίσι.

Μπορεί να είχε ελάχιστη συμμετοχή στην Euroleague την σεζόν 2009/10, με μόλις μια εμφάνιση 5 λεπτών, αλλά ήταν μέλος της ομάδας εκείνης που βρέθηκε στους καλύτερους της διοργάνωσης και μπόρεσε να έχει μια πρώτη γνωριμία με τους κορυφαίους.

Ο Ολυμπιακός είχε χάσει στον τελικό από την Μπαρτσελόνα, αλλά ο 20χρονος τότε Σλούκας είχε κάνει την αρχή. Μάλλον γούρι του έφερε το... ποδαρικό του, αφού η συνέχεια του νεαρού τότε Κώστα ήταν η πιο ονειρεμένη.

2011 – 12, Ολυμπιακός, Κωνσταντινούπολη

Αυτή ήταν η χρονιά, όπου οι πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού, μεγάλωσαν. Ο Σλούκας και τα «χρυσά» μωρά του Ίβκοβιτς, μαζί πάντα με την καθοδήγηση του Σπανούλη και του Πρίντεζη, βρέθηκαν στο Final 4 και κατέκτησαν τον τίτλο, επαναφέροντας τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο 21χρονος τότε γκαρντ μπορεί να μην έπαιξε πολύ, αλλά ήταν εκείνος μέσα σε αυτούς που επιστράτευσε ο Ίβκοβιτς για να αλλάξει η μεγάλη διαφορά με την ΤΣΣΚΑ στον τελικό. Στους δύο αγώνες πέτυχε ένα τρίποντο, αλλά ήταν μοναδικό στο σημείο που το έβαλε. Τέλειωσε τους δύο αγώνες με περίπου 10 λεπτά κατά μέσο όρο, 3 πόντους και 1.5 ασίστ έχοντας κάνει το πρώτο τεράστιο βήμα της καριέρας του.

2012 – 13, Ολυμπιακός, Λονδίνο

Ο χρόνος του Σλούκα πήρε την... ανιούσα και μαζί και η καριέρα του. Πλέον, παίζοντας την τρίτη του σεζόν με την φανέλα του Ολυμπιακού και αρκετές εμπειρίες να τον συντροφεύουν, ο Σλούκας είχε και χρόνο και ρόλο μέσα στους «ερυθρόλευκους». Στο Final 4 του Λονδίνου ο Ολυμπιακός κατάφερε ένα μοναδικό επίτευγμα και μέσα στους πρωταγωνιστές ήταν και ο «Σλούκι Σλουκ». Στο Λονδίνο ο νεαρός γκαρντ είχε κατά μέσο όρο 18:02'' και σε αυτά είχε 8 πόντους και 1.5 ασίστ, έχοντας τρομερή κυρίως απόδοση στον τελικό κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης με 11 πόντους σε 15 και 46'' λεπτά.

2014 – 15, Ολυμπιακός, Μαδρίτη

Μετά από απουσία ενός έτους ο Ολυμπιακός επέστρεψε στα Final 4 και πλέον ο Σλούκας αποτελούσε βασικό γρανάζι για την ομάδα του. Οι ερυθρόλευκοι» πήραν ακόμα μια μεγάλη πρόκριση στον τελικό και είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ακόμα έναν τίτλο, που όμως στο τέλος δεν κατάφεραν να κατακτήσουν.

Ο διεθνής παίκτης είχε σε 20 λεπτά συμμετοχής 10 πόντους, 2 ασίστ και 12 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, γεμίζοντας εμπειρίες και εξελίσσοντας το πλούσιο ταλέντο του. Αυτή ήταν και η τελευταία του ευρωπαϊκή σεζόν με τα «ερυθρόλευκα». Ο παίκτης πήρε την απόφαση να αλλάξει χώρα και ομάδα, να βρεθεί υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και να ανοίξει ένα ένα κεφάλαιο στην καριέρα του.

2015 – 16, Φενέρμπαχτσε, Βερολίνο

Με την άφιξη του Σλούκα στην Φενέρμπαχτσε και μετά από ακόμα μια σκληρή ευρωπαϊκή σεζόν οι Τούρκοι έφτασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε Final 4 διοργάνωσης. Εκεί, ξεπέρασαν το εμπόδιο της Κάχα Λαμποράλ, αλλά έχασαν τον τίτλο από την ΤΣΣΚΑ τελικό.

Ο Έλληνας παίκτης είχε κυρίαρχο ρόλο για την ομάδα του, αφού κατά μέσο όρο παρέμεινε στο παρκέ για 28:49'' και μέτρησε 11.5 πόντους, 3.5 ασίστ και 13 βαθμούς στο PIR, κάνοντας πάντως εξαιρετικό παιχνίδι στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Το...νερό είχε μπει στο αυλάκι για την Φενέρ και δεύτερη συνεχόμενη σεζόν δεν θα έμενε χωρίς κούπα.

2016 – 17, Φενέρμπαχτσε, Κωνσταντινούπολη

Η ώρα της Φενέρμπαχτσε έφτασε το 2017. Με το Final 4 να πραγματοποιείται στην έδρα της, τα πράγματα για τους Τούρκους ήταν ξεκάθαρα και έγιναν ακόμα πιο απλά μέσα στο παρκέ. Ήθελαν να γράψουν ιστορία μπροστά στο κοινό τους και τα κατάφεραν. Η Φενέρμπαχτσε νίκησε τον Ολυμπιακό και έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο Σλούκας, μετά από μια σεζόν με δυσκολίες και τραυματισμούς, ήταν εκεί για να γίνει τρίτη φορά στην καριέρα του πρωταθλητής Ευρώπης και να συνεχίσει την πορεία του. Σε ημιτελικό και τελικό ο γκαρντ της ομάδας του Ομπράντοβιτς είχε 6 πόντους και 3 ασίστ κατά μέσο όρο σε 21:38'' που βρέθηκε στο παρκέ, ενώ στον τελικό κόντρα στην πρώην του ομάδα μέτρησε τρεις πόντους και μοίρασε και 5 ασίστ, λίγο πριν σηκώσει την τρίτη κούπα της καριέρας του.

2017 – 18, Φενέρμπαχτσε, Βελιγράδι

Ακόμα ένα Final 4, ακόμα μια επιτυχία για τον Έλληνα γκαρντ. Ο Σλούκας πριν καλά καλά κλείσει τα 28 του χρόνια βρέθηκε σε ακόμα έναν τελικό της Euroleague και έγραψε ιστορία. Στον ημιτελικό κόντρα στην Ζαλγκίρις Κάουνας ήταν εξαιρετικός με 14 πόντους και 3 ασίστ, ενώ στον τελικό η ομάδα του δεν τα κατάφερε κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης και τελικά δεν πανηγύρισε. Σίγουρα όλο το μέλλον είναι μπροστά του και θα έχει την ευκαιρία να κάνει ακόμα πιο «μυθικούς» τους αριθμούς του.

Οι στιγμές είναι δύσκολο να μπουν σε μια κόλλα χαρτί. Σίγουρα όταν τις βάζεις χάνουν κάτι από την μαγεία τους. Ο Κώστας Σλούκας είναι ένα παράδειγμα παίκτη σκληρή δουλείας που αυτά που έχει πετύχει ξεπερνούν κάθε φαντασία. Τρεις τίτλους Euroleague, τρία πρωταθλήματα Τουρκίας, ένα Κύπελλο Τουρκίας, δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, ένα κύπελλο Ελλάδας, μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος (2015) και καλύτερος νέος παίκτης (2011). Το ελληνικό μπάσκετ συνεχίζει να λάμπει και το ταλέντο να εξαπλώνεται.

Χρόνια Πολλά Κώστα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.