Τζάνινγκ στην EuroLeague Greece: «Έχει συνδεθεί το όνομά μου με τον ΠΑΟ, μάγος ο Σπανούλης»

Γιώργος Κούβαρης
Τζάνινγκ στην EuroLeague Greece: «Έχει συνδεθεί το όνομά μου με τον ΠΑΟ, μάγος ο Σπανούλης»
Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ στην Fernando Buesa Arena, ο Ματ Τζάνινγκ μίλησε στην EuroLeague Greece για την πορεία της Μπασκόνια, το Final 4 που θα φιλοξενηθεί στην Βιτόρια, ενώ στάθηκε στο ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και τον Βασίλη Σπανούλη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΙΤΟΡΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

Στο άκουσμα του ονόματος «Ματ Τζάνινγκ» μία είναι η λέξη που έρχεται στο μυαλό όλων όσων παρακολουθούν EuroLeague. Σουτ! Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ της διοργάνωσης και ειδικά έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων αφού όποτε πάρει τη μπάλα και είναι μόνος, το τρίποντο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Μπορεί τη φετινή σεζόν να έχει παρασυρθεί από τη μετριότητα και να έχει μόλις 14/52 εύστοχα τρίποντα ωστόσο το γεγονός αυτό δεν μειώνει τη συνολική του παρουσία στο παρκέ. Σε τέσσερις σεζόν (+ αυτή που διανύουμε με μόλις 8 ματς προς το παρόν) έχει δει τη μπάλα να καταλήγει στο αντίπαλο καλάθι 177 φορές ύστερα από 467 προσπάθειες, όπερ και σημαίνει ποσοστό της τάξεως του 38%!

Αν μη τι άλλο είναι ένας παίκτης στον οποίο έχει εστιάσει ο Τσάβι Πασκουάλ ενόψει του αποψινού αγώνα (23/11, 21:30) στην Βιτόρια, αφού όσο περισσότερο καταφέρει να τον περιορίσει, τόσο και το... καλύτερο για την ομάδα του. Ο Ματ Τζάνινγκ έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού αφού ήταν πάντα μέσα στους στόχους των «πρασίνων». Παρόλα αυτά ουδέποτε μετουσιώθηκε το ενδιαφέρον σε κάποια επίσημη πρόταση με αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ... κάτοικος ΟΑΚΑ.

Ο Αμερικανός «μπόμπερ» μίλησε στην EuroLeague Greece λίγο πριν από το τζάμπολ του αγώνα για την 9η αγωνιστική της διοργάνωσης αλλά απέφυγε... τεχνηέντως να απαντήσει με σαφήνεια όσον αφορά το «πράσινο» ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά έκανε ειδική αναφορά στον Παναθηναϊκό και τον Νικ Καλάθη, στάθηκε στον Ολυμπιακό και στον Βασίλη Σπανούλη ενώ υποστήριξε με περίσσια δόση σιγουριάς ότι η Μπασκόνια θα αλλάξει πρόσωπο και θα παρουσιαστεί πολύ πιο βελτιωμένη από εδώ και στο εξής.

-Η αλήθεια είναι ότι άλλα περίμενε ο κόσμος από την Μπασκόνια και άλλα βλέπει μέχρι σήμερα. Τι σας έχει πάει στραβά;

«Κοίτα, όλοι θέλουν να κάνουν το βήμα σε αυτό το στάδιο της καριέρας τους και πιο συγκεκριμένα η μετάβαση από την προηγούμενη σεζόν σε αυτήν την σεζόν. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν τα έχουμε καταφέρει και πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από τα βασικά. Είναι εύκολο να το λέμε και πρέπει να το κάνουμε. Να παίζουμε καλά μαζί, να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον και να παίζουμε σκληρά. Έχουμε ταλέντο σε όλες τις θέσεις και δύο παίκτες για κάθε θέση. Έχουμε τη δυνατότητα να πάμε ψηλά, αρκεί να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Και φυσικά να αποδώσουμε καλύτερα.»

-Θα σας βοηθήσει σε αυτό η αλλαγή που έγινε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας;

«Δεν πιστεύω ότι παίζει ρόλο είτε ήταν ο Πέδρο, είτε τώρα ο κόουτς Περάσοβιτς. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε να παίξουμε πιο σκληρά απ' ότι παίζαμε. Με τον κόουτς Περάσοβιτς κάναμε κάποιες αλλαγές και θα δούμε πώς θα τα πάμε στη συνέχεια. Να παίζουμε όπως είπα πιο σκληρά πιο έξυπνα και πολύ καλύτερα απ' ότι παίζαμε στο πρώτο μισό της σεζόν.»

-Φέτος το Final 4 της EuroLeague θα διεξαχθεί στην Βιτόρια. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς να φτάσετε μέχρι εκεί;

«Είναι μεγάλο γεγονός για την πόλη και την ομάδα. Το περίμενε πολύ καιρό η Βιτόρια κατ' επέκταση είναι μεγάλο γεγονός και για την Ισπανία συνολικά. Για μας είναι στόχος! Μπορεί να μείναμε λίγο πίσω αλλά από εδώ και στο εξής θέλουμε να παίξουμε πολύ καλύτερα, να μπούμε αρχικά στα playoffs και μετά τα πάντα μπορούν να συμβούν. Η εμπειρία μας από πέρυσι σίγουρα θα μας βοηθήσει και θεωρώ ότι έχουμε τις πιθανότητες να φτάσουμε μέχρι το Final 4.»

- Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Ολυμπιακός πέρασε με νίκη από την Buesa Arena. Ποια είναι η γνώμη σου για τους «ερυθρόλευκους»;

«Πραγματικά έπαιξαν πολύ καλά εναντίον μας. Τυπική ομάδα του Ολυμπιακού θα έλεγα. Παίζουν physical παιχνίδι, ο Σπανούλης είναι μάγος από τη θέση του point guard, ενώ εχουν όλα τα κομμάτια που χρειάζονται προκειμένου να είναι ομάδα του ΤΟΡ-8 και του Final 4. Θεωρώ ότι τα πάντα θα έχουν να κάνουν με την συνέπειά τους. Είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα αλλά σίγουρα πρόκειται για μια ομάδα που είναι πολύ δύσκολο να την νικήσεις. Έχουν εξαιρετική έδρα και είναι δύσκολο να τους κερδίσεις εκεί εάν έχουν το πλεονέκτημα στα playoffs.»

-Ειναι φέτος η χρονιά σου; Μπορείς να κάνεις αυτό που λέμε το «step up»;

«Ναι θεωρώ ότι μπορώ. Νομίζω ότι το έδειξα και πέρυσι. Φέτος όλοι μας πρέπει να κάνουμε το παραπάνω βήμα. Για μένα είναι ευκαιρία και στόχος! Να το κάνω τώρα. Να βγω τώρα μπροστά. Στην αρχή δεν έπαιζα καλά, όπως δεν έπαιζε και όλη η ομάδα.»

-Δεν γίνεται να μην σε ρωτήσω. Το καλοκαίρι το όνομά σου ακούστηκε και πάλι έντονα για τον Παναθηναϊκό. Υπήρχε ενδιαφέρον;

«Κάθε χρόνο υπάρχουν επαφές με ομάδες. Το δικό μου όνομα έχει συνδεθεί με τον Παναθηναϊκό πάρα πολύ, αλλά δεν έχει ενδιαφέρον να συζητάμε τώρα για τα όσα ακούστηκαν το καλοκαίρι. Παίζω στη Μπασκόνια και σε αυτήν είμαι συγκεντρωμένος.»

-Τον Παναθηναϊκό πως τον βλέπεις φέτος;

«Είναι μια καλή ομάδα με φοβερό ταλέντο. Βλέπεις το ρόστερ και παρατηρείς ότι κράτησαν πολλούς παίκτες από την περσινή ομάδα. Ο Καλάθης είναι ένας από τους καλύτερος point guards της Ευρώπης, αν όχι ο καλύτερος και τον στελεχώνουν αθλητικοί παίκτες όπως είναι ο Γκιστ, ο Λάσμε, ο Θανάσης... Πραγματικά έχουν πολύ καλά κομμάτια και θεωρώ ότι θα είναι πολύ επικίνδυνη στα playoffs.

-Πρόβλεψη: Πες μου τις τέσσερις ομάδες του Final 4.

«Μπασκόνια και οι υπόλοιπες δεν με ενδιαφέρουν (γέλια)!»