Τζέι Αρ Σμιθ: Ξεπερνώντας μια ζωή τους «δαίμονες» του (pics & vids)

Τζέι Αρ Σμιθ: Ξεπερνώντας μια ζωή τους «δαίμονες» του (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Τζέι Αρ Σμιθ: Ξεπερνώντας μια ζωή τους «δαίμονες» του (pics & vids)

bet365

Ο Τζέι Αρ Σμιθ χρειάστηκε να ξεπεράσει όλα τα... αστεία, την κριτική και τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του πλανήτη με το λάθος του και να σταθεί για ακόμα μια φορά δυνατός στα πόδια του, όπως έχει κάνει τόσες φορές στην ζωή του.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

«Τα έχω κάνει τόσες φορές σκ@@α στην ζωή μου. Εννοώ ότι δεν μπορώ να εστιάσω σε κάτι συγκεκριμένο και να νευριάσω με αυτό».

Το Νιου Τζέρσεϊ πάντα φιλοξενούσε τον Τζέι Αρ Σμιθ. Μια γειτονιά που όλα κυλούν ήρεμα και ο παίκτης των Καβαλίερς μεγάλωσε με τους γονείς του και τα τρία του αδέλφια. Μένει τώρα εκεί με την γυναίκα του και τις τρεις κόρες του και εκεί επέστρεψε στις αρχές του καλοκαιριού, έχοντας κάνει ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία του ΝΒΑ.

Εκεί βρέθηκε ο Τζέι Αρ Σμιθ για να «γιατρευτεί». Στην γενέτειρα του κάνει αυτά που οι παντρεμένοι άνθρωποι με παιδιά κάνουν. Κάνει πρωινό για τα παιδιά του, ψωνίζει, παίζει γκολφ, πάει την κόρη του στην προπόνηση του ποδοσφαίρου και μετά οδηγάει 60 μίλια μέχρι το γήπεδο στην Νέα Υόρκη για να προπονηθεί.

Η 14χρονη καριέρα του στο ΝΒΑ είναι γεμάτη με λάθη, τόσα πολλά που το να ξεχάσει πόσο ήταν το σκορ στο τέλος του Game 1 των Τελικών του 2018 φαντάζει... φυσικό για εκείνον. Αυτό το λάθος, όπως καταγράφει «theundefeated» στο αφιέρωμα του, δεν ήταν τόσο δύσκολο να το ξεπεράσει. Έχει περάσει πολύ χειρότερα.

Στο γυμναστήριο στην Νέα Υόρκη που τον φιλοξενεί, κάνει όλα αυτά που τον έχουν κάνει τον παίκτη που είναι. Κυρίως το Νο.12 με τα πιο πετυχημένα σουτ τριών πόντων στην ιστορία του ΝΒΑ.

«Αυτός είναι ο περισσότερος χρόνος που έχει περάσει σε γυμναστήριο», σχολιάζει ο προσωπικός του γυμναστής που τον ξέρει για 10 χρόνια. «Δουλεύουμε όλο το καλοκαίρι. Από το πρωί μέχρι και τα μεσάνυχτα. Έχουμε ρίξει άπειρη δουλειά. Όσο τον ξέρω πρώτη φορά δουλεύει τόσο το παιχνίδι του. Μερικές ημέρες φαίνεται σαν να δουλεύει για να ξεφύγει. Είναι ήρεμος. Μπορείς απλά να το δεις στο πρόσωπο του».

Και συνεχίζει...

«Είναι πολύ σκληρός πνευματικά. Νομίζω ότι όλο αυτό που πέρασε απλά τον έκανε πιο αφοσιωμένο».

Η σεζόν δεν έκλεισε καθόλου καλά για τον Τζέι Αρ Σμιθ. Όλα έγιναν στα τελευταία δευτερόλεπτα του Game 1 με τους Ουόριορς. Με το σκορ να είναι ισοπαλία 107 – 107 μεταξύ της ομάδας του Όκλαντ και των Καβαλίερς, ο Χιλ έχασε την δεύτερη βολή και Σμιθ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ με 4.7 δευτερόλεπτα να μένουν στο ρολόι. Εκείνος αντί να επιτεθεί ή να κάνει κάτι που ευνοεί την ομάδα του, κράτησε την μπάλα και πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όλο αυτό στέρησε από την ομάδα του την ευκαιρία να ξεκινήσει με νίκη την σειρά, στην παράταση τελικά έχασαν εκείνο το παιχνίδι και μετά σε κανέναν σημείο δεν μπόρεσαν αν είναι ανταγωνιστικοί στους Τελικούς.

Μετά το λάθος ακολούθησε... πανικός. Η φωτογραφία του ΛεΜπρον Τζέιμς να... ζητάει τον λόγο έγινε meme και ήταν το θέμα των ημερών σε όλα τα social media. Τα αστεία δεν σταματούσαν και μαζί και η κριτική για το λάθος του Σμιθ.

Κάθε φορά που έβαζε κάτι στο instagram τα σχόλια γέμιζαν με κριτική και βρισιές.

«Ήταν σκληρό, αλλά ήταν το ίδιο και μετά το Game 2,3 και 4. Δεν το πήρα πιο βαριά από αυτές τις ήττες, επειδή έκανα εγώ αυτό το λάθος. Όλοι κάνουμε λάθη. Ήταν σημαντικό να ξέρω ότι με υποστήριζαν οι συμπαίκτες μου. Μίλησα με τους προπονητές μου, όλοι με στήριξαν 100%. Η βασική ιδέα που επικρατούσε ήταν... οκ δεν σούταρες την μπάλα, αλλά αν δεν είχαμε πάρει το ριμπάουντ; Τότε τι; Θα ήμασταν στην ίδια κατάσταση. Θα μπορούσα να είχα σουτάρει και να είχα αστοχήσει. Τότε τι; Εννοώ ότι ήταν ένα ειλικρινές λάθος. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη όλη την ώρα».

Βέβαια αν κάτσει κάποιος να μετρήσει τα λάθη του Τζέι Αρ θα βρει... κάμποσα.

Ο καυγάς στην Νέα Υόρκη, όταν έλυσε τα κορδόνια αντιπάλου του κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού, σε δύο παιχνίδια μάλιστα. Κατηγορία για μαριχουάνα, αποβολή για ένα παιχνίδι για αγκωνιά. Τουίταρε ένα γυμνό μοντέλο από ένα δωμάτιο ξενοδοχείο. Ξέχασε να σκοράρει σε άλλο παιχνίδι και η λίστα μπορεί να γίνει αρκετά μακρυά.

«ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ»

Από μικρός που ήταν το ταλέντο του Τζέι Αρ Σμιθ ήταν αδιαμφισβήτητο. Βέβαια ο άγριος χαρακτήρας του σε συνδυασμό με προπονητές πιο... old school δεν τον βοηθούσαν, όπως ο Σκοτ στην Νέα Ορλεάνη ή ο Καρλ στον Ντένβερ.

Για μια χρονιά έπαιξε στην Κίνα, κατά την διάρκεια του lockout το 2011, μετά έπαιξε στους Νικς. Οι τρεις σεζόν του Σμιθ στην Νέα Υόρκη ήταν από τις καλύτερες του και βγήκε έκτος καλύτερος παίκτης το 2013. Αλλά η πόλη δεν ήταν για εκείνον...

«Ήταν σαν ένας μεγάλος παιδότοπος για εμένα».

Οι Καβαλίερς πήραν τον Σμιθ το 2015 και ακολούθησαν τα πρωταθλήματα, με τον Τζέι Αρ Σμιθ να είναι πρωταγωνιστής στο παρκέ, αλλά και εκτός... αυτού. Πέταξε ένα μπολ με σούπα σε έναν βοηθό προπονητή και γενικά έκανε πράγματα που τραβούσαν την προσοχή.

«Προφανώς οι άνθρωποι κάνουν λάθη και κάποια είναι μεγαλύτερα από άλλα».

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα που έχει κάνει είναι αυτό που έκανε στις 9 Ιουνίου του 2007, πίσω στην γενέτειρα του. Πέρασε από πινακίδα stop έχοντας συνοδηγό του τον καλύτερο του φίλο από το σχολείο, κανείς τους δεν φορούσε ζώνη και δυστυχώς ο φίλος του πέθανε δύο ημέρες αργότερα.

Ο Σμιθ ήταν τότε 21 χρονών, με ήδη... ιστορικό με θέματα ταχύτητας του αυτοκινήτου. Κρίθηκε ένοχος, πέρασε 24 ημέρες στην φυλακή, αλλά του πήρε χρόνια να ξεπεράσει το σοκ.

Στην γιορτή των Ευχαριστιών το 2016 ο Σμιθ πόσταρε ένα βίντεο στο οποίο μιλούσε στην δύναμη της συγχώρεσης. «Ήμουν σε ένα άσχημο αυτοκινητιστικό δυστύχημα και οδηγούσα, ο καλύτερος μου φίλος πέθανε. Αναπαύου εν ειρήνη, Ντρε. Δεν με έχω συγχωρέσει. Η οικογένεια το έχει κάνει, οι φίλοι το ίδιο, εγώ όχι. Τώρα μπορώ ειλικρινά να πω ότι μπορώ να ζήσω και να το αντιμετωπίσω, μέσω της συγχώρεσης. Αν μπορώ να συγχωρήσω γι' αυτό, μπορώ για τα πάντα. Ένα σουτ, μια αστοχία, ένα μπλοκ ή οτιδήποτε. Είναι απλά μπάσκετ».

Πίσω στο «σπίτι» του κανένας δεν μιλάει για το ατύχημα, αλλά για όσα έχει κάνει από τότε. Οι απόψεις που υπάρχουν είναι καλές. Όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει κάνει λάθη, αλλά όλοι τον έχουν συγχωρέσει.

Ο πατέρας του γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα..., «έχει περάσει πολλά. Πιστεύω ότι όλα τα κουβαλά μαζί του στο παρκέ όταν παίζει».

Ο Τζέι Αρ Σμιθ έκανε μια κόρη το 2009, με την κοπέλα με την οποία είχε μακροχρόνια σχέση. Ο Σμιθ έκανε παιδί με μια άλλη γυναίκα, όταν είχαν χωρίσει, πριν τα ξαναβρούν, αποφασίσουν να παντρευτούν και να κάνουν το δεύτερο παιδί τους. Μια νέα περιπέτεια βρήκε την οικογένεια.

Το δεύτερο κοριτσάκι τους γεννήθηκε μόλις 5 μηνών το 2017. Ήταν μικροσκοπική και για τους πρώτους μήνες δεν μπορούσε να βγάλει κανέναν ήχο.

Ο Σμιθ τότε είχε κάνει εγχείρηση στον αντίχειρα, όταν γεννήθηκε η κόρη του. Οι Καβαλίερς που ήθελαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους τον πίεσαν αν επιστρέψει στην δράση, αλλά για πρώτη φορά στην καριέρα του η αγάπη του για το παιχνίδι δεν ήταν η ίδια. Πολλές ημέρες το ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει το παιδί του τον έκαναν να θέλει να κλάψει και να ξεσπάσει.

«Όταν ένα παιδί είναι σε αυτή την κατάσταση δεν θες να παίξεις μπάσκετ. Δεν σκέφτεσαι. Η γυναίκα μου έκανε τα πάντα. Μου μίλησε, μου φώναξε, τσακωθήκαμε, έκανε ότι χρειαζόταν».

Η κορούλα τους πήγε σπίτι τους πέντε μηνών και είναι πλέον γερή και δυνατή. Η οικογένεια δημοσίευσε την ιστορία για να εμπνεύσει και άλλους. Η τρίτη τους κορούλα γεννήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Πάντως ένα σπίτι γεμάτο κορίτσια έδωσε άλλο νόημα στον Σμιθ.

«Τα δύο τελευταία χρόνια δεν ήταν καλά για εμένα. Αλλά το να γυρίζω σπίτι και να έχω αυτή την υποστήριξη... Για πολλά χρόνια η ζωή μου ήταν μπάσκετ, μπάσκετ, μπάσκετ. Τώρα με νοιάζει να είμαι καλός οικογενειάρχης. Το να είμαι αθλητής δεν με νοιάζει τόσο πολύ. Θέλω να είμαι ο καλύτερος αθλητής που μπορώ, αλλά δεν είναι αυτό που έχει όλη την προσοχή μου. Είμαι συγκεντρωμένος στην οικογένεια και αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα.»

Ο Σμιθ θέλει να παίξει άλλα έξι χρόνια στο ΝΒΑ και να συμπληρώσει 20ετία, αλλά οι στόχοι του είναι άλλοι.

«Πιο πολύ απ' όλα θέλω να βοηθήσω τους νέους. Συχνά το μπάσκετ μπορεί να... επιβιώσει. ΑΝ έχεις ταλέντο, ικανότητες, γίνεται από μόνο του. Αλλά έξω από το γήπεδο. Το να ελέγχεις τον χρόνο και να μάθεις να ξεχωρίζει το καλό από το κακό».

Βέβαια ακούς όλα τα παραπάνω, νομίζεις ότι όλα έχουν αλλάξει, αλλά ο Τζέι Αρ Σμιθ δεν σε απογοητεύει. Πρόσφατα κατηγορείται ότι πέταξε το κινητό κάποιου σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης, λέγοντας ότι είχε κακό σκοπό αυτός που τον τραβούσε βίντεο. Ο... γνωστός Τζει Αρ.

ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ... ΑΔΕΛΦΟ ΣΟΥ

Το βίντεο από την γκάφα του στους Τελικούς δείχνει τον ΛεΜπρον να ζητάει τον λόγο από τον Τζέι Αρ Σμιθ.

Πολλοί πιστεύουν ότι η σχέση τους χάλασε, αλλά τίποτα τέτοιο δεν ισχύει. Οι δυο τους πέρασαν παρέα αρκετές ημέρες του καλοκαιριού και γνωρίζονται πάνω από 15 χρόνια.

«Ξέρω τι σχέση έχουμε. Ξέρει ο ένας πως νοιώθει ο άλλος γι΄αυτόν, οπότε ότι ακούγεται δεν με επηρεάζει. Τον αγαπώ, είναι ο αδελφός μου. Θα έκανα τα πάντα γι' αυτόν και νομίζω ότι αυτό ισχύει και για εκείνον. Άσχετα με το τι λέει ο καθένας, δεν με νοιάζει.

Είμαι χαρούμενος για εκείνον, γιατί έχει φτάσει σε ένα σημείο να μπορεί να κάνει ότι θέλει και οι άνθρωποι να το δέχονται».

Πλέον και ο ρόλος του Σμιθ θα αλλάξει στους Καβαλίερς και έχει δουλέψει σκληρά γι' αυτό. Έχει περάσει πολλά, έχει κάνει ακόμα περισσότερα, αλλά στο τέλος της ημέρας έχει ξεπεράσει πολλούς δαίμονες για να βρίσκεται στο σημείο που είναι και είναι καλύτερο από αυτό που πολλοί πιστεύουν.

 

NBA Τελευταία Νέα