Ο «δεκάλογος» του Πάκο Ερέρα

Ο «δεκάλογος» του Πάκο Ερέρα

Ο «δεκάλογος» του Πάκο Ερέρα

bet365

Ο Πάκο Ερέρα - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Άρη και το gazzetta.gr καταγράφει τον… δεκάλογo του, όπως τον περιέγραψε ο ίδιος σε πανεπιστήμιο στη Βαγιαδολίδ.

Γκέτεμποργκ - Ντζουργκάρντεν με 10% επιστροφή* στις απώλειες! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Κάθε προπονητής έχει τους δικούς του κανόνες και βάσει αυτών πορεύεται στην επαγγελματική καριέρα του. Ο βασικός άξονας της φιλοσοφίας του Πάκο Ερέρα επί του ποδοσφαίρου περιστρέφεται γύρο από τον ποδοσφαιριστή, τον φίλαθλο, το θέαμα και τους αδιαπραγμάτευτους όρους που οφείλει να βάζει κάθε προπονητής που σέβεται τον εαυτό του.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να επισημοποιηθεί η συμφωνία του Άρη με τον Πάκο Ερέρα και το gazzetta.gr καταγράφει πως ακριβώς είχε περιγράψει τον εαυτό του ο Ισπανός τεχνικός σε σεμινάριο με τίτλο «το ποδόσφαιρο χωρίς το σκάουτινγκ» στο πανεπιστήμιο της Βαγιαδολίδ. Τότε, ο Ερέρα είχε εξηγήσει τον ρόλο που θα πρέπει να έχει ο απλός φίλαθλος στο ποδόσφαιρο, τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης της υψηλής τεχνικής του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό που είναι πιο μηχανικό.

Ο ισπανικός Τύπος είχε παρουσιάσει εκείνη την ομιλία σε σπουδαστές ως ο «δεκάλογος» του Πάκο Ερέρα.

1.Σεβασμός προς τον κόσμο

Στην Ελλάδα αγνοούμε τον αντικειμενικό σκοπό ύπαρξης του ποδοσφαίρου γιατί πρωτίστως είναι η παροχή θεάματος. Ο Ισπανός στάθηκε στον σεβασμό που οφείλουν να επιδεικνύουν (όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο) σ’ αυτόν που πληρώνει εισιτήριο για να τους δει. «Πηγαίναμε να παίξουμε έναν αγώνα με τη Λίβερπουλ. Εγώ έφτασα κάπως αργά καθώς είχα πάει να δω ένα παιχνίδι στο Μάντσεστερ. Έβρεχε, όπως συμβαίνει στον μισό χρόνο και ξεκίνησα να ακούω από μακριά μια ανακοίνωση στα μεγάφωνα του γηπέδου. Η αναμέτρηση θα ξεκινούσε με καθυστέρηση 15 λεπτών ώστε να μπορέσει ο κόσμος να φτάσει έγκαιρα και ήρεμα στο γήπεδο. Αυτό λέγεται σεβασμός προς τον κόσμο», είπε.

2.Στον πάγκο δεν υπάρχουν θεατές

Ο Πάκο Ερέρα συνηθίζει να ζει έντονα τους αγώνες, να στέκεται μπροστά από τη θέση του και να παρεμβαίνει στους αγώνες με χαρακτηριστικές κινήσεις. «Μερικές φορές λες στον ίδιο σου τον εαυτό. Καλά, είσαι μαλ..ς; Πώς μπορεί να βλέπεις απλά το παιχνίδι σαν θεατής όταν υπάρχουν δύο-τρία προβλήματα για τα οποία πρέπει να βρεις λύση;», παραδέχθηκε.

3.Άλλο βιασύνη και άλλο ταχύτητα

Το κύριο χαρακτηριστικό των ομάδων ανά την υφήλιο είναι η βιασύνη στην επίτευξη των στόχων κι αυτό είναι κάτι που ενοχλεί τον Ερέρα διότι συνήθως αποβαίνει μοιραίο για τους ανθρώπους λειτουργούν κατόπιν συγκεκριμένου πλάνου. «Έχω δουλέψει σε πολλά κλαμπ κι αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής. Οι ομάδες βιάζονται να πετύχουν και πάνω στην βιασύνη τους παίρνουν λανθασμένες αποφάσεις», έχει πει.

4.Η αρμονική συνύπαρξη Ευρώπης-Λατινικής Αμερικής

Έχοντας συνεργαστεί με… ντουζίνες λατινοαμερικανών παικτών, ο Πάκο Ερέρα έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη για το «πάντρεμα» μεταξύ των δύο διαφορετικών φιλοσοφιών. Πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η αρμονική συνύπαρξη της τεχνικής οργάνωσης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με το λατινοαμερικάνικο πάθος. Θεωρεί ότι στην Ευρώπη το ποδόσφαιρο είναι πιο εξελιγμένο σε θέματα τακτικής και οργάνωσης ενώ στη Νότια Αμερική κυριαρχεί το πάθος και παίζεται περισσότερο ποδόσφαιρο δρόμου.

5.Η απώλεια ποδοσφαιριστή στοιχειοθετεί «ήττα»

Η διατήρηση όλων των παικτών στο ίδιο μονοπάτι είναι απαραίτητη για την επίτευξη ισορροπιών σε μια ομάδα. Ο Πάκο Ερέρα θεωρεί ότι αποτελεί μικρή αλλά και συνάμα ουσιαστική «ήττα» η απώλεια ενός ποδοσφαιριστή. Δηλαδή η αποσύνδεσή του από την ομάδα γιατί σε βάθος χρόνου ζημιωμένος δεν βγαίνει μόνο ο αθλητής αλλά και η ομάδα.

6.Το ποδόσφαιρο έγινε μηχανικό άθλημα

Ο Ισπανός προπονητής θεωρεί ότι όλοι πρέπει να συμβιβαστούν με την εξέλιξη του ποδοσφαίρου και κυρίως με τους τακτικούς κανόνες που απαιτείται να διέπουν κάθε ομάδα. «Το ποδόσφαιρο έχει ξεφύγει από το άθλημα που παιζόταν στους δρόμους (σ. σ. στην αλάνα). Τώρα είναι περισσότερο μηχανικό άθλημα. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μάθεις και δεν θα έχεις πολλές ευκαιρίες στη διάθεσή σου. Δεν ξέρω αν (το ποδόσφαιρο) είναι καλύτερο ή χειρότερο απ’ ότι ήταν στο παρελθόν. Σίγουρα όμως μαθαίνεις να γίνεσαι πιο γρήγορος».

7.Ο προπονητής είναι και παιδαγωγός

Ο Πάκο Ερέρα πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του σε ομάδες της Segunda Division και εκ των πραγμάτων χρειάστηκε να διαχειριστεί παίκτες νεαρής ηλικίας. «Πρέπει να είσαι και παιδαγωγός. Προσωπικά, πιστεύω ότι είμαι. Θα χρειαστεί να διορθώσεις ένα παιδί για το οποίο δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Η μέρα διαρκεί 24 ώρες αλλά για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πρέπει να είσαι στο πλευρό του ποδοσφαιριστή. Σε αυτές τις ώρες πρέπει να κατευθύνεις τον αθλητή γνωρίζοντας όμως ότι υπάρχουν και ακόμη 20 ώρες κάθε μέρα όπου κάποιος μπορεί να του αλλάξει τον τρόπο σκέψεις».

8.Υποστήριξη της οικογένειας

Η διαμονή πολλές εκατοντάδες (ενδεχομένως και χιλιάδες) χιλιόμετρα μακριά από την οικογένεια είναι μία από τις δυσκολίες του επαγγέλματος. «Πριν πολλά χρόνια αποφάσισε για πρώτη φορά να φύγω από το σπίτι μου. Ήμουν ήδη προπονητής της Segunda Division. Όταν είσαι μακριά από την οικογένειά σου – κι όταν τα παιδιά σου είναι συγκεκριμένων ηλικιών – θα πρέπει να μάθεις να ζεις μ’ αυτό. Όταν είναι μακριά σου κι εσύ δέχεσαι κριτική, η οικογένειά σου υποφέρει. Πρέπει να βρίσκεις το κουράγιο και να συνεχίζεις. Πολλοί προπονητές δεν τα κατάφεραν».

9.Αποδέξου τον φίλαθλο της άλλης ομάδας

Ο Πάκο Ερέρα χρησιμοποίησε μια ιδιαίτερη ιστορία όταν θέλησε να επιχειρηματολογήσει επί του συγκεκριμένου «κανόνα» και θυμήθηκε την κατάκτηση του Champions League με τη Λίβερπουλ το 2005. «Καθώς κάναμε τη φιέστα με τη Λίβερπουλ μετά την κατάκτηση του Champions League και είχαμε ανεβεί στην οροφή ενός πούλμαν είδαμε μια γυναίκα η οποία δεν πανηγύριζε. Μάλιστα, έβγαλε μια σημαία της Έβερτον. Γιατί σε μια πόλη πάντα υπάρχουν και φίλαθλοι άλλων ομάδων τους οποίους πρέπει να αποδεχθείς».

10.Κάθε επιτυχία έχει την αξία της

Για τον Ισπανό προπονητή η υλοποίηση ενός στόχου (είτε πρόκειται για την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου είτε την άνοδο σε μεγαλύτερη κατηγορία) έχει την ίδια αξίζει. Μάλιστα, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την πρώτη του ομάδα, την Μπανταχόθ. «Για μένα η Μπανταχόθ είναι το ίδιο μεγάλη με τη Λίβερπουλ. Η Λίβερπουλ είναι βέβαια πολύ πιο διάσημη. Η κατάκτηση του Champions League με τη Λίβερπουλ μου προκάλεσε το ίδιο όμορφο συναίσθημα με την άνοδο της Μπανταχόθ από τη Segunda Division. Και οι δύο επιτυχίες μου έχουν μείνει αξέχαστες».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα