Στρέλνιεκς: Εκεί που... σταματούσε, τώρα ξεκινάει! (vids)

Αντωνία Σπανού
Στρέλνιεκς: Εκεί που... σταματούσε, τώρα ξεκινάει! (vids)
Ο Γιάνις Στρέλνιεκς είναι έτοιμος για τα πρώτα playoffs της καριέρας του και ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει μια νέα εμπειρία και να δείξει αυτά που έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να κάνει.

«Όχι. Είχαμε με όλες τις ομάδες του TOP 8 δύσκολα ματς. Δεν θα είναι η Regular Season, είναι τα playoffs. Για εμένα θα είναι τα πρώτα μου playoffs. Μίλησα με παίκτες με εμπειρία. Η μπάλα θα είναι βαρύτερη, τα στεφάνια μικρότερα. Αλλά θα είμαστε καλά».

Αυτές ήταν οι δηλώσεις του Στρέλνιεκς στην κάμερα της Nova, μετά το τέλος του αγώνα με την Εφές. Ο Λετονός με απόλυτη ειλικρίνεια σχολίασε το προφανές για τους παίκτες, όχι για τον κόσμο.

Η μπάλα θα είναι βαρύτερη, τα στεφάνια μικρότερα... τόνισε και αυτό είναι γεγονός. Τα playoffs σε πρώτη φάση και το Final 4 σε δεύτερη έχουν αποδειχθεί... εξαιρετικά βαριά για παίκτες ή ακόμα ολόκληρες ομάδες που δεν είχαν την εμπειρία και την ηρεμία να τα διαχειριστούν.

Έχει γίνει άπειρες φορές στο παρελθόν ομάδες με λιγότερο ταλέντο, αλλά με περισσότερη εμπειρία να πάρουν νίκες που η Ευρώπη δεν περίμενε. Οι παίκτες που δεν έχουν ζήσει κάτι αντίστοιχο βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και το βάρος είναι μεγάλο.

Στην περίπτωση του Στρέλνιεκς πάντως είναι διαφορετικά τα πράγματα καθώς δίπλα του δεν θα μπορούσε να έχει πιο έμπειρους. Ο βασικός κορμός του Ολυμπιακού έχει... φάει με το κουτάλι playoffs, Final 4 και τελικούς και δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερους δάσκαλους να του κάνουν... ιδιαίτερα.

Οι... μπαρουτοκαπνισμένοι θα δείξουν τον δρόμο, αλλά και οι νέο οφείλουν να τον ακολουθήσουν να να προσφέρουν αυτό που θα τους ζητηθεί. Τώρα ξεκινούν τα κρίσιμα για όλους στην Ευρώπη και όσοι δεν το έχουν ζήσει πρέπει να συγκεντρωθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Πάντως παίζοντας στον Ολυμπιακό και γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή τις απαιτήσεις των «ερυθρόλευκων» ο Λετονός ξέρει πολύ καλά ότι περιθώρια για δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Οφείλει την εποχή που άλλες φορές είχε συνηθίσει να σταματάει την πορεία του, τώρα να πιάσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του, κάτι που ακόμα δεν έχει κάνει. Τα playoffs... έρχονται για τις 8 καλύτερες ομάδες της κανονικής διάρκειας και ο Ολυμπιακός είναι μια από αυτές.

Άπαντες οφείλουν να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό και ειδικά ο Στρέλνιεκς που δεν έχει κάνει ακόμα αυτά που είναι ικανός.

ΨΑΧΝΕΙ ΤΑ... ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΤΟΥ

Τον Στρέλνιεκς δεν τον λες και άπειρο στην διοργάνωση. Έχει παίξει άλλες τρεις σεζόν ποτέ όμως σε ομάδα με τις απαιτήσεις του Ολυμπιακού και φυσικά με την ομάδα του να μπαίνει ως φαβορί στο παρκέ.

Ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του καριέρα με την Μπουντιβέλνικ παίζοντας 10 μόλις αγώνες την σεζόν 2013/14, ενώ ξαναβρέθηκε στον θεσμό με την φανέλα της Μπάμπεργκ. Στους Γερμανούς ήταν που έφτιαξε το όνομα του και έκανε δύο εντυπωσιακές σεζόν, πριν τον κάνουν δικό τους οι «ερυθρόλευκοι».

Δύο σεζόν ως συμπαίκτης του Νίκου Ζήση είχε 9.8 πόντους με 40.4% στο τρίποντο και 3.3 ασίστ σε 24 αγώνες την πρώτη χρονιά, ενώ την επόμενη εκτόξευσε την απόδοση του με 11.7 πόντους στην διοργάνωση με το τρομερά εντυπωσιακό 45.9% στο τρίποντο, ενώ μοίρασε και 3.4 ασίστ, όντας δικαιότατα στο στόχαστρο των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, που έδωσαν την «μάχη» τους για να τον κάνουν δικό τους.

Με τα παραπάνω δεδομένα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι απαιτήσεις που είχαν οι ομάδες του από εκείνον δεν έφτασαν ποτέ το επίπεδο του Ολυμπιακού και για τον Στρέλνιεκς είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει τις διαφορές και να ανταποκριθεί στην δύσκολη συνέχεια που έχει μπροστά τους ο Ολυμπιακός.

Άλλωστε περιθώρια δεν υπάρχουν και όλοι οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου που στερούνται εμπειρίας, πρέπει να ακούσουν τους υπόλοιπους και να τους ακολουθήσουν στον δρόμο για ακόμα ένα Final 4.

ΧΑΜΗΛΕΣ... ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Η απόκτηση του από τον Ολυμπιακό ήταν η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του Στρέλνιεκς μέχρι τώρα. Τα δεδομένα και αυτά που προσδοκούσε η νέα του από την ομάδα του ήταν διαφορετικά και ο Λετονός πασχίζει να τα κατανοήσει.

Με την έναρξη της αγωνιστικής χρονιάς και με τον Βασίλη Σπανούλη να μένει εκτός για αρκετό καιρό, οι ρόλοι μοιράστηκαν και ταίριαζαν αρκετά στους νεοφερμένους.

Ο Στρέλνιεκς ξεκίνησε «ζεστά» την σεζόν με καλά ποσοστά και μετρημένες ενέργειες μέσα στο παρκέ με αποκορύφωμα από την 6η αγωνιστική κόντρα στον Παναθηναϊκό που ήταν εξαιρετικός με 18 πόντους μέχρι και την 13η κόντρα στην ΤΣΣΚΑ όπου μέτρησε 10 πόντους.

Μεταξύ αυτών είχε κάποιες πολύ γεμάτες εμφανίσεις. Με την Φένερ είχε 16 πόντους, με τον Ερυθρό Αστέρα 9, με την Αρμάνι Μιλάνο είχε 14, με την Βαλένθια 12, με την Ρεάλ Μαδρίτης 15 και με την Μπάμπεργκ 8 έχοντας πάντως σε όλες τις παραπάνω εξαιρετικά ποσοστά. Κάπου εκεί άρχισε να χάνει την επαφή του με το καλάθι.

Με εξαίρεση ακόμα ένα παιχνίδι κόντρα στην Φενέρμπαχτσε όπου ήταν ασταμάτητος, με 19 πόντους και 22 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης στα υπόλοιπα ο Λετονός γκαρντ ψάχνει και πάλι την σύνδεση του με το καλάθι.

Πάντως σε σχέση και με τις προηγούμενες σεζόν του και πάλι ο Στρέλνιεκς είναι πιο χαμηλά απ' ότι έχει συνηθίσει και ο ίδιος τον εαυτό του με 7.6 πόντους, με 38.2% στο τρίποντο, 2 ασίστ και 7 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Τα ψέμματα όμως τελείωσαν και από εδώ και πέρα τα δεδομένα αλλάζουν και ο ίδιος ο παίκτης ξέρει ότι οφείλει να ανταποκριθεί.

Τα playoffs θα τον δοκιμάσουν και οι απαιτήσεις για τον ίδιο αυξάνονται, με τα δεδομένα να είναι πλέον διαφορετικά και καινούργια.