Σπανούλης: Όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα, οι ζόρικοι συνεχίζουν!

Αντωνία Σπανού
Σπανούλης: Όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα, οι ζόρικοι συνεχίζουν!
Ο Βασίλης Σπανούλης βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και το τραγούδι του Billy Ocean δεν θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερο νόημα. Το gazzetta.gr αναλύει...

Ήταν το 1985 όταν ο Άγγλος τραγουδιστής Μπίλι Όσιαν έκανε το sound track για την ταινία του Μάικλ Ντάγκλας, «The Jewel of the Nile».

Η ταινία μπορεί να μην έχει γραφτεί στην ιστορία, η φράση από το τραγούδι όμως έχει παραμείνει. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να ταυτιστούν μαζί της, αλλά ένας από εκείνους που θες να έχεις δίπλα σου όταν τα... πράγματα γίνονται ζόρικα είναι σίγουρα ο Βασίλης Σπανούλης.

Ο ηγέτης και αρχηγός του Ολυμπιακού τους τελευταίους μήνες είναι σε δαιμονιώδη κατάσταση και αυτά τα νέα δεν θα μπορούσαν να ηχούν πιο όμορφα στα αυτιά των οπαδών του Ολυμπιακού.

Η Euroleague Greece καταγράφει την άνοδο του Kill Bill τις τελευταίες αγωνιστικές, ενώ δεν είναι τυχαία η άνοδος της κατάστασης του, αφού και την περσινή σεζόν στα playoffs ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης ήταν και πάλι σε εξαιρετική κατάσταση κόντρα στην Εφές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΑ... ΓΝΩΣΤΑ!

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ... περίεργα για τον Βασίλη Σπανούλη. Ένας τραυματισμός τον κράτησε εκτός για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά για τα δεδομένα του αρχηγού του Ολυμπιακού και η ομάδα του χρειάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Οι υπόλοιποι έχοντας μάθει να βασίζονται στον ηγέτη τους, αναγκάστηκαν να διαμορφώσουν νέους ρόλους και να πορευτούν για αρκετό καιρό με αυτούς. Αυτό έγινε και μάλιστα με τεράστια επιτυχία, όταν ο Ολυμπιακός κατάφερε και πήρε μεγάλες νίκες κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους.

Ο Σπανούλης επέστρεψε την 11η αγωνιστική της διοργάνωσης στο παιχνίδι κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης και κάπου εκεί ξεκίνησε η... γκρίνια. Όπως ήταν λογικό ο «ερυθρόλευκος» γκαρντ χρειαζόταν χρόνο, ώστε να βρει τα πατήματα του, αλλά χρόνος δεν υπήρχε.

Η Euroleague είναι... αμείλικτη, τα παιχνίδια ακολουθούσαν το ένα το άλλο και η κριτική για τον Σπανούλη όλο και αυξάνονταν. Πολλές συζητήσεις, πολλοί «ειδικοί» σε ίντερνετ και τηλεόραση και ο καθένας με μια διαφορετική άποψη.

Ο Ολυμπιακός πέρασε τις κρίσεις του, αλλά κατάφερε να σταθεί τελικά στο ύψος των περιστάσεων, κατάφερε να έχει εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας δύο αγωνιστικές πριν το τέλος και κατάφερε μια υπέρβαση που για ακόμα μια φορά, περνάει... επιδερμικά από τους περισσότερους.

Ο Βασίλης Σπανούλης χρειάστηκε μόλις 9 αγωνιστικές για να κλείσει στόματα. Ενώ είχε κάποια σκαμπανεβάσματα από την 20η αγωνιστική και μετά δείχνει απίστευτη σταθερότητα και φαίνεται πως είναι σε τρομερή κατάσταση. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί του εντυπωσιακοί, είναι χάρμα ιδέσθαι να τον βλέπεις και κατά την διάρκεια των παιχνιδιών. Πατάει γερά, μοιράζει, σκοράρει και όλα σε κατάλληλες... ποσότητες για να είναι ο γνωστός, εντυπωσιακός και ασταμάτητος Σπανούλης.

Τα λόγια έχουν χάσει ελαφρώς το νόημα τους όταν μιλάς για τον Σπανούλη. Τα κατορθώματα του ξεπερνούν κάθε φαντασία και αυτά δεν σταματούν. Άλλωστε στον ερχόμενο αγώνα με την Μάλαγα χρειάζεται μόλις 4 ασίστ για να ανέβει στην κορυφή της σχετικής κατηγορίας, στην ιστορία της Euroleague.

Πλέον δείχνει πιο φρέσκος και αυτό φαίνεται και στους αριθμούς του. Από την 20η αγωνιστική κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, όπου μέτρησε 19 πόντους και 3 ασίστ και μάζεψε 22 βαθμούς στο ranking και με εξαίρεση το παιχνίδι κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης όπου ήταν άστοχος, διανύει μια εντυπωσιακή περίοδο.

Τις τελευταίες 6 αγωνιστικές είναι σε όλα τα ματς διψήφιος, ενώ στο παιχνίδι κόντρα στην Βαλένθια έκανε φετινό ρεκόρ στο σύστημα αξιολόγησης με 29 βαθμούς, έχοντας 25 πόντους και 9 ασίστ.

Συγκεκριμένα αυτές τις αγωνιστικές έχει κατά μέσο όρο 16.8 πόντους, 6.3 ασίστ, ενώ έχει και 15.6 βαθμούς στο PIR, ενώ συνολικά μετρά 12.8 πόντους, με 33.7% στα τρίποντα και έχει 5.5 ασίστ κατά μέσο όρο.

Πάντως δεν είναι τόσο οι αριθμοί, όσο η διάθεση που φαίνεται πως έχει ο αρχηγός του Ολυμπιακού και δεν θα μπορούσε να συνδυαστεί καλύτερα με την χρονική περίοδο που γίνεται.

Λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας και με τα playoffs να είναι «προ των πυλών», άπαντες οφείλουν να βρεθούν στην καλύτερη τους κατάσταση και αυτό όσοι δεν το γνωρίζουν μπορούν να δουν τον αρχηγό τους και να καταλάβουν.

Όλοι οι κόποι της σεζόν τώρα θα κριθούν και όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες, που κατάφεραν να προκριθούν, καταστρώνουν τα πλάνα τους.

Πάντως ο ηγέτης του Ολυμπιακού έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τα παιχνίδια που έρχονται και να εξηγήσει, σε όσους δεν το έχουν καταλάβει, την σημασία να υπάρξει η απόλυτη συγκέντρωση από εδώ και στο εξής.

ΞΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ...

Σίγουρα η περσινή σεζόν, σε σχέση με την φετινή για τον Βασίλη Σπανούλη δεν μοιάζουν, αλλά καλό θα ήταν για την ομάδα του να έχουν κοινό παρονομαστή στα playoffs.

Ο «ερυθρόλευκος» αρχηγός ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του στα παιχνίδι κόντρα στην Εφές και ήταν κομβικός για την πρόκριση του Ολυμπιακού σε ένα ακόμα Final 4.

Από τους 11.8 πόντους και τα 28.2% στα τρίποντα, αλλά και τις 6 ασίστ κατά μέσο όρο, εκτοξεύτηκε στα 5 παιχνίδια κόντρα στους Τούρκους έχοντας, 17 πόντους, με 44.7% στο τρίποντο, διατηρώντας τις 6 ασίστ και έχοντας 17.2 κατά μέσο όρο στο σύστημα αξιολόγησης.

Η ομάδα του λίγο έλειψε να «κλωτσήσει» ότι είχε χτίσει μέσα στην σεζόν, αλλά για ακόμα μια φορά βγήκε μπροστά και έδειξε τον δρόμο και στους υπόλοιπους. Για ακόμα μια φορά ο Σπανούλης άκουσε πολλά και απάντησε όπως μόνο εκείνος ξέρει. Μέσα στο παρκέ δείχνει να κλείνει τα αυτιά του και κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.

Στα δύσκολα να ηγείται...

Photo Credit: Mαριλίζα Κοντογεώργου