Οι άνθρωποι πίσω από τις δημοσκοπήσεις!

Νίκος Μποζιονέλος
Οι άνθρωποι πίσω από τις δημοσκοπήσεις!

bet365

Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων παίζουν σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, με τα αποτελέσματα που εξάγουν και δημοσιοποιούν. Το gazzetta.gr σας τις παρουσιάζει, με τους επικεφαλής τους.
Δημοσκόπηση: σύμφωνα με το ελληνικό λεξικό είναι η διαπίστωση της γνώμης μιας ομάδας ανθρώπων για κάποιο θέμα, η οποία γίνεται από την υποβολή ερωτήσεων σε ένα δείγμα του σχετικού πληθυσμού, την καταγραφή των απαντήσεων, και τον έλεγχό τους με στατιστικές μεθόδους. Αυτές τις μεθόδους λάνσαραν και εκσυγχρόνισαν αρκετοί με την πάροδο των ετών. Το Media Café του gazzetta.gr σας παρουσιάζει τις δέκα ελληνικές εταιρείες δημοσκοπήσεων που παίζουν σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, με τα αποτελέσματα που εξάγουν και δημοσιοποιούν.
Pulse RC
Ιδρύθηκε τo 2006. είναι μέλος της διεθνούς ένωσης για τις έρευνες και τις δημοσκοπήσεις ESOMAR, είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο εταιρειών Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ και συμμετέχει στο σύστημα Π.Ε.Σ.Σ. (Ποιοτικός έλεγχος συλλογής στοιχείων του ελληνικού συνδέσμου εταιρειών έρευνας, Σ.Ε.Δ.Ε.Α.). Γενικός διευθυντής είναι ο Γιώργος Αράπογλου ο οποίος εισήγαγε στον χώρο τον μεγάλο αριθμό των ερωτώμενων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσκόπηση μόνο για τη Β’ Αθήνας να έχει 5.000 απαντήσεις. Η Pulse RC συνεργάζεται με την εφημερίδα «Το Ποντίκι».
VPRC
Βρίσκεται από το 1993 στον χώρο και δημοσκοπήσεις της βλέπουν το φως της δημοσιότητας από διάφορα μέσα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η διαδικτυακή πύλη Tvxs αλλά και η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Επικεφαλής είναι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος δεν κρύβει τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διατηρεί ενεργό σχέση ως μέλος Επιστημονικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
MARC
Η MARC δημιουργήθηκε το 2005 από τον Θωμά Γεράκη και τη Σοφία Τσιλιγιάννη, άλλοτε παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων του ΑΝΤ1, του MEGA, του ALPHA, του ΚΑΝΑΛΙΟΥ 5 και της ΝΕΤ. Ο Γεράκης υπήρξε διευθυντής ερευνών της ΔΗΜΕΛ (1987-90) και αργότερα από τη θέση του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της ΚΑΠΑ Research (1991-05) είχε την ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της επιστημονικής επιμέλειας του συνόλου των ερευνητικών προγραμμάτων. Η MARC είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR (World Association of Public Opinion Research) και πιστοποιείται από τον ΠΕΣΣ. Συνεργάζεται με το «Εθνος» ενώ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές είχε αναλάβει το επικοινωνιακό κομμάτι της ΔΗΜΑΡ.
Alco
Ο Κώστας Παναγόπουλος δημιούργησε την Alco τo 1989 και τη διευθύνει μέχρι σήμερα. Στα χρόνια αυτά, είχε την τελική ευθύνη για το σχεδιασμό και την ανάλυση όλων των ερευνών (ποσοτικών και ποιοτικών) που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία. Η Alco είναι ιδρυτικό μέλος του ΣΕΔΕΑ και μέλος της ESOMAR. Εφαρμόζει τους Κώδικες Δεοντολογίας της ESOMAR και Επαγγελματικής Πρακτικής και Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ)., Παλιότερα συνεργάστηκε με ΑΝΤ1, ALPHA και ALTER και, πλέον, με το «Πρώτο Θέμα» και την ιστοσελίδα του.
ΚΑΠΑ Research
Δραστηριοποιείται στον χώρο των ερευνών αγοράς εδώ και δύο δεκαετίες και συνεργάζεται στενά με καταξιωμένες εταιρείες και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ με ειδίκευση στην κοινωνική έρευνα, στην πολιτική, των διεθνών σχέσεων και του marketing. Στην πρώτη της γραμμή είναι ο Ντίνος Ρουτζούνης, πάλαι ποτέ γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και συνεργάστηκε με τον ΠΑΣΟΚ επί ημερών Σημίτη παραμένοντας ενεργή και με τις επόμενες κυβερνήσεις. Οι δημοσκοπήσεις της δημοσιεύονται στο «Βήμα» αλλά και στις ιστοσελίδες του ΔΟΛ.
Metron Analysis
Ιδρύθηκε το 1996 επί ημερών διακυβέρνησης Σημίτη, με όραμα την τεκμηρίωση και την καινοτομία στο χώρο της έρευνας και της ανάλυσης. Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και του Παγκοσμίου Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων (WAPOR). Αρχικά συνεργάστηκε με τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά έκτοτε η εταιρεία του Στράτου Φαναρά διεύρυνε το πελατολόγιό της και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Σήμερα συνεργάζεται με τα «Παραπολιτικά».
e-voice
Νέα ανερχόμενη δύναμη στις δημοσκοπήσεις είναι η e-voice που διοικεί η Μαρία Κωνσταντινίδου και από τον Ιανουάριο 2014 επέκτεινε τη δραστηριότητά της και στο χώρο αυτό και τα αποτελέσματα των ερευνών της δημοσιεύονται στην εφημερίδα το «Παρασκήνιο». Αποτελεί ένα κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, ενσωματώνοντας τις διάφορες πηγές των εισερχομένων και εξερχομένων επικοινωνιών παρέχοντας κάλυψη όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκό και διεθνές.
GPO
Η Greek Public Opinion ιδρύθηκε το 1999, απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες, είναι μέλος της ESOMAR και της ΣΕΔΕ ενώ έχει υλοποιήσει πολιτικές και κοινωνικές έρευνες και στην Κύπρο. Πρόεδρος είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, παλιός γενικός γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ αλλά και παλιός υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2001-2003. Η GPO συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το MEGA.
Public Issue
Ιδρύθηκε το 2001, από τον Γιάννη Μαυρή (προέρχεται από το χώρο του ΚΚΕ Εσωτερικού και το 1996 διενήργησε το πρώτο exit poll για λογαριασμό της ΕΡΤ) και έγινε ευρύτερα γνωστή, όταν καθιέρωσε στην Ελλάδα την χρήση των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων για την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου. Είναι μέλος της WAPOR, της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ και δρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε βαλκανικές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια. Το 2012 ήταν η εταιρεία που εκτίμησε, για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι της ΝΔ. Σήμερα συνεργάζεται με την «Εφημερίδα των Συντακτών».
MRB
Από το 1969 μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη της έρευνας αγοράς στην Ελλάδα κατέχοντας πάντα μία από τις ηγετικές θέσεις στον κλάδο. Επικεφαλής είναι ο Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος παλιότερα ήταν στη Spot Thomson αναλαμβάνοντας τις προεκλογικές εκστρατείες της ΝΔ ενώ συνεργάστηκε με δύο πρωθυπουργούς, τον πρώην Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Η εταιρεία καθιέρωσε τις εξαμηνιαίες «τάσεις» και συνεργάζεται με τη «Real News» και με τον ραδιοφωνικό σταθμό της εφημερίδας.
 

Τελευταία Νέα