30 χρόνια από το «Χέρι του Θεού» (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
30 χρόνια από το «Χέρι του Θεού» (pics & vids)

bet365

Πέρασαν 30 χρόνια απ’ τη μέρα που ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκόραρε με το «Χέρι του Θεού» απέναντι στην Αγγλία, σε μια απ’ τις ιστορικότερες ποδοσφαιρικές στιγμές στην ιστορία του αθλήματος.

22 Ιουνίου 1986, Μέξικο Σίτι, Μεξικό. Αγγλία εναντίον Αργεντινής, στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το σκορ είναι στο 0-0, όταν ο Μαραντόνα παίρνει τη μπάλα και ξεκινάει μια απ’ τις γνωστές, ασταμάτητες κούρσες του προς την αντίπαλη περιοχή. Κόντρα στην κόντρα, ο Στιβ Χοτζ βάζει το πόδι του κάπως άτσαλα και η μπάλα αντί να απομακρυνθεί, παίρνει ύψος και γίνεται διεκδικήσιμη απ’ τον Πίτερ Σίλτον και τον Ντιεγκίτο. Εκείνη τη στιγμή επρόκειτο να γραφτεί ιστορία.

Υπό το βλέμμα 114.580 θεατών, ο «Πίμπε ντ' όρο» νικάει στον αέρα τον 20 εκατοστά ψηλότερο Άγγλο τερματοφύλακα (1,65<1,85μ.) και σκοράρει. Κανονικά, μπαίνουν εισαγωγικά στη λέξη «νικάει». Ο Μαραντόνα είχε βάλει τη μπάλα στα δίχτυα χρησιμοποιώντας το χέρι. Το «Χέρι του Θεού».

Ο θρύλος μάλιστα λέει πως ο Μαραντόνα φώναζε στους συμπαίκτες του αμέσως μετά το γκολ: «Ελάτε να με αγκαλιάσετε για να μην το ακυρώσει»!

Οι παίκτες των «λιονταριών», ο πάγκος, όλοι ανάστατοι, διαμαρτύρονται στον Τυνήσιο διαιτητή Αλί Μπιν Νασέρ, όμως αυτός δεν έχει παρατηρήσει την παράβαση. Ο Μαραντόνα και οι «αλμπισελέστε» πανηγυρίζουν το 1-0. Λίγα λεπτά αργότερα (55’) ο Ντιεγκίτο θα έκανε το 2-0 και τελικά το γκολ του Λίνεκερ απλά θα μείωνε σε 2-1, που έδωσε την πρόκριση στη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που ρώτησαν την άποψη του, απάντησε πως «το γκολ μπήκε λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα, λίγο με το χέρι του Θεού»...

Θα έλεγε κανείς πως το αίμα ακόμα «ζεμάταγε» και για έναν παίκτη σαν τον Μαραντόνα τίποτα δεν ήταν τόσο απλό, ακόμα και να παραδεχθεί το εξόφθαλμο. Κι όμως, δεν ήταν έτσι. Ένα χρόνο μετά, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ντιέγκο ήταν κάθετος: «Ήταν ένα καθ’ όλα νόμιμο γκολ, αφού το κατακύρωσε ο διαιτητής και δεν είμαι αυτός που θα αμφισβητήσω την ειλικρίνεια του του»!

Είναι απ’ τις στιγμές που, χωρίς τη χρήση βίντεο, μπορείς να είσαι έως και αβέβαιος για το τι συνέβη. Πολλοί ισχυρίζονταν, όπως ο Μαραντόνα, πως το γκολ σημειώθηκε με νόμιμο τρόπο. Άλλοι μπορεί να βλέπουν το κεφάλι. Υπάρχουν και πολλοί που μπορεί να νομίζουν πως πράγματι, ήταν το «χέρι του Θεού»…

Θυμηθείτε την ιστορική στιγμή και τη δήλωσή του στο BBC:

 

Τελευταία Νέα