Σαν σήμερα: Το νομοσχέδιο που «έστεψε» την ΑΕΛ (pics&vids)

Σαν σήμερα: Το νομοσχέδιο που «έστεψε» την ΑΕΛ (pics&vids)

bet365

Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια, ο κόσμος της ΑΕΛ... πιέζει και αλλάζει ο νόμος και το πρωτάθλημα «βάφεται» βυσσινί.

Το έπος της κατάκτησης του τίτλου από την ΑΕΛ το 1988 αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους... άθλους του Ελληνικού αθλητισμού, μία δικαίωση και μεγάλη τιμή της επαρχίας, αλλά λίγο έλειψε να μείνει... όνειρο. Σαν σήμερα, όλα άλλαξαν, όμως, αφού ο κάμπος πήρε φωτιά, το νομοσχέδιο άλλαξε και η κούπα... βάφτηκε βυσσινί. Το gazzetta.gr... ανατρέχει στο παρελθόν και θυμίζει το χρονικό του ιστορικού τίτλου.

Εξασφάλισε 5% bonus στην Sportingbet σε κάθε κερδισμένο στοίχημα στο παιχνίδι ΠΑΣ Γιάννινα - Πανιώνιος.

Όλα ξεκίνησαν από τις 27 Δεκεμβρίου 1987, όταν η Λάρισα υποδέχτηκε και νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής. Όλα έμοιαζαν ιδανικά, μέχρι και την κλήρωση του Βούλγαρου Γκεόργκι Τσίγκοφ, να περάσει από ντόπινγκ κοντρόλ. Τα αποτελέσματα, προκαλούν σοκ στον κάμπο, καθώς στα ούρα του εντοπίζεται η αντιβηχική ουσία κωδεΐνη, η οποία θεωρείται αναβολική και είναι απαγορευμένη, με τους «βυσσινί» να κινδυνεύουν από τιμωρία και αφαίρεση βαθμών.

Ο κίνδυνος και ο φόβος, γίνεται γεγονός και στις 16 Μαρτίου γίνεται γνωστή η απόφαση. Μηδενισμός της ΑΕΛ στο ματς με τον Παναθηναϊκό – παρόλο που ο παίκτης ήταν αναπληρωματικός – και αφαίρεση ακόμα 2 βαθμών. Το -4 (τότε η νίκη έδινε 2 βαθμούς) φέρνει την Λάρισα στην ισοβαθμία με ΑΕΚ και ΟΦΗ, μόλις 5 αγωνιστικές πριν από το τέλος της σεζόν και το πρωτάθλημα είναι στον αέρα. Μαζί με αυτό και η Εθνική, την οποία έχουν κλείσει οι οπαδοί της ΑΕΛ, όπως επίσης και τη σιδηροδρομική γραμμή.

Η κατάληψη θα κρατήσει 5 ολόκληρες ημέρες, μέχρι τις 21 Μαρτίου που θα ανακοινωθεί η αλλαγή του νόμου, η εναρμόνισή του με την ισχύουσα νομοθεσία όλων των χωρών-μελών της ΟΥΕΦΑ, που προέβλεπε ότι οι ομάδες δεν φέρουν κάποια ευθύνη σε κρούσματα ντόπινγκ, παρά μόνο οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Στην απόφαση αυτή του υφυπουργού Αθλητισμού Σήφη Βαλυράκη, συνέβαλε και η στάση αρκετών ομάδων που πήραν το μέρος των «βυσσινί», άλλες γιατί είχαν πρακτικό όφελος (Βέροια, Ολυμπιακός) και άλλες απλά γιατί θεώρησαν άδικο να χαθεί ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά, όταν έχει κερδηθεί στο γήπεδο δίκαια.

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα