Τα... κακά γενέθλια του Φαν Πέρσι! (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Τα... κακά γενέθλια του Φαν Πέρσι! (pics & vids)

bet365

O Ρόμπιν Φαν Πέρσι γίνεται σήμερα 32 ετών και με αφορμή τον αποκλεισμό της νέας του ομάδας, της Φενέρμπαχτσε, από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, το gazzetta.gr κάνει μια αναδρομή σε άλλες ατυχείς στιγμές του Ολλανδού της ζωής και την καριέρας του.

Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στο υψηλότερο επίπεδο συνεπάγεται, σχεδόν αξιωματικά, προνόμια που άνθρωποι της καθημερινότητας μπορούν μόνο να φανταστούν. Πολλά λεφτά, δόξα και αγάπη από τον κόσμο, υψηλό επίπεδο ζωής.

Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι ανήκει στην κατηγορία αυτή των ποδοσφαιριστών που δεν συνδυάζουν απλώς το επάγγελμα τους «με αυτό που αγαπούν». Αυτό θα μπορούσε να το ισχυριστεί οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής σε οποιαδήποτε κατηγορία και σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα. Αθλητές σαν τον Ολλανδό έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μεγαλεπήβολα όνειρα και να βιώσουν την αποθέωση και τη λατρεία στον μέγιστο βαθμό. Τις περισσότερες φορές εξαρτάται αποκλειστικά απ’ τους ίδιους για πόσο καιρό διατηρούνται στην κορυφογραμμή του επαγγελματικού αθλητισμού.

Κακή αρχή

Όταν ο Φαν Πέρσι ξεκίνησε την καριέρα του στη Φέγενορντ στα 16 του χρόνια, ουδείς είχε αμφιβολίες για το κατά πόσο πληρούσε τις αγωνιστικές προδιαγραφές να κάνει μια σπουδαία καριέρα. Η προβληματική νοοτροπία του, απ’ την άλλη, έκαναν πολλούς σκεπτικούς. Ο πρώτος ήταν ο προπονητής του στο Ρότερνταμ, Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ, που κοντραρίστηκε μαζί του έντονα από νωρίς. Τέτοιες μέρες του καλοκαιριού του 2002, ο Ολλανδός τεχνικός είχε επεισόδιο μαζί του στην προετοιμασία. Τότε είπε στους δημοσιογράφους για τον Φαν Πέρσι : «Η συμπεριφορά του καθιστά αδύνατον να τον κρατήσω στην πρώτη ομάδα. Ίσως πρέπει να αγωνιστεί με τη δεύτερη για λίγο καιρό».

Τελικά, πήρε το «συγχωροχάρτι» αλλά φάνηκε αρκετά αχάριστος για να το εκτιμήσει. Στα μέσα Αυγούστου, σε προκριματικό αγώνα της Φέγενορντ για το Τσάμπιονς Λιγκ, δυσαρεστήθηκε που έμεινε στον πάγκο και αρνήθηκε να κάνει προθέρμανση κατά τη διάρκεια του αγώνα, όταν του το ζήτησε ο Φαν Μάρβαϊκ. Αναπόφευκτα έχασε τη θέση του στην αποστολή της ομάδας στον τελικό του Σούπερ Καπ με τη Ρεάλ Μαδρίτης στα τέλη του μήνα.

Κατηγορίες για βιασμό και φυλακή!

Τον Ιούλιο του 2005, ενώ βρισκόταν στο Ρότερνταμ με την Εθνική των «οράνιε» για τα προκριματικά του Μουντιάλ, ο Φαν Πέρσι συνελήφθη απ΄ την ολλανδική αστυνομία, υπό το βάρος κατηγοριών για βιασμό. Η Σάντρα Κρίγκσμαν, πρώην Μις Νιγηρία, ισχυρίστηκε πως ο - παντρεμένος - Φαν Πέρσι της επιτέθηκε σε ένα ξενοδοχείο. Κρατήθηκε για 14 μέρες στη φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων, αν και παρέμεινε υπό παρακολούθηση.

Απαλλάχθηκε οριστικά τον Φεβρουάριο του 2006, με την Κρίγκσμαν να παραδέχεται πως εφηύρε ορισμένα κομμάτια της ιστορίας, με την παράνομη σεξουαλική σχέση που είχαν ωστόσο να επιβεβαιώνεται. Η κηλίδα είχε ήδη γραφτεί στο βιογραφικό και στο ποινικό μητρώο του νεαρού ακόμα σέντερ φορ.

Η μετακίνηση στη Γιουνάιτεντ και το «μίσος»

Ολοκληρώνοντας την σεζόν 2011 - 2012, ο Φαν Πέρσι βρισκόταν στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 30 γκολ, ενώ με τη φανέλα της Άρσεναλ είχε ήδη καταφέρει να γίνει ο 17ος παίκτης στην ιστορία τους που φτάνει τα 100 γκολ, ο 8ος σκόρερ όλων των εποχών στο Βόρειο Λονδίνο με 132 γκολ, να αναρριχηθεί στο «βαθμό» του αρχηγού της ομάδας από τον Αρσέν Βενγκέρ και να ακούει το όνομα του να γίνεται τραγούδι στο Έμιρεϊτς. Από την καριέρα του εκεί έλειπαν μόνο οι σπουδαίοι τίτλοι, όμως η Άρσεναλ τον στήριζε πολύ στους συχνότατους τραυματισμούς που αντιμετώπιζε και ο Ολλανδός φαινόταν ευτυχισμένος.

Προς έκπληξη των περισσότερων, το καλοκαίρι του 2012 ανακοινώνει πως δεν θα ανανεώει το συμβόλαιο του με την Άρσεναλ. Η απογοήτευση έκανε την εμφάνιση της στις τάξεις των οπαδών, όταν όμως στις αρχές Αυγούστου η Άρσεναλ ανακοίνωσε πως έφτασε σε συμφωνία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η στεναχώρια μετατράπηκε σε οργή.

Στις 17 Αυγούστου ανακοινώνεται η μεταγραφή του έναντι 22,5 εκατ. λιρών και οι οπαδοί των «κανονιέρηδων» ξεσπούν. Τον χαρακτήρισαν «Ιούδα», τον κατέταξαν στη λίστα με τους μισητούς παίκτες που αγωνίζονται στο Νησί, ενώ κάθε του επίσκεψη στο Έμιρεϊτς διεξάγεται για τον ίδιο υπό τα εφέ των αποδοκιμασιών και των σφυριγμάτων. Η οργή τους κρατάει ως σήμερα, με τις αντιδράσεις τους μετά τη μεταγραφή του στη Φενέρμπαχτσε να είναι πιο δυναμικές κι απ΄ αυτές των οπαδών των «κόκκινων διαβόλων»!

Τραυματισμοί: η κατάρα του

Αναμφιβήτητα η καριέρα του κυμαίνεται εδώ και χρόνια σε υψηλά επίπεδα. Απ’ την άλλη, πολλοί προβληματίστηκαν κατά καιρούς για τη συχνότητα με την οποία τραυματίζεται και για το βαθμό στον οποίο θα μπορούσε να αποδώσει αν δεν αντιμετώπιζε σχεδόν διαρκώς τόσους τραυματισμούς.

Στις αρχές Αυγούστου του 2014, τρείς μέρες πριν τα γενέθλια του και στο ξεκίνημα της χειρότερης χρονιάς του στην Αγγλία, ο Φαν Χάαλ ανακοινώνει πως ο Φαν Πέρσι δεν θα μπορέσει να είναι έτοιμος στο ξεκίνημα της σεζόν, εξηγώντας ότι θα χρειαζόταν χρόνο για να βρεθεί στο κατάλληλο επίπεδο φυσικής κατάστασης. «Όταν βρίσκεσαι σε διακοπές για τρεις εβδομάδες, αυτό που σου λείπει είναι οι προπονήσεις και όχι οι αγώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός τεχνικός.

Μένοντας ουσιαστικά εκτός δράσης από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Ολλανδός ολοκλήρωσε με 29 συμμετοχές (λίγες όμως ως βασικός), με μόλις 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και γενικά πορευόμενος προς την απαξίωση συγκριτικά με το παρελθόν του στους «κόκκινους διαβόλους» και στην Άρσεναλ.

Φενέρμπαχτσε: η περιπέτεια ξεκίνησε στραβά

Η μετακίνηση του στην Τουρκία προκάλεσε εντύπωση. Φυσικά το … «σουλτανικό» συμβόλαιο που του προσφέρθηκε (σ.σ 18 εκατ. για 4 χρόνια) δικαιολογεί πλήρως την απόφαση, όμως κανείς δεν τον είχε τοποθετήσει ακόμα στην κατηγορία των «ξοφλημένων» που ψάχνουν τις «αρπαχτές».

Η επιλογή της Φενέρ πάντως δεν φαίνεται να τον δικαιώνει, μετά τον χθεσινό αποκλεισμο των «καναρινιών» στον τρίτο γύρο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο Φαν Πέρσι δεν ήταν διαθέσιμος για τον αγώνα, καθώς… δεν βρίσκεται στο 100%. Ήδη πάντως το κίνητρο του Τσάμπιονς Λιγκ απουσιάζει από τη νέα του ομάδα και ενδεχόμενος αποκλεισμός από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ θα βρει τον γκολτζή στράικερ να … τριγυρνά από την Άγκυρα στον Πόντο και απ΄τη Σμύρνη στα χωριά της Τουρκίας, μακριά απ΄την αίγλη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και της Πρέμιερ Λιγκ!

Σήμερα ο Φαν Πέρσι γίνεται 32 ετών, όμως το μόνο πράγμα για το οποίο φαίνεται πως θα είναι χαρούμενος είναι η κατάσταση του τραπεζικού του λογαριασμού. Ο ίδιος είναι ανέτοιμος και η ομάδα του αποκλεισμένη, έχοντας μάλιστα ξοδέψει πολλά λεφτά στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού. Μάλλον κι ο ίδιος ελπίζει πως αυτά είναι τα τελευταία άσχημα γενέθλια που κάνει!

 

Τελευταία Νέα