Το τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ (vids)

Το τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ (vids)

Δήμος Μπουλούκος
Το τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ (vids)

bet365

Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια ο ΠΑΟΚ κατακτούσε το πρωτάθλημα και το gazzetta.gr θυμάται την φιέστα στην Τούμπα!

Ηταν το δεύτερο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ και το τελευταίο από τότε... Ο ΠΑΟΚ μαθηματικά είχε εξασφαλίσει τον τίτλο μια αγωνιστική πριν το τέλος, μετά την λευκή ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο και το 2-2 του Παναθηναϊκού με τον Πιερικό στο Ολυμπιακό στάδιο.

Ωστόσο όλα ήταν ανοιχτά καθώς ο Παναθηναϊκός είχε καταθέσει ένσταση κατά του κύρους της αναμέτρησης του με τον Εθνικό στις 17 Μαρτίου 1985 επειδή η ομάδα του Πειραιά έχει χρησιμοποιήσει το γήπεδο της Νέας Σμύρνης αντί του Περιστερίου. Ο αθλητικός δικαστής απορρίπτει για τυπικούς λόγους την ένσταση, αφού οι «πράσινοι» δεν είχαν αναφέρει τίποτε στον διαιτητή ώστε να γραφτεί στο φύλλο αγώνα και έτσι η ήττα από τον Εθνικό με 1-0 ισχύει.

Την τελευταία αγωνιστική στη νίκη 1-0 επί του Παναθηναϊκού, η Τούμπα παραληρούσε, όταν ο αρχηγός Κώστας Ιωσηφίδης σήκωσε το τρόπαιο του πρωταθλητή, όντας ο τελευταίος ο συνδετικός κρίκος με την ομάδα του 1976, που είχε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα.

Ο υπουργός Εμπορίου και μέλος του ΠΑΟΚ, Νίκος Ακριτίδης απένειμε το κύπελλο του πρωταθλητή στον αρχηγό του δικεφάλου, Κώστα Ιωσηφίδη και άρχισε το παραλήρημα. Το τρόπαιο πέρασε από τα χέρια όλων και μετά τον μάνατζερ της ομάδας εκείνης της σεζόν, Γιώργο Κούδα και τον Μλάντεν Φορτούλα που είχε αναλάβει ρόλο στους τερματοφύλακες της ομάδας το πήρε ο προπονητής Βάλτερ Σκότσικ που είχε αναλάβει το καλοκαίρι ερχόμενος από την Λάρισα. «Σήμερα είναι η καλύτερη μου στιγμή στο ποδόσφαιρο. Πρωταθλήματα και κύπελλα σήκωσα σαν παίκτης και προπονητής της Ραπίντ Βιέννης, αλλά ποτέ δεν ένιωσα τη σημερινή χαρά. Τέτοια αποθέωση δεν φανταζόμουν ούτε στο καλύτερο όνειρο μου», είπε ο Αυστριακός που τότε είχε στηριχθεί σε παίκτες όπως οι Ιωσηφίδης, Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Γιούρισιτς, Δαμανάκης, Δημόπουλος, Κωστίκος, Παντέλςη, Πάπριτσα, Σκαρτάδος, Τσουρέλας.

Λίγο νωρίτερα έκανε την εμφάνιση του πάνω από την Τούμπα ένα ελικόπτερο εταιρείας οδικής βοήθειας που ήταν στολισμένο με ασπρόμαυρες σημαίες και πανό. Αρχικά πετούσαν μπαλόνια και μετά το τελευταίο σφύριγμα προσγειώθηκε στον αγωνιστικό χώρο και αποβίβασε δύο όμορφες κοπέλες που φορούσαν εμφανίσεις του ΠΑΟΚ και έδωσαν λουλούδια και στεφάνια νίκης στους ποδοσφαιριστές.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΚΟΛ

Πρώτοι με 29 συμμετοχές ήταν ο Γιώργος Σκαρτάδος (11 γκολ) και ο Ράντε Πάπριτσα (6 γκολ).

Με 28 συμμετοχές ο Ιβάν Γιούρισιτς, με 27 ο Νίκος Αλαβάντας (1 γκολ) και ο Χρήστος Δημόπουλος (πρώτος σκόρερ με 12 γκολ), με 25 ο Βασίλης Βασιλάκος (1 γκολ), με 24 οι Χάρης Μπανιώτης (2 γκολ), Θωμάς Σίγκας (3 γκολ), Απόστολος Τσουρέλας και ο τερματοφύλακας Παναγιώτης Παντέλης.

Με 19 συμμετοχές ο Γιάννης Δαμανάκης (2 γκολ), με 18 ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης (2 γκολ), με 17 ο Γιώργος Κωστίκος (8 γκολ), Άρης Καρασαββίδης (4 γκολ) και ο αρχηγός Κώστας Ιωσηφίδης, με 7 ο Μιχάλης Ιορδανίδης, με 6 ο Νίκος Λιάκος (1 γκολ) και ο Σωτήρης Μαυρομάτης, με 4 ο Χαρ. Σπανοσωτηρόπουλος και ο Κώστας Μαλιούφας. Ο Λάκης Στεργιούδας είχε 8 συμμετοχές, 6 ως βασικός και 2 ως αλλαγή.

Τέλος στους 2 πρώτους αγώνες έπαιξε και ο Γιάννης Ψαρράς που τραυματίστηκε κι έχασε όλη την χρονιά.

Αναλυτικά το ρόστερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1984-85: Κώστας Ιωσηφίδης, Γιώργος Σκαρτάδος, Ράντε Πάπριτσα, Ιβάν Γιούρισιτς, Νίκος Αλαβάντας, Χρήστος Δημόπουλος, Βασίλης Βασιλάκος, Χάρης Μπανιώτης, Θωμάς Σίγκας, Απόστολος Τσουρέλας, Παναγιώτης Παντέλης, Λάκης Στεργιούδας, Γιάννης Δαμανάκης, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Γιώργος Κωστίκος, Άρης Καρασαββίδης, Μιχάλης Ιορδανίδης, Νίκος Λιάκος, Σωτήρης Μαυρομάτης, Χάρης Σπανοσωτηρόπουλος, Κώστας Μαλιούφας, Γιάννης Ψαρράς

Οι Μιχάλης Ιορδανίδης (Μακεδονικός), Νίκος Λιάκος (ΠΑΣ Γιάννινα), Χάρης Σπανοσωτηρόπουλος (Παναχαϊκή) και Λάκης Στεργιούδας (ΑΕΚ) ήρθαν στην ομάδα στη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου.


ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν ξεκίνησε δυναμικά κάνοντας το 4x4 με Απόλλωνα Αθηνών, Αρη, Εθνικό και Ολυμπιακό, χάνοντας τους πρώτους του βαθμούς στο 2-2 με την ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια την 5η αγωνιστική.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» παρέμεινε αήττητος μέχρι τη 13η αγωνιστική, οπότε και ηττήθηκε 3-1 από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Αυτή η ήττα, αλλά και εκείνες εκτός έδρας από Ολυμπιακό (2-1) και Αρη (3-0), ήταν και οι μόνες που γνώρισε στο πρωτάθλημα.

Επίσης ολοκλήρωσε την περίοδο χωρίς ήττα στην Τούμπα (ρεκόρ 11-4-0), ενώ εκτός έδρας το ρεκόρ του ήταν 8-4-3, φέρνοντας ισοπαλίες με ΑΕΚ, Πιερικό, Δόξα Δράμας και Πανιώνιο.

Οσον αφορά στη βαθμολογία, σε σύστημα 2-1-0, ο ΠΑΟΚ συγκέντρωσε 46 βαθμούς, έχοντας ρεκόρ 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες και τέρματα 54-26. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν δεν είχε ούτε την καλύτερη επίθεση, ούτε την καλύτερη άμυνα!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα