Θ(ε)ωμάς ο... κορυφαίος (vids)

Gazzetta team
Θ(ε)ωμάς ο... κορυφαίος (vids)

bet365

Σαν σήμερα το 1989, ο Θωμάς Μαύρος γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μίμη Παπαϊωάννου με 234 γκολ.

Έλληνες επιθετικοί έχουν υπάρξει πολλοί... Σαν τον Θωμά Μαύρο όμως, ουδείς. Και δεν το λένε μόνο όσοι έχουν προλάβει τις μέρες της παντοκρατορίας του με την φανέλα της ΑΕΚ, αλλά και οι αριθμοί, καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Για το πόσα γκολ έχει πετύχει φορώντας την φανέλα του Πανιώνιου και της Ένωσης, υπάρχει μία μικρή διάσταση απόψεων, καθώς υπάρχουν δύο εκδοχές. 260 και 264 τέρματα, όμως μικρή σημασία έχει, καθώς δεν αλλάζει κάτι στο βιβλίο της ιστορίας. Άλλωστε ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος αν η δικαστική διαμάχη του με τον Πανιώνιο για να πάει στην ΑΕΚ, δεν είχε ως αποτέλεσμα να μείνει για αρκετούς μήνες εκτός δράσης, απειλώντας μάλιστα ακόμη και να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Τελικά το 1976 κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, δικαιώνεται και γίνεται πλέον ήρωας στην ΑΕΚ, καθώς όπως είχε πει τότε ο αείμνηστος Λουκάς Μπάρλος: «Είχε υπογράψει δελτίο και στον Ολυμπιακό, αλλά το θέμα δεν πήρε σάρκα και οστά». Ήδη από την πρώτη του χρονιά στη Νέα Φιλαδέλφεια άρχισε να πυροβολεί τις αντίπαλες εστίες, πετυχαίνοντας 21 γκολ σε 40 συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη.


Η μέρα όμως που θα γραφτεί με χρυσά γράμμα είναι η 13η Μαρτίου του 1989, όταν φορώντας την φανέλα της ομάδας που τον ανέδειξε, του Πανιώνιου, κατάφερε να ισοφαρίσει το ρεκόρ γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου και να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην χώρα μας...

Οι «κυανέρυθροι» έπαιζαν εκτός έδρας με τον Απόλλων Θεσσαλονίκης και στο 78ο λεπτό, ο Θωμάς Μαύρος με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ισοφαρίζει σε 1-1. Μπορεί τελικά να μην πήραν τη νίκη (3-2), αλλά ο 35χρονος τότε επιθετικός πέρασε στην κορυφή της λίστας, ισοφαρίζοντας τα 234 γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου και συνεχίζοντας μέχρι το 1990 να φιλοδωρεί τις αντίπαλες εστίες με γκολ...
 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα