Το… ταξίδι του Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς

Φάνης Παναγιώτου
Το… ταξίδι του Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς

bet365

Η «Μηχανή του Χρόνου» ακολουθεί την πορεία του… Κροάτη γίγαντα, Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς, που από το NBA βρέθηκε στον Ολυμπιακό, ενώ έχει παίξει και στο Μαρούσι. Γράφει ο Φάνης Παναγιώτου.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Ο Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς γεννήθηκε στο Μόναχο στις 7 Φεβρουαρίου του 1980… Ο Κροάτης σέντερ έχει ύψος 2 μέτρα και 16 εκατοστά, συνεπώς γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το μεγαλύτερο του αγωνιστικό πλεονέκτημα ήταν πάντα το ύψος του, που το επέτρεπε να τελειώνει πολύ καλά τις φάσεις κοντά στο καλάθι και παράλληλα να αποτελεί… φόβο για τους αντιπάλους στη ρακέτα. Τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας αγωνίστηκε στην πατρίδα του. Συγκεκριμένα έπαιξε για λογαριασμό της Karlovac (1996-1997), στη συνέχεια βρέθηκε στη Benston Zagreb (1997-1998), ενώ τη σεζόν 1998-1999 φόρεσε τη φανέλα της Τσιμπόνα.

Κεφάλαιο... Σικάγο Μπουλς

Το όνομα του... Κροάτη γίγαντα είχε αρχίσει να ακούγεται πλέον έντονα, καθώς είχε προηγηθεί το Χρυσό στο Eurobasket U18 το 1996 στη Γαλλία, ενώ ήταν... εντυπωσιακός με τη Benston Zagreb, έχοντας 18.3 πόντους και 10.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Το επόμενο βήμα της καριέρας του Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς βρισκόταν στο NBA...

Οι Σικάγο Μπουλς τον είχαν επιλέξει στο Νο.24 στο NBA draft 2000 και ο Κροάτης σέντερ βρέθηκε στον «μαγικό κόσμο» για τρεις συνολικά σεζόν. Την πρώτη (2000-2001) μέτρησε 35 συμμετοχές, η δεύτερη (2001-2002) ήταν η πιο... γεμάτη, αφού πήρε μέρος σε 50 αναμετρήσεις, ενώ η τρίτη (2002-2003) τον βρήκε να αγωνίζεται σε μόλις 10 ματς. Οι συνολικοί αριθμοί του Μπάγκαριτς στα τρία χρόνια που έπαιξε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ήταν 2.6 πόντοι & 2.5 ριμπάουντ.

Ολυμπιακός, Ιταλία, Ισπανία

Ο Κροάτης... γίγαντας δεν κατάφερε να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ και η επιλογή της επιστροφής στην Ευρώπη έμοιαζε μονόδρομος. Έτσι και έγινε, με τον Ολυμπιακό να κάνει... δικό του τον Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς για την αγωνιστική περίοδο 2003-2004. Συμπαίκτες του στην ομάδα του Πειραιά ήταν οι Γκόραν Γιούρακ, Χρήστος Χαρίσης, Μπόρις, Γκόρενς, Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς, Γιάννης Καλαμπόκης, Γιώργος Γιαννουζάκος, Παναγιώτης Λιαδέλης, Μίλαν Τόμιτς, Βαγγέλης Σκλάβος, Ρούμπεν Βολκοβίσκι, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Κώστας Χαρίσης και Γιώργος Πρίντεζης με προπονητή τον Σάκοτα.

Η πορεία των «ερυθρόλευκων» ήταν απογοητευτική στην Α1, καθώς τερμάτισαν στην 8η θέση με ρεκόρ 13-13 και στην πρώτη φάση των playoffs αποκλείστηκαν από τον Παναθηναϊκό με 2-0 στις νίκες.

Στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι το Top 16, χωρίς να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός στη συγκεκριμένη φάση, ενώ και στη regular season είχε ορισμένες πολύ άσχημες εμφανίσεις. Στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης ο Βολκοβίσκι αγωνίστηκε 20 φορές εκείνη τη χρονιά με την φανέλα της ομάδας Πειραιά και είχε 7 πόντους (59% στα δίποντα) και 5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Στον Ολυμπιακ ο Κροάτης έμεινε μόλις μία χρονιά και στη συνέχεια μετακόμισε στη γειτονική Ιταλία. Εκεί αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια (2004-2006 & 2007-2009) με τη φανέλα της Φορτιτούντο Μπολόνια, κάνοντας μόνο ένα... διάλειμμα τη σεζόν 2006-2007, όταν και βρέθηκε στην Ισπανία για λογαριασμό της Χιρόνα (2006-2007).

Επαναπατρισμός & Μαρούσι

Τη σεζόν 2009-2010 ο Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς πήρε το δρόμο της... επιστροφής και αγωνίστηκε στην Τσιμπόνα. Στην Κροατία ήταν και ο επόμενος σταθμός της καριέρας του, καθώς φόρεσε τη φανέλα της KK Dubrava, στη συνέχεια όμως γύρισε στην Ελλάδα, αφού το Νοέμβριο του 2010 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με το Μαρούσι. Προπονητής της ομάδας των βορείων προαστίων ήταν ο Βαγγέλης Αλεξανδρής και συμπαίκτες του Κροάτη... γίγαντα ήταν -μεταξύ άλλων- ο Νέστορας Κόμματος, ο Δημήτρης Χαριτόπουλος, ο Φέλιξ Κογιαντίνοβιτς, ο Πέτρος Νοέας και ο Γιάννης Γκαγκαλούδης. Εκείνη τη σεζόν το Μαρούσι τερμάτησε στην 5η θέση της regular season με ρεκόρ 13-13 και στα playoffs έμεινε εκτός από την πρώτη φάση με 2-1 στις νίκες από τον Άρη, παρά το γεγονός ότι είχε... σπάσει το πλεονέκτημα έδρας στο πρώτο παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της χρονιάς ο Μπάγκαριτς τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό και είχε δηλώσει πως: «Χαίρομαι που θα ξαναδώ κάποιους φίλους. Ο Ολυμπιακός είναι για μένα μια πολύ όμορφη ανάμνηση παρότι τότε η ομάδα που είχαμε τότε δεν ήταν τόσο δυνατή όσο η σημερινή. Φυσικά και δεν τίθεται θέμα ποιος έχει το πάνω χέρι σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Εμείς (σ.σ. Μαρούσι) περνάμε ένα μεταβατικό στάδιο και θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που μας περιμένουν με "όπλο" μας τη βεβαιότητα ότι έχουμε ήδη πετύχει πολλά, ώστε να νιώθουμε υπερήφανοι».

Το... ταξίδι συνεχίζεται

Στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012 ο Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Βαγιαδολίδ, αποχώρησε όμως από τη Ισπανία το Νοέμβριο, καθώς ήρθε σε συμφωνία με την Τσεντεβίτα, με αποτέλεσμα να πάρει το δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα του. Η συνέχεια της καριέρας του Κροάτη... γίγαντα τον βρήκε στον Λίβανο. Το Σεπτέμβριο του 2012 υπέγραψε στη Sporting Al Riyadi Beirut του Λευτέρη Σούμποτιτς και κατέκτησε το Hariri Cup, για να ακολουθήσει η Amchit Club τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους...

Το... ταξίδι του Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς συνεχίζεται, καθώς τη σεζόν που πέρασε αγωνίστηκε για λίγο στην πατρίδα του με τη φανέλα της KK Zabok, κατέληξε όμως στην Τυνησία, όπου κι ενίσχυσε τις προσπάθειες της Étoile Sportive du Sahel, για να επιστρέψει στην KK Zabok, την οποία βοήθησε στα play out. Αν μη τι άλλο ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού και του Αμαρουσίου δοκιμάζει την εμπειρία πρωταθλημάτων... άγνωστων στο ευρύ κοινό.

 

Τελευταία Νέα