Ο Τζο Αρλάουκας στη «Μηχανή του χρόνου»

Gazzetta team
Ο Τζο Αρλάουκας στη «Μηχανή του χρόνου»

bet365

Το όνομά ακούστηκε από τα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού, ωστόσο ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει σε ΑΕΚ και Άρη. Η «Μηχανή του χρόνου» θυμάται τον Τζο Αρλάουκας. Γράφει η Στέλλα Παπαδοπούλου.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!


Ο Τζο Αρλάουκας ή Αρλάουσκας όπως αρχικά τον μάθαμε, κόσμησε για μια δεκαετία τα ισπανικά παρκέ πριν έρθει στην χώρα μας για να κλείσει μία μεγάλη καριέρα... όχι όπως της άξιζε.

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1965 στη Νέα Υόρκη και οι γονείς του ήταν μετανάστες από τη Λιθουανία. H πρώτη του αγάπη ήταν το μπέιζμπολ, αλλά όταν πήγε στο κολέγιο Ναγιάρα συνειδητοποίησε πως έκανε λάθος. Εκεί, φοίτησε από το 1983 μέχρι το 1987 κι έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ. Με 14,2 πόντους και 7,2 ριμπάουντ μέσο όρο οι εμφανίσεις του έδειξαν πως ετοιμάζετε για σπουδαία πράγματα.

Το 1987 δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ όπου επιλέχθηκε από τους Σακραμέντο Κινγκς, στον τέταρτο γύρο στο νούμερο 74. Στο ΝΒΑ αγωνίστηκε για μόλις εννέα παιχνίδια στα οποία είχε 3,8 πόντους, 1,4 ριμπάουντ και 0,9 ασίστ μέσο όρο.

Στα μέσα του Δεκέμβρη... κόπηκε από τους Κινγκς κι έτσι αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μετακομίσει στην Ευρώπη. Πρώτος σταθμός η ιταλική Καζέρτα στην οποία έμεινε έως το τέλος της χρονιάς και κατέκτησε μαζί της το πρώτο -και μοναδικό- Κύπελλο Ιταλίας της ιστορίας της.

Η συνέχεια τον βρήκε στην Ισπανία, όπου έμεινε μέχρι το 1998. Δηλαδή δέκα ολόκληρες σεζόν! Αρχικά αγωνίστηκε για δύο χρονιά στην Κάχα Ρόντα (σ.σ. Ουνικάχα, 1988-90), ενώ από το 1990 έως το 1993 έπαιζε με την φανέλα της Ταού Κεράμικα. Στην πρώτη μέτρησε 22,8 πόντους μέσο όρο, ενώ στη δεύτερη 22,3 πόντους.

Οι εμφανίσεις του ήταν... εισιτήριο για να ριζώσει στη Μαδρίτη και για να αγωνιστεί με τη Ρεάλ για τα επόμενα πέντε χρόνια!

Την πρώτη χρονιά μάλιστα μετρώντας 19,5 πόντους και 6,4 ριμπάουντ μέσο όρο στέφθηκε πρωταθλητής Ισπανίας, την ίδια σεζόν η «Βασίλισσα» είχε κατακτήσει το Copa del Rey με τον Αρλάουκας να είναι MVP.

Στη συνέχεια αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κι έφτασε μέχρι τον τελικό της Σαραγόσα! Με τον Αρλάουκας να πετυχαίνει 16 πόντους και να μαζεύει 4 ριμπάουντ η Ρεάλ Μαδρίτης επιβλήθηκε του Ολυμπιακού (73-61) κι ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Μάλιστα, οι φίλοι του Παναθηναϊκού που βρίσκονταν στις εξέδρες έκαναν σύνθημα το όνομα του Αρλάουκας!

Tη σεζόν 1995-1996 έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια (96-115) έκανε το απόλυτο παιχνίδι! Το κοντέρ σταμάτησε στους 63 πόντους (24/28δίπ., 15/18βολ.) με 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 4 κλεψίματα! Ο ίδιος μπορεί να μέτρησε τη σεζόν εκείνη 26,4 πόντους μέσο όρο, αλλά η χρονιά δεν ολοκληρώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο, αφού στον τελικό του Final Four η Ρεάλ ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα.

Τις επόμενες δύο χρονιές έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης (1997) πριν αφήσει την Ισπανία έπειτα από δύο χρόνια.

Πλάι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς έμεινε για τρία χρόνια κι όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές είναι από τους καλύτερους προπονητές που είχε και μάλιστα θυμάται ακόμα ένα γεγονός. Μία φορά που είχε τσακωθεί με τη γυναίκα του δεν είχε... όρεξη για προπόνηση. Ο «Ζοτς»... τρελάθηκε και τον κατσάδιασε μπροστά σε ολόκληρη την ομάδα: «Προπονήθηκα κανονικά. Μετά με φώναξε ο κόουτς και με πήρε να πάμε μαζί σε ένα μπαρ για να τα πιούμε! Εκεί μου είπε: "Σε κατάλαβα, αλλά έπρεπε να σου φωνάξω. Σε μια ομάδα όλοι είναι ίσοι". Διαπίστωσα τότε τη φιλοσοφία του, όπου ο σεβασμός ήταν πάνω απ' όλα».

Στα 33 του χρόνια ήρθε στη ζωή του η Ελλάδα, όταν κι αποφάσισε να φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ. Στην Ένωση αγωνίστηκε πλάι στους Μπάνε Πρέλεβιτς, Άγγελο Κορωνιό και στους Κακιούζη, Χατζή, Ντικούδη και Τσακαλίδη. Λόγω του lock out η ομάδα είχε φέρει τους Μπράντον Γουίλιαμς και Ρούμπεν Πάτερον από το ΝΒΑ. Η χρονιά βέβαια δεν ήταν πετυχημένη με την ΑΕΚ να τερματίζει στην πέμπτη θέση και να χάνει το Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ, με τον Αρλάουκας παρά τον χαμένο τίτλο να πετυχαίνει 18 πόντους.

Επόμενος και τελευταίος σταθμός της καριέρα τους ήταν ο Άρης. Ο Αρλάουκας πήγε στην Θεσσαλονίκη για να πάρει την θέση του Κάλιντ Ριβς κι έκανε ντεμπούτο κόντρα στον Παναθηναϊκό, του πρώην τεχνικού του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Αρλάουκας μέτρησε 11 πόντους (6ριμπ.) και πέτυχε το καθοριστικό καλάθι της νίκης 10'' πριν το τέλος της αναμέτρησης.

Η δεύτερή του χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα με 18 πόντους μέσο όρο και 8,5 ριμπάουντ ήταν καλύτερη από την πρώτη.

Βέβαια, δεν τελείωσε ιδανικά. Στα τέλη του Απρίλη βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό!

Μπορεί να ολοκλήρωσε την καριέρα του, ωστόσο το μπάσκετ δεν βγήκε από τη ζωή του. Προπονητική σε μικρά παιδιά, τζένεραλ μάνατζερ στην ομάδα Λας Ρόζας της Ισπανίας μέχρι και σχολιαστής έγινε για λογαριασμό της αγαπημένης του Ρεάλ Μαδρίτης στην τηλεόραση του συλλόγου, ενώ παίζει μπάσκετ στην ομάδα των Βετεράνων του συλλόγου.

Αυτή την περίοδο περιοδεύει σε σχολεία της Ισπανίας στο πλαίσιο των σεμιναρίων «Joe Arlauckas High School Experience» και μαθαίνει σε νεαρούς αθλητές τα μυστικά του αθλήματος. Μέσα από τις ομιλίες του, δίνει κίνητρο στα παιδιά και τα εμπνέει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα