Ο Μαραντόνα, η Αγγλία και το «κλικ» μιας ποδοσφαιρικής ζωής (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Ο Μαραντόνα, η Αγγλία και το «κλικ» μιας ποδοσφαιρικής ζωής (pics & vids)

bet365

Συμπληρώθηκαν 32 χρόνια από τις 22 Ιουνίου 1986, όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα έπαιρνε από το... χέρι του Θεού την Αργεντινή στον προημιτελικό του Μουντιάλ του Μεξικό απέναντι στην Αγγλία και της χάριζε μια αξέχαστη πρόκριση στα ημιτελικά, σε ένα από τα σπουδαιότερα ποδοσφαιρικά παιχνίδια της ιστορίας.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Τα Παγκόσμια Κύπελλα είναι γεμάτα θρυλικές ιστορίες, μεγάλους πρωταγωνιστές και γεγονότα που κάνουν άλλους να «ανασταίνονται» κι άλλους να ταξιδεύουν στα τάρταρα χωρίς επιστροφή.

Μια μέρα μετά την ταπείνωση της Αργεντινής από την Κροατία, στη δεύτερη αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, ενώ όλοι ασχολούνται με την (αν)επάρκεια του Μέσι να οδηγήσει την «αλμπισελέστε» στην κορυφή του κόσμου και να μιμηθεί αυτόν με τον οποίο συγκρίνεται από την πρώτη μέρα που πάτησε το χορτάρι, είναι μια επέτειος ιστορική για το ποδόσφαιρο της χώρας των «γκαούτσος».

Στις 22 Ιουνίου 1986 ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έγραψε ιστορία, στον περίφημο προημιτελικό του Μουντιάλ του Μεξικό, σοκάροντας την Αγγλία και συνταράσσοντας το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, με δυο γκολ που συζητιούνται ως σήμερα.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΚΛΑΝΤ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι με «ηφαιστιώδες» κοινωνικό πλαίσιο, η Αργεντινή αντιμετώπιζε τους Άγγλους στους 8 της διοργάνωσης. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, οι δυο χώρες είχαν εμπλακεί στην «Σύγκρουση των Φώκλαντ» ή αλλιώς την «Guerra del Atlántico Sur» στα ισπανικά για τους Αργεντινούς, σε έναν πόλεμο 10 εβδομάδων για τα νησιά Φόκλαντ του Ατλαντικού, τα οποία διεκδικούσαν αμφότερες οι χώρες. Ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Απριλίου 1982 όταν η Αργεντινή εισέβαλε και κατέλαβε τις Νήσους, σε μια προσπάθεια να αποδείξει την κυριαρχία που ισχυριζόταν επί μακρόν πάνω τους.

Στις 5 Απριλίου, η βρετανική κυβέρνηση απέστειλε ναυτική δύναμη για να εμπλακεί με το Ναυτικό της Αργεντινής και την Πολεμική Αεροπορία πριν πραγματοποιήσει αμφίβια επίθεση στα νησιά. Η σύγκρουση διάρκεσε 74 ημέρες και έληξε με την παράδοση της Αργεντινής (14/6/82), επιστρέφοντας τα νησιά σε βρετανικό έλεγχο. Συνολικά, 649 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Αργεντινής, 255 μέλη του βρετανικού στρατού, και τρεις κάτοικοι των Νήσων Φόκλαντ σκοτώθηκαν κατά τις εχθροπραξίες.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ 1966 ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Επιπλέον, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, η έχθρα μεταξύ των δύο χωρών είχε ξεκινήσει από το Μουντιάλ του 1966 επί αγγλικού εδάφους, όταν τα «τρία λιοντάρια» είχαν αποκλείσει την Αργεντινή στα προημιτελικά με 1-0 (23/766). Στο παιχνίδι αυτό είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια από τους παίκτες της «αλμπισελέστε», που είχαν θεωρήσει ότι οι διοργανωτές είχαν ευνοηθεί υπερβολικά από τη διαιτησία, ενώ αυτή ήταν και η γενική εντύπωση που είχε μείνει για όλη τη διοργάνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Στάδιο Αζτέκα και μπροστά σε 114.580 οπαδούς, ο Μαραντόνα πήρε την... κατάσταση πάνω του και μπήκε στο πάνθεον των ποδοσφαιρικών ηρώων, με μια απάτη και μια γκολάρα.

Στο 51', ύστερα από λανθασμένο γύρισμα του Χοτζ, έτρεξε προς την μπάλα, που κατευθυνόταν ψηλοκρεμαστά προς την μικρή περιοχή. Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον, έκανε έξοδο προς τη μπάλα, ώστε να την αποκρούσε και όντας ψηλότερος κατά 20 πόντους από τον Μαραντόνα, είχε σαφές πλεονέκτημα. Αυτό εκμηδένισε ο Αργεντίνος, που σήκωσε το αριστερό του χέρι και χτύπησε τη μπάλα, στέλνοντάς την στα δίχτυα. Ο Τυνήσιος διαιτητής, Αλί Μπιν Νασέρ δεν είδε την παράταση και μέτρησε το τέρμα, νομίζοντας πως έκανε κεφαλιά, ενώ κατά τον θρύλο ο Μαραντόνα, τρέχοντας να πανηγυρίσει, φώναζε στους συμπαίκτες του: «Ελάτε να με αγκαλιάσετε γρήγορα, αλλιώς θα το ακυρώσει»!

Στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα, ο Μαραντόνα, αντί να παραδεχτεί την παράνομη κίνηση που έκανε, δήλωσε ότι το γκολ επετεύχθη: «un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios» («λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού») αφήνοντας στην ιστορία το γκολ με αυτό το όνομα.

ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Τα φώτα είχαν ήδη πέσει πάνω του, ωστόσο ο Αργεντίνος ήταν από τέτοια «πάστα» φτιαγμένος, που τίποτα δεν του αρκούσε, ούτε για να τον «τυφλώσει», ούτε για να τον «χορτάσει». Έτσι, μόλις 4 λεπτά αργότερα, μπήκε στη «Βίβλο» του ποδοσφαίρου για έναν ακόμα λόγο.

Πήρε τη μπάλα από την Ενρίκε, 10 μέτρα πίσω από την μεσαία γραμμή του γηπέδου και... ξεκίνησε. Ελίχθηκε, ντρίμπλαρε κι έτρεξε στο γήπεδο. Μετά από μια ξέφρενη πορεία 60 μέτρων σε 10'', πέρασε τους Χοτζ, Μπιρντσλεϊ, Ράιντ, Μπούτσερ (δυο φορές) και Φένγουικ. Τότε, βρέθηκε απέναντι στον Σίλτον, τον οποίο επίσης πέρασε και σκόραρε για το 2-0. Μόλις είχε γραφτεί ιστορία.

Το έπος είχε μόλις ολοκληρωθεί και ο Μαραντόνα, έστω κι αν δεν το σκέφτηκε, είχε δώσει στους φίλους του έναν ακόμα σπουδαίο λόγο να τον θεωρούν GOAT. Ο Μέσι σήμερα παλεύει να αποδείξει πως είναι ισάξιος ή καλύτερος και το ντιμπέιτ μάλλον δεν θα τελειώσει ποτέ, ωστόσο όσα έκανε ο Ντιεγκίτο στο Μεξικό σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια αποτελούν ένα ισχυρότατο επιχείρημα για όσους έψαχναν έναν ηγέτη απέναντι στην Κροατία.

Για την ιστορία, η Αγγλία τότε μείωσε με τον Λίνεκερ σε 2-1, αλλά δεν σταμάτησε τους Αργεντίνους. Καμία ομάδα δεν το κατάφερε, στο τελευταίο νικηφόρο Παγκόσμιο Κύπελλο για την «αλμπισελέστε» μέχρι σήμερα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα