Σαν σήμερα το «διπλό» τίτλου του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ

Σταύρος Σουντουλίδης
Σαν σήμερα το «διπλό» τίτλου του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ

bet365

Για τον ΠΑΟΚ το 1-0 επί του Παναθηναϊκού ήταν μια ιστορική νίκη, γι’ αυτό μνημονεύεται 33 χρόνια μετά, με τους «ασπρόμαυρους» φέτος να είναι στην ίδια μοίρα και εκ των φαβορί του τίτλου, όπως και τότε. Το Gazzetta.gr θυμίζει....

Πρωτοπόρος από την πρώτη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ, ανακηρύχθηκε και πρωταθλητής-χειμώνα με το «διπλό» στο ΟΑΚΑ, μπορεί να απέμενε ένας ολόκληρος γύρος, όμως εκείνη την ημέρα όλοι πίστεψαν ότι ο τίτλος δεν μπορούσε να χαθεί. Κυριακή 20 Ιανουαρίου του 1985, Ολυμπιακό Στάδιο, Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ μπροστά σε 75.000 κόσμο (74.043 εισιτήρια), στο ντέρμπι της κορυφής: πρώτος εναντίον δεύτερου.

Ηταν σκέτη απόλαυση να βλέπεις τον Ράντε Πάπριτσα να γίνεται ένα με το χώμα, να «απογειώνεται» και με κεφαλιά-ψαράκι να νικάει τον Αντώνη Μήνου. Τα δύο μεγάλα μάτριξ του γηπέδου έδειχναν 80ο λεπτό, ο «Δικέφαλος» πετύχαινε το χρυσό γκολ και τριάντα τρία χρόνια μετά, το βράδυ της Παρασκευής, ο εκ των δημιουργών του τέρματος, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, μπροστά σε μια ασπρόμαυρη ομήγυρη θυμόταν απέξω κι ανακατωτά τη φάση στην οποία είχαν συμμετοχή τόσο ο Νίκος Αλαβάντας, όσο και ο Γιώργος Σκαρτάδος.

Νωρίτερα, στο πρώτο ημίχρονο και στα μισά του β’ μέρους ο Πάπριτσα είχε χάσει δύο σπουδαίες ευκαιρίες, με το γκολ στο 80’ να μοιάζει με εξιλέωση για τον Σέρβο επιθετικό, που γνώρισε την αποθέωση, όπως και οι συμπαίκτες του, από περίπου 5.000 ΠΑΟΚτσήδες που είχαν βρεθεί εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι στις κερκίδες του ΟΑΚΑ.

Σύσσωμος ο Τύπος υποδέχθηκε εκείνο το «διπλό» ως «νίκη – τίτλου», καθώς οι «ασπρόμαυροι» έφευγαν πέντε βαθμούς από τους «πράσινους», έξι από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Ηρακλή και επτά από Πανιώνιο, Λάρισα.

Φινάλε α’ γύρου: ΠΑΟΚ 26 β., Παναθηναϊκός 21 β., ΑΕΚ 20 β.

Ο νέος χρόνος, το 1985, ξεκίνησε με παιχνίδι εκτός έδρας στην Κρήτη για τον ΠΑΟΚ. Ανήμερα των Θεοφανίων, για την 13η αγωνιστική ταξίδεψε στην Κρήτη και στο Ηράκλειο όλα πήγαν στραβά κι ανάποδα. Ποδαρικό με ήττα (3-1) από τον ΟΦΗ, η πρώτη στο πρωτάθλημα!

Μια εβδομάδα αργότερα, το 1-0 επί του Πανιωνίου, όλοι ηρέμησαν και ο πρώτος γύρος τέλειωνε με το εκτός έδρας παιχνίδι με τον εκ των διεκδικητών του τίτλου, τον Παναθηναϊκό, που θα έπαιζε χωρίς τους Σαραβάκο, Ρότσα και Παπαβασιλείου.

Για όσους θυμούνται, τέσσερις μέρες πριν κατέβει στην Αθήνα, ο «Δικέφαλος» είχε πάρει μια «γκραν γκινιόλ» πρόκριση (στην παράταση) στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, παρά την ήττα του με 3-1 από τον Άρη, μέσα στο γήπεδο Χαριλάου.

Ο ήρωας από τη Χαλκιδική

Τα φώτα «έπεσαν», λογικά, πάνω στο χρυσό σκόρερ, Ράντε Πάπριτσα, ωστόσο ο πραγματικός ήρωας του ΠΑΟΚ ήταν ο Λάκης Στεργιούδας. Ο Χαλκιδικιώτης τερματοφύλακας, μετά από 11 χρόνια σπουδαίας καριέρας στην ΑΕΚ, είχε αποκτηθεί από την ομάδα της Θεσσαλονίκης στη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου, αλλά είχε να παίξει σε επίσημο παιχνίδι έναν ολόκληρο χρόνο!

Πριν από το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, είχε αγωνιστεί στις 5 Φεβρουαρίου του 1984, σ’ ένα ΑΕΚ – Απόλλων Καλαμαριάς 3-3 και έκτοτε παρέδωσε τα γάντια στον Χρήστο Αρβανίτη. «Ηταν το μεγαλύτερο ματς της καριέρας μου», δήλωνε στα «ΝΕΑ» μετά το τέλος εκείνου το ντέρμπι ο Έλληνας πορτιέρο, που με τις αποκρούσεις του κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ.

Το ίδιο βράδυ πάνω από 3.000 ΠΑΟΚτσήδες «έντυναν» στα ασπρόμαυρα το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για να υποδεχθούν τους ήρωες του ΟΑΚΑ.

Παναθηναϊκός (Γιάτσεκ Γκμοχ): Μήνου, Ταράσης (62' Γεροθόδωρος), Καρούλιας, Κυράστας, Ζάετς, Βονόρτας, Θ. Δημόπουλος, Αντωνίου, Χαραλαμπίδης (73' Κάβουρας), Λιβαθηνός, Μαυρίδης.

ΠΑΟΚ (Βάλτερ Σκότσικ): Στεργιούδας, Σίγγας, Ιωσηφίδης (83' Σπανοσωτηρόπουλος), Γιούρισιτς, Μπανιώτης, Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης (87' Μαλιούφας), Αλαβάντας, Χ. Δημόπουλος, Βασιλάκος, Πάπριτσα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα