Κατσικάρης: «Ποτέ δεν έψαξα την προβολή, θέλω μόνο να βελτιώνομαι»!

Κατσικάρης: «Ποτέ δεν έψαξα την προβολή, θέλω μόνο να βελτιώνομαι»!

Κατσικάρης: «Ποτέ δεν έψαξα την προβολή, θέλω μόνο να βελτιώνομαι»!

bet365

Το gazzetta.gr συμμετείχε στο conference call του Φώτη Κατσικάρη με ελληνικά Μ.Μ.Ε. και συνομίλησε με τον Έλληνα προπονητή για τους αμφισβητίες και τους... αντιπάλους του ΛεΜπρόν Τζέιμς στο Space Jam 2.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Προπονητής που δεν βλέπει περιορισμούς στον κόσμο γύρω του, μόνο αφορμές για να το... σκάσει και να ανακαλύψει κάτι νέο και διαφορετικό, ο Φώτης Κατσικάρης εργάζεται πλέον στο σταφ των Γιούτα Τζαζ, σηματοδοτώντας μια νέα πρωτιά για τον 51άχρονο κόουτς. Ο άλλοτε ομοσπονδιακός τεχνικός έγινε ο πρώτος συμπατριώτης μας που εντάχθηκε σε προπονητικό τιμ ομάδας ΝΒΑ και παραδέχτηκε στο conference call με ελληνικά ΜΜΕ όπου συμμετείχε και το gazzetta.gr πως η πρόταση των «Μορμόνων» ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ίδιο ώστε να αναζωογονηθεί. Μίλησε, επίσης, για τη μετάβαση από τη θέση του πρώτου προπονητή σε αυτή του βοηθού, το τι κρατάει από την Εθνική ομάδα και τους... haters που συνέχισαν να τον αμφισβητούν ακόμα κι προέκυψε η πρόταση των Τζαζ.

Αναλυτικά μίλησε για:

...το στοιχείο που τον έχει εντυπωσιάσει περισσότερο μέχρι στιγμής και το τι χρειάζεται ένας Έλληνας προπονητής για να επιβιώσει στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο: «Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει, πέρα από το επίπεδο και την ποιότητα των παικτών και της λίγκας, είναι η ταχύτητα που εξελίσσονται τα πράγματα. Υπάρχει μεγάλος όγκος δουλειάς που καλείσαι να διαχειριστείς και να ανταποκριθείς σε περιορισμένο χρόνο, από τη στιγμή μάλιστα που τα παιχνίδια στη regular season είναι διαδοχικά και δεν έχεις περιθώριο να χαρείς σε μια μεγάλη νίκη ή να προβληματιστείς έπειτα από μια βαριά ήττα. Το ζήτημα έχει να κάνει με τη σωστή διαχείριση του χρόνου προκειμένου να παρουσιαστείς έτοιμος στον επόμενο αγώνα και να προσαρμοστείς όσο το δυνατόν καλύτερα. Όπως προανέφερα, δεν έχεις περιθώριο να μείνεις σε μια ήττα ή να διασκεδάσεις έπειτα από μια νίκη... Το επόμενο παιχνίδι σε περιμένει σύντομα»! (gazzetta.gr)

...τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το αν οι Μπακς θα του επιτρέψουν να ενισχύσει την Εθνική ομάδα: «Δεν μπορώ να έχω άποψη σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν οι Μπακς. Προφανώς ο Γιάννης είναι μια μεγάλη επένδυση και το πως θα διαχειριστούν την περίπτωσή του είναι δικό τους θέμα. Είναι δεδομένο, επίσης, ότι αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για την Εθνική ομάδα».

...τη δυσκολία της μετάβασης από τη θέση του πρώτου προπονητή σε αυτή του ασίσταντ κόουτς: «Αυτή, ακριβώς, ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση όταν δέχτηκα την πρόταση των Τζαζ και του Κουίν Σνάιντερ. Το να δουλέψω στο ΝΒΑ ήταν ένα όνειρο για μένα και το timing ήταν ιδανικό! Τα όνειρά μας άλλοτε πραγματοποιούνται κι άλλοτε... μένουν όνειρα. Έπειτα, λοιπόν, από 15 χρόνια ως πρώτος προπονητής, είχα μπροστά μου την προοπτική να ενταχθώ σε ένα προπονητικό τιμ ομάδας ΝΒΑ, κλείνοντας έναν κύκλο κι αρχίζοντας ένα νέο ταξίδι. Είναι αλήθεια ότι ήθελα κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο προκειμένου να αναζωογονηθώ ως προπονητής! Πλέον βλέπω τα πράγματα από διαφορετική οπτική. Σε γενικές γραμμές ήταν μια αλλαγή που ήθελα και προέκυψε την κατάλληλη χρονική στιγμή. Απολαμβάνω την πρόκληση κάθε μέρα, αφού εργάζομαι στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Οι συνθήκες είναι απίθανες! Προσωπικά, προσπαθώ να μαθαίνω και να ανακαλύπτω συνεχώς νέα πράγματα ώστε να βελτιώνομαι».

...το σύστημα «Σπανούλης»: «Ουσιαστικά είναι κάποιες επιλογές, 2-3 κινήσεις για τον Μίτσελ. Ήταν ένα σύστημα που έπαιζε ο Ολυμπιακός με τον Σπανούλη και πλέον το έχουν εξελίξει στους Τζαζ».

...τον προσωπικό του στόχο: «Επιθυμία μου είναι να μείνω εδώ όσο περισσότερο μπορώ. Σίγουρα μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα στη διάρκεια της καριέρας ενός προπονητή αφού παρουσιάζονται συνεχώς προκλήσεις κι ευκαιρίες όμως αυτή η διαδικασία θα με κάνει καλύτερο, θα μου προσφέρει γνώσεις που δεν είχα, κάποια νέα στοιχεία που μπορώ να χρησιμοποιήσω».

...το γεγονός ότι δέχτηκε την αμφισβήτηση ακόμα κι όταν έγινε γνωστό πως έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που επρόκειτο να εργαστεί στο ΝΒΑ: «Δεν ξέρω τι να απαντήσω. Ποτέ δεν έψαξα τη δημοσιότητα, ποτέ δεν κοίταξα να προβάλω τον εαυτό μου... Είμαι στο μπάσκετ τόσα πολλά χρόνια όμως δεν ψάχνω την προβολή, δεν είμαι άνθρωπος των Media. Σίγουρα έχω φίλους δημοσιογράφους όμως ποτέ δεν τους χρησιμοποίησα για την προβολή μου... Δεν ξέρω... Ενδεχομένως κρίνομαι για την πορεία της Εθνικής που είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι για τους φιλάθλους. Απλώς κάνω τη δουλειά μου και είμαι πολύ ευχαριστημένος όταν μπορώ να την κάνω σωστά. Είχα άτυχες στιγμές, είναι κι αυτές στη ζωή ενός προπονητή ... Θέλω να κάνω σωστά τη δουλειά μου και να βελτιώνομαι». (gazzetta.gr)

...τους παίκτες που θα επέλεγε για αντιπάλους του ΛεΜπρόν στο Space Jam 2: «Σίγουρα τον Γιάννη κι ας διαλέξει αυτός τους άλλους (γέλια)»! (gazzetta.gr)

...την άποψη που εκφράζουν ορισμένοι ότι το ΝΒΑ είναι «παιδική χαρά» στην κανονική περίοδο: «Στην Ευρώπη δεν έχουμε τόσο φυσικό ταλέντο και αθλητικότητα όπως στις ΗΠΑ. Πολλές φορές λοιπόν δεν βλέπουμε στο ΝΒΑ τόση τακτική ή κίνηση της μπάλας αφού οι παίκτες έχουν τέτοιες δυνατότητες που δεν χρειάζεται! Διαφωνώ με αυτή την άποψη... Σκεφτείτε ότι εδώ στους Τζαζ έχουμε ένα... ατελείωτο playbook, έχουμε παρουσιάσει 75-80 διαφορετικές κινήσεις στα έξι παιχνίδια που έχουμε δώσει. Ο Σνάιντερ είναι θιασώτης της λεπτομέρειας κι αυτό είναι που τον κάνει τόσο ξεχωριστό σαν προπονητή. Σίγουρα υπάρχουν παιχνίδια όπου βλέπουμε πιο ελεύθερο μπάσκετ και ομάδες που στηρίζονται στο ατομικό ταλέντο των παικτών όμως υπάρχει αγωνιστική φιλοσοφία σε άμυνα και επίθεση. Το παιχνίδι αλλάζει, η τάση των ομάδων είναι να σουτάρουν περισσότερα τρίποντα όμως υπάρχει πολλή τακτική από όλους τους προπονητές».

...το αν υπάρχει ομάδα που μπορεί να κοντράρει τους Ουόριορς: «Είναι μια ιδιαίτερη ομάδα αν λάβουμε υπόψη το ρόστερ και τα χαρακτηριστικά των παικτών που έχουν... Τρέχουν, σουτάρουν πολλά τρίποντα, παίζουν άμυνα... Το να τρέξεις κόντρα στους Ουόριορς είναι λάθος. Είμαι διατηρούμε την ταυτότητα της καλής άμυνας. Το στοιχείο που θέλει να προσθέσει ο Σνάιντερ είναι να παίξουμε λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με πέρσι. Από κει και πέρα, οι Σέλτικς είναι σκληρή ομάδα και πλέον έχει βάθος με την επιστροφή του Χέιγουορντ που μπορεί να τους ματσάρει. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις εκτιμήσεις αφού η regular season είναι μαραθώνιος. Μπορεί, για παράδειγμα, να προκύψει ένας τραυματισμός και να αλλάξει τις ισορροπίες. Τώρα σε ό,τι αφορά τους Ουόριορς, είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να τους εκθρονίσει εφόσον είναι υγιείς».

...το τι του άφησε η εμπειρία της Εθνικής: «Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Έχω μια ιδιαίτερη αντίληψη για την Εθνική, σαν Έλληνας και σαν προπονητής. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι την ίδια επιθυμία που είχαν οι φίλαθλοι για να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο, την είχα κι εγώ. Πολλές φορές, μάλιστα, λειτούργησα με το συναίσθημα που δεν θα έπρεπε. Νιώθω χαρούμενος και ευλογημένος που έζησα αυτή την εμπειρία εκπροσωπώντας τη χώρα μου. Σε προσωπικό επίπεδο, ήθελα ένα μετάλλιο ή μια διάκριση με την Εθνική, δυστυχώς όμως δεν τα καταφέραμε. Δυστυχώς, ένα χιαστί παιχνίδι μπορεί να κρίνει την πορεία σου ή να σε στείλει σπίτι σου κι αυτό είναι το πιο βαρύ από όλα. Το Προολυμπιακό τουρνουά ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση, με δεδομένο ότι έλειπαν τόσα παιδιά. Ήταν μια ομάδα ειδικών συνθηκών. Το 2014 στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το 2015 στο EuroBasket ετοιμάσαμε σωστά την ομάδα στην πρώτη φάση, παίξαμε όμορφο μπάσκετ όμως χάσαμε από τη μετέπειτα φιναλίστ Σερβία και την επόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία. Σαν λαός, τα γονίδιά μας είναι τέτοια που πάμε... πάνω κάτω, έχουμε τρομερές εναλλαγές συναισθημάτων που πολλές φορές δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Αν θα μπορούσαμε καλύτερα; Σίγουρα! Αν θα μπορούσα να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου; Σίγουρα».

...το 8/8 της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου: «Τα παιδιά τα κατάφεραν θαυμάσια. Χαίρομαι πολύ για τον Θανάση Σκουρτόπουλο. Όταν πάμε κάπου σαν φαβορί, για κάποιο λόγο δεν τα καταφέρνουμε, όταν όμως είμαστε το αουτσάιντερ, τα πάμε περίφημα»!

-Οι φίλαθλοι στην Ελλάδα μπορούν να παρακολουθούν αγώνες κάθε σαββατοκύριακο σε ώρες primetime στην Cosmote Sport 4HD, τον επίσημο συνεργάτη του ΝΒΑ.

 

NBA Τελευταία Νέα