Πιό παλιά μοντέλα, αλλά με ποιότητα στο πανέρι των ελεύθερων

Θανάσης Λιοντζόπουλος
Πιό παλιά μοντέλα, αλλά με ποιότητα στο πανέρι των ελεύθερων

bet365

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για το χρόνο μεταγραφής των ελεύθερων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα που τελειώνει, την κλεψύδρα που έχει μόνο λίγους κόκκους άμμου ακόμη, αλλά και την ποιότητα που μπορεί να βρει κανείς- με το ρίσκο της πάντα- στο «στοκ εμπόρευμα».

Σε ένα κατάστημα πάντα μένει στοκ εμπόρευμα. Αυτό το εμπόρευμα δεν σημαίνει ότι είναι β΄ ποιότητας, ή φθαρμένο ή μεταχειρισμένο. Τουναντίον μάλιστα, σε μία αγορά που τρέχει και υπάρχει υπερκατανάλωση, μπορεί κάποιος να κάνει τη δουλειά του αγοράζοντας κάποιο από αυτά σε καλύτερη ή ειδική... τιμή!

Κάπως έτσι και με λίγο φαντασία γιατί οι ποδοσφαιριστές δεν είναι εμπόρευμα-προς Θεού! Άλλοι κλείνουν αμέσως συμβόλαιο, άλλοι καθυστερούν και άλλοι μένουν να περιμένουν την πρόταση. Άλλοι πάλι, απορρίπτουν προτάσεις περιμένοντας όχι το... πριγκιπόπουλο, όπως στα παραμύθια, αλλά μία κρούση στα δεδομένα τους, στα θέλω τους, ίσως και στο οικονομικό ταβάνι που έχουν βάλει. Αν έρθει...

Ο χρόνος για τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές στο ελληνικό πρωτάθλημα μετράει αντίστροφα και η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει απόψε. Δύο ποδοσφαιριστές, που έχουν διατελέσει αρχηγοί στην Εθνική Ελλάδος ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Κώστας Κατσουράνης παραμένουν ελεύθεροι, ενώ υπάρχει φυσικά πάντα και το ενδεχόμενο να υπογράψουν σε ομάδα στο εξωτερικό. Πρόσφατα άνοιξε και μία νέα αγορά για τους ποδοσφαιριστές, αυτή της Ινδίας που πληρώνει μάλιστα καλά, ενώ πήγε εκεί, μεταξύ άλλων, και ο Αλέξανδρος Τζόρβας. Και για τους δύο διεθνείς υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ στον Κάρα έχει γίνει και πρόταση να καθίσει στον πάγκο ως συνεργάτης του Ρανιέρι.

Με αφορμή αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές, αλλά και άλλους ελεύθερους, όπως ο Μιχάλης Σηφάκης, ο Σωτήρης Νίνης, αλλά και άλλους που είναι πιό ειδικές περιπτώσεις όπως ο Γιούρκας Σειταρίδης και ο Σωτήρης Κυργιάκος, γράψαμε στον πρόλογο για το στοκ εμπόρευμα, που κρύβει ποιότητα.

Σαφώς υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία σε πολλές περιπτώσεις καθώς η ηλικία σε πολλούς παίζει το ρόλο της, όπως και το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να έχουν χάσει προπονητικό έδαφος και θέλουν καιρό για να επιστρέψουν σε φόρμα. Όμως, για παράδειγμα στην περίπτωση του Γιώργου Καραγκούνη και προπονημένος είναι και θέληση έχει, ενώ ο εγωισμός ξεχειλίζει! Οσοι έχουν γνωρίσει από κοντά τον τυπάρα έχουν να λένε για τα προσωπικά του στοιχήματα. Και, να ξέρετε, ότι τα κερδίζει! Πήγε εξωτερικό μετά τον Παναθηναϊκό πριν από δύο χρόνια, όταν δεν το περίμενε κανείς και έπαιξε με επιτυχία σε ένα από τα πιό δύσκολα πρωταθλήματα!

Ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί ακόμη να παίξει ποδόσφαιρο, ενώ το γεγονός ότι έκλεισε την καριέρα του στην Εθνική ομάδα, θα τον βοηθήσει ώστε να είναι πιό φρέσκος. Μπορεί όμως να βοηθήσει πολύ με την εμπειρία του, τις γνώσεις του, ακόμη και στα αποδυτήρια τους νέους! Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητες του Κώστα Κατσουράνη που μπορεί να μην σπριντάρει πλέον ως... έφηβος, όμως έχει την κοφτή πάσα, τη μακρινή σέντρα, διορατικότητα, φαντασία στο παιχνίδι του, δυνατό σουτ και πόσα άλλα ακόμη.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ ενώ μέχρι πριν από λίγο βρισκόταν στο πανέρι των... ελεύθερων, αποχωρώντας από τον ΠΑΟΚ. Πειθαρχημένος, εγωιστής, σύντομα θα δείξει την αγωνιστική του αξία και θα κάνει εμφανίσεις αντάξιες με αυτές στον Ατρόμητο ή τον Πανθρακικό.

Οι ομάδες βέβαια σε ένα τέτοιο συμβόλαιο με έναν 37άρη (κλεισμένα ο Κάρα), 36άρη, 35αρη (κλεισμένα οι Κατσούρ, Κυργιάκος) και πάει λέγοντας ζυγίζουν και πολλά άλλα στοιχεία. Θα δεχτεί να παίζει όσο του λέμε; Θα αποδεχτεί το μειωμένο συμβόλαιο; Θα δεχτεί όρους στο συμβόλαιό του στην περίπτωση που έχει συχνά τραυματισμούς; Θα αποδεχτεί το ρόλο του ή θα το παίζει... προπονητής, λόγω γνώσεων και εμπειριών τόσα χρόνια στα χορτάρια;

Για να προχωρήσει μία τέτοια περίπτωση, όπως και πολλές άλλες, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να ρίξουν νερό στο κρασί τους. Το ρίσκο ίσως να είναι μεγαλύτερο, αλλά πολλές φορές αξίζει. Μην ξεχνάμε ότι ποδοσφαιριστές σαν τον Νίνη, τον Κάρα, τον Κυργιάκο, τον Κατσουράνη, τον 33χρονο Σειταρίδη, τον 30χρονο Σηφάκη και τους υπόλοιπους αποτελούν και κράχτες για τον κόσμο!

Ο χρόνος τελειώνει και η κλεψύδρα στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν... γυρίζει ανάποδα προς το παρόν, παρά μόνο από... 1η Ιανουαρίου! Για έναν ποδοσφαιριστή σε μεγαλύτερη ηλικία που χάνει προπονήσεις αυτό μετράει διπλά, καθώς όσο και να προπονείται μόνος του, θα του λείψει η ένταση των αγώνων. Προτιμότερο λοιπόν αν δεν βρει ομάδα στην Ελλάδα είναι να παίξει στο εξωτερικό, παρά να μείνει στον πάγο της ανεργίας.

 

Τελευταία Νέα