Μεταγραφικός οργασμός εν μέσω Μουντιάλ

Τάσος Κολλίντζας
Μεταγραφικός οργασμός εν μέσω Μουντιάλ

bet365

Ο Τάσος Κολλίντζας παίρνει ένα διάλλειμα από τον... πυρετό του Μουντιάλ και ρίχνει μια ματιά στις εξελίξεις στο μεταγραφικό παζάρι της Πριμέρα.

Η αλήθεια είναι πως έκατσα να γράψω για το Μουντιάλ. Με το υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο που παίζεται στα γήπεδα της Βραζιλίας να έχει καθηλώσει το φίλαθλο κοινό σε ολόκληρο το κόσμο, υπάρχουν τόσο και τόσα να συζητήσει και να αναλύσει κανείς όμως... ας περιμένουμε να δούμε πρώτα όλες τις ομάδες και να ολοκληρωθεί τουλάχιστον η πρώτη αγωνιστική και τα λέμε.

Με αφορμή τη μεταγραφή του Ράκιτιτς στην Μπαρτσελόνα και το γεγονός ότι πέρασε, όπως και όλες οι μεγάλες μεταγραφές που έχουν γίνει έως τώρα, στα “ψιλά”, καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά στο τι γίνεται στο μεταγραφικό παζάρι. Το Παγκόσμιο Κύπελλο δικαιωματικά έχει τον πρώτο λόγο αυτή την εποχή και το αγαπημένο καλοκαιρινό σπορ των φιλάθλων, οι μεταγραφές, όπως είναι λογικό έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το Μουντιάλ όμως ήρθε και θα φύγει, ενώ οι μεταγραφές έρχονται για να μείνουν.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο Ιβάν Ράκιτις λοιπόν αποτελεί τη πρώτη μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού στην Ισπανία. Η Μπαρτσελόνα προερχόμενη από την πρώτη της σεζόν χωρίς τίτλο εδώ κι έξι χρόνια και με μεγάλα κενά σε όλες τις γραμμές της είναι η ομάδα με το λιγότερο χρόνο για χάσιμο. Ο Κροάτης μέσος αποκτήθηκε από τη Σεβίλλη σε πολύ καλή τιμή (15 εκατ. συν το δανεισμό του Ντένις Σουάρεθ) κι έρχεται να καλύψει τη θέση του Φάμπρεγας. Η οριστικοποίηση της απόκτησής του επιτρέπει τώρα στους μπλαουγκράνα να στρέψουν την προσοχή τους στην ενίσχυση των θέσεων όπου πραγματικά πονούν.

Η επόμενη μεταγραφή αναμένεται να είναι ο Γκονσάλο Ιγκουαϊν. Ο Αργεντινός επιθετικός της Νάπολι θα επιστρέψει στη Λα Λίγκα για να προσθέσει το όνομά του στη λίστα με τους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα και της Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα. Η ικανότητά του να παίξει και στην κορυφή της επίθεσης αλλά και στα άκρα δίνει πολλές λύσεις στον Λουίς Ενρίκε και προσφέρει στην Μπαρτσελόνα το plan Β που τόσο έχει λείψει τα τελευταία χρόνια. Στη Βαρκελώνη θεωρούν ότι θα ταιριάξει εύκολα στην αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας και στα συν προσμετράται το γεγονός ότι έχει ήδη συνεργαστεί με επιτυχία με το Λιονέλ Μέσι στην εθνική Αργεντινής. Η περίπτωσή του όμως θα στοιχίσει ακριβά καθώς εκτιμάται ότι η Νάπολι ζητάει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια για να τον δώσει.

Αν υποθέσουμε ότι ο Ιγκουαϊν θεωρείται “κλεισμένος” όπως υποστηρίζουν οι Ισπανοί, οι εκρεμμότητες που μένουν είναι ο τερματοφύλακας και το κέντρο της άμυνας. Για το τέρμα αναζητείται ένας ακόμη τερματοφύλακας για να πλαισιώσει τον Τερ Στέγκεν και επικρατέστερος αυτή τη στιγμή είναι ο Κλαούντιο Μπράβο της Σοσιεδάδ. Η μεταγραφή ενός σπουδαίου κεντρικού αμυντικού είναι και φέτος ο μεγάλος πονοκέφαλος των μπλαουγκράνα και όλα δείχνουν ότι για μία ακόμη φορά θα εξελιχθεί σε σίριαλ. Ακούγονται τα ονόματα των Μαρκίνιος (Παρί Σ.Ζ) και Μιράντα (Ατλέτικο) ενώ υπάρχει και η πιο φθηνή λύση του Ματιέ της Βαλένθια σε περίπτωση που κινηθεί και για δεύτερο σέντερ μπακ.

Οι μεταγραφές της Μπαρτσελόνα δεν σταματούν εδώ αφού είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν και άλλοι παίκτες όπως ο Τσάβι, ο Ντάνι Άλβες και ο Αλέξις Σάντσες. Στα υπόψιν των καταλανών βρίσκονται μεταξύ άλλων ο Κόκε και ο Ρόις, δύο πολύ ακριβές περιπτώσεις, και το μόνο σίγουρο είναι ότι η φετινή επένδυση της ομάδας θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 100

εκατομμύρια.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Στη Ρεάλ δεν υπάρχει ανάγκη για τόσο επαναστατικές αλλαγές. Με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και του κυπέλλου η σεζόν κρίθηκε πετυχημένη και στη Μαδρίτη θεωρούν ότι έχουν ένα καλό βασικό κορμό που απλώς χρειάζεται μερικές προσθήκες για να ενισχυθεί. Σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα, εδώ οι μεταγραφές θα εξαρτηθούν κυρίως από το ποιοι θα φύγουν ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Φλορεντίνο Πέρεθ να θελήσει και φέτος να κάνει ένα ηχηρό μεταγραφικό “μπαμ” με την απόκτηση ενός ακόμη σούπερ σταρ.

Ο Λουίς Σουάρες φαίνεται να αποτελεί το διακαή πόθο του προέδρου των “μερένχες” αφού στο πρόσωπό του βλέπει τον ιδανικό σταρ για να πλαισιώσει τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Μπέιλ σε μία επιθετική τριπλέτα που θα είναι με διαφορά η καλύτερη στον κόσμο. Για να προχωρήσει όμως αυτή η περίπτωση θα πρέπει πρώτα να βρεθεί ομάδα για τον Καρίμ Μπενζεμά, που αποκλείεται να συμβιβαστεί με ρόλο αναπληρωματικού, ενώ με δεδομένη την επιθυμία του Άλβαρο Μοράτα να φύγει από τη Ρεάλ, είναι βέβαιο πως κάποια προσθήκη θα γίνει στην επίθεση. Ο Αντουάν Γκριεσμάν της Σοσιεδάδ συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες.

Ανάγκες υπάρχουν και στη μεσαία γραμμή και η ομάδα βρίσκεται σε αναζήτηση δύο κεντρώων. Ενός αμυντικού χαφ (για διάδοχος του Τσάμπιο Αλόνσο αφού ο Ιγιαραμέντι δεν έχει πείσει) κι ενός πιο δημιουργικού μέσου (στην περίπτωση που φύγει ο Ντι Μαρία). Ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα ονόματα των Πογκμπά, Βιδάλ, Ραμίρες, Βεράτι και Κρος. Δύο από αυτούς είναι πολύ πιθανό να φορούν τη φανέλα της Ρεάλ του χρόνου.

Στις υπόλοιπες θέσεις, υπάρχει ενδιαφέρον για ένα τερματοφύλακα, αν τελικά αποχωρήσει ένας εκ των Κασίγιας και Ντιέγο Λόπεθ και τελευταία ακούστηκε το όνομα του νεαρού Σλοβένου της Μπενφίκα, Γιαν Ομπλακ. Επίσης η Ρεάλ έχει στο στόχαστρό της εδώ και καιρό τον ταλαντούχο αριστερό μπακ χαφ της Σεβίλλης, Αλμπέρτο Μορένο, η περίπτωση του οποίου θα προχωρήσει σίγουρα αν φύγει τελικά ο Κοεντράο.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Το μεταγραφικό ρεπορτάζ της πρωταθλήτριας Ατλέτικο είναι επίσης πλούσιο αλλά την άφησα τρίτη στη λίστα γιατί είναι έρμαιο των διαθέσεων των μεγάλων ομάδων της Ισπανίας και της Ευρώπης και δεν έχει ούτε το όνομα και τη φανέλα για να κρατήσει τους παίκτες της ούτε την οικονομική δύναμη για να πάρει ισάξιους αντικαταστάτες. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, θα ξεκινήσουμε από τη μαζική έξοδο.

Παρελθόν για την ομάδα αποτελούν ήδη οι Βίγια, Τιάγκο και Ντιέγο ενώ βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η επιστροφή του Κουρτουά στην Τσέλσι. Το Βέλγο τερματοφύλακα θα ακολουθήσουν στο Λονδίνο – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – και ο Ντιέγκο Κόστα με τον Φιλίπε Λουίς. Περίζητητοι έχουν γίνει οι δύο κεντρικοί αμυντικοί της, ο Γκοντίν και ο Μιράντα καθώς επίσης και ο Κόκε με την Ατλέτικο να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τους κρατήσει και να παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στη ρήτρα παραχώρησης που υπάρχει στα συμβόλαιά τους.

Αν πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι μεταγραφές, στα ταμεία του συλλόγου θα μπουν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, όμως ένα πολύ μικρό κομμάτι από αυτά θα πάει για νέους παίκτες αφού τα περισσότερα προορίζονται για απόσβεση του χρέους. Ήδη έχει αποκτηθεί ο Σικέιρα για τη θέση του Φιλίπε Λουίς στα αριστερά, ο Μογιά για μπακ απ τερματοφύλακας και ο νεαρός Αργεντινός φορ Κορέα. Διάδοχος του Ντιέγο Κόστα στην επίθεση αναμένεται να είναι ο Λουκάκου (είτε ως δανεικός είτε με μεταγραφή από την Τσέλσι) με τους Σολντάδο, Νεγρέδο και Κάρλος Βέλα να αποτελούν εναλλακτικές λύσεις. Το “μπαμ” που προσπαθεί να κάνει η Ατλέτικο είναι ο Αρτούρο Βιδάλ όμως η περίπτωσή του είναι εξαιρετικά δύσκολη.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

Το μεταγραφικό καλοκαίρι στην Ισπανία αναμένεται “καυτό” γιατί εκτός από τους τρεις μεγάλους, θα πρέπει να υπολογίζουμε και στην τεράστια αγοραστική δύναμη που απέκτησε η Βαλένθια με την έλευση του Πίτερ Λιμ αλλά και τα χρήματα που αναμένεται να βάλει στα ταμεία της η Σεβίλλη από τις πωλήσεις. Ο νέος ιδιοκτήτης της Βαλένθια έχει δεσμευθεί να επενδύσει περίπου 60 εκατομμύρια σε μεταγραφές και αυτό επιτρέπει στις νυχτερίδες να εξετάζουν περιπτώσεις όπως των Τζέκο, Τζάκσον Μαρτίνες, Βαλμπουενά, Τσιτσαρίτο Ερνάντες, Γκαράι και Ενσο Πέρες.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα