Κόπα ντελ...φιάσκο

Τάσος Κολλίντζας
Κόπα ντελ...φιάσκο

bet365

Ο Τάσος Κολλίντζας γράφει για την αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσίασαν το σαββατοκύριακο τα γήπεδα της Ισπανίας στους αγώνες για τους “32” του κυπέλλου.

Όσοι αναρωτιέστε τι έγινε αυτό το σαββατοκύριακο και δεν είχαμε πρωτάθλημα στην Ισπανία αλλά αγωνιστική... κυπέλλου, έχετε κάθε λόγο να νιώθετε μπερδεμένοι. Σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην κατρακύλα που έχει πάρει ο θεσμός και να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του κόσμου για την παλαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της χώρας (ξεκίνησε το 1903, πολύ πριν την Πριμέρα Ντιβισιόν), η ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε να ορίσει τους πρώτους αγώνες της φάσης των “32” σαββατοκύριακο, στη θέση της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Όπως αναμενόταν, το μόνο που κατάφερε ήταν μία τρύπα στο νερό αφού είναι φανερό εδώ και χρόνια ότι το πρόβλημα δεν είναι το πότε αλλά το πως διεξάγεται η διοργάνωση. Η εικόνα στα περισσότερα γήπεδα της Ισπανίας αυτό το σαββατοκύριακο ήταν αποκαρδιωτική. Στον αγώνα της Ρεκρεατίβο Ουέλβα με τη Λεβάντε πουλήθηκαν μόλις 1068 εισιτήρια. Στην Ταραγόνα, η τοπική ομάδα υποδέχθηκε τη Βαλένθια, έναν από τους “μεγάλους” της Πριμέρα, μπροστά σε 4112 θεατές. Ακόμα και στα παιχνίδια της Ολιμπίκ ντε Σάτιβα με τη Ρεάλ (5000 εισιτήρια) και της Καρταχένα με την Μπαρτσελόνα (13.200 εισιτήρια), τα γήπεδα δεν γέμισαν! Μην μπερδεύεστε με τα εισιτήρια που κόβουν οι ομάδες μας εδώ στην Ελλάδα. Για μία χώρα με τον πληθυσμό και τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Ισπανίας, τα νούμερα είναι τραγικά χαμηλά.

Με τον θεσμό του κυπέλλου να έχει περάσει εδώ και χρόνια σε δεύτερη μοίρα σε ολόκληρη την Ευρώπη – με εξαίρεση την Αγγλία και ίσως τη Γερμανία (όπου οι αγώνες παραμένουν νοκ άουτ)– οι Ισπανοί του έδωσαν τη χαριστική βολή το 2005 όταν αποφάσισαν να επιστρέψουν στο σύστημα με τις διπλές αναμετρήσεις. Παράλληλα δεν άφησαν σχεδόν καμία ελπίδα στις ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών αφού τις βάζουν να παίξουν μεταξύ τους στους πρώτους γύρους και στη συνέχεια τις ρίχνουν στα “θηρία”, απέναντι στις ομάδες της Πριμέρα που μπαίνουν στη διοργάνωση στη φάση των “32”. Ως αντάλλαγμα οι “μικροί” εξασφάλισαν ένα είδος οικονομικής αποζημίωσης όμως αυτό όπως είναι λογικό ενδιαφέρει πολύ περισσότερο τις διοικήσεις παρά τον κόσμο.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το σύστημα αναγκάζει την ομάδα από τη χαμηλότερη κατηγορία να παίξει το πρώτο ματς στην έδρα της και τη ρεβάνς στην έδρα του “μεγάλου”, ελαχιστοποιώντας κάθε ελπίδα για έκπληξη. Πάρτε για παράδειγμα την άσημη Ολιμπίκ και ντε Σάτιβα η οποία κατάφερε να κρατήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στο 0-0 αλλά από την στιγμή που υπάρχει η ρεβάνς στο “Μπερναμπέου”, δεν έχει δικαίωμα ούτε στην ελπίδα για την πρόκριση.

Είναι ολοφάνερο ότι όλα γίνονται με στόχο την εμπορική – για την ακρίβεια την τηλεοπτική – εκμετάλλευση του θεσμού. Να προχωρήσουν οι “μεγάλοι” όσο πιο εύκολα γίνεται και να πουλήσει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία την υπόσχεση μια τιτανομαχίας ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Αν όχι στον τελικό, όπως συνέβη πριν από τρία χρόνια, τότε τουλάχιστον στα ημιτελικά, όπως συνέβη πέρσι. Φέτος ο δρόμος είναι ξανά ορθάνοιχτος για έναν τελικό Ρεάλ – Μπάρτσα. Οι Ισπανοί έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν το στοιχείο της έκπληξης ακόμα και από τις κληρώσεις αφού ήδη γνωρίζουμε τις διασταυρώσεις των ζευγαριών μέχρι τον τελικό. Βάση της κλήρωσης, οι “μπλαουγκράνα” μπορούν να φτάσουν στον τελικό της 19ης Απριλίου παίζοντας ακόμη και με τη δεύτερη ομάδα τους, ενώ οι μαδριλένοι πιθανότατα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία εκ των Ατλέτικο Μαδρίτης και Βαλένθια στα ημιτελικά.

Αυτό το σκεφτόμουν χθες περιγράφοντας τον αγώνα της Μάλαγα με την Οσασούνα, όπου – παραδόξως – έγινε πολύ ωραίο παιχνίδι. Με τις δύο ομάδες να μάχονται για τη σωτηρία στο πρωτάθλημα, το κύπελλο ούτως ή άλλως περνά σε δεύτερη μοίρα. Ακόμα και αν τους ενδιέφερε όμως, ποιος ο λόγος να ρισκάρουν με τους βασικούς τους και να “σκιστούν” για την πρόκριση όταν ξέρουν ότι στον επόμενο γύρο τους περιμένει η Ρεάλ;

Όπως η ισπανική λίγκα, έτσι και η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει πέσει στην παγίδα του να προωθεί την κόντρα Ρεάλ – Μπαρτσελόνα ως το μόνο πράγμα που έχει να προσφέρει το ισπανικό ποδόσφαιρο. Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ (αν δεν έχει ήδη γίνει). Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Γιατί για να φτάσουμε σε έναν τελικό Ρεάλ – Μπάρτσα, τον οποίο όντως όλος ο κόσμος θα ήθελε να δει, θα έχει προηγηθεί μια ανιαρή διαδικασία μηνών, με παιχνίδια χωρίς κανένα ενδιαφέρον, με τις ομάδες να βάζουν τους αναπληρωματικούς τους να παίξουν μπροστά σε άδειες κερκίδες.

Βγάζοντας τον παράγοντα έκπληξη από την εξίσωση “κύπελλο ίσον ο θεσμός των εκπλήξεων”, πολύ απλά δεν υπάρχει κύπελλο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα