Έφταιγε μόνο ο Μελ;

Έφταιγε μόνο ο Μελ;

Τάσος Κολλίντζας
Έφταιγε μόνο ο Μελ;

bet365

Ο Τάσος Κολλίντζας γράφει για την αλλαγή προπονητή στην Μπέτις και για τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει την ομάδα στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Φαινομενικά η απομάκρυνση του Πέπε Μελ από την τεχνική ηγεσία της Μπέτις ήταν μια λογική κίνηση. Όταν μια ομάδα έχει κολλήσει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας έχοντας συμπληρώσει οκτώ σερί αγωνιστικές χωρίς νίκη, τι πιο λογικό από το να προχωρήσει η διοίκηση σε αλλαγή προπονητή. Το πρόβλημα της φετινής Μπέτις όμως είναι πολύ πιο σύνθετο και πολλοί στη Σεβίλλη θεωρούν ότι η απόλυση του Μελ ήταν η εύκολη αλλά όχι και η ενδεδειγμένη λύση.

Ο μαδριλένος τεχνικός αποχώρησε μέσα σε λυγμούς από τη συνέντευξη τύπου που έδωσε από κοινού με τον πρόεδρο του συλλόγου, Μιγκέλ Γκιγιέν, την ίδια ώρα που δεκάδες οπαδοί φώναζαν συνθήματα έξω από την αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της διοίκησης. Και αυτό επειδή ο Μελ αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση για την Μπέτις. Είναι ο άνθρωπος που έβγαλε την ομάδα από την “κόλαση” της Σεγούντα Ντιβισιόν το 2010-11 στην πρώτη του χρονιά στο τιμόνι, αυτός που την σταθεροποίησε στην πρώτη κατηγορία και αυτός που την οδήγησε στην περσινή εκπληκτική πορεία που ολοκληρώθηκε με την επιστροφή της Μπέτις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από χρόνια.

Ήδη από το ξεκίνημα της σεζόν ήταν φανερό πως η περσινή επιτυχία ήταν αδύνατο να επαναληφθεί. Οι αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι αποδυνάμωσαν αισθητά την ομάδα και παρά το γεγονός ότι ο Μελ δεν είναι άμοιρος ευθυνών, το βάρος σύμφωνα με τους οπαδούς πέφτει στη διοίκηση και κυρίως στον τεχνικό διευθυντή, Βλάντα Στόσιτς. Με το σύλλογο να βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρησης λόγω των περιπετειών του πρώην προέδρου, Ρουίθ ντε Λοπέρα με τη δικαιοσύνη, ο Στόστις έχει αυξημένες αρμοδιότητες στην ομάδα, είναι υπεύθυνος για τις μεταγραφές και όπως όλα δείχνουν είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε την ευθύνη για την απομάκρυνση του Μελ.

Ο Στόστις κατηγορείται για την αδυναμία του να κρατήσει το καλοκαίρι τρεις σημαντικούς παίκτες που ήθελαν να παραμείνουν στην ομάδα, τον Αντριάν, τον Κάνιας και τον Ποθουέλο κι επίσης για την αποτυχία του να διαχειριστεί σωστά τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία από την παραχώρηση του Μπενιάτ στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Είναι αλήθεια ότι ο Στόσιτς χρεώνεται πολλές μεταγραφικές αποτυχίες τα τελευταία χρόνια (Μόλινς, Άνχελ, Άγκρα) αλλά έφερε επίσης παίκτες όπως ο Κάμπελ (του Ολυμπιακού), ο Νόσα και ο Παμπόν που δίπλα στους Ρουμπέν Κάστρο, Χόρχε Μολίνα και Μπενάτ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην περσινή επιτυχία.

Για να είμαστε δίκαιοι, η κριτική στο πρόσωπου του Σέρβου τεχνικού διευθυντή μοιάζει υπερβολική αν αναλογιστούμε ότι τα χέρια του είναι δεμένα λόγω των περιορισμών που του έχει επιβάλει η διοίκηση για να πετύχει την οικονομική εξυγίανση του συλλόγου. Παρά το γεγονός ότι πέρσι η ομάδα κατάφερε να βγει στην Ευρώπη, η διοίκηση ανακοίνωσε το καλοκαίρι ότι θα επενδυθούν αρκετά χρήματα ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή στην κατηγορία. Με το σύλλογο να έχει ακόμα αρκετά χρέη, ο στόχος είναι “να τερματίζουμε δέκατοι αρκεί να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή”. Μόνο που αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει την Μπέτις να βρίσκεται σήμερα δέκα θέσεις μακριά από το στόχο της και να είναι αναγκασμένη να ξοδέψει πολλά το Γενάρη για να ανατρέψει την κατάσταση.

Στις άστοχες επιλογές του καλοκαιριού θα πρέπει να προστεθεί και η ατυχία που έχει η ομάδα με τους τραυματισμούς. Σε μεγάλο βαθμό, η Μπέτις πέτυχε ότι πέτυχε τα τελευταία τρία χρόνια χάρη στα γκολ του πρώτου της σκόρερ, Ρουμπέν Κάστρο. Ο έμπειρος επιθετικός έχασε τους δύο πρώτους μήνες της σεζόν κι επέστρεψε στη δράση μόλις την περασμένη εβδομάδα στο ντέρμπι με τη Σεβίλλη. Χωρίς τα γκολ του και χωρίς τις ασίστ του Μπενιάτ δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που η Μπέτις έχει πρόβλημα φέτος στην επίθεση. Και ο Ρουμπέν Κάστρο δεν είναι ο μόνος. Από όλους τους παίκτες της πρώτης ομάδας μόνο τέσσερις, οι Άντερσεν, Ματίγια, Νόνο και Τσίκα έχουν καταφέρει φέτος να μείνουν υγιείς.

Στα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα, η συντριβή από τη Σεβίλλη στο ντέρμπι και η ισοπαλία με τη Ράγιο την περασμένη Κυριακή με γκολ που δέχθηκε στις καθυστερήσεις, αποτέλεσαν την ταφόπλακα στη θητεία του Πέπε Μελ στην τεχνική ηγεσία της Μπέτις. Στη θέση του μπήκε ο Χουάν Κάρλος Γκαρίδο και όπως δήλωσε ο Μελ με δάκρυα στα μάτια, ο μόνος τρόπος για να βγει η ομάδα από το αδιέξοδο είναι “να δείξουν οι οπαδοί στο νέο προπονητή την ίδια αγάπη και στήριξη που έδειξαν σε μένα όλα αυτά τα χρόνια”.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα